tiistai 1. huhtikuuta 2014

Tavataan lomamatkalla Krimillä!

Iltalehden toimittaja Nina Leinonen kirjoitti uskomattoman tarinan siitä, kuinka Venäjän FSB olisi hiillostanut Iltalehden toimittajaa tuntikausia ilman syytä ja perusteita.[1] Tietysti on luonnollista, että turvallisuuspalvelut tarkkailevat ulkomaisia toimijoita alueella, johon kohdistuu voimakas kansainvälinen kumouksellinen intressi. Suomessa kotimaisten toimijoidemme suorittama tarkkailu on tietysti pääsääntöisesti vähemmän näkyvää. Tarkkailulle on pääsääntöisesti riittävät perusteet, mitä toimittaja Nina Leinonen ei kuitenkaan kerro omasta puolestaan, kun kirjoittaa vain yhden – henkilökohtaisen – näkökulman menneeseen. Netissä on lyhyempi tarina, kun printtipainoksena Iltalehti räväytti kaksi täyttä aukeamaa Leinosen tarinointia. Loppujen lopuksi tarina päätyy siihen, että ”FSB” olisi tarjonnut oikein hyvän päivällisenkin toimittajalle, joka oli kai ilmeisen säikähtänyt, mikä ei ole tietenkään kummallista suomalaisen russofobisen vainoharhaisuuden painolastin vuoksi.

Minua itseäni ihmetyttää kaikki nuo suomalaistoimittajien – myös muiden kuin Nina Leinonen – vuosien varrella kertomat tarinat FSB:n suorittamasta ”hiillostamista”. Erityisesti Suomen Penin kirjoittelijat ovat tarinoineet aiheesta näyttävästi, Heidi Hautala vei Ville Ropposen seikkailut ja tarinat jopa eduskuntakyselyyn saakka. Niin Suomen media sai kuulla suomalaisen sählärin oman näkökulman tapahtuneeseen.
Voin vakuuttaa suomalaisturisteille, että Krimillä ei ”FSB:n miehet” hiillosta ketään rehellistä suomalaista turistia meidän matkoillamme!

Minua itseäni ihmetyttää senkin vuoksi nuo tarinat FSB:n suorittamasta ”hiillostamisesta”, kun minä itse en ole kahdenvuosikymmenen ja useiden satojen Venäjä-matkojen aikana koskaan edes kohdannut FSB:n eli Venäjän federaation turvallisuuspalvelun miehiä tai naisia. Kukaan ei ole koskaan tullut missään asiassa minua hiillostamaan, kyselemään, ei ole seuraillut eikä mitenkään ahdistellut. Rajaviranomaiset ovat kaiketi jotenkin Venäjän federaation turvallisuuspalvelun palveluksessa, mutta nämäkin ovat hymyilleet ystävällisesti ja palvelleet asiallisen täsmällisesti ilman mitään ”hiillostamista”. Viime kesällä vietin pitkät tovit venäläisessä kylässä, jonka kaikki perheet liittyvät tavalla tai toisella Venäjän miliisiin (nykyään poliisi) tai armeijaan. Puistossa juttelin mummojen kanssa, jotka kaikki olivat entisiä upseereita. Illalla kävin aterialla tuttava perheessä, jonka emännän veli palvelee edelleen Venäjän federaation turvallisuuspalvelussa. Olen jopa kirjoitellut ja lausunut mielipiteitäni Venäjän isommassa ja pienemmässä mediassa niinkin kovista asioista kuin amerikkalaisten rahoittamasta vaalitarkkailun väärentämisestä Venäjällä, Aleksei Navalnyista, Pussy Riotista, terrorismista yms. tai olen pitänyt luentoja Venäjän presidentin alaisessa akatemiassa yhdessä valtiollisten yliopistojen dekaanien ja professoreiden kanssa rajavartiolaitoksen jatko-opiskelijoille ja medialle sikäläisen akateemisen järjestelmän uusiutumisesta, russofobiasta, talouskasvusta jne., mutta silti kukaan ”FSB:n mies” (tai nainen) ei ole koskaan ottanut minuun mitään yhteyttä, ei ole seurannut, ei hiillostanut, ei edes jutellut minun kanssani. Siksi olen melkein surullinen, kun Nina Leinonen saa kerrottavaksi suomalaiselle suurelle lukijakunnalle jännittäviä seikkailutarinoita, mutta minulle ei ole koskaan tapahtunut mitään jännittävää.

Äskettäin dosentti Johan Bäckman oli Krimillä kansainvälisenä vaalitarkkailijana, kuten tiedetään. Hän sai sovittua tapaamisessaan Krimin pääministeri Sergei Aksjonovin kanssa, että Suomi-Kaukasia –ystävyysseura ry. aloittaa kesästä 2014 alkaen turistiryhmien opastetut matkat kauniiseen Sevastopolin kaupunkiin, Krimille Mustanmeren rannalle. Minä itse olen kärsinyt työttömyydestä jo pian neljättä vuotta. Krim on erityisen kaunis ja suosittu turistikohde, joka halutaan palauttaa entiseen kukoistukseensa mahdollisemman nopeasti – ja jopa uuteen ennennäkemättömään kukoistukseen. Niin minullekin Bäckman sai puhuttua pienen työpaikan Krimin sikäläisessä matkatoimistossa, joka toimii sitten Suomi-Kaukasia –ystävyysseuran järjestämien opastettujen Krim-matkojen vastuullisena matkanjärjestäjänä. En tiedä vielä, milloin pääsen käytännössä työhön Krimille, sillä pari viikkoa sitten jättämä viisumihakemukseni ei ole vielä toistaiseksi valmistunut. Työviisumin järjestäminen voi vaatia enemmänkin kuin tavallinen turistiviisumi.

Suomi-Kaukasia –ystävyysseuran matkat ovat suunniteltu koko perheelle. Krimin matkojen huippuna lienevät Ukrainan erikoisjoukkojen palveluksesta vapautetut pommikoulutuksen saaneet delfiinit, jotka esiintyvät ja viihdyttävät Krimin suomalaisia lomailijoita Sevastopolissa.

Suomalaisturistien Krim-matkojen järjestelyistä antaa lisätietoa Suomen ulkoministeriö,[2] joka kannustaa laajaan ja monipuoliseen kanssakäymiseen Venäjän ja Suomen välillä. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan ”Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat paremmat kuin koskaan historiamme aikana”.[3] Tuomioja muistuttaa, että vuosikymmeniä sitten kanssakäyminen Venäjän rajan yli oli vielä säädeltyä ja rajoitettua, mutta nyt ”kansalaisyhteiskuntamme voivat kohdata toisensa vapaasti ilman ideologisen vastakkainasettelun painolastia”[3]. Suomi-Kaukasia ystävyysseuran ry:n Krim-matkojen ja suomalaisten Krim-matkailun kummiksi suostunut ulkoministeri Erkki Tuomioja toteaa, että ”liikkumisen vapauden merkitystä ja vaikutusta Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin ei ole vielä edes täydessä mittakaavassa ymmärretty”.[3] Nämä uudet avaukset Krim-yhteistyöhön ovat Tuomiojan mukaan tulleet mahdolliseksi ”Venäjän avautumisen” ansiosta, sillä tämän avautumisen ”tunnuksena on demokratian, oikeusvaltion ja markkinatalouden ottaminen yhteiskunnallisen rakennustyön päämääräksi”.[3]

Omasta puolestani kiitän Jussi Parviaista, joka sai neuvoteltua Erkki Tuomiojan mukaan ystävällismieliseen yhteistyöhankkeeseen Venäjän ja Krimin kanssa.

Tavataan lomamatkalla Krimillä!


[1] Iltalehti 38.3.2014. Venäjän FSB hiillosti Iltalehden toimittajaa tuntikausia. http://m.iltalehti.fi/uutiset/2014032818164855_uu.shtml


[3] Ulkoministeri Erkki Tuomioja. Puhe Humanismin päivillä Helsingissä. http://www.ulkoasiainministerio.fi/public/default.aspx?contentid=53519&contentlan=1&culture=fi-FI

Kirjoittaja:


 Juha Molari, unemployed, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html