perjantai 24. tammikuuta 2014

Geenimuunneltu ruoka – Frankensteinin ruokaa vihreässä vallankumouksessa?

Viime kesänä sain kokea, että venäläinen perhetuttu oli tehnyt ratkaisunsa ja he tuottavat itse luonnonmukaiset elintarvikkeensa. He perustelivat yksinkertaiselta näyttävää elämäntapaansa sillä, että keinotekoinen ruoka ei voi korvata luonnonmukaisia elintarvikkeita. He kauhistelivat geenimanipuloituja tuotteita, joita kauppiaat tarjoavat ihmisten syötäväksi. Pojalleni nuo muutama viikko oli ennätyksellisen nopean pituuskasvun aikaa: luonnonmukaiset elintarvikkeet antoivat kovan pituuskasvun.

Geenimuunneltu soija - Frankensteinin ruokaa


Nämä venäläiset tuttavat kertoivat, että venäläisessä urheilu- ja terveyskeskustelussa on kritisoitu, että lehdistö (ei myöskään venäläinen valtamedia) ei yleisemmin puhu maailmassa tästä tärkeästä asiasta. Mahdollisesti kirjoittajat pelkäävät työpaikkansa tähden. Soija-markkinat ovat yli 4 miljardia Amerikan dollaria, minkä tähden asian käsittely on hyvin korruptoitunut läntisten markkinoiden alueella. Venäjällä tiukimmat kannanotot määrittävät, että geenimuunnellut (=GM) elintarvikkeet ovat ”biologisia aseita” ja ”Frankensteinin ruokaa”, joka johtaa ihmistä itsetuhoon.[6] Slaavilaisuutta kunnioittava kirjoittaja kehottaa 15.4.2012, että miehen pitää heittää soija roskakoriin, koska soija aiheuttaa lapsettomuutta ja aivojen häiriöitä, soija on pederastian polku, kylmän sodan tuote, ”vihreän vallankumouksen” ohjelmaa: Geenimuunnellun soijan ajatuksena on laittaa maailman maataloustuottajat riippuvaisiksi amerikkalaisten yritysten monopolista ja tuotannosta.[10]

Tänään venäläinen tohtori kertoi minulle järkytyksensä, miten nykyiset suomalaiset pojat ja nuoret miehet ovat tyttömäisiä, vaikka nämä olisivat käyneet kuntosalilla ja kasvattaneet lihaksia, mutta lihaksista puuttuu miehinen energia ja voima. Tytöillä kehitys on päinvastainen GM-soijan seurauksena. Nämä kehittyvät miehisiksi naisiksi nopeasti.

Venäläinen tutkija Irina Ermakova (Ирина ЕРМАКОВА) teki tutkimuksia geenimuunneltujen elintarvikkeiden ja soijan vaikutuksesta rottiin, mutta tutkimukset oli lopetettava sen jälkeen, kun rahoitus estyi (kunnes Juri Luzhkovin tuella tutkimukset jatkuivat uudestaan). Hänen tuloksensa ovat kuitenkin järkyttäneet sekä hänet itsensä että tutkijoita ympäri maailmaa.[6][8][9] Ermakova lisäsi rottien proteiinien saantia tavanomaiseen ruokaan, mutta säännöllinen geenimuunnellun soijan saanti laski rottien painoa: nämä rotat olivat 1,5-2 –kertaa pienempiä kooltaan ja painoltaan kuin kontrolliryhmän rotat, GM-soijalla ruokitut rotat olivat heikompia ja alikehittyneitä.  GM-soijalla ruokituilla rotilla oli vakavia patologisia muutoksia maksassa. Kivekset olivat sinertävät eivätkä vaaleanpunaiset.

Vuonna 2000 lopulta 828 tutkijaa 84 maasta allekirjoittivat avoimen kirjeen kaikkien maiden hallituksille geenimuunneltujen organismien vaaroista. Sittemmin allekirjoituksia on kertynyt jo useita tuhansia. Tutkijat vaativat tuolloin keskeyttämään geenimuunnellun ruoan jakelun. He perustivat myös epävirallisen liikkeen, jonka päämääränä on ollut torjua geenimuunneltujen tuotteiden leviäminen Venäjän alueella. Puolassa vuonna 2007 piti aktivistiryhmä kymmenen päivän syömälakon vaatien EU:ta keskeyttämään geenimuunneltujen organismien käyttöä elintarvikkeiden valmistuksessa. Romaniassa 14 kunnan edustajat vetosivat EU:n viranomaisiin vaatien laillista oikeutta geenimuunnellusta organismeista vapaaksi vyöhykkeeksi.[6]

Luonnonmukaisen ruoan puolesta puhuvien aktivistien mukaan geenimuunnellun elintarvikkeen vaarallisuus on myrkyllisten proteiinien muodostumisen uhkassa.  Geenimuunneltu elintarvike on myös maaperä bakteereille. Tutkija Sergey Rudyshin rauhoittelee kuitenkin kaikkein kiivainta vastarintaa sillä, että ihmisen elimistö joutuu koko ajan ihmisen kannalta pahojen hyökkäysten kohteeksi (bakteerit ja virukset), mutta nämä eivät muuta ihmisen geneettistä rakennetta. Miten geneettisesti muunneltu ruoka olisi niin suuri uhka ihmisen DNA:lle kuin pelotellaan?[8] Tutkimustulokset ovat ristiriitaisia: GM-myönteiset tutkijat sanovat, että mitään ongelmaa ei ole havaittu ja GM-kriittiset tutkijat sanovat, että GM-myönteiset tutkijat ovat korruptoituneita.

Ensimmäiset siirtogeneettiset tuotteet kehitettiin Yhdysvalloissa sotilaskemiallisessa yhtiössä Monsantossa 80-luvulla.[6] Siihen aikaan geenimuunneltujen tuotteiden uskottiin ratkaisevan ihmiskunnan nälkäongelma. Brittiläisen sanomalehden Timesin mukaan 500 biotekniikan tutkijan haastattelussa kävi ilmi, että 30 % oli joutunut muuttamaan mittaustuloksia sponsoreiden pyynnöstä.[5] Venäjälle geenimuunnellut tuotteet ilmestyivät 90-luvulla: tällä hetkellä Venäjällä on geenimuunneltua maissia, soijaa, perunaa, riisiä ja juureksia. GM komponentteja on leipomotuotteissa, lihassa ja maitotuotteissa, erityisen paljon vauvanruoassa.[5] [9]Venäjän GM-lista on tunnettu:[7]
·         soija (pavut, idut, jauhot, maitoa, jne..),
·         maissi (jauhe, pelletit, popcorn, öljy, tärkkelys, siirapit jne.)
·         peruna (perunamuusia, sipsit, keksit, jauhoja jne.)
·         Tomaatit (tahna, sose, kastikkeet, ketsuppi, jne.)
·         kesäkurpitsa
·         sokerijuurikas, punajuuri, sokeri joka tuotettu sokerijuurikkaasta
·         vehnä, kuten myös vehnästä valmistettu leipä ja leipomotuotteet,
·         auringonkukkaöljy,
·         riisi (jauheena, rakeina, hiutaleina, sirut),
·         porkkanat ja sitä sisältävät tuotteet,
·         sipuli,
·         salottisipuli, purjo

[lista ei tarkoita omassa kotipihassa luonnollisesti viljeltyä porkkanaa, sipulia ja perunaa]

Geenimanipulointia vastustavien GM-mustalle listalle kuuluvat mm. McDonald’in, Coca-Colan, Pepsin, Nestlen, Liptonin, 7-Up:n, Dr. Pepperin, Mountain Dew:n, Heinz keptsuppi, Twiz, Nestle, Kit-Kat, Lipton, NesCafe ym. tuotteet.[7] ”Kun ostat tuotteen kaupasta ja jos etiketissä on merkki siitä, että tuote on tehty USA:ssa ja tuotteen koostumuksessa on soijaa, maissia, rapsia tai perunoita, niin on erittäin suuri mahdollisuus, että se sisältää geenimuunneltuja aineosia”, toteaa venäläisten luonnonmukaista ruokaa kannattavien terveysaktivistien ohje.[7]. Kuluttajan pitäisi ostaa vain niitä tuotteita, joissa lukee ”100 %:sti orgaaninen” ja välttää kakkia soijaan perustuvia komponentteja. Sanat ”vapaa” tai ”luonnollinen” ovat sitä vastoin vain markkinointikikkoja. Puolivalmisteissa on suuret mahdollisuudet saada GM-ainesosia. Vihannekset ja hedelmät tulisi itse kasvattaa. Pikaruokaloita tulisi välttää. Vältä margariinia ja syö orgaanista voita. Suklaassa usein esiintyvä lesitiini on soijalesitiiniä (koodinumero E322).[7] GM-tuotteet tulevat kuluttajille Venäjälläkin yhä valtaosin ilman asianmukaisia merkintöjä, vaikka Vladimir Putin allekirjoitti vuoden 2005 lopussa ”täydentävän lain kuluttajasuojaan geenimuunnelluista aineosista”.[5]

Vuonna 2011 julkaistiin Yhdysvalloissa tutkimus hypogonadismista – miessukupuolihormonin riittämättömästä tuotannosta. Soijan saannilla väitettiin olevan suora yhteys hormonaaliseen häiriöön. Tähän tutkimukseen on kiinnitetty huomiota myös Venäjällä.[1] Israelin terveysministeriö on suositellut, että soijatuotteita vältetään imeväisruokinnassa, koska soija estää tiettyjen entsyymien toimintaa ruoansulatuksessa ja fytaani estää tiettyjen mineraalien imeytymistä. Soijan mangaanilla on yhteyksiä tarkkaavaisuushäiriöihin.[4] Nämä edellä mainitut tulokset sopivat luonnonmukaista ruokaa kunnioittavien aktivistien mieleen: niin slaavilaismielinen Oleg kehottaa, että miehet eivät syö soijaa, sillä soija tekee voimakasta hormonaalista painetta aivolisäkkeeseen, josta seurauksena voi olla homoseksuaalinen sairaus.[10]

Venäjällä Ermakovan useat tieteelliset tutkimukset (2006, 2007, 2008) ovat osoittanet GM-soijan vaikutuksen rottien poikasten lisääntyneeseen kuolleisuuteen ja elinten patologisiin muutoksiin. A.F. Nazarova ja I.V. Ermakova julkaisivat vuonna 2008 tutkimuksensa soijaruokavalion vaikutuksesta rottien ja hamstereiden hormonaaliseen tilaan.[5][9] Venäläiset tiedemiehet O.A. Monastrysky, V.V. Kuznetsov, A.M. Kulikov, A.V. Yablakov ja A.S. Baranov ovat osoittaneet geenimuunneltujen tuotteiden käytön valtavat riskit ihmisten terveydelle.[5] Venäjän nykyinen järjestelmä ja lainsäädäntö velvoittavat geenimuunneltujen elintarvikkeiden laajempaa tutkimusta ja seurantaa kuin USA:ssa ja EU:ssa: tuotteiden ja aineiden myrkyllisyyttä tulee seurata eläinkokeissa pitemmän aikaa kuin EU:ssa.[5]

Nykyään teinit saavat jo murrosiän alussa shokkiannoksia naishormoneja kasviestrogeenien muodossa. Näitä tulee tutuissa elintarvikkeissa, kuten leivässä, makkarassa, suklaassa, jäätelössä. Kaikissa näissä tuotteissa on geneettisesti muunnettua soijaa ja muita palkokasveja, jotka sisältävät paljon kasvien estrogeenejä. Huomattava estrogeenimäärä vähentää testosteronin vaikutusta nuorukaisilla. Muutoksista on seurauksia myös fyysiseen rakenteeseen: teinit eivät kehity lihaksikkaaksi vaan enemmän feministisiksi, vatsaan ja reisiin lisääntyy rasvaa, jopa lihaskudos vaihtuu rintojen rasvaiseen kasvuun. Kasviestrogeenien määrää saadaan jo äidin maidossa vauvoille, mikä on joiden tutkimusten mukaan nostanut lapsen estrogeenipitoisuuden veressä 20 000 kertaiseksi!  Elintarvikkeiden lisäksi naishormonia tulee modernien miesten ja nuorten kehoon aurinkorasvoista, suihkugeeleista ja shampoista. Nämä imeytyvät verenkiertoon ihon läpi ja muuttavat merkittävästi ihmisen normaalia hormonaalista tasapainoa.[2] Poikien ruokinta soijatuotteilla estää testosteronin synteesiä, millä on yhteyksiä myös oppimisvaikeuksiin ja muihin häiriötekiöihin. Puolestaan tytöille synty ennenaikainen puberteetti.[3]

Hormonaalisten häiriön lisäksi on viitattu vieläkin suurempiin vaaroihin, joita geenimuunnellut elintarvikkeet aiheuttavat ihmisen terveydelle: allergiset sairaudet ja aineenvaihdunnan häiriöt, karsinogeneettiset muutokset, vastuskyvyn muutokset, immunosuppressio.[5] Englantilaisten lasten aivokalvotulehdusepidemiaa on myös väitetty heikentyneen immuniteetin seuraukseksi, koska nämä lapset olivat käyttäneet runsaasti maitosuklaata, joka oli geenimuunneltua.[5]

Luomiskertomuksen ensimmäisellä sivulla Raamattussa sanotaaan, että Luoja loi kaiken ”lajinsa mukaan”. Nyt ihminen luo geneettisesti muunneltua Frankensteinin ruokaa vihreässä vallankumouksessa. Nähtäväksi jää tämän sukupolven GM-kokeilussa, onko enää paluuta ja olisiko aihetta palata luonnonmukaiseen ravinnontuotantoon.

Kun kirjoitin tämä katsauksen venäläiseen keskusteluun GM-ruoasta, niin join samanaikaisesti kaikesta huolimatta Coca Colaa yhden lasillisen verran ja söin maitosuklaata pari palaa, mutta en vielä toistaiseksi muuttunut neidiksi enkä edes gay-mieliseksi, mutta ehkä lihasvoimieni hiipuminen ja lihasteni surkastuminen menneen puolen vuoden aikana eivät olekaan siis seurausta pitkittyneestä angiinasta ja urheiluharrastukseen tulleesta pitkästä tauosta, vaan liian monesta GM-myrkystä Cociksessa ja suklaassa tänä samana aikana. Näistä nautinnollisista hetkistä huolimatta olen yhä enemmän sitä mieltä, että luonnonmukaiseen ruokaan on tehtävä selvä käännös elämäntavoissa. Kaikki varoittelu ei ole sittenkään ihan turhaa!

Linkit 

[1] Irina Tsebenko (Ирина Цебенко),  соя: польза и вред


[2] Почему снижается мужское либидо? http://www.apibio.ru/articles/12

[3] Мифы и правда о сое http://www.apocalyps.info/news/2011-06-25-635

[4] Темная сторона сои http://www.biosafety.ru/index.php?idp=23&idn=1260

[5]  Реферат: Генетически модифицированные организмы  http://www.bestreferat.ru/referat-203977.html

[6] Генетически Модифицированные Организмы! http://anti-gmo.blogspot.fi/2011/05/blog-post.html

[7] Генетически Модифицированные Организмы. Опасность ГМО http://zdravnica.net/health/healthy-eating/health-nutrition/1307-genetically-modified-organisms-danger-of-gmo

[8] Sergey Rudyshin 1.10.2011. Генетически модифицированные организмы (ГМО): проблемы и перспективы исследования. http://www.relga.ru/Environ/WebObjects/tgu-www.woa/wa/Main?textid=3020&level1=main&level2=articles


[10] Соя - продукт «холодной войны», опасный для здоровья http://oleg-slavianin.blogspot.fi/2012/04/blog-post_15.html



[11] Жителей России тайно травят трансгенными продуктами http://www.vokrugnovostei.ru/news/news2993.html 

Kirjoittaja:


Juha Molari, unemployed, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html