sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

YLE Svenskan uskomaton sensuuri

Helsinkiläinen IT-konsultti Christian Conrad kirjoitti valheellisesti ja loukkaavasti YLE Svenskan kommenttikentässä, että olisin joku lähde venäläiselle medialle ja olisin "foliohattuinen" venäläismielinen henkilö. http://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/01/tuomioja-om-krimlaget-kommer-att-fa-konsekvenser Suomalaiset foliohattuiset tyypit olivat hänen kommenttinsa otsikkotasolla ja ilmaus saattoi viitata vain lyhyessä kommentissa mainittuihin kahteen suomalaiseen henkilöön.


Vastasin YLE Svenskalle kommentilla ruotsiksi, että "en kuulu Russia Todayn organisaatioon enkä ole lähde medialle. Pelaan jalkapalloa, mutta en ole kiinnostunut politiikasta".

Herra Conrad varmasti tietää erittäin hyvin köyhyyteni ja työttömyyteni. Siksikin harmittaa, että minut liitetään asiattoman kiinteästi joihinkin mediataloihin, vaikka minulla ei ole mitään suhdetta sellaisiin. Joskus pitkän elämäni aikana (ja olen jo vanha mies!) minulta on kysytty joku mielipide venäläisessä mediassa, mutta monia vuosia sitten lausuttu mielipide on ihan eri asia kuin työskentely mediassa tai lähde tuolle medialle tällä hetkellä. Ehkä voitaisiin kutsua vuosituhannen alussa tapahtunutta palkatonta työharjoittelua suomalaisessa Venäjän kauppatie –lehdessä ”työskentelyksi”, mutta sekin tapahtui opiskelun ohessa ja opiskelun tarpeita varten eikä ole jatkunut enää puoleen vuosikymmeneen.

Sinänsä minulla ei ole mitään vastaan, että voisin työskennelläkin medialle, sillä ansiotuloja ja työtä minäkin tarvitsisin.

Mielestäni myöskään Johan Bäckman ei ole mikään ”foliohattuinen” idiootti. Ehkä hän on todellakin lähde monelle tiedolle Venäjän uutisissa. En ole jutellut hänen kanssaan kasvotusten melkein kahteen vuoteen, mutta tietämykseni mukaan hän on aivan harkitsevainen oppinut ihminen, jos vaikka kaikki eivät hyväksy hänen kaikkia näkemyksiään.

Lyhyt kommenttini julkaistiin, mutta noin tunnin kuluttua se poistettiin. Kommenttini oli kai sopimaton, vaan en ymmärrä miksi se olisi sopimaton, kun foliohattuiseksi idiootiksi moittiminen oli sopivaa? Facebookissa olen saanut samalta taholta leimoja ”idiootiksi”. Nyt lopulta olen itse päättänyt olla poissa Facebookista ainakin kuukauden tai pari. Minä en kutsu eri tavalla ajattelevaa oppinutta miestä foliohattuiseksi idiootiksi, koska olen tavannut hänet usein ja hän käyttäytyy mallikelpoisesti, on lukenut ja lukee yhä paljon kirjoja, sekä on kasvattanut erinomaisen pojan, jonka kanssa poikani on pelannut kymmenet jalkapallo-ottelut. Hän ei ole mikään foliohattuinen idiootti, vaikka outoja kreml- ja russofobisia mielipiteitä esittääkin.

Julkisen kommentin kirjoittaja Christian Conrad http://fi.linkedin.com/in/crconrad on ihan siisti mies, Upsalasta Suomeen tullut saksaa ja ruotsia puhuva IT-asiantuntija, joka osaa kelvollisesti myös suomea. Typeräksi en voi häntä moittia, sillä niin monet kirjat mies on lukenut – ainakin science fiction, jos ei muuta kirjallisuutta. Hänen poikansa pelasi upeasti jalkapalloa poikani kanssa samassa seurassa, kunnes köyhyyteni vuoksi päätin, että pojan täytyy vaihtaa lähiseuraan ja vähentää jalkapalloharjoituksiin matkailua. Jo jalkapalloharjoituksissa ja –peleissä kuulin toistuvasti kovia puheita siitä, miten vaarallinen Venäjä olisi. Ja minä olisin tahtonut vain katsoa jalkapalloa.  


Niin haluan myös edelleen: Olen epäpoliittinen ihminen, joka joskus vain vastaa yksityisesti ja julkisesti, jos minulta kysytään näkemyksiä ihmisoikeuksiin liittyvissä asioissa. Joskus vastaukseni on julkaistu jossakin mediassakin. Itseäni kiinnostaa kuitenkin pojan liikunta: eilen hiihdettiin ja pelattiin jalkapalloa, tänään pelataan jalkapalloa, huomenna painitaan, tiistaina pelataan jalkapalloa, keskiviikkona uidaan jne. Liiallinen politiikka on raskasta kuultavaa korvissani. Erityisen raskaalta kuulostaa kaikenlaiset leimat ”foliohattuiseksi” ”idiootiksi”, joita leimoja saa vain sillä perusteella, että ei sokeasti usko länsimaisen median yksipuolista näkökulmaa Venäjän tapahtumiin. 

Suomalaisessa mediassa ja yhteiskunnassa näyttää valitettavan yleiseltä tuo piirre, että Venäjään ymmärtävästi ja maltillisesti suhtautuvia ihmisiä tarkoitushakuisesti ja monella tavalla leimataan aivan hulluuden syvimpiä käsitteitä käyttäen. Ulkopuolisesta käsin voisi näyttää siltä, että tarkoitushakuisesti halutaan näiden ihmisten uskottavuutta murentaa pilkan ja halveksunnan avulla. Minulla ei sinänsä ole poliittisia pyrkimyksiä, joten en kilpaile edes mistään menestyksestä. Siitä huolimatta koen kansalaisyhteiskunnan demokraattisten oikeuksien ja vapauksien kannalta ongelmalliseksi, että ihmisten kunnioittava kohtelu ja keskustelun hyvät käytännöt tällä tavoin toistuvasti rikotaan.Kirjoittaja


  Juha Molari, unemployed, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html