sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Tänään 1. kesäkuuta 2014 Kansainvälinen lasten päiväKansainvälistä lasten päivä 1. kesäkuuta tunnetaan Suomessa huonommin YK:n ”Kansainvälisenä vanhemmuuden päivänä”, mutta käytännössä juhlapäivä on unohdettu. Lasten oikeuksien päivää suomalaiset viettävät vasta marraskuussa 20. päivä, niin kuin muutama muukin valtio (esim. Arabiemiirikunnat sekä Trinidad ja Tobago). Ensimmäinen kesäkuuta 2014 on lukuisissa eri valtioissa ”Lasten päivä” (День защиты детей; «Международный день защиты детей», eng. International Children's Day). Tätä päivää juhlitaan myös niin Kiinassa, Virossa, Ukrainassa, Serbiassa kuin Venäjälläkin. Amerikan Yhdysvallat juhlivat 8. kesäkuuta.


Naisten kansainvälisen demokraattisen yhteisön perustamiskokous oli 1. kesäkuuta 1950. YK reagoi myönteisesti järjestön aloitteeseen juhlapäivän puolesta. 1. kesäkuu ei ole suinkaan vain viihdettä ja kilpailuja lapsille, vaan ohjelmaa myös aikuisille. Nykyään yli 60 maassa juhlitaan kansainvälistä lasten päivää nimenomaisesti 1. kesäkuuta. Kiinan pääkonsuli oli kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1925 löytänyt San Franciscossa vanhempansa menettäneet orvot lapset, joiden kunniaksi hän järjesti näille lapsille kansallisen juhlan Duanwu[1], joka tunnetaan yleisesti nimellä Dragon Boat Festival (Lohikäärmeveneiden juhla[2]). Genevessä järjestettiin myös kesäkuun alussa ensimmäinen kansainvälinen konferenssi, jossa käsiteltiin nousevan sukupolven hyvinvoinnin ongelmia. 1. kesäkuuta päivä on myös tunnettu merkkipäivä syntymättömien lasten oikeuksien puolustajille.


1 июня день защиты детей! Всех с праздником!

Tässä alla olevassa videossa on katkelma ohjelmaa, joka pidettiin Ukrainassa Kansainvälisenä lasten päivänä vuonna 2012 – ennen kuin Washington ja Bryssel aloittivat natsivallankaappauksen Ukrainassa. Tänä vuonna 2014 Lasten päivää vietetään Ukrainassa erittäin vakavissa oloissa, erityisesti venäläisten lasten kohtalona on ollut joutua uhriksi sen vihan tähden, jota Ukrainan uusi juntta harjoittaa.Moskovassa on tänä vuonna 31.5.–1.6.2014 erittäin monipuolinen ohjelma Kansainvälistä lasten päivää varten. Lapsille ja perheille on moninaista ohjelmaa puistoissa, leikkikentillä, näyttelyissä, museoissa, konserttisaleissa ja muissa paikoissa. Hermitage-puutarhassa on sirkusohjelmaa lapsille, esityksiä, sirkustyöpajoja, pelejä ja elävää musiikkia. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Jäätelöfestivaalit ovat Sokolniki-puistossa. Sisäänpääsy on ilmainen. Animaatio- ja viihdeohjelmaa on Lasten kulttuuri- ja taidekeskuksessa Meridian. Lapset muovailevat savesta suosittuja satuhahmoja.  Ruoanlaittoon liittyviä nautintoja, ohjelmaa ja viihdettä on myös lapsille tarjolla. Urheilijat, maalarit ja kuvanveistäjät ovat valmistaneet ohjelmaa lapsille. Valtion historiallisessa museossa on ilmainen sisäänpääsy Lasten päivänä. Venäjän realismin taiteen instituutissa ja museossa on vapaa pääsy ja seikkailu koko perheelle. Italialaisen kulttuurin keskuksessa on ulkoilmaohjelmaa, musiikkia, teatteria, elokuvia, liikuntaa sekä moninaista ohjelmaa lapsille ja perheille. Kuzminkin puistossa on lasten kauneuskilpailu. Ratsastustalleilla on pelejä, trampoliinit, ratsastusta, poniratsastusta, hattaroita, ilmapalloja, lasten leikkipuisto, satuhahmoja, minieläintarha, lasten näyttely, savikeramiikka ja kuvanvaistokursseja jne. lapsille. Gorkin puistossa on lastenvaunujen koristelua epätavallisella tavalla ja paraati. Joulupukki saapuu gaalakonserttiin, jossa on lapsille paljon tanssia, musiikkia, yllätyksiä ja lahjoja. 

Jumalan siunaus lasten kautta

Minä syrjäytettynä vähäosaisena suomalaismiehenä ajattelen Kansainvälistä lastenpäivää Jumalan siunauksen näkökulmasta. Venäjän kielessä ”siunaus” tarkoittaa ”hyvää puhetta” toisen puolesta, kun taas kirous on siis siunauksen vastakohta. Olen tunnetusti ollut väärämielisten ihmisten ”pahojen valheen puheiden” kohteena jo useamman vuoden. Niiden pahojen valheiden ja kirousten tarkoituksena on ollut vahingoittaa minua. Jumalan siunaus on kuitenkin väkevämpi kuin väärämielisten ihmisten kiroilut ja valheet. Olen ehkä maallisesti katsoen menettänyt paljon taloudellisesti ja toimeentulon edellytyksissä, mutta Jumalan valtakunnan näkökulmasta asia on toisin. Jumalan siunaus on sitäkin suurempi: Siunaus tulee lapsissa.

Kuinka paljon vähemmän olisin voinut iloita lapsieni kanssa, jos olisin ollut työnorja vanhassa kirkkoherran virassa yli 100 kilometrin päässä kotoani? Olisin ollut poissa lasteni elämästä. En olisi ollut mukana koululäksyissä, en olisi ollut mukana viikonlopuissa, en olisi ollut mukana harrastuksissa. Nyt olen aina ottamassa poikani vastaan kotona, kun hän saapuu koulusta. Olen noutamassa nuorinta poikaani päiväkodista. Joskus käyn hakemassa aivan koulusta saakka, jotta pitkä kotimatka sujuu nopeammin. Tänään  Lastenpäivänä kävelin molempien poikieni kanssa Helsingin keskustassa ja söimme jäätelöt. Tämä jäätelön syönti Kansainvälisenä lastenpäivänä olisi ollut aivan mahdotonta lasteni kanssa, jos olisin ollut yhä edelleen kirkkoherran virassa, jossa minulla ei olisi koskaan vapaata sunnuntaisin lapsilleni! Helsingin keskustassa kävelyn jälkeen vein poikani jalkapalloharjoituksiin: kaksi tuntia kovaa harjoittelua tekivät hänen lihakset tosi väsyneiksi, mutta myös kaikkinainen kehitys on helposti nähtävissä. Voin nähdä kehityksen selvässä yhteydessä siihen, että vanhemmilla on aikaa olla lapsen tukena huoltamassa ja hoitamassa.

Nykyään voin auttaa lapsiani, jotta koulupäivän jälkeen he voivat kiireettömästi syödä välipalan, voin tarkistaa tarvittaessa kotiläksyt ja viedä heidät urheiluharrastuksiin tai harrastaa yhdessä heidän kanssaan. Nuorin nelivuotias pelaa jalkapalloa miniliigassa. Eilen lauantaina aamupäivällä pelasin molempien poikien kanssa jalkapalloa hiukan yli toista tuntia. Niin en olisi ikinä lauantaisin voinut tehdä, jos olisin kirkollisessa virassani. Iltapäivällä vanhempi pojistani pelasi vielä kaverinsa kanssa reilut kaksi tuntia jalkapalloa.

Eilen olin mukana koulussa, kun poikani sai upean koulutodistuksen, jollaista en olisi itse voinut itselleni edes kuvitella lapsuudessani: hänen KAIKKI oppiaineet olivat täysi kymmenen – vain kuvaamotaito ja musiikki olivat huonommat, niistäkin tuli arvosanat 9. Sain nähdä poikani onnen ja ottaa osaa hänen onneensa, millä osallisuudella on tietysti merkitystä pojalle itselleenkin: lapset tahtovat nähdä vanhempiensa kunnioituksen ja ilon heitä itseään kohtaan. Matematiikka oli kymmenen, mutta niin oli myös yhtä hyvin englanti kuin venäjäkin, ja niin olivat uskonto ja ympäristöoppi kymmenen sekä tietysti urheilu – ja niin edelleen ihan kaikki aineet. ”Venäjän kielestä ja kulttuurista” poikani sai myös koulun stipendin. Tässä koulussa kaikki muutkin lapset ovat täydellisesti venäjää puhuvia, joten tämä stipendi ilmaisee todellakin oikein hyvää kielellistä osaamista.

Mielestäni saadun siunauksen jälkeen on oikein olla kiitollinen, iloa ei tarvitse salata, kiitollisuutta ei pidä pelätä, vaikka ylpeyteen ei ole oikeutta. Tämä siunaus tuli hyvän menestyksen muodossa kuin itsestään. Salaisuus on siinä, että työttömänä olen iloitsemassa pojan kotiintulosta ja olen läsnä lasteni elämässä ihan eri tavalla kuin olisin työnorjana kaikki päivät poissa heidän elämästään. Siten vastustajieni pahat teot on Jumala kääntänyt siunaukseksi perheelleni ja lapsilleni. Niin puhuu Raamattukin! Olen hyvin kiitollinen hyvästä elämästä tässä suhteessa.

Tietysti syynsä hyvälle menestykselle on tietysti ennen kaikkea äidissä. Pojan äiti oli lapsuudessaan myös tosi hyvä koulussa: Neuvostoliitossa koulussa kaikista oppiaineista tuli täydet 5 arvosanaksi. Hänen isänsä ja äitinsä vaativat, että koululäksyt täytyy tehdä tunnollisesti. Minun ei ole kuitenkaan tarvinnut vaatia mitään erityisemmin. Ehkä ainoastaan ympäristöopin koetta varten asetin vaatimukset melkoisesti korkeammaksi kuin opettaja asetti vaatimustasoksi. Oletin, että poika muistaa myös Baltian ja Skandinavian kaikkien pääkaupunkien ja valtioiden asukasmäärätkin yms. Kirjan kappaleissa ei saanut olla yhtään detaljia, mitä hän ei muistaisi. Tämän poika oppi hyvin, kun pari kertaa kävimme yhdessä läpi kirjan kappaleet. Isä luki yhdessä pojan kanssa. Niin elämääni on siunattu!


[2] http://fi.wikipedia.org/wiki/Lohik%C3%A4%C3%A4rmeveneiden_juhla

Juha Molari

kirjoittaja on omiensa keskuudessa rauhanihmisten ja köyhien parissa: Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172, +358 44 238 1165
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha