tiistai 20. toukokuuta 2014

Natsi vaara – erään opettajan kirje Odessasta

Tässä alla on suomennettuna ja referoituna erään opettajan kirje, jonka hän on lähettänyt Odessasta.[1] Tämä kirje on erittäin koskettava ja täsmällinen kuvaus entisen Ukrainan alueen tilanteesta. 

Luultavasti nykytilanteessa ulkoministeri Erkki Tuomioja osaa paremmin ”amerikkaa” kuin suomea, joten hän saattaisi ymmärtää tämän kirjeen myös alkuperäisessä muodossaankin ja voisi korjata jo sen avulla harhautuneita ajatuksiaan Venäjän ja Ukrainan roolista Brysselin ja Washingtonin informaatiosodan keskellä. Kuka auttaisi Tuomiojaa ja Suomen ulkoministeriötä, että he saisivat rehellistä ja rauhantahtoista tietoa? 

Siviilipalvelusmies puolustusministeri Carl Haglund on kovasti kiihkoillut Naton puolesta Venäjää vastaan entisen Ukrainan alueen tilanteen avulla, joten hänkin voi ilmeisemmin osata ”amerikkaa” Washingtonin tuntojen tulkkina paremmin kuin suomea, joten englanninkielinen alkuperäisteksti on häntäkin varten luettavissa tämän referoidun suomennoksen linkistä. Ja jos Haglund ei osaa suomea tai edes ”amerikkaa”, niin joku hänen puolueensa Rkp:n puoluetovereista tai puolustusministeriön virkamiehiestä voinee kääntää suomenkielisen referaatini ruotsiksi, jotta Haglund voisi korjata harhaisia näkemyksiään Euroopan ja maailman tilanteesta.

Kirje on julkaistu nimettömänä siitä syystä, että opettajalla on perusteltu syy pelätä Ukrainan natsien tappavan hänet.


Pieni varoituksen sana on kuitenkin tarpeen: Sekä vanhempaa miestä Erkki Tuomiojaa että oikeastaan vielä ihan "poikasta" Carl Christoffer Haglundia varotan "moraalisen harhautuneisuuden" vaarasta, johon he saattavat antautua veljeillessään Oikeistosektorin ja Kiovan juntan ulkoisen kauneuden lumoissa. Esimerkiksi tämä Olga-tyttö (Ольга Митккаус, Olga Mitkhaus; kirjoittaa VKontakte-sivullaan http://VK.com/id212327763) voi näyttää joidenkin silmissä ihan puoleensa vetävältä, mutta todellisuudessa hänen sielunsa on aivan petomainen niin kuin on koko Kiovan juntan. Tämä Olga julkaisee Odessan palaneiden ruumiiden kuvia ja julistaa: ”henkilökohtaisesti en koe mitään sääliä niitä kohtaan, jotka ovat tänään poltettu Odessassa. Se ei ole iso loukkaus, heidät olisi pitänyt hirttää”. Olga-tyttö työskentelee fitness-valmentajana ja tykkää jostain kummallisesta syystä tulla kuvatuksi bikineissä, kuten näkyy hänen VKontakte-sivullaan. Yhdessä kuvassa hänen taustallaan on ”Oikeistosektorin” toimisto Odessassa. Myös muualla hän ilmaisee kiinteän suhteensa ”Oikeistosektoriin”. Toisessa kuvassaan hän on tavanomaisessa asussaan – tai melkein ilman niitä.  Että sellaista ajatellaan Odessan oikeistojuntan toimistossa! Älkää siis ihastuko Kiovan, Brysselin tai Washingtonin hallintorakennusten ulkoiseen houkutukseen, vaan säilyttäkää moraalinen vastuullisuus! Yrittäkää Suomen hallituksessa, ministeriöissä, Puolustusvoimissa ja eduskunnassa ajatella muutakin kuin seksistisesti, sillä geopoliittinen ymmärrys ja rehellisyys vaatii enemmän.


X X X

Opettajan kirje on luettava kokonaisuudessaan
tästä linkistä.

Olen asunut Odessassa lapsuudestani lähtien ja jumaloin tätä aurinkoista eteläistä kaupunkia, sen vieraanvaraisuutta ja nokkelia ihmisiä. Odessa on monikansallinen kaupunki, mikä näkyy myös katujen nimissä: ranskalaiset ja italialaiset bulevardit, kreikkalaiset ja bulgarialaiset kadut, moldovalaisten alue, jne.  Venäjän keisarinna Katariina Suuri rakennutti Odessan yli 200 vuotta sitten Venäjän satamakaupungiksi Mustalle merelle. Katariina kutsui ranskalaisia ja italialaisia arkkitehtiä ja insinöörejä suunnittelemaan ja rakentamaan. Siksi Odessan sanotaan muistuttavan Pariisia.

Neuvostoliiton aikana Odessa oli osa Ukrainan sosialistista neuvostotasavalaa – yksi viidestätoista silloisesta neuvostotasavallasta Neuvostoliitossa, vaikka Odessa oli venäläinen sekä väestöltään että kieleltään. Odessaan lukuisilla kansoilla oli yhtäläiset oikeudet: he olivat yhtä ja samaa Neuvostokansaa. Kun minä opiskelin koulussa, niin meidän luokallamme oli venäläisiä, ukrainalaisia, juutalaisia ja bulgarialaisia, mutta kansallisuudella ei ollut väliä: me olimme yhden ja saman maan kansalaisia.

Neuvostoliiton romahduksen jälkeen Ukrainan sosialistisesta neuvostotasavallasta tuli Ukraina, joka alkoi rakentaa omaa itsenäistä valtiota todistaen omavaraisuutta sekä kykyä kasvaa vahvaksi ja vauraaksi. Mutta Ukraina epäonnistui. Sen sijaan valtio onnistui jakamaan ja erottamaan kaksi kansaa: ukrainalaiset ja venäläiset. Opettajana voin täsmällisesti todeta, että tämän 23:n itsenäisen vuoden aikana Ukrainassa ilmestyi nuori sukupolvi, jota kasvatettiin russofobian hengessä. Paha kehitys syntyi Venäjään vihamielisesti suhtautuvasta politiikasta, jossa valtio yritti siirtää kansalaistensa tyytymättömyyden pois huonosta hallinnosta ulkoiseen naapurivaltioon – Venäjään (ns. nuorempi-veli syndrooma). Mutta vihatessaan omaa veljeskansaansa, maan kansallisesta ideasta tulee absurdi ja rikollinen omaa kansaansa vastaan.

Ukrainaa voisi kutsua ”keinotekoiseksi valtioksi”. Jos katsotaan historiaan, niin tämä valtio ei ole ollut nykymuodossaan kovin kauan ja se on rakennettu heterogeenisistä osista. Yksi suurimmista syistä nykyiselle kriisille on se, että Ukrainassa Galician alueen uusnatsien ja russofobien ideologia on asetettu nyt koko Ukrainaan. Kiovan ”Maidanin” sloganit, kuten ”Kunnia Ukrainalle – Kunnia sankareille!”, ”Valtio yli kaiken!”, ”Kuolema vihollisille!” ovat Länsi-Ukrainan nationalistien ja Banderan seuraajien iskulauseita. Heidän vihollisiaan ovat venäläiset ja heidän sankareitaan ovat Bandera, Shukhevich ja vastaavat, jotka olivat fasistien kätyreitä Maailmansodan aikana ja jotka tulivat pahamaineisiksi räikeistä julmuuksistaan rauhanomaista väestöä vastaan Länsi-Ukrainassa.

Odessalle, joka sankarillisesti taisteli Hitleriä ja fasistihyökkääjiä vastaan sekä Krimille (joka palasi takaisin kotiin Venäjän yhteyteen) niin kuin myös koko Etelä- ja Itä-Ukrainalle on täysin mahdotonta hyväksyä natsien ideologiaa. Tällä alueella asuu paljon etnisesti venäläisiä ja venäjänkielistä väestöä, jotka ovat perinteisesti olleet vahvasti sitoutuneet Venäjään. Niin useissa kaupungeissa, Odessa mukaan lukien, ihmiset aloittivat rauhanomaiset mielenosoitukset ja vaativat erityistä kansanäänestystä tulevan valtion rakenteen järjestelyistä.

He eivät halua olla toisen luokan ihmisiä, he haluavat pysyä maassaan, johon he kuuluvat, puhua äidinkieltään sekä elää rauhassa heidän venäläisten naapuriveljien kanssa niin kuin koko maailman kanssa. Mutta Lännen tukema (USA ensisijaisesti) Kiovan fasistinen juntta, jota ei ole vaaleilla valittu, ei halua ottaa huomioon näiden ihmisten luovuttamatonta oikeutta omaan kulttuuriin ja kansalliseen identiteettiin. Niin alkoi vastakkainasettelu ja vainot. Ukrainan median propaganda palvelee informaatiosotaa, mikäli toimittajat tahtovat kertoa totuuden niin näiden toimittajien on lähdettävä maasta. Parlamentin edustaja Oleg Tsaryov on ainoana presidenttiehdokkaana yrittänyt ilmoittaa hallitukselle ja maailman yleisölle myös kaakkoisessa asuvien ihmisten mielipiteitä, mutta hänet on pistetty nyt rikosoikeudenkäynnin alaiseksi ja erotettu kansanedustajan paikalta.

Internetissä julkaistiin äskettäin puhelu Tsaryovin ja Ukrainan toiseksi rikkaimman oligarkin Kolomoyskyn välillä (oligarkin sanotaan maksaneen Odessan provokaation ja verilöylyn sekä järjestäneen vapaaehtoiset taistelujoukot itäiseen Ukrainaan): Kolomoysky uhkasi Tsaryovia ja tämän perhettä. Tämän seurauksena miljoona ihmiset kaakkoisessa eivät enää tunteneet itseään turvatuksi, pelkäsivät tulevaisuutensa tähden sekä etsivät suojaa ja pelastusta slaaviveljiltään Venäjältä. Tämä on syy siihen, miksi iskulauseet ”Venäjä!”, ”Ei juntalle”, ”Ei fasismille!” ja ”Putin!” ovat kuuluneet näiden ihmisten rauhanomaisissa mielenosoituksissa. Nämä tuhannet ihmiset eivät ole ”separatisteja”, he eivät ole ”terroristeja”, vaikka Kiovan henkinen media kutsuu heitä niin usein. He ovat vain rauhanomaisia ihmisiä, jotka haluavat tulla kuulluiksi.

Ukrainaan on syntynyt nyt todellinen jako, joka on kääntynyt todelliseksi sodaksi omaa kansaa vastaan. Sodasta syntyy valtavasti uhreja. Odessassa toimitettu kamala verilöyly ja kymmenien ihmisten polttaminen on – minun mielestäni – veljessodan karmea huippu. En ole poliitikko, en asiantuntija, en myöskään tutkija, joten en voi arvioida, mitkä ovat voimat näiden tapahtumien takana. Mutta olen lukenut paljon informaatiota ja mielipiteitä internetin avulla, mistä ymmärrän, että tämä on ehdottomasti isojen poliitikkojen ja oligarkien provokaatio, joka palvelee heidän likaista peliään taistella maailman, rahojen ja voimien uusjako. Lapset eivät nyt ymmärrä, että Länsi ei tahdo nähdä totuutta Ukrainan tapahtumissa, koska pelin panokset ovat geopoliittiset. Taistelu on maailman hegemoniasta Venäjän ja USA:n välillä: Ukraina vain sattuu olemaan näiden kahden ”suurvallan” taistelukentällä. On aivan luonnollista että Venäjä ei tahdo Natoa ovensa eteen USA:n sotalaivastoa Odessaan. Eivät tahdo myöskään venäläiset, jotka elävät täällä.

Millainen rikos tapahtui Odessassa, on iso kysymys. Minä en voi olla henkilökohtaisesti varma siitä. Mutta on mahdotonta sietää sitä, että 48 ihmistä Odessasta (ja puskaradion mukaan paljon enemmän) on poltettu elävältä Khatyn valkovenäläiskylässä. Olemme nähneet heidän nukkuvat hiiltyneet ruumiit ja itkeneet kuvitellessa heidän kärsimyksensä. Odessassa ei ole koskaan vuoden 1941-1945 jälkeen tapahtunut näin hirvittävää rikosta ihmisyyttä vastaan. Minun vanhempani taistelivat Hitlerin hyökkääjiä vastaan ja isäni sai useita mitaleita ja kunnianosoituksia, äiti sai kaksi mitalia, joista yksi on ”Stalingradin puolustamisesta” ja toinen ”Saksasta saadusta voitosta Suuressa isänmaallisessa sodassa”. En voi hyväksyä Kiovaan perustettua nykyistä junttaa (mitään muuta nimeä ei ole tälle laittomalle ja rikolliselle hallinnolle) sekä heidän uusnatsismia ja fasismia. Odessan Khatynin jälkeen ei ole mitään yhtä ja yhtenäistä Ukrainaa. Fasismi/natsismi on hirvittävä pahuu. Jos sitä ei heti pysäytetä, se jatkaa kasvuaan ja leviämistään kuin syöpä.

Minä olen siitä, että Olga antoi minulle mahdollisuuden ottaa yhteyttä sinuun: nyt meillä on toivoa saada totuus Odessasta ja Ukrainasta ihmisille ympäri maailmaa. Minä olisin iloinen, jos minun kirjeeni voisi edes vähän auttaa sinua jalossa ja tärkeässä toiminnassasi, kun taistelet rauhan puolesta. 

[1] The Nazi Danger – A Letter from Odessa. 20 May 2014. http://www.scoop.co.nz/stories/HL1405/S00170/the-nazi-danger-a-letter-from-odessa.htm


X X X


Epävirallisen suomennoksen on tehnyt suomalainen rauhan ihminen, joka kamppailee kaikin keinoin myös sen puolesta, että vieraat vallat tai liitot eivät käytä Suomen aluetta mihinkään sotilaallisiin toimiinsa Suomea tai jotain muuta valtiota vastaan:

uha Molari, unemployed, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html