perjantai 5. syyskuuta 2014

Virolainen vakooja Eston Kohver pidätettiin Pihkovassa Venäjällä

Venäjällä Pihkovan alueella Viron kansalaisen Eston Kohverin (s. 1971) epäillään syyllistyneen vakoiluun. Asiasta  Venäjän FSB on tiedottanut tänään 5.9.2014. Viron KAPO on vahvistanut pidätyksen mutta KAPO:n selityksen  mukaan Luhamaan rajaylityspaikalla olisi tuntemattomat venäläiset ihmiset kaapanneet KAPO:n upseerin, joka oli siellä töissä.

Presidentti Ilves palkitsi Kohverin ritarikunnan ristillä helmikuussa 2010 ansioista Viron salaiselle palvelulle. Mies tunnetaan innokkaana kuntourheilijana (juoksu).

Vangitsemisen yhteydessä FSB takavarikoi vakoilua varten käytettävää aineistoa ja materiaalia sekä aseen ja 5000 euroa.

Viron ulkoministeriö on kutsunut Venäjän suurlähettilään Tallinnassa moittien, että nyt olisi tapahtunut sieppaus. Viron selitys on kuitenkin syntynyt vasta sen jälkeen, kun Venäjän FSB tiedotti pidätyksestä ja Viron KAPO:lta pyydettiin vastausta.

Vuonna 2011 Kohverin nimi tuli esille muiden KAPO:n agenttien joukossa, jotka yrittivät värvätä Pihkovan alueen ihmisiä palveluksiinsa. Pihkovan FSB:n johtaja Georgiy Dratchev on kertonut tästä 24.2.2011. KAPO värväsi Pihkovasta eläkeläisen, joka matkusti useita kertoja Viroon sukulaisten luo vierailulle. Mies palasi Virosta Pihkovaan ja pysäköi autonsa FSB:n rakennusta vastapäätä alkaen videoimaan kaikkea liikennettä. Dratchev kertoo, että he antoivat tallentaa paljon, jotta sitten saivat enemmän syytä keskustella. Mies tunnusti, että nauhaa ei lähetetä internetin välityksellä, vaan uuden rajanylityksen yhteydessä, jolloin laitteet poistetaan autosta. Tuossa yhteydessä Drachev kertöi KAPO:n työntekijöitä, jotka ovat hoitaneet näiden alueen ihmisten rekrytointia KAPO:n tehtäviin: Rudolf Sare, Tony Ernits, Eston Kohver, Martin Purre, Janer Järva jne.

Voidaan jälleen 5.9.2014 kysyä, miksi Eston Kohverin taskuissa oli 5000 €. Oliko se rekrytointia varten? Vai palkanmaksua varten?

Tämä on rohkaiseva tapauskertomus, sillä voimme toivoa, että KAPO:n hyväksi tai muiden hyväksi toimivat agentit (myös suomalaiset) voivat joutua Venäjällä kiinni. Minulla olisi ystävällisesti ja luottamuksellisesti muutama nimikin, joita sopisi seurata tarkemmin Venäjällä.

Kirjoittaja elokuussa 2014 Pietarissa Moskovan rautatieasemalla raskaan platskarta-junamatkan jälkeen Tulasta Pietariin.

 Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172, +358 44 238 1165
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha