keskiviikko 17. syyskuuta 2014

HS 17.9.2014: ”Asiantuntijat uskovat: USA on tehnyt salaisia iskuja Suomessa”

Asiantuntijat pitävät järkyttävinä paljastuneita tietoja, joista käy ilmi, että Amerikan Yhdysvaltojen suurlähetystön palkkaamat ”haamukirjoittajat” ovat yrittäneet vaikuttaa yleisiin mielipiteisiin Suomessa.

Kansainvälisessä ja suomalaisessa mediassa on noussut viime aikoina esiin epäilyjä siitä, että joukko henkilöitä tehtailisi ammattimaisesti Venäjän valtiolle myönteisiä kommentteja verkkolehtien keskustelupalstoille.  Tuoreiden paljastusten johdosta käy kiistämättömästi kuitenkin ilmi, että ”haamukirjoittajat” ovat tehtailleet palkkaa vastaan blogitekstejä, kommentteja uutissivustoille ja päivityksiä Suomessa Amerikan Suurlähetystön palveluksessa.  Julkisuuteen tulleen tunnustuksen mukaan jäljet johtavat CIA:n toimintaan keskellä Helsinkiä.

Suomessa poliittista turvapaikkaa 20.10.2010 hakenut venäläinen eversti Ruslan Ustrahanov on tunnustanut 7.9.2014 venäläisen NTV-kanavan haastattelussa, että hän aloitti Suomessa kirjoittaa Amerikan ulkoministeriön julkaisuun Baltic Review sekä muihin kanaviin, koska Amerikan Yhdysvaltojen suurlähetystö oli palkannut hänet haamukirjoittajaksi. Todellisuudessa hän pisti vain nimensä alle, kun CIA toimitti hänelle allekirjoitettavaksi tekstit. Niin pakolaisena ollut Ustrahanov sai rahaa Suomessa oleiluaan varten. CIA:n kirjoittamissa teksteissä hyökättiin rajusti suomalaisia yksityisihmisiä vastaan, joilla oli myönteisempi näkemys Kremlin politiikasta kuin Amerikan Yhdysvaltojen suurlähetystö olisi tahtonut Suomessa.

Suomen Nato-keskustelu kuumensi

Venäjään oleellisesti liittyvät aiheet, kuten Suomessa tuettu terroristien viestintä, Ukrainan kriisi ja Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys, ovat saaneet tunteet kuumenemaan jo useamman vuoden aikana mediassa.

Asiantuntijat arvioivat Helsingin Sanomille, että uusien tietojen valossa kyse ei ole suinkaan itsestään tyytymättömyydestä nousevasta Putin-vihasta.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Sirén tuomitsee ankarasti, että Venäjään linkittyvää kirjoittamista on johdettu Suomessa vieraan vallan, Amerikan Yhdysvaltojen suulähetystön toimesta Suomessa.

-    - Näin voi olla tapahtunut ilman muuta.  Suomalaisen miehenä on sanottava suorastaan, että ”Perkele” tuolle Amerikan suurlähetystölle, jonka CIA-agentit ovat sekaantuneet itsenäisen Suomen ja sen kansalaisten keskusteluun.

Vaikka Sirénin mukaan on mahdotonta sanoa useissa tapauksissa varmasti viestien alkuperää, hänessä herää epäilyksiä tämän yhden selkeän tapauksen johdosta, että taustalla olisi Amerikan suurlähetystön suunnitelmallinen laajempi toiminta.

Outoja kaveripyyntöjä Facebookissa

Sirén kertoo myös saaneensa Facebookissa kymmeniä epämääräisiä kaveripyyntöjä, joista merkittävä osa on tullut Amerikan Yhdysvalloista tai Naton palveluksessa toimivilta henkilöiltä. – Osa toimii amerikkalaisen propagandan välittäjinä. Nykyisin pitää olla hirveän varovainen siitä, kenen kanssa siellä on tekemisissä.

Trollit ja haamukrijoittajat pyrkivät vaikuttaman kirjoituksillaan yleiseen mielipiteeseen, Sirén arvioi.

-Tarkoitusperä on se, että omaa agendaa pyritään tuomaan esille tai hajauttamaan keskustelua suuntaan, joka palvelee lähettävää tahoa.

”Rahaa on selvästi käytössä”

Toinen haamukirjoittajiin perehtynyt suomalaisasiantuntija Jukka Mallinen kommentoi asiaa Helsingin Sanomille.

-Trollien tehtävä on hämmentää keskustelua keskustelupalstalla ja syöttää roskaposteja keskusteluihin, joista he eivät pidä.

Jukka Mallinen pitää uskottavana eversti Ruslan Ustrahanovin tunnustusta, että Amerikan Suurlähetystö johtaa Suomessa tuota mielipidevaikuttamisen toimintaa.

-    - Kyllä se on ihan mahdollista. Rahaa on selvästi käytössä.

Jukka Mallisen mukaan Amerikan Yhdysvaltojen trollien ja haamukirjoittajien toiminta on ”systemaattista ja organisoitua”. Esimerkiksi Baltic Review –julkaisu linkittyy suoraan sekä päätoimittajan että mediatalon johtajan virkauran mukaisesti Amerikan Yhdysvaltojen tiedustelupalveluun ja ulkoministeriöön.

Jukka Mallisen mukaan on myös havaittavissa, että yksi keino on levittää ympäri maailmaa uutisiin ja sosiaaliseen mediaan Venäjän kannalta vihamielisiä uutisia rekrytoimalla taloudellisessa ahdingossa olevia maahanmuuttajia haamukirjoittajiksi. Eversti Ruslan Ustrahanovin tapaus on tästä vain jäävuoren huippu.

Dosentti: ”Tämä on Suomen johdolle herätys todellisuuteen”

Suomalaisdosentin mukaan maailmanpolitiikassa puhaltavat nyt 1930-luvun tuulet. Euroopan Unionin pyrkimykset rekisteröidä venäläismieliset toimittajat ja heidän perheenjäsenensä on Suomen poliittiselle johdolle herätys todellisuuteen. Amerikan Yhdysvaltojen suurlähetystön harjoittama haamukirjoittajien rekrytointi Venäjän valtion ja venäläismielisten vastaiseen kirjoitteluun on suoraan isku vastoin itsenäisen suomalaisen miehen viattomia kasvoja, arvioi Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistonlehtori Arto Luukkanen Helsingin yliopistosta.

-    - Pokerissa tulee se hetki, kun käännetään kortit. Tämä amerikkalainen voimankäyttö Suomen maaperällä suurlähetystön suojissa on Suomen ulkopoliittiselle johdolle, politiikan tutkijoille ja medialle vähän samanlainen herätys todellisuuteen, myös paikallispoliitikkona vaikuttava Luukkanen (ps) sanoo Helsingin Sanomille.

Suomen ja Amerikan Yhdysvaltojen välit ovat Luukkasen mukaan tulkinnanvaraiset.

- Suomi on katsonut mielellään Amerikan Yhdysvaltojen ja Naton julistuksia vapaudesta ja demokratiasta, mutta Amerikan Yhdysvaltojen suurlähetystön harjoittama häijy mielipidemuokkaus osoittaa, että ne kauniit mainoskasvot eivät ole ainoat kasvot.

- Suomi ei ole kyennyt mihinkään konkreettiseen Amerikan Yhdysvaltojen toimintaa vastaan ja USA varmaan ulosmittaa kaiken sen minkä se voi.

Luukkasen mukaan maailmanpolitiikassa argumentit, politiikan suunta ja toiminta ovat nyt aivan samanlaiset kuin 30-luvulla.

- Kansallissosialistinen Saksahan pisti ankaraan sensuuriin ja vainon kohteeksi juutalaiset, kommunistit ja neuvostoliittolaismieliset. EU:n ulkoministeriön pääsihteerin Pierre Vimontin paperi järjestää EU:ssa venäjän taitoisten journalistien listaus on aivan samanlainen vaatimus, jonka olisi voinut esittää Göbbels 30- ja 40- luvuilla. Saksan CDU:n poliitikon. EU:n ulkoasiainvaliokunnan jäsenen Michael Gahlerin vaatimus Saksan radion haastattelussa luetteloida kaikki ne Euroopan ja Amerikan kansalaiset perheenjäsenineen, jotka ovat työskennelleet RT-kanavalla, on suorastaan natsistinen vaatimus. Euroopan parlamentin Vihreiden johtajan Rebeca Harmsin lausunto on myös tyrmistyttävä sananvapauden kannalta: Harmsin mukaan venäläiset toimittajat edustaisivat vain hallituksen propagandaa, ovat vain hallituksen tiedottajia.

Luukkasen mielestä myös EU:n toiminta on muuttunut Amerikan Yhdysvaltojen painostuksen alaisena yhtä suoraviivaiseksi kuin Saksalla ennen toista maailmansotaa.

_ _ _ _

Mutta sitten minä heräsin yöllisestä unesta ja havaitsin, että tämä kaikki tässä olikin ollut vain kaunista unta. Pelkäsin, että heräämisen jälkeen Suomi osoittautuisi jälleen kerran painajaiseksi. Niin ei käynytkään. Vai oliko herääminenkin yhä kaunista unta: avasin heti aamulla Ilta-Sanomat, jossa uni näytti vain jatkuvan yhtä kauniina. Anastasia Polkanova kertoo pitkässä kirjeessään IS:lle, millaista hänen elämänsä on nyt Krimillä. Miten elämä muuttui Venäjän kansalaisena.[4] Suomen median todellisuus näyttää muuttuneen kauniiksi hyvän unen aikana! Suomesta on kadonnut yletön Amerikan Yhdysvaltojen ja EU:n ihannointi sekä Suomen media on luopunut jo vihdoin ryssävihasta! Eläköön kauan tämä uusi hyvä Suomi!

Lisätietoja

[4] http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288739050646.html

Kirjoittaja:
 Juha Molari, unemployed, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)