torstai 14. marraskuuta 2013

Kavkaz Centerin administraattori

Kavkaz Center on toiminnallinen osa YK:n turvaneuvoston sanktioimaa Al-Qaidaan linkittyvää terroristijärjestöä.[2] Se, että Suomessa tätä taustaa ei haluta selvittää avoimesti, osoittaa journalismimme, poliittisen johtomme ja lainvalvontaviranomaistemme korruptoituneisuuden.  Kavkaz Center ei ole "uutissivusto" sen enempää kuin Adolf Hitlerin "Taisteluni" olisi saksalaisen historian akateeminen yleisesitys. Kavkaz Center on terroristien rahoitusmekanismi, rekrytointi- ja koulutusväline, informaatiosodan väline, operatiivinen ja rakenteellinen tekijä terroristi-iskuissa.

Kavkaz Centerin rakenteellisesta ja operatiivisesta linkittymisestä kansainvälisesti tuomittuun terrorismiin on lukuisia kiistämättömiä näyttöjä.  Kun arvioi useampaakin Kavkaz Centeriin liittyvää ns. muslimi-aktivistia, niin näiden uskonnollinen tuntemus rajoittuu lähinnä halal-lihan valmistukseen, mutta keskimääräinen pizzerian pitäjäkin tuntee paremmin Allahin kuin nämä henkilöt, jotka ovat omistautuneet vihakulttinsa toimittamiseen käyttäen vain uskontoa kulissina. Doku Umarov ei ole muslimi, vaan saatanan palvoja: hän vain käyttää Islamin ja Allahin nimeä hirmutekojaan varten.

Kavkaz Center on valitettavasti Suomen ulkopolitiikan joillekin keskeisille toimijoille maanalaista taistelua Venäjää vastaan niin kuin CIA toimitti aikoinaan Al-Qaidaa tukien ja rakentaen salaisia taistelujaan Neuvostoliittoa vastaan Afganistanissa. Suomi käy sotaa Kavkaz Centerin avulla Venäjää ja ihmisyyttä vastaan.


* * *

2.4.2011 Kavkaz Center -terroristisivuston aktivisti ja kuriiri Aina Sidgaileva sai 12,5 vuoden vankeustuomion terrorismista Astrakhan tuomioistuimessa. Syyskuussa 2011 Venäjän Korkein Oikeus piti voimassa tuomion. Tämä nainen oli joutunut onnettomaksi kuriiriksi militanttiryhmälle, mutta varsinaiset pomot ovat vielä valitettavasti vapaana. 

Nainen vangittiin 27.11.2009, kun hän oli saattamassa 50 000 USD rahasummaa Puolasta Kaukasian emiirikunta -terroristijärjestön taistelijoille. Aina Sidgailevan aviomies Anvar Labazanov oli Mikael Storsjön ja Islam Matzievin työtoveri ja alainen Kavkaz Center -terroristisivustolla. 


Anvar Labazanov tunnetaan myös Venäjän etsityimmän terroristin Doku Umarovin "lehdistösihteerinä", mutta itse asiassa hän oli Kavkaz Center -sivuston eräs reportteri ja tietysti osa Umarovin aseistettua ryhmää. Kavkaz Center on eräs operatiivinen ja rakenteellinen osa YK:n turvaneuvoston tuomitsemaa terroristiryhmää; Kavkaz Center on terroristien ulkomainen edustusto, jota ylläpidetään ja johdetaan Suomesta käsin.[1] YK on sijoittanut Kavkaz Centerin Al-Qaida-yhteyksistä tuomittujen terroristilistalle.[2]

Kavkaz Centerin rekisteriöinti ja serverien toiminta on liittynyt aivan viime päiviin asti Mikael Storsjön toimistoon Bulevardille.[3][4][5] 

Suomalaisen tarinan mukaan Storsjö olisi "ihmisoikeusaktivisti", joka auttoi hädänalaisia tsetsheenejä humanitaarisistä syistä Suomeen. Maahantuoduista miehistä usealla oli kuitenkin rikostuomioita terrorismista tai osallisuuksia laittomien sotilaallisten ryhmien taisteluihin sekä muitakin merkittäviä suhteita YK:n turvaneuvoston kieltämään Al-Qaidaan linkittyvään terroristiryhmään "Kaukasian emiirikunta". Kun lausuin aiemmin tämän asian julki, niin Eva Biaudet teki rikosilmoituksen minua vastaan ja Finrosforum julkisti Biaudetin rikosilmoituksen. Poliisikuulusteluissa lupasin tuoda terrorismista tuomittujen henkilöiden nimet esille mahdollisessa oikeudenkäynnissä, sillä en puhu perätöntä. Syyttäjä päätti, että asiaa ei viedä lainkaan oikeudenkäyntiin. Groznyista ja Stavropolista olevat muslimiystäväni olivat valittaneet sitä, millaista väkeä Suomi on ottanut vastaan. Suomeen tuotu väki jatkaa edelleen vihaa synnyinseutunsa muslimi- ja kristittyväestöä vastaan, vaikka toki  suureksi onneksi ihan jokainen ei ole omaksunut Kavkaz Centerin terroristijärjestön rikollista henkeä ja toimintatapaa.
- - - 

Ensimmäisessä kuvassa Heidi Hautala juhlii Mikael Storsjön kanssa YK:n terroristilistalle esitetyn henkilön kanssa. Juhlapaikka Helsingin keskustassa osoitteessa Bulevardi 2. Siellä hallinnoidaan ja ylläpidetään Kavkaz-Center -terroristisivustoa, jonka YK:n turvaneuvosto on tuominnut. Toisessa kuvassa Interpolin kansainvälisesti etsintäkuuluttama terroristi antaa haastattelua tStorsjön toimiston samalla terassilla.
Mikael Storsjö kertoi televisiohaastattelussa 24.4.2013, että hän johtaa Kavkaz Center -sivuston omistavaa Pro Caucasus -organisaatiota. Storsjön osallisuus sivuston toimintaan ja sen omistamiseen tuli myös ilmeiseksi YLE Femman esittämässä filmissä 13.11.2013 kello 22.

Itse Pro Caucasus -yhdistyksen ja Kavkaz Center domainin rekisteröinti on sijoitettu Ruotsiin.[6] Informaatiossa annetut puhelinnumerot sivuston administraatiota ja teknista informaatiota varten ovat  Mikael Storsjön toimistoon Bulevardille Helsinkiin. Administraation numero + 358 45 2624746 on suomalainen puhelinumero. Tämä virallinen tietokin osoittaa, että Kavkaz Center on Mikael Storsjön ryhmän valvonnassa Helsingissä. 


Mikael Storsjö on itse hyvin vainoharhainen ja sekava eikä kielitaidottomana kykene järjestämään kaikkia Kavkaz Centerin terroristisuhteita, mutta sitä vastoin sitäkin tärkeämpi henkilö on sivuston administraattori (ylläpitäjä) Islam Matziev, joka ansaitsee tällä kertaa paremman tutustumisen.Kuvissa vasemmalla Islam Matziev elokuvassa Virtuaalinen sota sekä oikealla Kavkaz Centerin ja Suomi-Tshetshenia-seuran mielenosoituksessa Isänmaanpuolustajien päivänä 23.2.2011 Venäjän suurlähetystöä vastaan Helsingissä. Islam Matziev järjesti yhdessä Mikael Storsjön kanssa myös mm. mielenosoituksen Pohjan kirkolle[7]  ja oli järjestämässä Kavkaz Centerin ja Suomi-Tshetshenia-seuran mielenosoitusta Isänmaanpuolustajien päivänä 23.2.2011 Venäjän suurlähetystöä vastaan.[8]

Kuvissa Islam Matziev YLE Femman 13.11.2013 näyttämästä filmistä, jossa ilman mitään tutkivaa journalismia esitetään Storsjö-propagandaa. Hyvin poikkeuksellista on, että valtiollinen televisiokanava lähettää puolentunnin puheenvuoron, jossa terroristi saa itse kehua itseään. RT ei esimerkiksi tahtonut haastatella Storsjötä, koska terroristille ei anneta ääntä varsinaisessa mediassa. Keskustelin tästä säännöstä RT:n kanssa, kun olimme Kavkaz Centerin administraation allakerrassa ydinkeskustassa Helsingissä Bulevardi 2 -osoitteessa.
Tiivistelmä

Islam Matziev (s. 05.03.1979, synt. Tver) on lähtöisin Vanhan Atagista samasta kodista ja Keskuskadun katuosoitteesta kuin perheen ”pikkuveli” (serkku) Yunus Yusupovich Matziev (Юнус Юсупович Мациев, s. 30.3.1984).

Yunus Matziev toimi  Shamil Salmanovich Basayevin henkivartijana ja Beslanin terrori-iskua koordinoivana radiomiehenä. Rahoitus tuli myös Islam Matzieville siihen aikaan Shamil  Basayevin IHH-rahoitusorganisaation järjestelyiden kautta.

Islam Matziev oli Kavkaz-Centerin webmaster, kun Basayev ilmoitti terrori-iskun KC:n kautta.

Islam Matziev osallistui radiomiehenä setänsä Bilan Matzievin ja arabiterroristi Abu Yaqubin komentamaan bandiittiryhmään, joka oli osa Al-Khattabin ja Shamil Basayevin johtamaa sabotaasiverkostoa. 

Kuvassa Islam Matzievin nuoruuden jengin varsinaiset johtajat Al-Khattab ja Shamil Basayev.

Islam Matziev lähti sukulaistensa kehotuksesta autolla toukokuutta 2000 Vanhasta Atagista ja vietti Bakussa pari vuotta (2000-2002) ja asui Turkissa 7 vuotta (2002-2009), kunnes saapui Suomeen 17.4.2009.

Islam Matziev meni Turkkiin vuonna 2002  Kavkaz-Centerin palvelukseen, jolloin Kavkaz-Centerin johdossa oli Movladi Udugov. Matziev työskenteli samanaikaisesti Turkissa myös Kafkasyasi lehdessä, jossa lähimpänä ja ainoana varsinaisena työtoverinaan oli Doku Umarovin serkku, Dokun nuoruuden vuosien murhakaveri ja Pohjois-Kaukasian terroristiliikkeen varsinainen rahoituskoordinaattori ym. Musa Ataev. Tämä Ataev (Itaev) on niin tärkeä terroristiliikkeen pomo, että sen tunnistaminen olisi tarpeellista paremmin myös mediassa.

Islam Matziev tuli 17.4.2009 Suomeen Imran Istapaevin (s. 29.10.1976), kuolleen pikkuserkun passilla. Välittömästi jo lentokentältä Mikael Storsjö lähetti tekstiviestin Ruotsiin Doku Umarovin silloiselle varatiedostuministerille, jonka nimiin Kavkaz Center oli silloin rekisteröity virallisesti. Kuva rikostutkinta-aineistosta Suomesta:Samasta Imranista kertoo myös Beslanin terroristi Yunus Yusupovich Matziev, kun tämä kirjoitti Beslanin terrori-iskun jälkeen Kavkaz chatiin, jota Islam Matziev ylläpiti. Hän saapui Suomeen yhdessä Shamil Basayevin serkunpojan kanssa, jota terroristipäällikkö oli kasvattanut omana poikanaan. Islam Matzievilla oli yhteys Storsjön kanssa syksystä 2004 alkaen. Hän käyttää myös nimimerkkejä  Lukman eli Rustam sekä salanimeä ”Islam Tumsoev” Finfosforumin yhteydessä, kun esiintyy mm. Mikael Storsjö, Heidi Hautalan ja Tarja Kantolan kanssa. Tarja Kantola on Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojan erityisavustaja ja Finrosforumin entinen puheenjohtaja. Finrosforumin puheenjohtajana on toiminut myös Heidi Hautala. Järjestön sihteerinä on toiminut Mikael Storsjö.


Islam Matziev keräsi Turkissa rahaa ja lähetti  vastarinnalle (so. Basayevin/Umarovin ryhmälle) (esitutkintapöytäkirja nro 9186/R/60188/09, s. 89/2006). Hän on opiskellut Venäjällä insinööriksi, työskennellyt Tšetšeniassa teleyrityksessä (ilmeisemmin  1998 tai sitä ennen) ja jatkoi  työtä ohjelmoijana Kavkaz-Centerin hyväksi.  Islam Matzievin äiti ja äiti asuvat Mannheinissa Saksassa.  

 Terrorismin vastainen operaatio ”Rus” («Русь») 27.9-6.10.2001 Bilan Matzievin kotiin, joka oli myös Islam Matzievin koti


Islam Matziev tunnustaa: ”Setäni oli komentaja ja minä olin siinä ryhmässä” (esitutkintapöytäkirja, s. 88/405). Hän on kertonut myös medialle, että oli radiohommissa.[9] Islam Matzievin setä oli Bilan Matziev, vastarintaliikkeen komentaja. Islam Matziev itse oli mukana siinä ryhmässä. (esitutkintapöytäkirja nro 9186/R/60188/09, s. 87/206). Islam Matzievin poislähtö Vanhasta Atagista tapahtui toukokuussa 2000. ”Olin yksin koko matkan” (s. 89/405), Matziev kertoo matkaansa 2000, kun hän ajoi itse autolla pakoon, kun tiesi terrorismin vastaisen ohjelman mukaan toimivien OMON-joukkojen lähestyvän kylää.12. helmikuuta 2001 Venäjän federaation turvallisuuspalvelu teki Islam Matzievin sedän Bilan Matzievin pihalle Vanhassa Atagissa terrorismin vastaisen tarkistuskäynnin, jossa yhteydessä veivät kaksi autoa, videonauhurin, U. Ibragimov-nimisen (У.Ибрагимов) miehen, mutta kovien kuulustelujen jälkeen hänet vapautettiin 13. helmikuuta 2001.[10]10. toukokuuta 2001 Venäjän turvallisuuspalvelu antoi Interfaxille lehdistötiedotteen Duba-Yurtin, Chiri-Yurtin, Vanhan ja Uuden Atagin tilanteesta: ”Ääriainekset toteuttavat kampanjointiaan ja houkuttelevat nuoria riveihinsä ja lähettävät heidät vuorille valmisteluja ja oppimista varten. Militantit ottavat joukkoihinsa jopa 14–15 vuotta vanhoja nuorukaisia”.[11]25. kesäkuuta 2001 Vanhan Atagin tiellä maamiina haavoitti viittä poliisia. 26. kesäkuuta 2001 illalla löytyi samoja räjähteitä hylätystä talosta Nuradilovan kadulta, jossa teini-ikäiset nuoret polttivat tupakkaa ja pelasivat korttia. 15 vuotta vanha Magomed Matziev (Магомед Мациев) kuoli seuraavana päivänä sairaalassa.[12] 24. heinäkuuta 2001 Vanhassa Atagissa pidätettiin paikallinen asukas Idris Matziev (Идрис Мациев, paimen)[13]21. syyskuuta 2001 Vanhassa Atagissa oli sodanvastainen mielenosoitus, johon osallistui yli 500 ihmistä: nämä vaativat vihollisuuksien lopettamista ja rauhanneuvotteluja.[14] 22. syyskuuta 2001 määrättiin kello 23 alkaen ulkonaliikkumiskielto Vanhassa Atagissa, koska kylän laitamilla kaivosräjähdyksessä oli haavoittunut kaksi paikallista asukasta. Vähän aiemmin oli kylän laitamilla kaapattu kaksi sotilasajoneuvoa ”Ural”.24. syyskuuta jälleen bandiitit toteuttivat vastaavan hyökkäyksen Vanhassa Atagissa ajoneuvoon. Tunnustamattoman ”Ichkerian tšetšeeniläisen tasavallan” (Чеченской Республики Ичкерия) nimissä toiminut laiton aseellinen ryhmä takavarikoi kaksi Kamaz (КамАЗ) –kuorma-autoa, mutta kuskit vapautettiin.[15]24. syyskuuta 2001 iltapäivällä räjäytettiin jalkaväen kuljetusajoneuvo BMP (БМП), jolloin haavoittui neljä sisäministeriön sotilasta.  Tämän jälkeen federaation joukot käynnistivät Vanhan ja Uuden Atagin, Chiri-Yutin ja Duba-Yurtin kylissä terrorismin vastaisen operaation ”Rus” («Русь») 27.9-6.10.2001.[16] Terrorismin vastaisen operaation ylin johto kuului  Nikolai Basilevich Bogdanovskiylle (Николай Васильевич Богдановский, s. 1957)[17]Apulaiskomentaja eversti Juri Didkovskiy oli saanut tietää, että Vanhan Atagin bandiittijohtajan kotiin rakennetussa bunkkerissa piileskelee laiton aseellinen ryhmä, johon mahtuu jopa 50 henkilöä.[18]Terrorismin vastaisen operaation toteuttamiseksi 27. syyskuuta 2001 kylistä katkaistiin sähköt ja kaasu, passintarkistuksia tehostettiin, mutta bandiitit liikkuivat pimeyden turvin. Erityisesti kahdessa omakotitalossa suojeltiin militantteja, jotka olivat syyllistyneet Venäjän sotilaiden kidnappausten sarjaan. Operaatio toteutettiin nopeasti eivätkä militantit ennättäneet vastustaa.[19] Kaduille saapuivat panssaroidut ajoneuvot ja БТР[20] –panssarivaunu murskasi vauhdilla rautaportin ja ajoi Islam Matzievin sedän pihalle.[21]


Kuvassa tankki, joka murskasi Islam Matzievin sedän Bilan Matzievin kodin rautaportin ja löysi ulkomaisia palkkasotureita talosta.


Sisäministeriön operaatioon osallistui myös turvallisuuspalvelu (FSB ja GRU)[22] Alkutarkastuksen jälkeen kävi ilmi, että tämä on Bilan Matzievin perhe: äiti, isä ja sisko. Turvallisuuspalvelun puolesta Didkovskiy tiedusteli Bilanin sijainti, mutta nämä sanoivat, ettei Bilan Matzievia ole nähty pitkään aikaan talossa. Ensimmäisellä tarkistuksella ei löytynyt mitään, mutta OMON ja turvallisuuspalvelu asettivat jokaisen nurkkaan salakuuntelulaitteet.

Muutaman tunnin myöhemmin intensiivisen tutkinnan jälkeen löytyi keittiön alta piilopaikka, johon oli kätketty noin kolmellekymmenelle sotilasasut, parikymmentä paria sotilassaappaita, panssariliivejä, makuupusseja, laskuvarjojääkärin reppu, radioasema, aseita ja ammuksia. Matzievin perhe ravisteli päätänsä hämmentyneinä eivätkä kertoneet tietävänsä mitään keittiönsä alla olevasta kätköstä. 

Islam Matzievin sedän talon alaiset tunnelit ja bunkkerit löytyivät lopulta

Ja vähän myöhemmin sotilaat löysivät uuden samansisältöisen kätkön. Hiukan myöhemmin sisäministeriön operatiivinen osasto alkoi kaivaa talon ympäriltä kaivoja ja bunkkereita, mutta Bilan ei vielä löytynyt. Tällöin löytyi kuitenkin radioaseman akku.

Sisäministeriön komentaja havaitsi paksun sähkökaapelin, joka meni keittiön alle. Tämä oli todiste, että taloa oli käytetty bandiittien tukikohtana. Muutaman minuutin kaivamisen jälkeen löytyi bunkkerin seinä useiden metrien syvyydessä maan alla. Tämän jälkeen Didkovskiy päätti, että bunkkerin seinä täytyy räjäyttää. Perheen nainen katsoi operaatiota ja alkoi huutaa. Lopulta löytyi raskas betoniovi bunkkeriin. Bunkkerin aukosta tuli ”roisto”, Bilan Matziev.

Bilan hyppäsi esiin – veitsi kädessä – mutta hänet kaadettiin maahan. Menettelyllään Bilan paljasti kätkön ja hänestä itsestään tuli vanki. Reiästä, josta Bilan tuli esille, lensi pian kaksi kranaattia. Sirpaleet lensivät Didkovskiyn jalkohin, mutta hän ei loukkaantunut. Räjähdyksen jälkeen reiästä hyppäsi yksi ampujista, aseistettu mies, joka ampui pari laukausta, mutta kuoli paikan päälle. Muutaman minuutin kuluttua toinen bandiitti yritti lähteä bunkkerista, mutta hän menehtyi. Pian paikalle tuli avuksi myös Alfa-joukko.

Kuvassa Matzievin bandiittiryhmän johtaja arabi palkkasoturi Abu Yaqub, joka kuoli pidätystilanteessa Islam Matzievin sedän Bilan Matzievin kodin yhteyteen rakennetussa bunkkerissa. Tässä kodissa myös Islam Matziev asui.


Bilan Matziev tunnusti jo paikan päällä nopeassa kuulustelussa, että bunkkerissa oli arabi palkkasoturi Abu Yaqub. Menestykseksi kirjattiin nimenomaisesti se, että komentaja Bilan Matziev (Билан Мациев) vangittiin Vanhan Atagin kotipihassa sekä surmattiin kolme miestä, joista kaksi tšetšeeniä ja arabi Zalmay ”Abu” Yakub (Залмай Якуб), läheinen ja uskottu Amiiri Al-Khattabille. Terrorismin vastaisessa pidätyksessä menehtyivät: 22-vuotias Timur Sutayev (Тимур Сутаев), 27-vuotta vanha Musa Sadayev (Муса Садаев) ja arabisoturi Abu Yaqub (Абу Якуб)[23], jotka olivat piiloutuneet 30. syyskuuta 2000[24] ”komentaja” Bila Matzievin kotiin.

Yaqubin ja Matzievin militanttiryhmä oli tehnyt erilaisia operaatioita siviiliväestöä ja federaation lainvalvontaviranomaisia vastaan.[25] Lisäksi takavarikoitiin suuri määrä aseita ja ammuksia, erityisesti kotitekoisia, kaksi kranaattia ja 7 Kalashnikovia, 2 kranaatinheitintä, 400 patruunaa automaattiaseisiin.[26] Terrorismin vastaisen operaation jälkeen Matzievin talo ja piharakennus räjäytettiin.[27]

Al-Khattabin epäily ja kosto lisääntyivät Bilan Matzievia vastaan, kun tämä käveli jo pian vapaana kadulla. Joku toveri varotti Bilania, että Venäjä tappaa sinut, joten lähde Eurooppaan. Ilmeisesti asuu Turkissa, toteaa Yamarthah. Luotetuimman, komentaja Bilanin katoaminen raivostutti Al-Khattabin[28]. Bilanin vapautumisen syy oli todellisuudessa vaihto venäläiseen sotilaaseen.[29]

Kun bunkkeriin päästiin, sieltä löytyivät miellyttävät olot pitkäaikaiseen oleskeluun: huonekalut, sohvat, kaksi vessaa, sähköliesi ruoanlaittoon, televisio- ja videolaitteet, japanilainen radioasema (antenni kätketty läheiseen puuhun). Bunkkeri oli varustettu nykyaikaisen ulkomaisen ilmanpuhdistusjärjestelmin.[30] Seuraavan päivän 31. syyskuuta 2001 tarkistuksessa kävi vielä ilmi, että bunkkerissa oli kuntopyörä, puomit kuntoilua varten, höyrysauna, suihkut ja pieni uima-allas.[31]  Islam Matziev – Kavkaz-Centerin webmaster – on kertonut, että hän toimi setänsä Bilan Matzievin ryhmässä ”kapinallisten radistina”.[32] Tämä koti oli poliisille jättämiensä tietojen mukaan myös Islam Matzievin koti, joten on ilmeistä, että hän on käynyt tuossa bunkkerissa ja käyttänyt sen radioasemaa.

30. syyskuuta 2001 terrorismin vastaiset operaatiot kohdistuivat erityisesti Adam Matzievin (Адам Мациев) omistamaa, bandiittipäällikkö Bilan Matzievin - Islam Matzievin sedän - ja Hassan Maayevin koteihin (Хасан Мааев). Tšetšenian laittomien aseistettujen ryhmien avustamisesta epäiltyjä henkilöitä vietiin Tolstoi-Yurtin aluekeskukseen, jossa kuulustelut olivat tiukkoja. Useimmat palasivat, Bilan Matziev ja Alvi Maayeva (дома 12 на ул.Учительская[33]) olivat erityisen kiinnostuksen kohteena.[34]

Pian operaation jälkeen 2. lokakuuta 2001 Adam, Bilan ja Islam Matzievin  talon pihalla syttyi tulipalo sotilaallisen uudemman tarkistusoperaation seurauksena.[35] Alvi ja Hassan Maaevin kodista löytyi vangitut venäläiset sotilaat M.V. Kobolev ja A.P. Kolov. Talo sytytettiin tuleen, omistaja pidätettiin. Kyläläisten avustuksella omistaja vapautettiin kolmen päivän kuluttua.[36] Bandiitit olivat myös kiduttaneet venäläisiä sotilaita.

Bilan Matzievien kodin bunkkerista löydetty arabitaistelija Abu Yaqub oli Al-Khattabin  ja Shamil Basayevin sabotaasiryhmien johdossa erityisesti Vedenossan alueella ja Vanhan Atagin kylässä. Hänen ryhmäänsä kuului noin 30 henkilöä, rahoituksen hoiti al-Khattab.[37]  Khattabin ja  Basayevin alaisuutta tottelivat myös monet muut sabotaasiryhmät, joista Doku Umarovin ryhmä, jossa oli 10 jäsentä, hän oli äidin puolelta serkku  Basayeville.[38]Abu Yaqub oli saanut koulutuksensa Saudi-Arabian erikoisjoukoissa. Hänen ryhmänsä oli vastuussa tammikuussa 2001 Yhdysvaltain kansalaisen Kenneth Gluckin sieppauksesta.[39]

Islam Matziev työskenteli  vuonna 1998 Englannissa Grancer telecomissa Thsetsen telecomin lähettämänä.  Vuoden 1998-1999 useiden kidnappaustapausten yhteydessä kerrottiin, että Grancer telecomin työntekijät olisivat vakoilleet Tshetsheniassa Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Israelin hyväksi;[40] Shamil Basayevin ja Movladi Udugovin nimet liittyi kidnappausten epäiltäviin järjestäjiin.[41]

  

Terrorismin vastainen operaatio ”Myrsky” Islam Matzievin kotiin Keskuskadulle 49 vuodenvaihteessa 2001/2002


Islam Matziev kertoo Islam Tumsoev –salanimellä Helsingin Sanomissa 30.1.2011, että ”neljä lähisukulaista kuoli viime vuosikymmenen alussa, kun venäläiset räjäyttivät heidän talonsa”.[42] Joulukuussa 2001 – uuden vuoden aattona – Vanhassa Atagissa Venäjän turvallisuuspalvelu teki taas uuden voimallisen terroristien vastaisen etsintäoperaation Matzievien molempiin taloihin: räjähdyksessä kuoli isä, äiti, veli, veljentytär[43].    Operaatiolle oli kovasti perusteita pari kuukautta aiemmin tulleiden löytöjen perusteella.

Islam Matziev kertoo kuulusteluissa, että vuonna 2002 ”kotimme räjäytettiin”, mutta ehkä päivämäärät eivät ole tarkat, sillä räjäytys oli aivan vuoden 2001 lopussa mutta tieto tuli julkisuuteen 2002 puolella. Ruumiin palaminen oli seurausta termobaarisesta kranaatista, vakuumipommista (РПО, реактивный пехотный огнемет, "Шмель")[44], jossa palava neste aiheutti räjähdyksen sekoittuessaan ilman kanssa.

Islam Matzievin kotiosoitteessa Vanhan Atagin Keskuskadulla (на улице Центральной дом № 49, принадлежавший Адаму Мациеву) kuolivat Adam Matziev (Адам Мациев) sekä hänen kaksi poikaansa Yusup (Юсуп 1951 s) ja Ayub (Аюб s. 1953) sekä 14 vuotta vanha tyttö Zarema (Зарема).[45] Bilan Matziev ei ollut nyt paikalla.

Kavkaz-Center reagoi mainittuun räjäytykseen ja perheenjäsenten kuolemaan: Tšetšenian bandiittikomentajan perheenjäsen Bilan Matziev antoi lyhyen puhelinhaastattelun. Kavkaz-Centerin tarinassa Bilan kertoi, että alkuaan tuolloin talossa oli vain naisia, mutta viranomaiset väittivät, että taloon oli piilotettu aseita. Iltaan mennessä palasivat kuitenkin Matzievin veljekset ja isä. Muutama kuukausi aiemmin Matzievin pihalla oli ollut taistelu, jossa kolme taistelijaa oli kuollut ja Bilan vangittu, mutta Bilan oli vapautunut, kun hänet vaihdettiin venäläiseen upseeriin.[46]

Matzievin talossa toteutettiin tammikuun alussa jo lyhyellä ajalla toinen operaatio, operaatio ”Myrsky”, jolloin sisäministeriön joukot löysivät vielä toisen koskemattoman bunkkerin, jossa oli kolme huonetta sekä sairaalan leikkaussalin ja lääkkeitä, mikä osoitti Vanhan Atagin maanalaisen verkoston saamista sadoista tuhansista dollareista. Lisäksi löytyi panssaritorjuntaa varten aseita, kaukosäädettäviä pommeja ja radioasema.[47] Tiedustelutietojen mukaan Abu Tariq piileskeli Vanhassa Ataqissa joulukuun lopulla. Operaatio ”Myrskyn” ("Буря") aikana löytyivät Abu Tariqin henkilökohtaiset tavarat ja asiakirjoja, mutta Tariqia ei tavoitettu. Algeriasta kotoisin oleva arabisoturi Abu Tariq (Абу Тарик) oli saanut koulutuksensa Osama bin Ladenin ja Al-Qaidan leirillä Afganistanissa sekä toimi Tšetšeniassa al-Khattabin yhteydessä. Islam Matzievin koti oli eräs keskuspaikka Al-Qaida -palkkabandiiteille.


Beslan terroristi Yusup Matzievin poika Yunus Yusupovich Matziev – Islam Matzievin serkku

Matzievin kodista Vanhasta Atagista Keskuskatu 49  (на улице Центральной дом № 49, принадлежавший Адаму Мациеву)[48] vuodenvaihteessa 2001/2002 kuolleen Yusup Matzievin poika Yunus Yusupovich Matziev (Юнус Юсупович Мациев)[49] oli Shamil  Basayevin johtaman Beslanin terrori-iskun radiomies, Basayevin turvamies, minkä ensimmäisenä ilmoitti julkisuuteen Aleksander Torshin (Александр Торшин) johtama parlamentaarinen tutkimuskomitea joulukuussa 2006.[50] Islam Matziev kasvoi ja eli yhdessä Beslanin terroristiksi tunnistetun miehen kanssa, jonka kanssa he olivat myös molemmat radiomiehiä.


Beslan-terroristi Yunus Yusupovich Matziev (s. 30.3.1984) on kirjoittanut Kavkaz chatissa kuolleesta serkustaan Imran Istapaev (Имран Истапаев), jonka passilla Islam Matziev (alias Adam Tumsoev) saapui Suomeen.

Yunus oli pakolaisena Bakussa ja Turkissa noin vuodet 2000/2001-2004, kunnes saapuu Beslanin terroritekoon.[51] Kesäkuussa 2005 Memorial ja NED ilmoittivat ihmisoikeusloukkauksena, että Yunus Yusupovich Matziev olisi mahdollisesti kidnapattu rangaistustoimena Beslanin tragediasta. Suomen poliisille antamissa kuulustelutiedoissaan Islam Matziev ja Yunus Matzievin sisko kertovat, että Yunus Matziev oli ollut välittömästi yhteydessä heihin näiden lähtiessä Turkista matkalle Suomeen. Siksi joidenkin epäilyjen mukaan Yunus ei palannut takaisin Tshetseniaan, vaan Beslanin terroristiksi tunnistettu radiomies olisi tullut siskonsa luo Suomeen.

Vastuullinen tutkiva journalisti ei ainoastaan katselisi, että Islam Matziev valmistaa sikäläiseen tapaansa lihaa grillissä, vaan hän kysyisi tiukasti ja katsoisi silmiin: missä sinä olit 3.-4.9.2004? Miltä sinusta tuntui, kun veljesi Yunus - jonka kanssa olet hoitanut lukuisia kertoja radiomiehenä yhteistuumissa asioita - osallistui Beslanin terrori-iskuun? MIssä Yunus on tällä hetkellä, kun hänen siskonsakin tuli kanssasi Suomeen? Kun terroristipäällikkö Shamil Basayev ilmoitti Beslanin terrori-iskun Kavkaz-Centerin välityksellä, olit Kavkaz-Centerin webmaster: miten saatoit jättää ilmoittamatta Basayevin sijainnin turvallisuusviranomaisille, miten saatoit välittää tai sallia välitettävän hänen viestinsä ilman vähäistäkään kriittistä asennoitumista terroristipäällikköön?[74]Doku Umarovin serkun Musa Atayevin  (Муса Атаев) palvelukseen vuonna 2002

Islam Matziev työskenteli Bakussa (2000-2002) Marsho-sivustolla  (= vapaus; Маршо) ja lehdessä Kavkazkii vestnik. Ja vuodesta 2002 Shamil Basayevin, Movladi Udugovin ja Musa Atayevin palveluksessa.

Marsho  viittaa  Tšetšenian separatistien ja militanttien ”kansallislaulun” alkusanoihin: ”Vapaus tai kuolema”, sanat ovat vuodelta 1992. Kavkaz-Center ilmoitti 1.4.2006, että Marsho-sivusto jatkaa toimintaansa; sivusto liittää mukaan myös tiettyä videomateriaalia. Videomateriaali pitää kuitenkin erityisesti tilata. Marsho-sivustoa ei pidä sekoittaa Urus-Martan alueen sanomalehteen, jonka päätoimittaja on nykyään Said Hozhaliev.

Kun Matziev työskenteli tuossa kansallislaulun sanoihin viittaavassa separatistilehdessä vuosina 2000-2001, CRI separatistit olivat juuri saaneet luotua diplomaattisuhteet ja Talibanien kanssa Afganistaniin. Matzievin toiminnan rahoitusorganisaation IHH:n perustaja Shamil Basayev oli Al-Qaida –leirissä Afganistanissa; CRI:n johdossa oli Aslan Mashadov.

Islam Matziev (Tumsoev) eli Turkissa rahoitusinstrumentin IHH:n varoilla, jota Shamil Basajev oli perustamassa (esitutkintapöytäkirja nro 9186/R/60188/09, s. 62/206; s. 88/206).  ”Marsho” on tullut tunnetuksi vuonna 2005 mm. Boris Stomakhinin hurjasta jutusta ”Kuolema Venäjälle” (Stomakhin on KC:n ex-toimittaja). Juuri Stomakhin oli Kavkaz-Centerin aktiivinen toimittajakirjoittaja, kun Beslanin koulutragediasta uutisoitiin kanavalla. Stomakhin kirjoitti silloisessa Marshossa sankariluettelon Mashadov, Gelaev, Raduyev, mutta Stomakhinin mukaan Venäjä on ”verinen, halpamainen, fanaattinen, kirottu. Viha on liian heikko ja pehmeä tunne Venäjää vastaan”. Lopussa kirjoittaja julistaa, että ”Kuolema Venäjä miehittäjälle! Kuolema fanaattiselle veriselle imperiumille! Vapaus orjuutetulle kansalle!”.

Kavkazkii vestik –lehdessä Matziev työskenteli noin 2000-2002 Bakussa - eli ennen kuin hänen kotiinsa tehtiin tuhoisa terrorismin vastainen operaatio pidätystilanteessa Vanhassa Atagissa,[52] minkä jälkeen Islam Matziev lähti Turkkiin. Lehden toimittaja ja perustaja on Mairbek Taramov.[53] Taramov on kyseenalaisessa maineessa – yhtäällä häntä kutsutaan kansainväliseksi terroristiksi, joka elää Lontoossa Ahmed Zakajevin siipien alla ja ehkä menee Ruotsiin,[54] mutta toisaalla tämä tyyppi esiintyy Liettuan parlamentissa kesäkuussa 2008.[55] Finrosforum on määritellyt Taramovin  

Islam Matziev vastaa rajaviranomaiselle kuulusteluissa, että ”Kirjoitin, käänsin, tein ohjelmia ja yllä pidin palvelimia ”(Kavkaz Center) v. 2002 alkaen (sivu 89/405) - eli M. Udugovista alkaen. Islam Matziev tuntee Suomessa neljä vuotta asuneen tshetsheeniturvapaikanhakijan, jonka isä on Kavkaz Centerin entinen päätoimittaja. Kuulustelupöytäkirjan mukaan Islam Matziev toimii RBC-Suomi Oy:n tiloissa sijaitsevan Kavkaz Center –internetsivuston ja palvelimen ”ylläpitäjänä”: kirjoitti, käänsi, teki ohjelmia ja piti yllä palvelimia 200-300 usd kuukausipalkkaa vastaan sekä huolehti edelleen palvelimistä, tekee käännöksiä ja julkaisee lehdistötiedotteita (esitutkintapöytäkirja nro 9186/R/60188/09, s. 89/2006; s. 94/206)[56].

Poliisille ja verottajalle antamien tietojensa mukaan liikemies Mikael Storsjö
pyöritti kaikkea toimintaansa vain vähän yli 2000 euron vuosituloilla!
Islam Matziev kertoi Suomenlahden merivartioston esikunnassa 1.7.2009 vanhemmalle rajavartijalle Jarkko Lehikoiselle, että hän on ammatiltaan ohjelmoija, jonka työnantaja on Kavkaz Center –web master.[57] Heidi Hautala kirjoitti blogissaan ylpeänä Finrosforumin kokouksesta Helsingissä 25–26.5.2009, jossa George Soroksen rahoittama toimittaja Fatima Tlisova esiintyi yhdessä Islam Tumsoevin (Islam Matziev) kanssa. Fatima Tlisova kirjoitti 30.10.2010 artikkelin Waynakh-terroristisivustolle Mikael Storsjön ylistykseksi.  Tilaisuudessa Tlisova ja Matziev (Tumsoev) esiintyivät rinnatusten Tarja Kantolan kanssa. Tlisovan power point –esityksen mukaan Tumsoev on Kavkaz Centerin ”web administraattori”[58]

Islam Matziev tapasi Mikael Storsjön 2004 Internetin välityksellä. Hän on tuntenut Hamidin - Shamil Basajevin serkun - muutaman vuoden Turkissa. Matziev teki töitä Islam Dzhanibekovin (Ислам Джанибеков, hoiti lehden levitystä) ja erityisesti Musa Atayevin (Муса Атаев) kanssa teki lehteä, molemmat ex-työtoverit ovat sittemmin saaneet surmansa (esitutkinta-aineisto sivu 91/405). Matziev toimi Musa Atayevin johtaman Kafkasyasi Sesi lehden toimittajana; ”Kaukasian äänen” “Голос Кавказа”  -lehden edustaja - lehdessä on julkaistu mm. Doku Umarovin uhkaus kaikkia venäläisiä siviili-ihmisiä vastaan.

Musa Atayevia luonnehditaan Doku Umarovin edustajaksi.[59] Vuonna 2004 vangittiin Doku Umarovin sisarenpoika Roman Atayev (Роман Атаев.). CP World:n ja Waynakh-infon mukaan Atayev oli Doku Umarovin serkku.[60} ”Musa Atayev” eli Ali Osaev oli Tšetšenian komentaja”. ”Hän ei ollut vain perheen isä, vaan koko turkkialaisen Kaukasian isä, isä koko Kaukasialle”. ”Tšetšenian  emiiri Dokka soitti meille, kun kuuli uutisen poikani kuolemasta” , kertoo Musan eli Alin äiti Arubika. 19 vuotias tytär Yaha kertoo, että ”Isä taisteli vuosia venäläisiä ja erityisesti Putinia vastaan. Hän jatkoi täällä jihadia. Suurin vihollinen, venäläiset, ottivat isän pois”.[61]

Kuvassa Musa Atayev - Doku Umarovin serkku ja Islam Matzievin lähin työtoveri

Islam Matzievin työtoverin Musa Atayevin kuolema uutisoitiin georgialaisessa PIK-TV:ssa.[62] Doku Umarov syyllistyi väkivaltaan heinäkuussa 1992 yhdessä Musa Atayevin (Ali Osaev) kanssa (lempinimi «Мосол»), kun Doku ja Musa yrittivät murtautua taloon, sitten nämä tappoivat kaksi ihmistä Tamara Subotinan ja Oleg Krivyhin sekä Alexander Subotin pahasti loukkaantui. Tjumenin alueen syyttäjä tuomitsi Musan ja Dokun 13.heinäkuuta 1992 syytteeseen murhasta ja asettivat liittovaltion hakuun. Rikosasia lopetettiin 2010 vanhentumisen johdosta.[63] Tuomion jälkeen Umarov lähti Tshetsheniaan rikoshommiin: terrorismiin, ryöstöihin, kidnappauksiin.[64] Sitten Doku ja Musa menivät Ruslan Gelayevin ryhmään.

Musa Atayev kuoli helmikuussa 2009 Istanbulissa: hän oli Kaukasian emiirikunnan varapomo (заместитель генерального представителя Имарата Кавказ). Murhaaja oli 175–180 cm, kevyt rakenteinen[65]. Tietty Roman K on epäilty murhasta. 

Musa Atayev oli se, joka järjesti rahoituksen Doku Umarovin aseistetulle vastarinnalle[66],  niin Doku Umarovin puolustusministerin veljen – Ruslan Mahourin   rooli tulee entistä tärkeämmäksi terroristitoiminnassa. Islam Matziev ja Ruslan Mahouri tulivat Suomeen Storsjön järjestelyissä. Islam Matzievin (Suomen Adam Tumsoev) ja Doku Umarovin työtoverin ja partnerin Atayevin hautaus on julkaistu videona.[67]

Jamestown Foundation luonnehtii Musa Atayevin kuolemaa suurena tappiona tshetsheenidiasporalle.[68]  Jamestown kertoo, että Atayev oli tärkein henkilö taloudellisen tuen kannalta. Jopa Movladi Udugov oli hänelle alamainen. Atayev kontrolloi Pohjois-Kaukasian jihadin kaikkia edustajia ja rakensi heidän ulkomaisia suhteitaan. Venäjän erityispalvelut olivat kiinnostuneita pysäyttää tuo ulkomainen tuki aseistetuille laittomille ryhmille: Musa Atayev ”представитель Амира ИК Докку Умарова за рубежом; ” один соратник Доку Умарова” (Umarovin työtoveri)[69]

Tällä hetkellä Kavkaz-Center on osa julkista rahankeräysverkostoa. Sivustolla on julkaistu Imkander-mainos. Doku Umarovin veljen johtamaa Imkanderia niin kuin myös Kavkaz Centerin kustantaja Mikael Storjötä esitettiin keväällä 2013 YK:n Al-Qaida -terroristilistalle.Imkander[70] on  turkkilainen rahoituskanava (Humanity Defense and Brotherhood Association). IHH ( İnsani Yardım Vakfı ) kuuluu Imkanderin kuvioihin, ainakin sivustoilla kerrotaan IHH:n[71] edustajan puheista. IHH ja Imkander esiintyvät yhdessä, Imkander on osa IHH-järjestöä.[72]  Murat Ozer on Imkanderin johtaja. Tärkeä nimi rahastossa on Vaha Umarov, joka esiintyy usein Imkanderin tilaisuuksissa ja kertoo Doku Umarovin – veljensä hyvää sanomaa turkkilaisille.

Tumsoev-salanimi (oikeasti "Islam Matziev") epäilee, että hänen toimintaansa ja Kavkaz Centeriä tarkkailevat Suomeen saapuneet agentit: ”Tshetsheenikapinallisten nettisivusto kavkazcenter.com toimii Suomesta, ja FSB tarkkailee sitä herkeämättä. Adam ei pidä Suomeakaan enää täysin turvallisena.– Kadyrovilaiset tutkivat koko ajan muualla asuvien tshetseenien elämää. Epäilen, että täälläkin on agentteja” (Aamulehti 27.1.2011 ).[73]


[1] http://rt.com/op-edge/kavkaz-center-security-council/
[2] Security Council Committee pursuant to resolutions 1267 (1999) and 1989 (2011) concerning Al-Qaida and associated individuals and entities 1257/1989. http://www.un.org/sc/committees/1267/NSQE13111E.shtml  
[3]  WhoisBucker. Kavkaz-Center. http://www.freezepage.com/1366831044FGFIPPKNMR
[4] Website value. Kavkaz-Center. http://www.freezepage.com/1366831216RCDXLCBYPE
[8] ks. http://3.bp.blogspot.com/-uWua6zv86NA/TWUizeG-YFI/AAAAAAAADSo/uAtQFyaJxOw/s1600/Adam%2BTumsoev%252C%2BSuomi-Tshetshenia-seura%2Bja%2BKavkaz%2BCenter.jpg
[9] ks. http://www.muuttoliikkeessa.fi/index_html?cid=39&lang=suo
[10] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm
[11] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm
[12] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm
[13] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm
[14] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm
[15] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm
[16] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm ja http://viktorpopkov.narod.ru/novosti/ehoreliz.htm 
[17] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm ja kuva:  http://viperson.ru/data/200912/big36636.jpg
[18] ks. http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php
[19] ks.  http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php
[20] http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%91%D1%80
[21] http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php
[22] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm
[23] ks. kuva http://www.bratishka.ru/zal/rus/images/rus25_8.jpg
[24] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/misc/mountcl.htm ja http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm ja http://www.memo.ru/hr/hotpoints/chechen/jzl40/part6.htm ja http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php
[25] ks. http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php
[26] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/misc/mountcl.htm
[27] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm
[28] ks. http://yamartnah.net/index.php/2010-05-04-12-27-56/2010-05-04-12-35-06/212-2010-04-20-05-03-21.html
[29] http://www.kafkas.org.tr/russian/Ajans/2002/ocak/07.01.2002_cecen_komutanin_evine_bomba_.htm
[30] ks. http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php
[31] http://www.bratishka.ru/zal/rus/1_25.php
[32] ks. Kyllä se meille kuuluu. Vuori-insinööriksi alun… Helsingin Sanomat 30.1.2011. Kristiina Markkanen: Tšetšeenin matka kulki Bakun ja Istanbulin kautta Suomeen (Helsingin Sanomat 6.6.2009).
[33] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/chechen/jzl40/part6.htm
[34] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/atagi/Chapter10.htm; ja http://www.memo.ru/hr/hotpoints/chechen/jzl40/part6.htm
[35] ks. http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/misc/mountcl.htm
[36] http://www.memo.ru/hr/hotpoints/chechen/jzl40/part6.htm
[37]  http://www.compromat.ru/page_10662.htm
[38] http://www.compromat.ru/page_10662.htm
[39] http://www.newsru.com/russia/03Oct2001/yakub_spres.html
[40] http://news.bbc.co.uk/2/hi/231570.stm
[41] http://en.wikipedia.org/wiki/1998_abduction_of_foreign_engineers_in_Chechnya
[42] Kyllä se meille kuuluu. Vuori-insinööriksi alun… Helsingin Sanomat 30.1.2011.
[43] http://yamartnah.net/index.php/2010-05-04-12-27-56/2010-05-04-12-35-06/212-2010-04-20-05-03-21.html ja Bilan Matziev antoi haastattelun Kavkaz-Centerillehttp://www.kafkas.org.tr/russian/Ajans/2002/ocak/07.01.2002_cecen_komutanin_evine_bomba_.htm
[44] http://grani.ru/War/Chechnya/m.1295.html
[45] http://www.memo.ru/hr/hotpoints/N-Caucas/grozny/atag1201.htm
[46] http://www.kafkas.org.tr/russian/Ajans/2002/ocak/07.01.2002_cecen_komutanin_evine_bomba_.htm ja http://www.kafkas.org.tr/english/ajans/2002/ocak/07.01.2002_Explosion%20in%20Chechen%20Commanders%20house.htm
[47] ks. http://www.utro.ru/articles/20030206032100126243.shtml (lähde viitannee väärään vuoteen 2003?)
[48] ks. http://viktorpopkov.narod.ru/novosti/ehoreliz.htm ja Islam Matzievin osoite: http://2.bp.blogspot.com/-ex7zkO_vGuU/Ta2flHK-AkI/AAAAAAAADv0/eWYFFHTjmJc/s1600/Islam%2BMatsiev%2Bbio.jpg
[49] NED lehdistötiedote nro 761 (10. kesäkuuta 2005) http://savechechny.narod.ru/news/news761.htm
[50] http://www.flb.ru/info/39591.html ja http://www.newsru.com/arch/russia/23dec2006/34m.html ja http://www.rferl.org/content/article/1073791.html ja http://www.caucasica.org/download/files/terrorist_list.pdf
[51] http://www.mk.ru/editions/daily/article/2006/12/25/173601-33y-boevik-iz-beslana.html
[52] http://www.kvestnik.org ja juttu http://www.justicefornorthcaucasus.com/jfnc_message_boards/analysis_opinion.php?entry_id=1140332520&title=the-announcement-of-mairbek-taramov
[53] huomaa, että Taramovit olivat Vanhan Ataqin aktivisteja Matzievin rinnalla: http://www.memo.ru/hr/hotpoints/chechen/jzl40/part6.htm
[54] http://www.4forums.com/political/european-politics-economics/5190-beware-swedes.html
[55] http://www.youtube.com/watch?v=YOZeShOQFu0
[56] http://2.bp.blogspot.com/-zDtc-whveSY/Ta2SpT0tqtI/AAAAAAAADvs/DDcFaTAoJxA/s1600/Islam%2BMatsiev%2Bhuolehtii%2BKavkaz%2BCenterin%2Bservereist%25C3%25A4%2BHelsingiss%25C3%25A4.jpg
[57] http://2.bp.blogspot.com/-oP1WxOGOxMs/Ta2ShmDo5GI/AAAAAAAADvk/M_GiDwFyhzA/s1600/Islam%2BMatsiev%2BIslam%2BTumsoev.jpg
[58] http://4.bp.blogspot.com/-CSW6pVmm9TA/TdGMXcczYEI/AAAAAAAAD4Q/PSdtbwZEN4A/s1600/Fatima%2BTlisova%2BAdam%2BTumsoev.jpg
[59] http://www.medikforum.ru/news/incident/11167-v-turcii-ubity-organizatory-terakta-v-domodedovo.html
[60] http://www.waynakh.com/tr/2009/02/istanbul-da-ucuncu-cecen-cinayeti/
[61] http://yenisafak.com.tr/Gundem/?t=09.09.2008&c=1&i=173096
[62] http://pik.tv/ru/news/story/19440-chechencev-ubivaet-berlinskaia-gruppa
[63] http://www.rosbalt.ru/main/2008/03/31/469981.html
[64] http://eng.mvdrf.ru/news/3249/
[65] http://www.kavkazmonitor.com/2009/03/03/52731.shtml
[66] http://www.closeprotectionworld.com/security-news-europe/54120-killings-istanbul-just-latest-series-murders-chechens-abroad.html
[67] ks. http://www.metacafe.com/watch/2548907/the_funeral_of_musa_atayev_took_place_in_istanbul/
[68] http://www.jamestown.org/single/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=34677
[69] http://xn--b1adccaencl0bewna2a.xn--p1ai/index.php/articles/42-articles/2853-kto-rasstrelyal-v-turcii-treh-chechenskih-terroristov)
[70] http://www.imkander.org.tr/
[71] http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/English/eng_n/html/hamas_e105.htm
[72] http://forum.donanimhaber.com/m_51317542/tm.htm ja http://www.sercavan.com/modules.php?name=News&file=article&sid=155
[73] http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194663896807/artikkeli/puheenaihe+tshetsheenit+syyttavat+putinia.html
[74] Beslanin lastenmurhasta Kavkaz Centeriin: http://juhamolari.blogspot.fi/2010/08/beslanin-lastenmurhasta-kavkaz.html. . . . . . . .

Juha Molari Юха Молaри
GSM+358 40 684 1172
Työtön Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html