keskiviikko 20. elokuuta 2014

Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat: Korkeasti koulutettujen kova pettymys kuohuttaa

Ilta-Sanomat [1] kertoo 19.8.2014 korkeasti koulutettujen kovasta pettymyksestä: kaksi tapausta, nämä lähettäneet 700 hakemusta, mutta 0 työpaikkaa. Kirjoittajat kokevat syrjäytyneensä.

Kaksi korkeakoulututkintoa suorittanut nainen kertoo elävänsä miehensä tuloilla. Hän on lähettänyt yli 500 työhakemusta. Yhden määräaikaisen sijaisuuden tämä oli saanut sekä kuusi ”Kiitos, mutta ei kiitos!” –vastausta. Nainen kertoo, että hän lähtisi pois jo maasta, jos perhe ei olisi Suomessa.

19.8.2014 nimimerkki ”Työtön” tilitti tarinansa. Hänellä oli peräti kolme tutkintoa, joista kaksi korkeakoulututkintoja. Hän on lähettänyt vuoden aikana 200 hyödytöntä työhakemusta. Hänen 40 vuoden työputki katkesi yt-neuvotteluihin kaksi vuotta sitten.

 Ilta-Sanomien aihe sopisi olla Suomen valtioneuvostossa suurempi asia agendalla kuin Ukrainan kriisi. Kymmenet tuhannet suomalaiset kärsivät käsittämättömästi työttömyydestä, koska Suomessa ei ole työtä tarjolla työttömille: työttömiä on hurjasti enemmän kuin vapaita työpaikkoja.

* * *
 
Juha Molari ei ole mielestään vielä liian vanha työelämään.
Kuva otettu viime viikolla elokuussa 2014 Venäjällä.


Minä olen ollut työtön jo neljättä vuotta. Rasitteena lienee myös kauhean korkea ikäni, jonka tähden minun pitää toisaalla odottaa vielä toistakymmentä vuotta eläkevuosiin mutta toisaalla kaikki lasteni ikätoverit valitaan töihin ennen minua. Olen tehnyt yli 300 työhakemusta näiden yli kolmen vuoden aikana. Kerran puhelinmyyntifirma pyysi minut haastatteluun, mutta en tullut valituksi. Toinen puhelinmyyntifirma ei kutsunut edes haastatteluun. Metroasemien siivousfirmat eivät ole edes kutsuneet haastatteluun. Palkkapyyntöni on ollut työehtosopimusten mukainen. 1400 euroa kuukaudessa olisi moninkertainen riemu nykyiseen työmarkkinatukeen, jonka lisäksi en saa mitään tukia mistään. Tietysti olen hakenut myös enemmän koulutustani vastaaviakin tehtäviä. Mitään kiinnostusta en ole havainnut missään.

Erään kerran pääsin jo työntää jalkani oven väliin, kun suomalainen korkeanteknologian elektroniikkayritys oli valitsemassa minut operaattoriksi, jollaiseksi tahdotaan vain pitkäaikaiseen työsuhteeseen sitoutuvia ihmisiä. Sellaiseksi halusin, mutta sitten joku ulkopuolinen taho tiettävästi puuttui työllistymiseeni. Sen jälkeen en saanut yrityksestä mitään vastausta tiedusteluihini, vaan yhä uudestaan haettiin henkilöä tuohon tehtävään.

Venäjän kaupan ja muiden Venäjä toimien piiristä ihmettelen jossain määrin suomalaisia yrityksiä ja instituutioita, ettei edes mitään kiinnostusta ole osoitettu minun hakemusta kohtaan. Erään kerran venäjää korostava organisaatio valitsi kuitenkin töihin 20 vuotta vanhan suomalaistytön, joka oli suorittanut peruskoulun, mutta ei osannut venäjää. Minä kilpailin samasta työpaikasta! Kyse ei ollut myyntityöstä, vaan jonkinlaista perus-IT-osaamista vaativasta tehtävästä.

Minut tunnetaan tietysti pappina (ex-pappina) ja teologina. Tämä kokemus ja koulutus eivät pitäisi olla mitenkään pois muista työtehtävistä. Miten monet sielunhoitokeskustelut olen pitänyt asiakkaille, miten monet surukodit olen kohdannut, käynyt sairasvuoteiden luona keskusteluissa, kirjoittanut kokousten pöytäkirjat ja esityslistat, budjettisuunnitelmat ja vuosikertomukset, pitänyt opetustunnit rippikouluissa jne. Kyllä se kaikki on myös osaamista, joka tukee toimintakykyä muissakin työtehtävissä.

Teologinen koulutus on tietysti perustasolla varsin pelkistettyä kaikkien eri alojen vähäistä tuntemusta. Väitöskirjassa erikoistuin psykohistorian näkökulmasta sotatrauman, ääriliikkeiden ja erilaisten sosiologisten ilmiöiden analysointiin. Tämä ei ole enää ahdasta ”Raamatulla argumentaatiota”, jos sellaista pidetään jotenkin rasitteena.

Teologisen koulutuksen lisäksi suoritin suomalaisittain hyvin arvostetussa Helian ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomin (BBA) tutkinnon ohjelmaa laajemmassa mitassa: kaikkiaan 319,5 opintopistettä valmistui vuonna 2004. Tutkin opinnäytetyössä erään huonekalutehtaan kilpailustrategista tilannetta ja markkinointiviestintää Pietarissa. Suorin myös johtamisen ja logistiikan opintokokonaisuudet menestyksellisesti.

Venäläistä osaamista halusin löytää viettämällä vaihto-opiskelijana Pietarin valtiollisessa finanssi- ja ekonomiyliopistossa (FINEC) 2003-2004. Pietarissa suoritin myös opintoihin liittyvät työharjoitelut. FINEC:n kansantaloustieteen professori ym. ovat olleet sittemmin esitelmöitsijöitä useissa konferensseissa, joissa itsekin olen pitänyt luentoni heidän rinnallaan.
Kuva otettu viime viikolla Pietarissa: taustalla FINEC.

Tohtoriopintojen ollessa vielä kesken – suorittaessani yliopiston historialliskielitieteellisessä tiedekunnassa kreikan opintoja – aloitin informaatioteknologiasta tradenomin opinnot Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Suoritin niitä opintoja kirkkoherran viran ja tohtoriopintojen lomassa 150 opintopistettä. Tein tutkielman ERP-järjestelmän menestystekijöistä Venäjän markkinoilla, suoritin myös täysin arvosanoin systeemityön ja projektiosaamisen opintokokonaisuudet ym. Tietenkin IT-taitoni ovat työttömyyden joutilaisuuden aikana ruostuneet, mutta taidot voivat myös palata käyttömahdollisuuksien mukaan. IT-työvälineistä mainittakoon: hyvin suoritetut 3 DS Max 8 ohjelmointityökalujen (kolmiulotteisten animaatioiden ja kuvien luominen) opinnot, Java-ohjelmointi, pystyn itse määrittelemään XML:n kielioppeja, HTML:n ja CSS:n perusteellinen tuntemus, tunnen verkon tärkeimmät analysaattorit (esim. Etheral). JSP, PHP, Visual Basic ohjelmointi sekä muut VB:n toimintaidealle perustuvat ohjelmointikielet, SQL tietokantasuunnittelu ja –sovellutukset, relaatiot, transaktiot, normalisointi ja toteutus, Microsoft Office tuoteperheen hallinta erinomainen( mm. word, excell, powerpoint, access). Lisäksi Officen korvaajina olen käyttänyt mm. OpenOffice.orgi:ia ja Word Perfectin tuotteita ym. Selaimista tunnen erinomaisesti Internet Exploerin, Operan, Cromen ja Mozilla Firefoxin. Aktiivisesti käytän opintojeni jälkeen myös näitä tuotteita: Flash, Photoshop CS, Drupal, InDesign, html ja html-suunnittelun työvälineistä esim. Macromedia Dreamweaver. Hallitsen luonnollisesti myös tavanomaiset resurssihallinnan ja taloushallinnan ohjelmat, kuten Labora, Innofactorin Prime, Bas Ware, Lotus Notes, Merex, Flexim, Wintime, Maestro, Personec.

Eviran ”hygieniapassin” olen suorittanut, olen suorittanut Veikkauksen ja Toton pelikoneiden käyttökokeet, ja kaikenlaista muuta tuollaista. Kieliopintoja on kahdeksasta eri kielestä. Myönnän kielitaidon ruostuvan työttömänä, koska en tarvitse enää kieliä. Saksaa käytin ylioppilaskirjoituksissa ja yliopisto-opinnoissa, mutta en enää sen jälkeen. Ruotsia käytin vähän myös kirkkoherrana, mutta en enää sen jälkeen. Hepreaa en ole tarvinnut enää vuosiin: en puhuttua enkä kirjoitettua.

Työttömyyden vuosina olen pitänyt joitakin luentoja, jotka on myös arvovaltaisesti julkaistu Venäjän presidentin alaisessa akatemiassa.  Viimeisin julkaisu on päivätty esittämisajan mukaan vuodelle 2013, vaikka itse teos tuli julkisuuteen vasta keväällä 2014. Tässä tiedot kahdesta viimeisimmästä julkaisusta, jotka olen tehnyt yhdessä taloustieteen tohtorin V. Pyatlinin kanssa, joka lähinnä tulkkasi venäjäksi joitakin kohtia valtiollisten jatko-opiskelijoiden ja tutkijoiden iloksi.

(1) Юха Молари, Juha Molari, The Government and Middle-Size Enterprises in Finland and Sweden. In: Государство и бизнес. Вопросы теории и практики: моделирование, менеджмент, финансы. СЗАГС: Санкт-Петербург 2011 (ISBN 978-5-89781-364-3).
(2) J. Molari (Dc, BBA) & V. Pyatlin (PHD in econ): UNIVERSITY – BUSINESS PARTNERSHIP PROGRAMMERS. УНИВЕРСИТЕТ – БИЗНЕС-ПРОГРАММЫ ПАРТНЕРСТВА, p. 259-262, in:Федеральное государственное бюджетное обравательное учреждение высшего профессионального образования. Российская Академия Народного Хозяйства и Государственной Службы при Президенте Российской Федерации. Северо-западный институт управления. ГОСУДАРСВО И БИЗНЕС – ВОПРОСЫ И ПРАКТИКИ. STATE AND BUSINESSISSUES OF THEORY AND PRACTICE. Материалы V Международной научно-практической конфереции. Северо-западный институт управления – филиал РАНХиГС: Санкт-Петербург 2013. ISBN 978-5-89781-513-5.

Millainen ongelma sitten ikä on minun kohdallani? Tietysti tunnistan ne vanhentumisen merkit kehossani. En ole kuitenkaan aivan vaivainen vanhus juuri 50 vuotta täyttäneenä miehenä. Yhä juoksen Cooper-testissä yli 3000 metriä, tuhannen metrin juoksussa kiidän radalla juoksuvauhtia noin 3.00 minuutin aikaan, vedän leukaa rekkitangolla 10 kertaa ja teen lähes 100 etunojapunnerrusta yhtämittaa.  Kaikki nuoret miehet eivät tee paremmin edes varusmieskauden parhaassa kunnossaan. Siksi en aivan suostuisi siihen leimaan, että olen heikko vanhus, jolle ei voi antaa enää seisomatyötä tai ylipäätänsä mitään työtä, jossa pitäisi nousta kiikkutuolista.

Suhteellisen vaivattomasti liikun myös Venäjällä, jossa olen tavannut kaikenlaisia kiinnostavia ihmisiä – osittain tuttava piiristäni. Nämä ihmiset voivat olla Venäjän valtiollisesta mediasta, kirkon vaikuttajia, onnistuneita liikemiehiä tai kiinnostavia sotilasviranomaisia. Kaiken kaikkiaan minulla on ongelmattomat suhteet Venäjään. Ilmeisemmin myös suomalaiset yritykset etsivät työvoimaa, joka ei osaa edes alkeellisesti venäjää ja jolla on jo alkeellisissa asioissa ongelmat suuren naapurimme kanssa. Kyllä minäkin olen pettynyt, niin kuin Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien kertomat työttömät olivat pettyneitä Suomen työmarkkinoiden tilanteeseen.

Luonnollisesti nykyinen työtön tilanne ja erityisesti se, ettei mikään työpaikka edes näe vaivaa vastata "kiitos hakemuksesta" (paitsi ehkä sähköpostiautomaatin avulla), nakertaa itsekunnioitusta ja aiheuttaa pettymyksen. Ehkä tuota rappeutuvaa itsetuntoa minä yritän pönkittää näillä lukuisilla kuvillani ja vakuutteluillani, joiden tehtävänä on itsepintäisesti inttää sen puolesta, että kyllä minä olen yhä työhaluinen ja kykenevä työhön, jos vaikka kukaan ei kutsu minua edes haastatteluun. Tiedän, että en ole ainoa tässä kovassa kohtalossa, vaan meitä on tuhansia. [1] http://m.iltasanomat.fi/tyoelama/art-1288727267447.htmlKirjoittajan osa on hyvä ja rauhallinen, kun veli ei veljeä vihaa:


Juha Molari, unemployed, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
LinkedIN profile