tiistai 1. lokakuuta 2013

Suomalainen valtakunnallinen tiedustelulomake

Tänään nuorimman pojan neuvola, jossa valtiollisella päätöksellä haluttaisiin koota vanhempien elämänarvoja ja elämäntapoja tutkiva tiedustelulomake valtakunnallisesti säilytettävään tiedostoon. Tuorehkon päätöksen mukaan nelivuotiaiden lasten vanhemmille annetaan täytettäväksi tietty lomake, jonka tiedot kootaan valtakunnalliseen säilöön.

Itse olen sitä vastaan, että hyviä ja kunniallisiakin arvoja ja tapoja kootaan valtakunnalliseen tiedostoon. Neuvola tutkikoon terveyttä, vanhemmat vastatkoon itsenäisesti sosiaalisesta puolesta (paitsi jos jälkimmäisen ongelmat ilmeisesti heijastuvat terveyteen).

 En mene paikalle neuvolaan. Äiti hoitaa tapaamisen. Yleensä venäläiset ovat viisaita.

En mitenkään ymmärrä ja hyväksy, että elämäntapojani ja arvojani koottaisiin valtakunnallisesti säilytettävään tiedostoon.

Sinänsä en häpeä tunnustaa, että minä en käytä alkoholia lainkaan. Samoin äiti voi vastata lomakkeen valintaruuduista lähinnä, että ei juo lainkaan, kun kaikki muut vaihtoehdot ilmaisevat varsin runsasta juomista. Kyse on periaatteellisesta yksityisyydestä ja intimiteetistä. Valtakunnallinen rekisteri ei tarvitse myöskään saada tietoa vanhempien keskinäisestä seksuaalisesta suhteesta. Hyvä, etteivät kysy jopa asentoja ja orgasmien määrää! Yllättävää, miten hiljaa, alistuvasti ja kurinalaisesti jälleen kerran suomalaiset vanhemmat suostuvat, että heistä ja heidän lapsistaan muodostetaan valtakunnallinen tietorekisteri koskien arvoja, tapoja ja taloudellisia näkymiä.