tiistai 2. syyskuuta 2014

Ilta-Sanomat: Mikä pysäyttäisi Putinin. Asiantuntijat tilanteesta: ”Talvisodan asetelmat”.

Ilta-Sanomat –sanomalehden etusivu tiistaina 2.9.2014 julistaa tummalla taustalla kovat sanat: ”Mikä pysäyttäisi Putinin?”. Tekstin alla on keltaisella hohtavat sanat: ”Asiantuntijat tilanteesta: ’Talvisodan asetelmat’”. Kyseisen iltapäivälehden mainoslööppi oli myös samansisältöinen. Koko kansa kutsuttiin jokaisella ruokatavarakaupan kassalla, jokaisen bensa-aseman myyntipaikalla ja jokaisen kioskin oven suun suurilla ilmoituksilla talvisodan tunnelmiin Venäjää vastaan. Mainoslööppi pakottaa talvisodan tunnelmiin Venäjää vastaan myös sellaiset Suomessa asuvat ihmiset, jotka eivät osta ja lue Ilta-Sanomat –lehteä.Ilta-Sanomat tarjoavat kaksi värikästä tapauskertomusta, mitkä molemmat päätyvät vapaamielisen länsimielisen ihmisen kannalta sopivaan ”propagandaan”. Tapauskertomusten jälkeen on Maanpuolustuskorkeakoulun Strategialaitoksen johtajan, everstiluutnantti, dosentti Torsti Sirénin kovaakin kovemmat johtopäätökset ja tulkinnat kokonaisen aukeaman verran.

Ilta-Sanomat tapaa Mariupolissa rotevan Oleg-miehen, jonka lehti kuvaa vihaiseksi ja puhuvan halventavasti ukrainaa puhuvista ihmisistä. Oleg on sotapakolainen Semjonavkasta läheltä Donetskia. Kun ohjus osui Olegin kotitaloon, hän päätti vaimonsa kanssa paeta. Oleg-haastattelu päättyy Ilta-Sanomissa sitaattiin, jonka mukaan tämä mies ”ei välitä, kuka on vallassa, Putin tai Poroshenko. Kuka vain takaa minulle rauhan, on ok!” (IS 2.9.2014 s. 4). Jutun otsikko on "Antakaa minulle rauha!" Se vahvistaa Ilta-Sanomien Ukraina-raportin pääotsikon kysymystä: "Kuka pysäyttäisi Putinin?".


Ilta-Sanomat tapasi maanantaina 1.9.2014 Mariupolissa vnäjänkielisen taksikuskin Olegin, joka purki tuntoja lehden 2.9.2014 lyhyessä jutussa. Siinä Oleg kuvaa, että Itä-Ukraina on eri kansakunta kuin Länsi-Ukraina. Hänen tyttärensä käy viimeistä luokkaa koulussa. Oleg moittii, että viime vuonna kaikki Zaporizzhijan venäläiset koulut muutettiin ukrainankielisiksi. Olegin mukaan muutos toi ongelmia, kun lapsi oli aloittanut koulunkäynnin venäjäksi, mutta sitten viimeiselle luokalle pakotettiin kielen muutos. Hän viittaa siihen, että Suomessakin viisi prosenttia ruotsinkielisiä saavat oikeuden omankielisiin kouluihinsa. ”Sama pitäisi olla Ukrainassa. Ja sitä paitsi meitä venäjänkielisiä on täällä enemmän. Itäukrainalaisista 90 prosenttia puhuu äidinkielenään venäjää. Ukrainan kieli taas? Noh, se on vain sekoitus venäjää ja vanhoja slaavilaisia kieliä!”, toteaa Oleg. Ilta-Sanomien haastattelema Oleg ylistää uutta järjestystä Itä-Ukrainassa, sillä lehtijutun mukaan uuteen järjestykseen kuuluu se, että pakolaisen asunnon rosvoamisesta kiinni jäänyt henkilö hakataan ja sitten laitetaan kuukaudeksi lakaisemaan katuja. Toisella kerralla rosvo ammutaan. Sellaisen todistuksen Timo Myllyniemi tarjosi Itä-Ukrainan oikeuskäsityksistä. Saman sivun ylälaidassa on mustalla taustalla Ukrainan ulkoministerin Valeri Heleteyn lausuma uhkakuva: ”Suuri sota on saapunut ovellemme – sellainen, jota Eurooppa ei ole nähnyt sitten toisen maailmansodan”.


Kuvien, sisällön, otsikkojen ja juttujen asettelun perusteella kriittinen lukija saattaisi luulla, että tähän sommitteluun on käytetty paljonkin akateemista informaatiopsykologisen osaamisen asiantuntemusta, sillä niin juonikkaasti ja viekkaasti layout on rakenneltu. Lehti voisi näyttää, että tässä on noudatettu länsimaisen vapaan demokratian journalistisia tasapuolisuuden vaatimuksia, kun on annettu ääni kaikille osapuolille. Tämä rakentelu on tapahtunut kaikkea muuta kuin vilpittömässä hengessä. Juttujen oikea alakulma on rakennettu oikein emotionaalisesti: kaunis juttu Mariupolin koulujen normaalista alkamisesta ja koululaisesta pukeutuneena parhaimpiinsa lukuvuoden alun kunniaksi. Yläpuolella kerrotaan, että Mariupolin asukkaat ovat kaivaneet suojahautoja kapinallisten hyökkäyksen varalle. Jutun perusteella saa väärän mielikuvan, että kapinallisten eteneminen olisi uhka näille koulunsa aloittaville lapsille. Juttu ei mitenkään tuo ilmi valtavia rikoksia, joita Kiovan vallankaappaushallituksen suojeluksessa ja käskyn alaisina sotilaat ja palkkasotilaat ovat tehneet nimenomaisesti siviili-ihmisiä vastaan. Nyt asetelma ja uhkakuva käännetään ylösalaisin tarkoituksellisesti.

Näiden tapauskertomusten jälkeen everstiluutnantti Torsti Sirén kysyy kovassa otsikossa isoilla kirjaimilla ”Mikä pysäyttäisi Putinin?”.  Otsikko johtaa lööpissä ja tässä jutussa ongelmaan, jollaisen lehti syöttää suomalaisille lukijoille. 

Lehdelle Sirénin antaman tilannekuvauksen ja taustoituksen mukaan ”Länsi on ollut passiivinen, kun Venäjä on toteuttanut valtapyrkimyksiään entisen Neuvostoliiton tai sen satelliittivaltioiden maaperällä”. Jutussa viitataan Viron pronssisoturikiistaan, Georgian sotaan, Krimin anastukseen ja Itä-Ukrainan sotaan. Sirén toteaa: ”Venäjän kasvavan aggression taustalla voi nähdä tietynlaisen jatkumon. Vähän semmoista hybridisodankäynnin esisoittoa. Käydään taistelua monella rintamalla. On informaatio-operointia ja perinteistä kineettistä sotaa, jossa käytetään aseita”.


Sirénin kuvauksessa Georgiassa oli Yhdysvaltojen sotilasneuvonantajaia, mutta Venäjän miehittäessä vastahyökkäyksellä Etelä-Ossetian, amerikkalaiset jäivät katsomaan sivusta. EU puhui kovia mutta toimi pehmeästi. Hänen mukaansa ”hälytyskellojen olisi pitänyt soida viimeistään kuusi vuotta sitten ja lujaa”.

Georgian kuvauksessa Sirén ei lainkaan tuo esille Ilta-Sanomien haastattelussa sitä amerikkalaista geopoliittista strategiaa, joka on ollut johdonmukaisesti Venäjää vastaan Georgian ja Ukrainan tilanteiden avulla. Näiden kahden valtion amerikkalaisjohtoinen yhteenliittäminen slaavilaisen yhteyden rikkomiseksi Venäjää vastaan ei jäänyt asiantuntijoilta epäselväksi edes vuonna 2008, mutta sitä Sirén ei tuo ilmi.

Sirénin tuomion mukaan ”meillä on arvaamaton naapuri, ei siitä mihinkään pääse” (IS 2.9.2014 s. 6). Sirén lausuu jyrkän tuomionsa: ”Minusta tässä ei oikein kannata ymmärtää Venäjää enää millään tavalla, ei ainakaan hyväksyä”.Ilta-Sanomien mustassa alakulman jutussa Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, everstiluutnantti evp. Arto Nokkalan mukaan Putinin yksittäistä lausuntoa kyvystä vallata Kiova kahdessa viikossa ei voi vetää juurikaan johtopäätöksiä: ”Se on retoriikkaa, jota sopivissa tilanteissa saatetaan käytetään. On aina vaikea arvioida, kenelle se on tarkoitettu ja mikä on ollut sen varsinainen tarkoitus”. Nokkala huomauttaa, että Putin ei ole ainoa, joka käyttää kovia heittoja, vaan ”niinpä niitä näyttää tulevan noilta muiltakin maailman johtajilta”.

Ilta-Sanomien puolueettomuuden ja journalistisuuden lumekuvan vuoksi lausunnon antaa Arto Nokkala, mutta tosiasiallisesti layout ja otsikot viestivät enemmän kuin pieni teksti, jotka vanhemmat ja laiskemmat eivät viitsi lukea. Otsikko julistaa: ”Putin: Voin vallata Kiovan kahdessa viikossa”. Aukeaman ylittävä otsikko haastaa: ”Mikä pysäyttäisi Putinin?”. Tehtävä ja uhka on näin kerrottu lukijalle sekä viittaus talvisotaan. Saman aukeaman oikea alakulma julistaa lupauksen: ”Nato perustaa uuden ’keihäänkärjen’”. Aukeaman keskelle on löydetty arkistoista Putin-kuva, jossa tämä näyttää ylimielisen tympeältä, vieraantuneelta ihmiseltä, hiukan leuka pystyssä (kuva on otettu alaviistosta).Itse haastattelut antoivat paljon vähemmän kuin Ilta-Sanomien lööpit ja mustat isot otsikot. Jopa rajuista ylilyönneistään tunnettu Torsti Sirén ilmaisi suorissa sitaateissa keveämmin kuin haastattelun tunnissa otsikoissa voisi olettaa. Hänen näkemyksensä ei kuitenkaan jäänyt epäselväksi. Tuskin Ilta-Sanomat tekivät vääryyttä hänen sanoilleen ja hengelleen. Sirén ei asettanut suomalaisia ”talvisodan” tilanteeseen vallitsevassa hetkessä, vaan varsin epäonnistuneesti arvioi Ukrainan oloja kuin talvisodan aattona. Tuo linkki ei auta todellisuudessa ymmärtää tilannetta yhtään, vaan vain sekoittaa mielikuvia entisestään.

Ilta-Sanomien ja yleisemmin myös Suomen median käymä informaatiosota Venäjää vastaan Ukrainan kriisin avulla on sivistymätön ja vastuuntunnoton. Ilmeisesti tärkeä motivaatio tuolle rajulle otsikoinnille ja uutisoinnille on liiketoiminnan pyrkimykset: kovat otsikot myyvät enemmän lehtiä, enemmän verta niin enemmän rahaa. Valitettavasti rahan himo johtaa myös kansallista mielenmaisemaa suoranaisen ryssävihan suuntaan. Venäjän ”ymmärtäjiä” ei enää ymmärretä ja suvaita Suomessa.

Liiketoiminnallinen raju otsikointi on tuskin koko syy vallitsevalle uutistoiminnalle, vaan Naton agendaan sopii varsin hyvin suomalaisten käännyttäminen ”talvisodan pelkoihin”, sillä muussa tapauksessa sotilasliitto Naton markkinoinninedistäminen ei edisty Suomessa toivotulla tavalla. Torsti Sirén on nimenomaisesti informaatiosodan asiantuntija Suomen maanpuolustuskorkeakoulussa: hänen täysin epäonnistunut ja Ukrainan tilannetta pikemmin sekoittava linkki ”Talvisotaan” oli ilmeisemmin tarkoitettukin juuri aivan muuhun tehtävään kuin selventää Ukrainan tilannetta.  Sirén tahtoi juuri provosoida suomalaisten alitajuisuuden talvisodan myyteillä, koska Sirén on Naton-kauppamies. Itse tunteita herättävä otsikko oli se pääasia; ei sisällöllä ja sen asiankuuluvuudella ollut mitään väliä.

Torsti Sirén on puuhastellut jo aiemmin huonomaineisia lausuntojaan, joiden tähden hän on saanut kritiikkiä osakseen. Olen arvostellut häntä useamman kerran pyrkimyksistä tukahduttaa kansanvalta ja perustuslailliset oikeudet Suomessa kaikenlaisella hämärällä toiminnalla niitä vastaan, jotka suhtautuvat ystävällisesti ja maltillisesti Venäjää kohtaan.[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10]  Sirénin ystäväpiiriin kuuluva kapteeni Janne Vaahtovuo kirjoitti kuitenkin vasta eilen 1.9.2014, että  tehdyt paljastukset ovat ihan tyhjänpäiväisiä ja merkityksettömiä näiden upseereiden korkean valta-aseman ja paljastuksen tehneiden suomalaisten mitättömyyden johdosta. Hän kutsui sellaista paljastustoimintaa "paskahousumaisuudeksi", koska paljastuksissa "uskoisin siten tekevän tuon toiminnan kohteille suurtakin kiusaa", mutta kapteeni Vaahtovuo kutsuu paljastuksia "kyllästyttäväksi saamattomuudeksi". Itselleni entuudestaan tuntematon Lauri Luttinen, kapteeniluutnantti, sotatieteiden maisteri, ilmaantui aivan kuin tyhjästä vahvistaa Vaahtovuon moitetta saamattomuudesta. 


Olipa sitten edellä mainittujen upseereiden pyrkimyksenä provosoida esille "todistelun" ja "voimannäytön" henkeä tai ei, mihin väkevään voimannäyttöön en todellakaan pysty ihan oikeasti tällaisena saamattomana pitkäaikaistyöttömänä parasiittina minkä arvion jälleen jo lukemattoman kerran myönsin myös oikeaksi arvon kapteeneille, niin keskeisintä on mielestäni se, että ilmapiiri on kehittynyt yhä avoimemmin ”Nato-miesten” itseriittoisuuden suuntaan, mikä ei lupaa yhtään hyvää Suomelle.  Ei ole koskaan ollut hyväksi, että upseerit meuhkaavat vihasanomaa julkisuudessa. Pitäisivät mölyt mahassaan! 

Julkisuudessa everstiluutnantti Torsti Sirén vaikuttaa saaneen lausuntojen antajana sen saman paikan ja funktion, joka kohudosentti Arto Luukkasella oli aiemmin: Luukkanen on joutunut sivuun kuluneena kasvona, kun hänen uskottavuutensa näyttää jo sortuneen. Yhtäläiset provokaatiot mutta vähän parempi koulutus vauhdittavat nyt Torsti Sirénin paikkaa informaatiosodan puhuvana päänä Suomen mediassa. Muutos ei ole pelkästään hyväksi: teologin horinat saattoi sivuuttaa oppimattomuutena, mutta upseerit liikkuvat virassaan sodan maailmassa, mitä ei tulisi koskaan käsitellä horinoiden avulla.

Keskustelin joitakin aikoja sitten - ihan siis sattumalta (vapaassa illanvietossa kesämökillä) - Venäjällä kahden venäläisen sotilastiedustelussa ansioituneen upseerin kanssa Torsti Sirénistä ja suomalaisen valtaeliitin (mukaanlukien joidenkin upseerien) pahasta itseriittoisuudesta, mikä ilmenee myös pyrkimyksenä tukahduttaa Venäjään ystävällisesti suhtautuvien ihmisten oikeudet Suomessa. Havaitsin, että nykyinen vastakkainasettelun kehittyminen on juuri päinvastainen suunta kuin Venäjällä tahdotaan. Venäjällä tahdotaan toivoa yhä edelleen, että ystävälliset ja luotettavat naapurisuhteet kehittyisivät Suomen ja Venäjän välillä. Venäjällä toivotaan enemmän Suomen kansanvallan puolesta herrainvaltaa vastaan! Suomalaiset saisivat työtä ja vaurautta ison naapurinsa läheisyyden ansiosta, ja venäläiset hyötyisivät hyvistä luotettavista naapurisuhteista ja rauhasta. Naton ja Suomen lähentyminen kääntää toiveajattelun vastakohdakseen ja muuttaa asetelmat Suomen poliittisen kabinetin toiminnan johdosta kriittisiksi, mikä tuskin vastaan Suomen kansan pyrkimyksiä. Suomessa työttömyys koskee miljoonaa ihmistä, kun noin puolimiljoonaa ihmistä on työttömänä. Nämä ihmiset tuskin katsovat tyytyväisinä ja maltillisesti, kun eliitti kähveltää korkeita virkoja itselleen myyden Suomea Nato-sotilasliitolle, mutta sitä vastoin työtä ja työntarjontaa tämä poliittinen eliitti ei rakenna, vaan vain heikentää tilannetta.[1] Torsti Sirén uhkailee vastustajiaan kostolla ja ikuisella työttömyydellä Suomessa http://juhamolari.blogspot.fi/2014/05/torsti-siren-uhkailee-vastustajiaan.html

 

[2] Strategialaitoksen johtaja everstiluutnantti Torsti Sirén ja hänen orwellilainen Nato-ohjelma http://juhamolari.blogspot.fi/2014/05/strategialaitoksen-johtaja.html

 

[3] Suomalainen sotasankari Torsti Sirén haavoittunut SOME-sodassa http://juhamolari.blogspot.fi/2014/05/suomalainen-sotasankari-torsti-siren.html

 

[4] Aktivoiko Torsti Sirén terroristisivusto Kavkaz Centerin toukokuun 2014 hyökkäykseen? http://juhamolari.blogspot.fi/2014/05/aktivoiko-torsti-siren.html

 

[5] Venäjällä arvioidaan strategialaitoksen johtajan Torsti Sirénin ym. sotasuunnitelmia Venäjää vastaan http://juhamolari.blogspot.fi/2014/05/venajalla-arvioidaan-strategialaitoksen.html

 

[6] Propaganda Venäjän ”haamukirjoittajista” ja ”vaikuttaja-agenteista” on NATO-lobbausryhmien taktinen keino demokratian tukahduttamiseksi Suomessa http://juhamolari.blogspot.fi/2014/06/propaganda-venajan-haamukirjoittajista.html

 

[7]

Multimediaspektaakkelinen sodankäynti - Suomen kansakunnan kohtalonhetki käsillä armonvuonna 2014 jKr. http://juhamolari.blogspot.fi/2014/06/multimediaspektaakkelinen-sodankaynti.html

 

[8] Riippumaton selonteko Suomen asemasta strategisen kommunikaation ja informaatiosodan offensiivisissa toiminnoissa http://juhamolari.blogspot.fi/2014/06/riippumaton-selonteko-suomen-asemasta.html

 

[9] SOME-agentit valtaavat Suomen Puolustusvoimat http://juhamolari.blogspot.fi/2014/06/some-agentit-valtaavat-suomen.html

 

[10] Mistä syntyy joidenkin suomalaisten upseerien perverssi narsismi? http://juhamolari.blogspot.fi/2014/08/mista-syntyy-joidenkin-suomalaisten.html
KIRJOITTAJA Juha Molari hymyilee, kun Neuvostoliiton kansat ovat ystäviä keskenään. Neuvostoliiton kansojen ystävyyden puolesta («Дружба народов СССР») –suihkulähteellä ВДНХ (VDNH)-näyttelypuistossa Moskovassa elokuussa 2014. Suihkulähde vuodelta 1954 kertoo 16 ystävättärestä, kuvaamassa kaikkien 16 neuvostotasavallan kuolemattomuutta.Juha Molari, unemployed, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)