keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Kieleen perustuva rekisteri - Skandinaviassa tehdään luetteloita romaaneista, suomalaisista ja venäläisistä. Venäjän hallituksen virallinen lehti 10.10.2013.

Teksti:  Nadezhda Yermolaeva
10.10.2013, 00:37

Kieleen perustuva rekisteri - Skandinaviassa tehdään luetteloita romaaneista, suomalaisista ja venäläisistä. 


Lähde:  "Российская газета"
Ruotsissa valtava skandaali: poliisi piti luetteloa romaaneista ja suomalaisista, jotka asuivat Ruotsissa. Tämä kansallisuuden perusteella koottu rekisteri on todettu laittomaksi.
Romaanien tietokantaa alettiin rakentaa vuonna 2012. Tietokanta sisälsi henkilökortin: nimiä, osoitteita ja tietoja keskinäisistä suhteista. Henkilörekisterin useimmat henkilöt eivät ole koskaan olleet syytettyinä rikollisesta toiminnasta. Lisäksi rekisterissä oli jopa 53 alle kaksi vuotta vanhaa lasta. Rekisteriin on merkitty myös niitä suomalaisia, jotka ovat asuneet Ruotsissa 50 vuotta. Ruotsin poliisilla oli pääsy näihin tietokantoihin. Oletuksena on, että listan henkilöt ansaitsevat lainvalvontaviranomaisten erityishuomion.

”Nämä luettelot ovat esimerkki todellisesta rasismista”, sanoi vasemmistopuolueen jäsen Hannah Tum moittien Malmön poliisia diskriminaatiosta. Ruotsin poliisi ei ole toistaiseksi ottanut kantaa, vaan ainoastaan luvannut tutkia asiaa.

Suomen viranomaisten ja yleisön tuomioita ei ole vielä saatu kuulla. Suomalainen media on antanut aiheesta vain lyhyen informaation valtiollisen uutistoimiston kautta, mutta aihetta ei ole käsitelty enempää.  Suomalaisten hiljaisuus on ymmärrettävää. Ensinnäkin ”ison veljen” – Ruotsin – pelko, koska ”kohun” avulla ei haluta pilata suhteita. Toiseksi Suomen viranomaiset pelkäävät itse leimautumistaan.

Suomessa, kuten on käynyt ilmi, on myös tehty luetteloita ihmisistä kielen perusteella: niistä, joilla on ruotsi äidinkielenä ja niistä, joilla äidinkieli on suomi. Suomalaisista tietokannoista voi suodattaa myös minkä tahansa ryhmän ihmiset kansallisuuden perusteella. Kirjoita vain haku ”syntynyt Venäjällä”, niin heti ponnahtaa tieto kaikista Suomessa asuvista venäläisistä.

Mutta epämiellyttävä asia, jota suomalaiset piilottelevat, on joidenkin ”venäläisten naisten” luettelot, jotka on laadittu sillä perusteella, että nämä ”saattavat olla prostituoituja”. Kuten tunnettu suomalainen toisinajattelija Juha Molari kertoo RG:n kirjeenvaihtajalle, Suomen poliisin edustajat kutsuivat toimittamaan viranomaisille tietoja, nimiä ja puhelinnumeroita venäläisistä naisista ja miehistä venäläisen vaimon papereista, joita löytyisi vaimon muistilehtiöistä.

Epävirallinen käännös: Juha Molari

_ _ _ _ _Allekirjoittaneen jälkikirjoitus:

Haluan tähdentää konkreettisesti, että Suomen edustustot ovat Moskovassa ja Pietarissa tehneet hämäriä laittomia listoja venäläisiä naisia vastaan vielä aivan äskettäin (mahdollisesti yhä edelleen?).   

Urmas Rinne oli Suomen poliisin erityisasiantuntija Pietarissa 1997–2001. Hänen kollegansa oli Suomen poliisin komennusmies Pietarissa Arvi Peltoniemi. Olen ollut yhteydessä molempiin henkilöihin ja molemmat minuun eri tavoin vuosien aikana. Juuri nämä kaksi henkilöä liittyvät näiden laittomien listojen rakenteluun ja suomalaiselle medialle levitettyihin uhkakuviin ko. listojen avulla.

Suomen poliisi lähetti edustajiaan Venäjän diplomaattiedustustoihin aivan 90-luvun alusta alkaen. Sekä Moskovan että Pietarin edustustoissa toimi tuohon aikaan 2 poliisimiestä. Pietarin alempi poliisimies Arvi Peltoniemi soitti minulle, kun olin pitämässä rippileiriä kesällä 1999 Kirkkonummen Sipulin leirikeskuksessa. Tuo ei ollut minuun kohdistuva vainoava puhelinsoitto poliisilta, mutta se oli korkean viranomaisen ”huolestuneisuus” minun turvallisuudestani. Hän varoitti, että venäläisen vaimon avulla samalla Suomeen tulisi joko joukko muita sukulaisihmisiä ym. Sittemmin Arvi otti uudestaan yhteyttä. Hän loi minuun - tuoreen aviomieheen - venäläistä vaimoa vastaan "fobiaa". Erään kerran muistan hänen soittaneen, kun olin Pihlajamäen kirkon keittiössä: minun oli vaikea peitellä tunteitani työtovereiltani, kun korkea-arvoisa poliisiasiamies pelottelee paloittelumurhilla, jos matkustaisin Pietariin. Menin kuitenkin Pietariin – eikä minua paloiteltu. Sain myös kehotuksen toimittaa vaimoni mahdollisista papereista aineistoa, jossa olisi ihmisten (miesten ja naisten) nimiä ja puhelinnumeroita tai muuta tietoa. Pietarin suomalainen poliisimies varotti siitä, että minulle olisi vaarallista matkustaa jopa Venäjälle. Siellä tapahtuisi hotellimurhia. Ihmisiä pilkottaisiin palasiksi ja myytäisiin osina elinten kauppaa varten (tämä ei ole huumoria, vaan ihan oikeasti hän käytti noita ilmaisuja!). Minä sain tehtäväksi tutkia vaimoni kaikkia papereita ja koota niistä venäläisiä nimiä sekä puhelinnumeroita ym. Nämä numerot ja tiedot pitäisi lähettää ulkomaalaispoliisille Helsingissä. En toimittanut kuitenkaan mitään pyydettyä aineistoa, minkä jälkeen poliisi otti minuun yhteyttä ja vaati kirjallista selvitystä, miksi en ole toimittanut aineistoa. Annoin kirjallisen selvityksen, jossa kerroin, ettei mielikuvituksia varten ole mitään sopivia nimiä ja numeroita. Valitan! Joitakin aikoja tämän jälkeen poliisi aloitti minuun kohdistuvat vilpilliset tutkimuksensa.

Pietarissa Suomen lähetystössä toimi myös ylempi poliisiyhdysmies (Urmas Rinne): hän oli komisarion arvoinen ja toimi konsulin sekä erityisasiantuntijan nimikkeellä. Olen sittemmin haastatellut häntä erilaisista turvallisuuteen liittyvistä asioista. Rinne tuli Pietariin suoraan Suojelupoliisin (SUPO) kansainvälisen rikollisuuden tutkinnanjohtajan paikalta. Alempi poliisiyhdysmies oli tämä Arvi Peltoniemi: hän oli konstaapelin arvoinen ja toimi varakonsulin nimikkeellä. Rinne on kertonut, että hän hoiti tapaamisia venäläisten poliisien ym kanssa, hän kirjoitti raportteja rikostilanteista. Peltoniemen tehtävä oli toimia viisumipoliisina, so. estää rikollisten henkilöiden pääsy Suomeen ja selvitellä epäilyttävien hakijoiden taustoja.  

1990-luvun puolessa välissä Suomen Pietarin pääkonsulinvirastossa alettiin rakentaa luetteloa naisista, jotka muka toimivat prostituoituina. Tiedostossa oli oletettujen henkilöiden nimiä ja syntymäaikoja.  Mitään rikosta ei ollut listalle pääsyn ehtona, vaan juoru ja huhu riittivät. Venäläisten etu- ja sukunimien yhtäläisyyksien vuoksi nimilista mustasi myös niitä, joita sen ei olisi pitänyt missään tapauksessa koskea. Arvi Peltoniemi kokosi listaa. On kerrottu, että listalla olisi ollut lähes tuhat nimeä 90-luvun loppupuolella (tarkkakin lukumäärä on tiedossa), mutta näillä parilla poliisilla oli halua kasvattaa kyseistä laitonta henkilörekisteriä tuhansiin nimiin. Joskus satunnaisesti jotkut nuoret venäläiset naiset saivat yllättävän päätöksen, että heille ei myönnetty viisumia. Kun asiaa yritti tiedustella virastosta Pietarissa, sieltä ei annettu yleisemmin mitään selitystä, vaan salaperäinen vastaus kyselijälle: ”te itse tiedätte”. Kyse oli laittoman listan uhriksi joutumisesta - suomalaisen russofobian uhreista.

Mainitun listan rakentaminen perustui suomalaiseen prostituutiohysteriaan ja russofobiseen hysteriaan ylipäätänsä: Venäläiset naiset leimattiin – erityisesti nuoremmat naiset. Urmas Rinne ja Arvi Peltoniemi lietsoivat Pietarista käsin aivan hirvittävää rikollisuushysteriaa 1990-luvun puolivälistä. Arvi Peltoniemi soitti minullekin varoituksen, että ruumiit paloitellaan elin-kauppaa varten ja siksi olisi parempi, jos pappi ei tule Pietariin lainkaan. Papin olisi parempi pysyä erossa venäläisestä vaimostaan! En toimittanut mitään aineistoa poliisin pyynnöstä, niin vuosi vaatimuksen jälkeen poliisi sitten hyökkäsi minun elämääni vastaan niin hurjasti kuin voi, vaikka lopulta silloinkin poliisi kärsi tappion. Edes henkilönimien ja päivämäärien kanssa sekoilemalla poliisi ei voinut loppujen lopuksi tuhota minun lainkuuliaista kunniaani.

Helsingin Sanomissa oli tällainen russofobinen juttu: tarina osoittaa myös kyseisen laittoman nimilistan olemassaolon:

HS - Kotimaa - 1.2.1999
Poliisi pysäyttää ilotyttörallin Venäjältä

STT Poliisi aikoo ryhtyä rajoittamaan etenkin Venäjältä ja Baltiasta
Suomeen suuntautuvaa ilotyttörallia. Väli-Suomen sanomalehtien julkaiseman
Sunnuntaisuomalaisen mukaan prostituoitujen listalle joutuvilta evätään
viisumi. Tarvittaessa ilotytöt voidaan myös entistä useammin käännyttää
maasta.

Konsuli Urmas Rinne Suomen Pietarin-pääkonsulinvirastosta kertoo, että
Suomen ja Venäjän viranomaiset aikovat laatia yhteistyössä listoja, joista
selviävät säännöllisesti seksimatkoilla Suomessa käyvät prostituoidut.
"Niiltä henkilöiltä, jotka joutuvat listoille, evätään viisumi Suomeen.
Odotan ensimmäisiä konkreettisia tuloksia jo tänä vuonna", hän sanoo.
Rinne perustelee listoja sillä, että prostituutio on Venäjällä käytännössä
kokonaan järjestäytyneen rikollistoiminnan hallussa. Suomen kannalta tämä
on hänen mukaansa vaarallista. Prostituoidut kuljettavat Rinteen mukaan
Suomeen myös huumeita.

Suomen puolella kovat keinot ilmenevät yhä useammin ulkomaalaisten maasta
käännyttämisenä. Sisäministeriön vastaavan ylikomisarion Raimo Sintosen
mukaan maasta käännyttäminen puree venäläisten lisäksi myös virolaisiin,
jotka eivät tarvitse Suomeen viisumia.