keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Haaga-Helian ammattikorkeakoulu syyllistyi huijaukseen Tatun tarinassa

En usko Haaga-Helian AMK:n julkaisemaa "Tatun" tarinaa oikeaksi, vaan tarina kertoo enemmän sen selittäjien ja julkaisijoiden intresseistä. Sinänsä en kauhistele, jos joku saa 1100 € kuukaudessa bruttona toimeentulonsa hyväksi Helsingissä, jossa elämä on kallista. Pikemmin on moitittava, että pienimmät palkat ovat riittämättömät, jotta henkilö selviäisi kunniallisesti välttämättömistä velvollisuuksista.

Haaga-Helian AMK:n julkaisema kuvaus, että työvoimatoimisto tarjoaa toistuvasti työtä yksittäiselle ihmiselle ja tämä kieltäytyy, ei edusta työttömän omaa kerrontaa. Minulle TE-keskus ei ole ikinä tarjonnut työtä. Itse täytyy etsiä - ja olen etsinyt.

Toimeentulotuki ei ole myöskään määritelty tarinassa niinkuin köyhä itse tietää asiat: toimeentulotuki on minimi, jonka sosiaalivirasto turvaa hakemuksesta ja harkinnasta pankkitiliotteiden ja laskujen perusteella, jos työmarkkinatuki tai peruspäiväraha eivät tue henkilöä lainkaan tai riittävästi. Työmarkkinatuki ja muut Kelan etuisuudet ovat sidottu TE-keskuksen lausuntoihin työn hakemisesta, mutta sosiaaliviraston menettely on erilainen, vaikka sielläkin on lomakkeella kysymys, mistä hait töitä. Kirjoittaja ei itse elä tuossa järjestelmässä. Siksi kirjoitus on poliittista härskiä propagandaa.

 Harmi, että Haaga-Helian amk sortui tarinaan. Itse olen opiskellut myös siellä ja suorittanut tutkintojani. Rehtori pahoittelee Iltasanomissa virheitä tarinan "käsitteissä" ja lupaa korjata käsitteet. Juuri virheet osoittavat tarinan sepitetyksi, sillä asianomainen tuntee elämänsä erittäin hyvin. Yleiset uskomukset 1100 €/kk on poimittu tarinaan uskomuksista, ei koetusta elämästä.

Asioiden käsittelyn syvyys ja yhteiskunnallinen ymmärtäminen ovat epärehellisen tarinan mukaisesti ala-arvoisat. Tarina tuskin luo mainetta ja kunniaa julkaisijalle, vaikka kylläkin julkisuutta.