maanantai 6. tammikuuta 2014

Onko Andrei Zarenkov Viron uuden SS-politiikan uhri?

5. tammikuuta 2014 virolaiset ja venäläiset uutiset kertoivat, että Viron poliisi oli pidättänyt Andrei Zarenkovin (Андрей Алексеевич Заренков). Hänet tunnetaan pätevänä ja viisaana ihmisoikeusaktivistina, jonka sydämen ja omantunnon asioina ovat ihmisten yhdenvertaisuus, syrjimättömyys ja kansallisten vähemmistöjen ihmisoikeudet. Erityisesti Virossa on ajoittain koettu, että Virossa pysyvästi asuvien venäläisten (osa passittomia, osalla Venäjän passi ja osalla Viron passi) ihmisoikeuksien tunnustaminen uhkaa Viron kansallista turvallisuutta. Tämä seikka on tehnyt Virosta erikoisen tapauksen eurooppalaisten vapauksien ja oikeuksien näkökulmasta. Mediassa onkin paljon pohdiskeltu poliittista agendaa tuolle pidätykselle. Andrei oli keskeinen hahmo ihmisoikeusjärjestössä "Viro ilman natsismia", joka on osa maailmanlaajuista järjestöä "Maailma ilman natsismia". Viron tietyt russofobiset poliittiset ryhmäkunnat ovat pitäneet tuota järjestöä pahana, koska järjestö on muistanut sellaisiakin vähemmän kauniita virolaisia vaiettuja tosiseikkoja kuin holokaustia Baltian alueella ja venäläisväestön kokemaa diskriminaatiota nykyisessä EU-valtiossa. Noista syistä Virossa ovat kiilusilmäisimmät russifobit kutsuneet järjestöä "kreml-mieliseksi".

Omasta puolestani voin pahoitella sitä, että Viron menettely ei vahvista luottamusta ihmisoikeuksien ja demokraattisten vapauksien toteutumiseen Virossa ja EU:ssa. Siksi epäluuloja vastaan on tärkeää, että ihmisoikeusaktivistin pidättämisen perusteet tulisivat julki kiistämättömästi ja läpinäkyvästi epäluulon ja huhujen poistamiseksi.

Minä itse en kuulu edellä mainittuihin arvostettuihin organisaatioihin, en edes "Viro ilman natsismia" -järjestöön, vaikka terroristien informaatiokeskus Kavkaz-Center kertoi 5. tammikuuta Andrein pidätyksen yhteydessä hyvin laajasti valheelliset väitteensä, jonka mukaan "Moskovan agentti" Juha Molari kuuluisi myös mainittuun organisaatioon. En ole "Moskovan agentti" enkä kuulu mihinkään mainituista ihmisoikeusjärjestöistäkään. Periaatteessa kyllä sympatiseeraan heitä kovastikin, mutta meikäläinen pieni kurja köyhäparka ei ole sentään osallinen tuollaisissa mahtavissa liikkeissä. Siellä ovat osaavat ja taitavat aktivistit. Minä ainoastaan pelaan jalkapalloa poikani kanssa!

En ole ilmeisemmin koskaan myöskään tavannut tuota tunnettua ihmisoikeusaktivistia Andrei Zarenkov. Luultavasti monet suomalaiset aktivistit tuntevat hänet, tapahtumien kulun ja mainitut järjestöt hyvinkin. Siksi pahoittelen, että nimeni on esitelty aiheettomasti ja epäasiallisesti Andrein pidätyksen yhteydessä. Täten korjattakoon väärää informaatiota. Ehkä suomalaiset poliitikot ja media voisivat tarkkaavaisesti seurata, miten käy ihmisoikeusaktivistin Viron poliisin kourissa. Uhkahan on nyt paljon pahempi eurooppalaisten vapauksien ja oikeuksien näkökulmasta kuin koskaan huligaani Sini Saarelalla Venäjällä.

Lisätietoja:
http://www.baltija.eu/content/2974
ja
http://rus.err.ee/v/estonia/4b39c990-e9b1-408c-9916-e68c6954a7c4
ja
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/keskkriminaalpolitsei-pidas-korruptsioonikahtluse-tottu-kinni-andrei-zarenkovi.d?id=67554528
ja
http://rus.delfi.ee/daily/estonia/advokat-zarenkova-ya-zarenkova-znayu-mnogo-let-otnoshus-k-nemu-s-uvazheniem-i-kommentirovat-poka-nichego-ne-budu.d?id=67564528&fb_action_ids=508936635888631&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B404603059671916%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D