keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Donetskin kansantasavalta tahtoo liittyä Venäjään

Kiovan natsijuntasta vapautunut Donetskin kansantasavalta on ilmoittanut tahtonsa liittyä Venäjään. Itä-Ukrainan demokraattiset voimat ilmoittivat vaaleissa ylivoimaisesti tuen kansojen itsemääräämisoikeudelle, jonka seurauksena on irtaantuminen sekasortoisesta entisestä Ukrainan valtiosta ja pyyntö palautua takaisin Venäjän yhteyteen.

Kansainvälispoliittisesti on jännittävää, kuinka Venäjä vastaa. Euroopalla ja Amerikalla on omat pelkonsa alueidensa hajoamisesta, mistä syystä EU ja USA ovat niin hysteerisesti torjuneet kansojen itsemääräämisoikeuden. Mitä siinä kävisi, jos Espanjasta lähtisi iso osa, tai jos Virosta lähtisi pois Tallinna ja koko itä-Viro kun Ilves jäisi hallitsemaan läntistä Viron SS-hallintoaluetta, tai jos Ahvenanmaa lähtisi Ruotsin yhteyteen ja saamelaiset perustaisivat oman alueen. Nämä näkymät pelottavat päättäjiä.

Venäjän päätös on tietysti itsenäinen. Historia ja kulttuuri tukevat Donetskin kansalaisten tahdonilmaisun kunnioittamista, mutta ongelmana on ns. Lännen kireät suhteet. Venäjä on perinteisesti laittanut paljon painoarvoa hyville valtiollisille suhteille. http://rt.com/news/158436-donetsk-republic-ask-join-russia/