lauantai 8. helmikuuta 2014

Iltalehti nostaa esille Heidi Hautalan, Mikael Storsjön ja Doku Umarovin

Hautala, Storsjö, Finrosforum ja Umarov

Iltalehti käsittelee tänään suuret aukeamat Heidi Hautalan ja Mikael Storsjön perustamaa Finrosforumia ja Kavkaz-Centerin tuloa Suomeen sekä näiden yhteyksiä Doku Umaroviin, jolle Kavkaz-Center on "Kaukasian emiraatin" virallinen äänitorvi. 

Aivan aiheellisesti Iltalehti on pyytänyt tässä yhteydessä haastattelun myös Heidi Hautalalta, entiseltä viherravintolan pitäjältä, joka on tehnyt kaikenlaista muutakin elämässään. Hautala on ollut likeinen kaveri Mikael Storsjön kanssa myös silloin kun Storsjö on tuonut ja puolustanut Suomessa Kavkaz Centerin toimintaa. Hautala tällä kertaa tuomitsee Umarovin terroristiksi, mutta ei määrittele yhtä selkeästi suhdetta Umarovin äänitorveen Kavkaz Centeriin.Storsjötä kutsutaan "puhemieheksi" (Doku Umaroville). Ja juttu kertoo olympialaisten terroriuhkasta. "Etsityllä terrorijohtajalla Doku Umarovilla on Suomi-yhteys: uutistoimisto Kavkaz Center, jonka toimintaan suomalaisyrittäjä Mikael Storsjö on osallistunut" (Iltalehti). 

Jutussa Storsjö lupaa kaiken kokemansa rikostuomion jälkeenkin: "Aion tuoda Suomeen saman tien tusinan verran uusia tshetsheenejä". 


Iltalehti nostaa laajasti esille Finrosforumin ja Heidi Hautalan Mikael Storsjön,
Kavkaz Centerin ja Doku Umarovin asioiden käsittelyn yhteydessä.


Iltalehti jättää paljon "lukijan vastuulle"

Mitä juttu ei mainitse, että YK:n turvaneuvoston Al-Qaida -pakotteet määrittävät Kaukasian emiirikunnan terroristijärjestöksi ja Kavkaz Center määritellään tuossa samassa yhteydessä terroristijärjestön resurssiksi. Juttu ei myöskään mainitse, että mainittu "uutiskanavaksi" väärin kutsuttu sivusto on rikostutkinnassa julkaisemiensa vaarallisten valheellisten tietojen johdosta. Kavkaz Centeriä ei ole missään maassa määritelty niin viattomaksi kuin Storsjö onnistuu antamaan mielikuvaksi. 

Mikael Storsjöllä on jutun kuvassa "Movladi Udugov" -karvalakki. Propagandistin hattu päässä Storsjö kertoo tarinoitansa uhkista, joihin hänen perheensä olisi joutunut. Tarinahattu päässä kerrottuja juttuja ei lehdessä ole mitenkään kyseenalaistettu, vaan ne on jätetty savolaisittain niin kuin sanotaan "lukijan vastuulle". Paljon jäi lukijan vastuulle, mutta luotan siihen, että lukija osaa myös kyseenalaistaa tuota tarinointia. Erityisesti video- ja televisiokuvassa näkyy lukijalle, että Storsjö tuskin puhuu totta, mutta lehdessä kirjoitettu sana vaikuttaa tietysti enemmän luotettavammalta kuin puhuva pää, kun tuo pää heittelehtiin alhaalta ylös.
Kavkaz Center itse julistaa toimittamansa videon lööpissa, että
Doku Umarov julistaa Kavkaz Centerin hänen jihadisti-taistelijoiden
valtiolliseksi webkanavaksi.

Mitä tulee Movladi Udugoviin, niin Storsjö väittää, että hän ei ole kasvotusten tavannut häntä. Vaikka hän olisi tavannut kasvotusten, niin tuskin Storsjö kertoisi tai uskaltaisi kertoa Udugovin sijainnin. Olen joskus nähnyt valokuvia Storsjöstä ja eräästä vanhemmasta arvovaltaisesta tshetsheenimiehestä, mutta en ole koskaan saanut vahvistusta keneltäkään sille, kuka on ollut se arvovaltainen tshetsheenimies, jota Kavkaz Centerin administraattori ja pienemmät aktivistit tottelevat. Movladi Udugov on se mies, joka wahhabistina oli perustamassa Kavkaz Center -sivustoa 1999 Groznyissä ja johti sitä vuosikaudet vielä silloinkin, kun Helsingissä nykyään työskentelevä pakolainen, Kavkaz Centerin webmaster (Beslanin terroristin veli) työskenteli hänen kumppaninaan sivustolla jo ennen Storsjön aikaa mm. Turkista ja Azerbaijanista käsin.

Iltalehden juttu ei mainitse myöskään pyöveli Anwar Labazanovia, joka on Kavkaz Centerin toimittajana jo saanut tuomionsa osallisuudesta Doku Umarovin "henkivartijana" terroristiryhmän taisteluihin. Juttu ei tiedä kertoa myöskään Labazanovin vaimosta, joka kuljetti Puolan kautta välitettyä rahaa bandiittijoukolle, mutta saatiin kiinni.

Iltalehden juttu ei kerro myöskään Doku Umarovin "puolustusministerin" veljestä, jonka Mikael Storsjö toi Suomeen sen jälkeen, kun tuo veli oli järjestellyt rahoitusta mainitulle ryhmälle Turkista käsin Doku Umarovin serkun kanssa. Juuri sen serkun kanssa Doku Umarov sai nuoruusvuosina sen vankeustuomion taposta, johon ohuesti Iltalehti viittaa.

Iltalehden jutussa Suojelupoliisi kertoo, että Doku Umarov ei mieltäisi Suomea terroristien maaksi, mutta Suojelupoliisi ei lainkaan määritä sitä, mikä olisi se Kaukasian journalistien yhteisö, joka kävi paritkin puhelinkeskustelut Umarovin kanssa ja julkaisi Umarovin haastattelut Kavkaz Centerillä. Eikö muka Umarov tiedä sivuston toiminnasta Suomessa?

Iltalehden juttu ei mainitse myöskään Beslanin terroristiksi ja radiomieheksi tunnistetun miehen perheväkeä tai taistelukaveria, Kavkaz Centerin administraattoria ja Movladi Udugovin vanhaa kaveria, joka myös asustelee Mikael Storsjön suojissa Suomessa. Lehtijuttu luonnollisesti vaikenee monista asioista, koska jutut pitää pitää tiiviinä ja lukijaystävällisinä.

Kavkaz Centerin toimitus ja ylläpito terroristien vihaviestien sanansaattajina

Kaikkein surullisimpana pidän sitä, että terroristien propagandaa ei ymmärretä jutussa itsessään terrorismiksi, pelon ja kauhun luomiseksi urheilua ja rauhaa rakastavien ihmisten mieliin. Terrori tarkoittaa jo itse sanana kauhua. Juuri sellaisen kauhun rakentaminen on sitä viharikollisuutta, josta Suomessa puhutaan paljon kaikissa muissa yhteyksissä kuin Kavkaz Centerin analyysin yhteydessä.

Kavkaz Centerin toimituksellisen asenteen terrorismiin voisi tutkivan journalismin ja vähän laiskemmankin journalismin keinoin paljastaa kaikessa kauheudessaan: Moskovan hirvittävien terroritekojen tekijät on Kavkaz Center määritellyt juttujensa toimituksellisessa johdannossa mainesanoilla "marttyyrit". Terroristien tekoja kutsutaan ikäänkuin nämä olisivat "marttyyrien" tekoja. Silloin on luonnollisesti toimituksella osuutensa näihin asenteisiin.

Kavkaz Centerin toimituksen ja ylläpidon asenne ei ole myötämielinen ainoastaan Kaukasian emiirikunnan vihaviestien sanansaattajia kohtaan, vaan myös NS WP Nevagrad ja muut uusnatsijärjestöt ovat saaneet toistuvasti suoranaista tukea kehotukselle vuodattaa verta ja tappaa tavallisia venäläisiä. NS WP Nevagrad on uusnatsijärjestö, jonka jäsenet ovat saaneet tuomioita mm. paloittelumurhista, ulkomaalaistaustaisten lasten murhista jne. Kavkaz Centerin pitkäaikainen kirjoittaja Andrei Dubrov on kirjoittanut salanimellä Dmitri Orlov myös lukuisia hyvin törkeitä ylistyksiä holokaustin kiistäjien puolesta. Tuo Itävallassa asuva mies on joskus kirjoittanut myös minua vastaan Kavkaz Centerillä ja lukee liki päivittäin blogiani.

Anwar Al-Avlaki oli suomalaisille vähemmän tunnettu Al-Qaidan johtaja, joka kuoli 30.9.2011, mutta hänen verenhimoisia "opetuspuheitaan" Kavkaz Center on julkaissut lukuisia. Niissä puheissaan kehotetaan tappamaan israelilaisia ja amerikkalaisia kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Myös muut tunnetut Al-Qaidan tai somalilaisen terroristijärjestön Al-Shabaabin johtajat saavat julistaa verenhimoista kehotusta sivustolla.

Vihasanoma on jo itsessään luomassa pelkoa ja kauhua. Mutta lisäksi ongelmallista on, että toimitus ei mitenkään ota yhteiskuntavastuuta välittämästään vihasanomasta, vaan pikemmin julistaa terroristit marttyyreiksi ja sankareiksi. Lisäksi sivusto julkaisee suoranaisia valheellisia väitteitä niin yksityisihmisistä kuin valtiollisista toimijoista. Lopulta sivusto on todistettavasti sekaantunut ainakin terroristien rahoitukseen ja taistelevien terroristihenkilöiden kanssa yhteistoimintaan. Missä määrin tuo yhteistyö käsittää myös terroristien organisoinnin, "aivot", jääköön pohdittavaksi toisessa yhteydessä seikkaperäisemmin.

Vesti 2013

Asioiden taustoja varten kannattaa katsoa myös Venäjän valtiollisen televisiokanavan Vestin huhtikuussa 2013 tehty juttu Kavkaz Centeristä. Jutussa on haastateltu myös meikäläistä työtöntä, jota kutsutaan "ihmisoikeuksien puolustajaksi" (правозащитник). 

Vestin julkaisema televisioraportti on katsottavissa tästä linkistä: http://www.vesti.ru/only_video.html?vid=503593 Alla oleva kuvani on tuosta Vestin raportista.

Kirjoittaja:


 Juha Molari, unemployed, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html