lauantai 12. lokakuuta 2013

Heidi Hautalan ero voi helpottaa Sini Saarelan kohtaloa

Jyrki Katainen toimi Suomen hallituksen pääministerinä ministeri Heidi Hautalan ongelmien ratkaisemisessa asiallisesti ja osaavasti. Tilanne oli epäilemättä vaikea. Katainen säilytti pääministerin aseman mukaisen vastuullisuuden ja arvokkuuden, kun kommentoi kuumaa aihetta. Tämä toiminta kokonaisuudessaan lisäsi luottamusta Jyrki Kataisen toimintakykyyn myös muissa kiperissä haastavissa ongelmissa.

Minun on mahdotonta tietää, miten Venäjällä tulkitaan Jyrki Kataisen ja Suomen hallituksen toiminta ministeri Heidi Hautala -ongelmassa. Tuskin epäselvää on, että Heidi Hautalaa vastaan tunnettiin Venäjän valtapiireissä ja duuman oppositiossakin suurta vastenmielisyyttä.

Heidi Hautalan toiminta Greenpeacen tukena Sini Saarelan tapauksessa ja intomielisyys estää arktisen alueen kehittäminen ovat herättäneet epäluottamusta koko Suomen hallitusta vastaan. Sini Saarelan kohtalo ei ole sinänsä sidoksissa poliittiseen ilmapiiriin, koska oikeuslaitos on poliittisesti riippumaton, mutta Suomen valtiovallan luomat poliittiset riskit mahdollisessa oikeusyhteystyössä ovat Venäjän näkökulmasta vähentyneet, kun Heidi Hautala on poistunut hallituksesta. Tämä lisää uskallusta valtiosopimusten mukaiseen oikeusyhteystyöhön myös Saarelan vankeushuoltoon liittyvissä järjestelyissä. Ex-konsuli Simo Pietiläisen tapauksessa ja sen ristiriitaisessa jälkikäsittelyssä saattoi syntyä Venäjälle lainvalvontaviranomaisissa ja oikeuslaitoksessa kokemus, että Suomeen ei voi luottaa keskinäisiä oikeussopimuksia kunnioittavana osapuolena. Luottamusta vahvistavat toimet ovat nyt hyvin tärkeitä.

Suomalaiselle kaupalle ja teollisuudelle on erittäin myönteinen signaali Venäjän näkökulmasta katsottuna, että Heidi Hautala poistuu hallituksesta. Tuskin ketään toista yhtä pahasti häiritsevää ministeriä Vihreät voisi löytää Hautalan tilalle hallitukseen. Suomen strateginen pyrkimys on kehittää arktisen alueen osaamistaan ja kanssakäymistään Venäjän kanssa. Rakentavalla politiikallaan Suomen hallitus ei ainoastaan luo kansantaloutemme hyväksi menestystä, vaan myös voi lisätä yhteiskunta- ja ympäristövastuullista osaamistaan arktisen alueen toimintojen toteuttamiseen.

Jyrki Katainen pääministerinä ja Kokoomus suurimpana hallituspuolueena menetteli Heidi Hautala-kysymyksessä suoraselkäisesti. Tämä vahvistaa luottamusta.

Suomen hallituksessa on tunnetusti myös muita erittäin kriittisiä asioita kuin Heidi Hautala, vaikka häneen liittyvät ne vakavimmat konfliktit Suomen ja Venäjän välillä. Ulkoministeri Tuomioja ja erityisesti hänen erityisavustajansa (Finrosforumin ex-puheenjohtaja ja perustajajäsen) ovat olleet aiheestakin kriittisen arvioinnin kohteina Venäjällä. Kuitenkin nimenomaan Hautala on Venäjän silmissä niin kuin sotia edeltäneen ajan Erkko Neuvostoliittoa vastaan, eräs uhkien ja pahuuksien ruumiillistuma. Hyvin tiedetään myös, että Venäjän ja YK:n turvaneuvoston asenne on jyrkästi tuomitseva kansainväliseen terrorismiin ja siihen liittyvään verkostoon "Kavkaz-Center", jota Hautalaan lähipiirissä olevat suomalaiset ja Suomessa asuvat henkilöt ylläpitävät. Venäjän hallituksen virallinen lehti jo ennakoi, että Kavkaz-Centerin poliittinen tuki ja asema heikkenee Suomessa, kun Hautala siirtyy pois hallituksesta.