perjantai 5. syyskuuta 2014

Pankki kysyi: ”Oletko toiminut vieraan vallan sotilastehtävissä viimeisen vuoden aikana?”

Suomessa Osuuspankin pankkivirkailija kysyi tänään perjantaina 5.9.2014 kello 10:15 tarkasti silmiini katsoen:”Oletko toiminut vieraan vallan sotilastehtävissä viimeisen vuoden aikana? Tai oletko toiminut vieraan valtion muissa tehtävissä viimeisen vuoden aikana?

Minä olin mennyt Osuuspankkiin maksaakseni ajoneuvoveromaksut, sillä autoni oli tosiasiallisesti ajokiellossa mistä en kylläkään tiennyt ennen auton katsastusta: en ollut maksanut huhtikuussa enkä heinäkuussa noita maksuja. Puhelinsoitto ajoneuvoveroviranomaiselle selvitti sen, että osoitteeni ja autoni rekisterinumeron turvakiellot olivat estäneet laskujen normaalin saapumisen minulle. Katsastus meni loistavasti läpi, mutta pankissa oli vaikeampaa.

Vastasin kysymykseen vieraan vallan sotilastehtävistä tai muista vieraan valtion valtiollisista tehtävistä rehellisesti: ”En ole ollut, mutta tunnen monia vieraan vallan sotilastehtävissä ja muissa valtiollisissa tehtävissä työskenteleviä. Olen myös heihin aina silloin tällöin yhteydessä”. Kysyin oman välikysymykseni, että miten tämä on Amerikan Yhdysvaltojen asia kysellä Suomessa. Mikä olisi pankkityöntekijöiden edessä jonon määrä, jos Viro ja kaikki muutkin suuret ja pienet valtiot alkavat kysellä Suomessa pankeissa nuo kysymykset? En ymmärrä myöskään, mitä Amerikan Yhdysvalloille kuuluu se, jos olen tai en ole toiminut vieraan vallan sotilastehtävissä tai muissa valtiollisissa tehtävissä, kun kyse on kuitenkin FATCA-järjestelmässä verovelvollisuudesta Amerikan Yhdysvaltoihin!

Sain myös toisen kysymyksen pankkivirkailijalta: ”Omistatko Amerikan Yhdysvalloissa mitään omaisuutta, oletko myynyt tai ostanut kiinteistöjä siellä viimeisen vuoden aikana?” Vastasin, että en omista enkä tahdokaan mitään Amerikan Yhdysvalloista. En ole Amerikan Yhdysvaltain kansalainen, en ole koskaan ollut enkä koskaan tahdo olla.

Tässä oli kyse Suomen ja USA:n veroviranomaisten sopimasta FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) sopimuksesta, jonka perusteella verotietojen tietojenvaihto alkaa EY:n veropalvelujen mukaan vuonna 2015. [1] Nyt eletään syyskuuta 2014, mutta jouduin jo noiden kysymysten kohteeksi jostakin kummasta syystä. Edellinen asiakas ei joutunut. Suomi ja suomalaiset pankit on velvoitettu sopimuksen hyväksymisellä virka-apudirektiiviin Amerikan hyväksi.

FATCA on USA:ssa vuonna 2010 voimaan tullut laki, jonka tavoitteena on estää USA:n kansalaisia kiertämästä veroja kansainvälisten sijoitusten ja talletusten avulla. FATCA koskee USA:n kansalaisia. Suomen ja USA:n sopimuksen johdosta suomalaiset rahoituslaitokset joutuvat selvittämään yhdysvaltalaisten asiakkaittensa välittömät sekä osittain välilliset omistukset sekä raportoimaan nämä tiedot Verohallinnolle. Suomi allekirjoitti 5. maalikuuta 2014 kyseisen FATCA-sopimuksen. FATCA-sopimus on jo yli 20 maalla Yhdysvaltojen kanssa. IRS ilmoitusvelvollinen asiakkuus W-9 –lomakkeella syntyy asiakkaille, jotka ovat Yhdysvaltojen kansalaisia, joilla on kaksoiskansalaisuus (joita toinen on Yhdysvallat), joilla on Yhdysvaltojen Green Card tai joiden jokin osoite on Yhdysvaltoihin tai joiden verotusmaa on Yhdysvallat.[4][5]

Kesäkuun lopulla 2014 Verohallinto tiedotti, että Suomen ja Yhdysvaltojen välillä tehty verotustietojen vaihtoa koskevan FATCA-sopimuksen voimaantulo edellyttää vielä sen hyväksymistä eduskunnassa ja täytäntöönpanoa verolakien täydentämistä.[2][3] Verohallituksen mukaan suomalaisten finanssilaitosten on tunnistettava asiakkaidensa verotuksellinen asuinvaltio aiempaa huolellisemmin. Tunnistamista varten finanssilaitosten on vaadittava ja kerättävä omilta asiakkailtaan enemmän lisätietoja.  Verohallituksen mukaan Suomen finanssilaitokset tulevat pyytämään 1.7.2014 alkaen uusilta asiakkailtaan aiempaa yksityiskohtaisempaa verotuksessa tarvittavaa tietoa sekä ”saattavat tarvita vanhoilta asiakkailtaan lisätietoja verotusta varten”.[2] Verohallitus on ilmoittanut valvovansa, että uusien asiakkaiden tunnistaminen on tehty asianmukaisesti 31.12.2014 mennessä ja vanhojen asiakkaiden osalta sopimuksessa ja Suomen lainsäädännössä olevien vaatimusten edellyttämässä aikataulussa. Minä olen ollut Osuuspankin asiakas jo yli 40 vuotta.

Kysymyksiä ei ole tehty eikä tehdä kaikille, ei ainakaan minun tutuille eläkeläisille, vaan kyselyssä hyödynnetään analytiikkaa ja aineiston luokittelua.[6]

Jos minulle järjestyisi työtehtäviä enkelimäisten "vihreiden veljien" luona rauhanturva- tai sotilastehtävissä, niin voisin ehkä ottaa sellaisen vastaan. Tervehdin kuitenkin kiitoksella, että Venäjän Federaatio ja Vladimir Putin ovat toimineet tehokkaasti rauhanvälitystehtävissä Kiovan nykyhallinnon ja itä-Ukrainan alueellisten itsepuolustusjoukkojen välillä. Sota ei tarvitse miehiä ja naisia lisää, ei edes minua suureksi soturiksi, vaan rauhantyö tarvitsee ihmisiä ja paljon hyvää tahtoa. Mieleeni tulee Martti Ahtisaari, joka rauhantehtäviensä ansiosta voitti Nobel-rauhanpalkinnonkin, vaikka hänen suojeluksessa alkoi entisen Jugoslavian alueen pommitukset. Vladimir Putin voi onnistua rauhantehtävässä jopa sanan varsinaisessa merkityksessä paremmin kuin Ahtisaari ennen muinoin. Putinin aloitteen avulla saadaan ehkä osapuolet yhteisymmärrykseen lopettamaan pommitukset. Tietysti onnistuminen riippuu siitä, miten yhtäällä Kiovan nykyhallinto kykenee hillitsemään kiihkoilevat ryhmäkunnat ja yksilöt, jotka eivät ole aina sen hallinnassa, sekä miten yhtenäiset itä-Ukrainan alueelliset itsepuolustusjoukot ovat tottelemaan neuvottelutulosta. Vladimir Putin onnistui kuitenkin saattamaan nämä osapuolet yhteiseen neuvottelupöytään! Luultavasti Ukrainassa ei tarvita enää edes ulkomaisia palkkasotureita, joten niitäkään tehtäviä en voisi ilmoitella suomalaisen pankin vuoksi jatkossa. Voitte luottaa 100 %:sti siihen, että ihan varmasti jokainen ulkovaltojen palveluksessa oleva henkilö ilmoittaa Suomessa kaiken ja vilpittömästi mitään lyhentämättä tai kätkemättä Amerikan Yhdysvalloille, jos sellaisia suhteita tai amerikkalaista omistusta heillä olisi.

[1] EY:n veropalvelut. Suomen ja USA:n veroviranomaiset sopivat FATCA- lainsäädäntöön perustuvasta tietojenvaihdosta. http://www.ey.com/FI/fi/Newsroom/News-releases/20140703---Suomen-ja-USAn-veroviranomaiset-sopivat-FATCA--lains%C3%A4%C3%A4d%C3%A4nt%C3%B6%C3%B6n-perustuvasta-tietojenvaihdosta

[2] Verohallinnon tiedote 25.6.2014. Suomen ja Yhdysvaltojen välille verotustietojen vaihtoa koskeva FATCA-sopimus. http://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Tiedotteet/Suomen_ja_Yhdysvaltojen_valille_verotust(33045)
 

[4] Foreign Account Tax Compliance Act: Yhdysvaltoihin verovelvollisten tahojen ilmoitusvelvollisuudesta HCP:n sijoituksista. http://www.helsinkicapitalpartners.fi/hcp/wp-content/uploads/2009/01/FATCA_fin.pdf

[5]Finanssialan Keskusliitto 5.3.2014. Kysymyksiä ja vastauksia: FATCA – mitä uusi verotietojen vaihto tarkoittaa finanssialan asiakkaille? https://www.fkl.fi/kannanotot/kysymyksia_ja_vastauksia/Dokumentit/FATCA_QA.pdf

[6] Petri Oinonen 13.6.2014. FATCA: Hyödynnä analytiikkaa ja poimi rusinat pakkopullasta. http://blog.digia.com/tech/2014/06/13/fatca-hyodynna-analytiikkaa-ja-poimi-rusinat-pakkopullasta/
 

Kirjoittaja elokuussa 2014 jossain kaukana Venäjän maalla, vain vähän ennen kuin koittaa suuri hetki: ihana, veljellinen ja ystävällinen tapaaminen "virheiden miesten" ja heidän perheidensä kanssa.


Juha Molari, unemployed, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)