keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Venäjä-illan jälkeen seuraavana aamuna minustakin tuli melkein siivon ihmisolion kaltainen

Uuden Suomen Teemu J. Kammosen kirjoitusta ”Huuto alkoi heti Ylen iltamassa”  on muuan utelias Lilli Markkanen kommentoinut 16.4.2015 varhain aamuyöllä kello 5:32. Hän kirjoittaa epätietoisena minun elämääni liittyvän kysymyksen, johon en voi kuitenkaan vastata Uusi Suomi –sivustolla, koska minulla ei ole siellä omaa profiilia enkä olen innokas luomaan mitään profiilia: ”Miksi se eräs hänen ystävä-kirkkoherra on ollut niin hiljaa, vai onko hän mahdollisesti saanut pestin jostain Siperiasta???


Olen iloinen, että monien pitkien vuosien jälkeen edes näin nimettömästi minut muistetaan. 

Vastaan näin aluksi elämästäni tämän päivän osalta: pitkäaikaistyöttömän proletaariparan kohtalo oli tänään, että joskus farkut (jeansit) kuluvat loppuun ja nyt oli uusien oston aika. Itse asiassa vanhat farkut olin ostanut keväällä 2011, mistä on jo kolme vuotta. Kolme vuotta oli vanhojen farkkujen käyttöaika ja nyt oli jäähyväiset vanhoille. Facebookin päivityksessäni muistin väärin, että siitä olisi kaksi pitkää vuotta, mutta todellisuudessa on jo kolme vuotta, kun olin viimeksi töissä. Minun kehollinen kohtaloni on myös sekin, että ainoastaan Sand-jeansit ovat leikkauksiltaan minulle sopivat. Edelliset oli ihme löytö jostain muusta merkistä. Niin kävi nyt, että Stockmannin tavaratalosta löytyi Sandin farkut. Lisäksi piti ostaa sopivat kengät, jotta proletaari voi siivosti kävellä taas pari vuotta laitakaupungin kujia. Olen onnellinen, kun minustakin tuli melkein siivon ihmisolion kaltainen uusien vaatteiden ansiosta! Lilli Markkasen ei tarvitse olla ihan huolissaan: vielä minä housuissani kuljen, vaikka köyhä parka olenkin.

Siitä on todella jo kolme vuotta, kun minä ikään kuin katosin Suomen median kannalta merkityksettömäksi, sillä silloin minun statukseni romahti kirkkoherrasta työttömäksi. Suomen mediassa työtön ihminen lakkaa olemasta. Suomen julkisuudessa vain ”status” (asema) puhuu.

Tämän kolmen vuoden aikana olen hakenut luultavasti yli 300 eri työpaikkaa, mutta toimeentuloni on jäänyt hyvien veronmaksajien varaan: työttömyyskorvaus ei ole iso raha, mutta sillä olen yrittänyt selvitä vaatimattomasti eläen. Toimeentulotukea tai asumistukea en ole saanut enkä hakenutkaan.

Muutamia kertoja olen ollut olemassa jopa median näkökulmasta myös kirkkoherran asemasta romahdettuani työttömäksi, mutta nämä vähälukuiset kommenttini olen tehnyt medialle Venäjällä – en Suomessa. Viimeksi olin Venäjän suurimman TV-kanavan haastattelussa keväällä 2013 Bostonin terrori-iskun jälkeen. Mikael Storsjön yrityksen häädön jälkeen myös minua muistettiin Venäjän mediassa vuodenvaihteessa 2013/2014.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin projektissa RT (Russia Today) kirjoitin noin kymmenisen muun henkilön tavoin blogia melkein vuoden päivät. RT:n eräänä toisena harrasteblogistina oli esimerkiksi Dmitri Medvedev. 

Sitten olen antanut haastatteluja ja kirjoittanut kommentteja lähinnä Venäjän hallituksen viralliseen lehteen muutamia kertoja näiden kolmen pitkän työttömän vuoden aikana. Nämä ovat kuitenkin yksittäistapauksia. 

Pariin konferenssiin olen ottanut osaa Moskovassa, mutta nekin paikat sain ilman omaa ansiota, kun suomalaiset antifasistit järjestivät työttömälle mahdollisuuden osallistumiseen. Sitten olen osallistunut jo julkaistun erään taloustieteellisen tutkimuksen kirjoittamiseen sekä aihetta koskeviin muutamiin konferensseihin Pietarissa Venäjän presidentin alaisessa tiedeakatemiassa.Mutta kaiken kaikkiaan elämäni on ollut pienimuotoista, ja nykytilanteessa tietysti entistä vähäisempää kuin ennen keskipalkkaisena pappismiehenä. Nämä jälkimmäiset satunnaiset tapaukset ovat perustuneet mukaviin sattumiin venäläisten ystävieni ansiosta. Ei mitään sen kummempaa. En kuitenkaan ole saanut mitään pestiä jostakin Siperiasta – en edes lähempää. Toki kesällä 2014 viettänen aikaa venäläisten ystävieni seurassa Mustalla merellä ja Moskovassa niin kuin viime vuonnakin. Muutamat hääjuhlat ovat siellä tiedossa, ja varmasti kaikkea kivaa, mikä ei ole mediaa ja julkisuutta varten merkittävää. Pienimuotoinen elämä on ihan sopiva osa minulle nykyään.

Lilli Markkasen kysymyksen virittämänä kerrattakoon, että olen ollut työtön jo yli kolme vuotta eikä edes näkö- tai huhupiirissä ole minkään työpaikan avautuminen minulle. Siksi minulla ei tietysti ole mitään asiaa, varaa tai edellytyksiä Suomen mediassa näkyvyyteen. Elämäni ei ole sen varassa, monta sekuntia olisin Suomen mediassa, vaan sen varassa, että riittääkö tänä päivänä rahani ruokaan. Ongelmani ovat kokonaan toisenlaiset kuin ”Venäjä-uhkaa” toitottavalla Suomen medialla.

Jos nyt kuitenkin Lilli Markkanen tai muut huolestuneet ihmiset tahtoisivat työllistää yhden suomalaisen putinistin, niin tässä on minun CV työpaikkapohdintoja varten.


* * * 
Curriculum VitaeJuha Molari, huhtikuussa 2013 Venäjän valtiollisen
televisiokanavan haastattelussa

 
 


Juha Molari

Synnyin Savonlinna 28.3.1964, koti Helsingissä.
GSM +358 40 684 1172;
Neljä lasta: 24 v, 20 v, 11 v ja 4 vuotta
vanhat reippaat lapset
Kielitaito: suomi, venäjä, englanti, ruotsi,
saksa, kreikka, heprea


Erityisosaaminen

(1)   Henkilöstöhallinto (ml. palkitseminen,
konsultointi, muutosjohtaminen ja project
portfolio management
(2)   Informaatioteknologia (ml. ERP)
(3)   Psykohistoria (tohtorin tutkinto)
(4)   Markkinointiviestintä ja erilaiset analyysitehtävät


Aikaansaannokset

(1)   Yli puolisen tuhatta julkaistua artikkeliani liiketaloudesta ja kuluttajakäyttäymisestä, informaatioteknologiasta ja kansainvälisistä suhteista Venäjällä julkaistuissa ja jaetuissa eri medioissa sekä samanaikaisesti Venäjällä jaettavan suomalaisen sanomalehden toiminnan organisointi AMK-työharjoitteluna v. 2003–2004.
(2)   Yli puolisen tuhatta venäläistä mediaa (televisio, radio, sanomalehti) julkaissut uutisia ja katsauksia minun nimeeni liittyen: http://juhamolari.blogspot.fi/2010/01/blog-post_23.html
(3)   Juudas Iskariotin evankeliumin suomennos, Q-evankeliumin rekonstruktio kreikan kielestä.
(4)   Yli 1000 kastetta, lähes 1000 rippikoululaista, yli 500 hautajaiset, yli 100 vihkimiset ja yli 20 vuotta pappisvirassa evankelisluterilaisessa kirkossa (en kuulu enää luterilaiseen kirkkoon; olen Venäjän ortodoksisen kirkon jäsen).
(5)   Teologian tohtorin tutkinto Helsingin yliopistossa: tukiaineopinnot historialliskielitieteellisessä tiedekunnassa, väitöskirja psykohistorian alalta. ”Tutkimuksessa viitattu sekundaarikirjallisuus on sekin laajuudessaan aivan omaa luokkaansa mihin tahansa normaaliin väitöskirjaan verrattuna: kirjallisuusluettelo kattaa 150 sivua ja ainakin kaksi ja puoli tuhatta teosta ja artikkelia! Kirjallisuutta on myös käytetty tehokkaasti” (K. Syreeni, professori, v. ).
(6)   Helian ammattikorkeakoulussa BBA-tutkinto ”maisterin laajuudessa” liiketaloudesta, vaihto-opintovuosi Pietarin valtiollisessa finanssi- ja ekonomiyliopistossa ja IT-tradenomin opintoja Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa.
(7)   Suomen mestaruuspronssimitali 4 x 400 m juoksussa 35 vuotta vanhojen miesten sarjassa v. 2000. Lisäksi olen valmentanut 3 nuorta tai nuorta aikuista kilpajuoksijaa.


Työ ja toimeliaisuus


Keväällä 2013 ”Hallitus ja liike-elämä” –hankkeessa satunnainen ystävyyteen perustuva vierailijaluento Venäjän akatemiassa presidentin administraation  palvelua varten (СЗАГС).  Tuon luentotapahtuman tunnetuimpia nimiä olivat Pietarin valtiollisen finanssi- ja ekonomiyliopiston kansantaloustieteen professori ja Moskovan valtiollisen Lomonosovin yliopiston taloustieteen professori. Tutkimusjulkaisu ilmestyy syksyllä 2014.  

Muutamia satunnaisia vapaaehtoisia artikkeleita ja lausuntoja yksittäisten poikkeustapausten johdosta Venäjän Federaation virallisessa viikkolehdessä Rossiiskie Vesti Российские Вести», http://rosvesty.ru/) syksystä 2011 alkaen. Eräs sellainen artikkeli käsitteli esim. Helsingin eduskunnassa järjestettyä ”Särkyneet peilit” –mediaseminaaria, jonne minua ei päästetty sisälle Rossiiskie Vestin komentokirjeestä huolimatta.

Vuosina 2012–2013 satunnaisesti Verkkomedian kääntänyt vapaaehtoisena Verkkomedialle
(http://www.verkkomedia.org/) venäjästä suomeksi Venäjän hallituksen toisen virallisen lehden Rossiiskaya Gazetan (http://www.rg.ru/) pyynnöstä muutamia artikkeleita.

Kirjoitin muutamia englanninkielisiä blogijuttuja Venäjän valtiolliselle kanavalle Russia Today (http://rt.com/) erityisesti kesäkuu 2011–maaliskuu 2012. Lisäksi annoin joitakin haastatteluja. RT:n blogikirjoittajia oli alle 10, tunnetuimpia nimiä olivat Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ja Euroopan neuvoston Venäjä-edustaja, Venäjän nykyinen varapääministeri Dmitri Rogozin.

2010–2012 pitänyt muutamia taloustieteen luentoja taloustieteen ja tullilaitoksen jatko-opiskelijoille sekä osallistunut tutkimuksen laadintaan ”Venäjän akatemiassa presidentin administraatiota varten” (Pietari; СЗАГС http://www.szags.ru/)

Seurakuntapastori Malmin seurakunta 2004–2008; Kirkkoherra Pohjan seurakunta helmikuu 2008–huhtikuu 2011 (kokonaisvaltainen johto, kokousten johto ja virallisten pöytäkirjojen teko, vaalien toimittaminen, rippikoulut, kirkolliset toimitukset, talous [budjetointi, alv-tilitykset, talous- ja toimintasuunnitelma])

13.2.2007 ym. annoin ikäihmisille Lasipalatsissa Helsingin kaupungin kirjastossa opetusta tietokoneen ja internetin käytöstä.

Venäjän kauppatie –lehden (http://www.kauppatie.com/) edustaja Pietarissa, tutkija ja taloustoimittaja 2003-2004; toukokuusta 2004 alkaen Suomesta käsin kevääseen 2011 saakka (olin sopimassa helsinkiläisten työtovereiden seurassa pietarilaiset messujärjestelyt, jakeluverkoston Venäjällä ja sidosryhmäsuhteet Pietarissa, kirjoitin useamman sataa talouselämän artikkelia, osallistuin konferensseihin sekä Pietarissa työntekijöiden ohjaukseen ja palkkaukseen)

Pietarissa elektroniikkayrityksen varastonhoidon tehtäviä 2003 keväällä (3 kuukautta): suunnittelin elektroniikkayrityksen varastonkiertoa ja –valvontaa, kehitin messusuhteita ja palkitsemisjärjestelmää.

Huoltamotyöntekijä Shell Myllypuro 1998–2002 (asiakaspalvelu, veikkaus, kassa, siivous, leivonta, tavaroiden vastaanotto yms. kokoaikainen työ; nämä 4 ½ vuotta tein pääsääntöisesti yövuoroja, 5-7 vuoroa viikossa. Yövuoroissa hoidin huoltoasemaa yksin ilman työtoveria, mutta tein myös päivävuoroja, kun työtoverit olivat sairaana tms.)

Seurakuntapastori Malmin seurakunta 1989–2001 (sielunhoito ja päivystys, kirkolliset toimitukset ja jumalanpalvelukset, rippileirit, ilmoitusten ja mainosten teko, tein toimintakauden ohjelmat, lähetyspastorina budjetoin menot ja tulot sekä laadin toimintasuunnitelmat)

Luentotehtäviä eri instituuteissa, erityisesti Suomen teologinen instituutti, opistoissa ja järjestöissä eri puolella Suomea lähinnä klassisesta kulttuurista (kreikkalainen, latinalainen ja seemiläinen kulttuuri), uudistuneesta messusta sekä hermeneutiikasta.

Varusmies Lappeenranta 1983 ja varusmiespastori Haminassa 1984 (hartaudet, opetus, yksityiskeskustelut, konserttien järjestäminen ja niistä sopiminen varuskunnan päällikön kanssa), varusmiesrippikoulun järjestäminen ja pitäminen, käynnit pidätettyjen luona); kesäteologi useissa eri seurakunnissa 1985–88 (Säämingin srk; Virtasalmen srk; Lammin srk). 

Metsuri, Savonlinna (yht. n. 18 kk, 1983,1984, 1985, 1987)

Lisäksi olen toiminut ravintola-apulaisena (tiskaaja, salaatin laittaja)

Koulutus

Kirkollisia moninaisia muutosjohtamisen ja johtamisen laajoja opintokokonaisuuksia, kukin 15–30 opintopisteen kokonaisuuksia, 2006–2011. Seurakuntatyön johtamisen tutkinto, Pastoraalitutkinto.

IT-tradenomin opintoja Haaga-Helian AMK:ssa (Haaga-Helia University of Applied Sciences) 2006–2009 (n. 150 opintopistettä; tutkielmana oli ERP-järjestelmän menestystekijät Venäjän markkinoilla; myös systeemityön ja projektiosaamisen opintokokonaisuudet)

Teologian tohtori (väitöskirjan viitekehys psykohistoria), Helsingin yliopisto 2009.

Pietarin valtiollinen finanssi- ja ekonomiyliopisto (syyskuu 2003 – toukokuu 2004).

Liiketalouden tradenomin tutkinto (Bachelor of Business Administration) Helian AMK 2004 (177,50 opintoviikkoa; 319,5 opintopistettä); opinnäytetyö suomalaisen erään huonekalutehtaan kilpailustrategisesta tilanteesta ja markkinointiviestinnästä Pietarissa. Suoritin mm. johtamiseen ja markkinointiviestintään liittyvät opintokokonaisuudet sekä erityisen menestyksellisesti logistiikan opinnot.

Israelissa 1991 matkanjohtajan kurssi (Raamattumatkat, Israel)
Teologian maisteri 1989 (180 opintoviikkoa, kirkkojen ja yhteiskunnan teologisiin tehtäviin valmistava koulutusohjelma, Helsingin yliopisto)

Ylioppilaaksi Talvisalon lukiossa Savonlinna 1983, C-valmentajakurssi yleisurheilu

Varusmiespastorikurssi Santahaminassa v. 1983–1984 (Suomen puolustusvoimat).

Eviran ”hygieniapassi”, todistus elintarvikehygieenisestä perusosaamisesta.


IT-osaaminen

Olen suorittanut yli 150 opintopistettä (noin 65 %) informaatioteknologian tradenomin opinnoista Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Suurimmat suoritetut opintokokonaisuudet ovat systeemityön 12 opintopisteen ja tietotekniikan selvityshankkeen 15 opintopisteen jaksot. Molemmista sain täydet arvosanat (5). Edellisessä tutkin, miten IT-project portfolio management voi onnistua. Jälkimmäisessä tutkin ruotsalaiselle pörssiyhtiölle IBS:lle ERP-järjestelmien tehokkuuteen vaikuttaneita kontingensseja venäläisessä liiketoimintaympäristössä (http://personal.inet.fi/business/molari/Selvitys.pdf).

Lisäksi IT-työvälineistä mainittakoon: hyvin suoritetut 3 DS Max 8 ohjelmointityökalujen (kolmiulotteisten animaatioiden ja kuvien luominen) opinnot, Java-ohjelmointi, pystyn itse määrittelemään XML:n kielioppeja, HTML:n ja CSS:n perusteellinen tuntemus, tunnen verkon tärkeimmät analysaattorit (esim. Etheral). JSP, PHP, Visual Basic ohjelmointi sekä muut VB:n toimintaidealle perustuvat ohjelmointikielet, SQL tietokantasuunnittelu ja –sovellutukset, relaatiot, transaktiot, normalisointi ja toteutus, Microsoft Office tuoteperheen hallinta erinomainen( mm. word, excell, powerpoint, access). Lisäksi Officen korvaajina olen käyttänyt mm. OpenOffice.orgi:ia ja Word Perfectin tuotteita ym. Selaimista tunnen erinomaisesti Internet Exploerin, Operan, Cromen ja Mozilla Firefoxin. Aktiivisesti käytän opintojeni jälkeen myös näitä tuotteita: Flash, Photoshop CS, Drupal, InDesign, html ja html-suunnittelun työvälineistä esim. Macromedia Dreamweaver. Hallitsen luonnollisesti myös tavanomaiset resurssihallinnan ja taloushallinnan ohjelmat, kuten Labora, Innofactorin Prime, Bas Ware, Lotus Notes, Merex, Flexim, Wintime, Maestro, Personec.

Kielitaito

Kodissani puhutaan suomea, venäjää ja englantia, lisäksi olen opiskellut myös mm. ruotsia, saksaa, kreikkaa (tohtorin tukiaineopinnot historialliskielitieteellinen tdk. Helsingin yliopisto), latinaa ja hepreaa (vanhaa ja nykyhepreaa).

Ruotsi oli kokouskieli Raaseporissa, olen vihkinyt, haudannut ja kastanut ruotsin kielellä. Olen kirjoittanut kaksi kirja-arvostelua ruotsalaiseen sanomalehteen. Ruotsin kielellä olen suorittanut videoituja liikeneuvotteluja liiketalouden AMK-opinnoissa Heliassa. Englanti oli kokouskieli ja uutiskieli Russia Today -mediassa. Englannin kielessä sain helmikuussa 2007 Haaga-Helian AMK:ssa englanninkielen kurssista arvosanaksi 5 (asteikko 1-5).

Venäjä on erinomainen kotikieli, jonka hyväksi olen suorittanut opintoja ja jonka avulla olen antanut useita televisiohaastatteluja Venäjälle. Nuorimman lapseni kanssa puhun toistaiseksi lähinnä venäjää, vaikka opetan hänelle myös suomen sanoja.

Olen opiskellut saksaa peruskoulun 7 luokalta lukion kolmannelle saakka. Myös kirjoitin ylioppilaskirjoituksessa saksan ja suoritin yliopistossa saksankielisiä teoksia tenteissä. Kreikkaa olen suorittanut tohtoriopintoja varten useita kymmeniä opintoviikkoa teologisessa tiedekunnassa ja historialliskielitieteellisessä tiedekunnassa: viimeisimmästä opintosuorituksesta sain täydet arvosanat (5) kreikan kielioppikurssilla Platonin teoksesta Sokrateen apologia.

Harrastukset

Euraasian kansanrintaman jäsen Suomesta.

Kestävyysjuoksu ja kuntosali (muutaman kerran viikossa), v. 2000 miesten 35 v. Suomen mestaruuspronssia 4 x 400 m juoksussa, nuorempana useita piirinmestaruusmitaleita juoksussa ja hiihdossa. Kesällä 2014 tavoitteena voittaa Suomen mestaruus ikämiehissä Helsingin Jyryn joukkueessa 4 x 400 m ja 4 x 1500 m. 

Tärkeämpää kuin oma harrastuneisuuteni on nykyään tukea  poikaani, joka pelaa jalkapalloa ja käy kilpauintivalmennuksessa sekä harrastaa kreikkalaisroomalaista painia ja juoksee kilpaa. En ainoastaan kuljeta, vaan myös itse pelaan, juoksen tai hiihdän poikani kanssa joka päivä erilaisissa urheiluharjoituksissa.

Helsingin opiskelijalähetyksen (HOL) hallituksen jäsen 1985–1989; Israelissa matkanjohtajakurssi v. 1991; Suomen teologisen instituutin hallituksen jäsen v. 1998–2002. Perusta –lehden toimituskunnan jäsen v. 1989-2002.  HOL:n hallituksen jäsenenä vastuulleni kuului järjestää Helsingissä uusille opiskelijoille suunnattuja konsertteja ja joitakin elokuvanäytäntöjä elokuvateatteriin.

Täysin savuton ja raitis mies.

Julkaisutoiminta

Kirjan  ”Euraasian Unioni – oikeassa paikassa oikeaan aikaan” (125 sivua) julkaiseminen keskeytynyt toistaiseksi rahoituksen puuttuessa (teoksella on kylläkin isbn-numero); Venäjän hallituksen virallinen lehti Rossiiskie Vesti on julkaissut ko. aiheesta artikkelini, joka on myös luettu  Euraasian Unionin kansanrintaman konferenssissa Moskovassa. Lisäksi keväällä 2014 ilmestynee СЗАГС:n tutkimusjulkaisussa maisteriopintojen uudistamista käsittelevä analyysini (pidin keväällä 2013 Venäjän akatemiassa esitelmän R&D-toiminnasta liiketalousopinnoissa).

Pietarissa julkaistu Venäjän presidentin alaisessa akatemiassa kirjoitukseni PK-yritysten menestystekijöistä World Bankin tietojen valossa: Государство и бизнес. Вопросы теории и практики: моделирование, менеджмент, финансы. СЗАГС: Санкт-Петербург 2011 (ISBN 978-5-89781-364-3). Lisäksi kirjoittaja useammassa teoksessa, esimerkiksi Syntyjä syviä -teoksessa, kahdessa STI:n vuosikirjassa ja Veli-Matti Hynnisen toimittamassa kirjassa, ym.

Vajaa tuhat teologian, liiketalouden, markkinointiviestinnän ja muita kansainvälisiä ilmiöitä käsitteleviä
julkaistuja sanomalehtiartikkelia tai televisio/radiojuttua suomeksi, venäjäksi ja englanniksi sekä joitakin kirjajulkaisuja. Tärkeimmät julkaisutahot ovat Venäjän kauppatie –lehti, Oy Aluekehitys RD, Suomen ulkopoliittinen instituutti, Presso-lehti, Venäjän suurlähetystö Suomessa, Mainostaja-lehti, Venäjän hallituksen viralliset mediat (Rossiiskaja Gazeta, Rossiiskie Vesti, Russia Today). Useat liiketalouden tradenomit ja maisterit ovat haastatelleet minua opinnäytetyöhönsä ”Venäjän kaupan asiantuntijana”; nyt monet noista opinnäytetyön tekijöistä ovat korkeissa asemissa Suomen suurlähetystössä Moskovassa ja Pietarissa tai muissa asiantuntijatehtävissä.  


Writer:

 Juha Molari, unemployed, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html