keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Mukavaa elämää Pietarissa

Tulin vanhalla Volgallani Suomesta Venäjälle ja Pietariin. Aivan heti kohtasin iloiset silmät ja hymyn: Venäjän rajaviranomaiset tutkivat autoni ja paperini viidessä minuutissa - ja hymyilivät vapautuneesti: "Ehkä kirjoitat lehtijutun, miten Venäjän raja toimii". Niin venäläinen rajaviranomainen huumorisilmässä lausui, kun hämmästelin heidän tehokkuutta sen jälkeen kun Suomen rajalla oli kulunut tunti 9 minuuttia!

Iloiset hymyt ja ystävällisyys olivat kohdattavissa ihan kaikkialla Pietarissa. Ei ollut kiristyneitä kasvolihaksia, ei mielipuolisuutta ilmentäviä fobioita. Kaiken kaikkiaan tuli esille venäläisten poikkeuksellisen iloinen tunne. Kun samanaikaisesti olen voinut lukea netin välityksellä suomalaisia iltapäivälehtiä, niin niissä tulee ilmi ihan erilainen tunne Suomesta: tuskainen, ahdistettu, tukahdutettu, kontrolloitu, fobioita tunteva.

Olen entistä enemmän sitä mieltä, että Suomen pitäisi tiivistää taloussuhteiden lisäksi kulttuurisuhteita Euraasian Unioniin jo pelkästään kansallisen mielenterveyden tähden. Suomalaiset ovat kauhean ahdistettuja kaksinaismoralistisen infon tähden. Avoimmuus ja totuus tekisivät heidät vapaiksi!