maanantai 14. huhtikuuta 2014

Ukrainan ulkomaantiedustelun Matahari-toiminta

Moskovalainen informaatioon ja viestintään erikoistunut nuori tiedemies kertoo Ukrainan tiedustelupalvelun ”perinteisestä” Matahari-toiminnasta tiedekonferensseissa muutama vuosi sitten.


Modernin Ukrainan valtion synty liittyy kasakkojen taitavaan toimintaan. Heidän liittymistä valtiollisten tiedustelupalvelujen toimintaan ei tiedetä.  Neuvostoliiton KGB:n toiminta vaati korkeaa ammattitaitoa, joten CIA:n agenttien oli hiottava vuosia taitojaan ennen kuin lähettävät tehtäviin itäblogin alueelle. Työskentely Krimillä ja Sevastopolissa oli äärimmäisen vaikeaa länsiagenteille, koska Sevastopol oli suljettu kaupunki. Tilanne muuttui rajusti, kun Neuvostoliitto romahti. Neuvostoliittolaiset tiedustelupalvelun työntekijät eivät tahtoneet palvella Ukrainaa, vaan lähtivät pois itsenäistyneestä maasta. Silti he tunsivat, että heidän perheensä, asumisensa ja ystävänsä ovat sidottu tähän Ukrainaan.  Ukrainan turvallisuusviranomaiset kokivat, että neuvostoliittolaiset sotilasasiantuntijat ovat välitön uhka heille, joten Ukrainan ulkomaantiedustelun toiminnallisiin yksiköihin kutsuttiin vain nuoria työntekijöitä, mikä tarkoitti, että ammatillinen jatkuvuus ja operatiivinen kokemus katkesivat. Ulkomaiset toimijat eivät myöskään enää tarvinneet panostaa Ukrainan tiedusteluun samalla ammatillisella ylpeydellä ja vaatimuksella, vaan lähettivät harjoittelijoita Ukrainaan.

Moskovalainen tiedemies kertoo omasta kohtaamisestaan Ukrainan tiedustelupalvelun valvontaan, kun asepalveluksensa jälkeen hän oli antautunut tieteelliseen työskentelyyn ja sai vuonna 2004 kutsun Krimillä järjestettävään tieteelliseen konferenssiin ”Informaatioteknologia ja turvallisuus”. Konferenssin järjestäjiksi ilmoittautui myös Ukrainan ulkomaantiedustelu. Ukrainan erityispalveluilla oli selvä kiinnostus kaikkia tietoteknisiä seikkoja kohtaan salauksesta informaatiosodankäyntiin.  Vuotta myöhemmin 2005 samainen moskovalainen tiedemies sai kutsun mainittuun konferenssiin yhdessä arvoisan venäläisen kollegan, tunnetun diplomaatin kanssa, joka on hyvin tunnettu asiantuntija nimenomaisesti informaatiosodankäynnistä.

Kun tämä konferenssi alkoi, niin Ukrainan puolella kaikki järjestelyt sujuivat ensimmäiseksi aivan loistavasti. Mitään sen houkuteltavampaa ei voinut enää kuvitella. Majoituksessa ei ollut ongelmia, kaikkia erityisiä juhlia oli tarjolla. Ukrainan ulkomaantiedustelu käyttäytyi erinomaisesti. Tämän moskovalaisen nuoren tiedemiehen ja hänen ystäväprofessorinsa ympärillä vilisi koko ajan Ukrainan ”teknistä henkilöstä” auttamassa kaiuttimista alkaen kaikissa seikoissa. Kuitenkin kyse oli Ukrainan turvallisuusviranomaisista näissä tehtävissä, joissa saivat olla mahdollisimman lähellä moskovalaisia asiantuntijoita.

Seikkailut alkoivat pian. Konferenssin toisen päivän iltana nuoren tiedemiehen ja professorin ympärillä pyöri kaksi erityisen kaunista nuorta naista, joita ei kuitenkaan näkynyt konferenssin osallistujalistassa. Nämä naiset tekivät kaikkensa saadakseen moskovalaistutkijoiden huomion. Lopulta kolmantena konferenssipäivänä moskovalainen nuori tiedemies jälleen kerran kohtasi yhden näistä tytöistä kapealla käytävällä ja kutsui tyttöjä esittelemään paikallisia nähtävyyksiä. Tytöt vastasivat ehdotukseen mahdollisimman nopeasti ja suuresti helpottuneena: jo vihdoinkin saivat huomion osakseen.

Tyttöjen seurassa moskovalainen nuori tiedemies ja kuuluisa professori-diplomaatti pääsivät vaivattomasti ohitse kaikkien valvontapisteiden Yökerhoon ”Partenit”, jossa he saivat pöydän läheltä tanssilattiaa. Ukrainan ulkomaantiedustelun työntekijät jakautuivat kahteen ryhmään: toinen ryhmä jäi vartioimaan ainoaa uloskäyntiä klubilta ja kolme partiolaista asettui yökerhossa aivan heidän viereen. Moskovalaistiedemies ja professori joivat vain Cocista, niin myös tytöt tekivät.  Koskaan tytöt eivät jättäneet moskovalaismiehiä ilman tarkkailua, koskaan tytöt eivät menneet yhdessä vessaan tai poistuneet pöydästä, vaan aina toinen istui paikalla. Niin myös moskovalaiset tutkijat tekivät. Lopulta kello neljän aikaa moskovalaismiehet päättivät palata hotelliin. Ukrainan ulkomaantiedustelu oli  saadun tuloksettomuuden tähden pettynyt: se oli uhrannut koko illan ja yön monen työtekijän voimalla kahteen moskovalaismieheen, mutta eivät saaneet mitään tulosta.

Seuraavana päivänä nuori moskovalainen tiedemies esitti Ukrainan ulkomaantiedustelun everstille, joka oli konferenssin tärkeä osallistuja, kysymyksen edellisillan johdosta: miksi nämä tytöt seuraavat vastavakoilun edustajina koko päivät, illat ja yöt meitä, mutta eivät esitä suoraan mitään Ukrainan tarjousta palveluksista, joita Ukraina tahtoo.

Konferenssin viimeisenä päivänä sotilastyyppinen mies esitti voimakkaan kutsun saapua ilmaisille kutsuille striptease-paikkaan: ”Teidän täytyy tulla, olkaa hyvä!” Mies sai suuren helpotuksen, kun lopulta moskovalaistutkijat vastasivat myönteisesti. Moskovalaismiehet olivat saaneet ilmaisen pääsyn striptease-show-paikkaan. Nämä miehet kuitenkin saapuivat paikalle lähes viisi tuntia myöhässä. Ukrainan sikäläisen tiedustelun viisi henkilöä piti kuitenkin varattuna täpötäydessä huoneessa parasta pöytää aivan esiintymislavan vieressä. Kun moskovalaismiehet saapuivat, nämä viisi miestä jättivät paikan heille. Moskovalaismiehet eivät halunneet mennä noin lähelle esiintymislavaa, jolloin järjestäjien kasvoille tuli suuri pelko. Shown tähti Miss Diamond kutsui lavalle kaikki viehättävät tytöt, jotka haluavat näyttää silikoninsa. Nuori moskovalaistiedemies kertoi professorille: ”Tiedätkö, että meidän tilanteessa on kiistattomia etuja. Nyt meille on erityisesti suunniteltu hyvä pöytä ja saamme täysin rentoutua. Vieläpä on tyttöjä, jotka annetaan meille ihan kuin sattumalta tavattavaksi. Riippumatta siitä että olemme kummajaisia tai komeita, me saamme tänään vain kaikkein parasta”. Professori hymyili viisaana.


Mitä tästä tarinasta opimme? Jos riippumatta komeudestasi ja rumuudestasi, niin sinun luonasi ei konferensseissa kiertele kaunottaria Baltian alueella, Ukrainassa tai vastaavissa valtioissa, niin voit olla melko varma erityisesti siitä, että maan ulkomaantiedustelu ei ole rekisteröinyt sinua seurattavaksi ihmiseksi. Et ole merkittävä henkilö. Mitä minuun itseeni tulee, niin minä en ole ollut konferensseissa noissa valtioissa (paitsi yhdessä kirkollisessa eikä silloin ympärilläni ollut ketään kauniimpaa kuin Helsingin hiippakunnan tuleva piispa), mutta en ole myöskään koskaan muissakaan tilanteissa kohdannut tyrkyllä oleviin. Olen tavallinen yksityishenkilö, joka on kiinnostunut maailman kulusta.

[Kyseinen tosi tapausten kuvaus on luettavissa mainitun nuoren tiedemiehen kotisivulta, mutta sivulle ei pääse Suomesta suoraan vaan ainoastaan tämän linkin avulla]


Writer:

 Juha Molari, unemployed, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html