sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Pro Venäjä –trolleista Donetskin kunniamerkkeihin

Minä käyn satunnaisesti Venäjällä perheen asioilla. Turismia en harjoita. Matkustamiseeni ei liity mitään poliittista yhteydenpitoa, ja vielä vähemmän mitään turvallisuuspoliittista seuranpitoa ja suunnitelmallisuutta!  Itse asiassa pidän vastenmielisenä, jos kuka tahansa sosiaalisessa mediassa tai muualla liittää minut edes huumorin tavoin tuohon poliittiseen ja valtiolliseen ”peliin”.  En edes pidä erityisemmin siitäkään, vaikka joskus nauran väsymykseni jälkeen ja lasken savolaista huumoria sille, että minut leimataan ”Venäjä-mieliseksi” tai ”putinistiksi”. En kerta kaikkiaan ole sellainen: valtiot ja presidentit ovat minulle pelkästään realiteetteja, mutta heihin en ole missään alemman tai ylemmän tason yhteydessä.

On totta, että yksityisihmisenä olen kiinnostuneesti seurannut oman aikamme keskusteluja, niin kuin puoli miljoonaa suomalaista työtöntä ovat varmasti seuranneet, mitä Suomen media tuottaa ihmisten pohdittavaksi. Alhaisuudestani nouseva viestini on selvä ja johdonmukainen: älkää etsikö trolleja, vaan luokaa työpaikkoja Suomeen, etsikää työttömille asianmukaisesti palkattua työtä sekä syrjäytetyille yhdenvertaiset oikeudet ja toivon näkymät!!!  Älkää ostako edes uusia sotakoneita vanhojen Hornettien sijaan, sillä 40 uutta sotakonetta ovat aivan tarpeettomat: niillä ei maailman rauhaa ja maan puolustusta rakenneta. Ainoa kyseenalainen hyöty on, että Amerikan aseteollisuus tarvitsee Suomen veronmaksajien 10 miljardia euroa. 

Muutama päivä sitten kohtaamiseni Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavaisen kanssa Eduskunnan pikkuparlamentissa ei tapahtunut rehdin ja älykkään periaatteen mukaan. Hän oli täynnä mielikuvia ”Pietarin trollitehtaasta”, kun hän kyseli minulta kuulumisia dosentti Johan Bäckmanista ja yhteydenpidostani häneen. Vastasin, että en tiedä trollitehtaasta enkä ole tavannut Bäckmania.[1]

Kukin ihminen toimii vapaasti oman tahtonsa ja pyrkimyksensä mukaan, minkä tähden minä en ole kiistämässä kenenkään oikeuksia toimia näin tai toisin, mutta sanon kuitenkin sen, että kaikesta ei tarvitse tykätä ja erimieltäkin saa olla. Dosentti Johan Bäckman on Donetskin tasavallan (DNR) virallisena edustajana Suomessa kertonut juuri äskettäin perjantaina 3.10.2014 henkilökohtaisessa blogissaan, että aiemmin 28 suomalaista on palkittu Krimin vapautuksen kunniamerkillä ja nyt 58 suomalaiselle on myönnetty Novorossijan valtion perustamisen kunniamerkki ”rohkeudesta ja päättäväisyydestä puolustaa historiallista Novorossijan valtiota ja siihen kuuluvia Donetskin ja Luganskin kansantasavaltoja niiden meneillään olevassa vapaustaistelussa Yhdysvaltain, Naton ja länsimedian aggressioita vastaan”.[2] Mietin hiukan sitäkin, että tuollaisen kunniamerkin keksiminen tässä vaiheessa voisi valitettavasti ehkä jopa vahvistaa Ylen toimittaja Jessikka Aron kaltaisia väärämielisiä mielikuvia ”Venäjän trolliarmeijasta”.[3] [5]

Herra ja rouva kapteeni Janne ja Eerika Vaahtovuo [4] ovat yhdessä suomalaista kybersotaa organisoivan Torsti Sirénin sekä Hannele Kososen, Pauli Saarisen, ”Toveri Verkkomeedion”, Heikki Lehtosen, Antti-Jussi Räihän, Yrjö Lipastin ja Tommi Salon kanssa edistäneet epäluuloa, jossa minut on epäasiallisesti liitetty aivan vääriin valtapiireihin, valtiollisiin ja poliittisiin valtapiireihin, sekä sen mukaisiin rupliin. Ei tarvitse edes niin paljon mielikuvitusta kuin kansanedustaja Tossavaisella, että pahatahtoinen ihminen alkaisi koplata nuo kaikki mielikuvituksen tasolla esitetyt tarinat ja väitteet yhteen kapteeni Vaahtovuon ja everstiluutnantti Torsti Sirénin esittämällä loukkaavalla tavalla. Joku vilpitönkin ihminen saattaisi joskus harhautua tarjottuihin epäluuloisiin ja yksinkertaisiin ajatuskulkuihin valtamedian ja sosiaalisen median kokoaikaisen sekoilun seurauksena.

Pidän kunnianani ilmoittaa yhä uudestaan ja jälleen kerran omasta puolestani, että en ole saanut, enkä ole saamassa enkä vastaanottamassa sen enempää Krimin vapautuksen kunniamerkkiä kuin "Novorossijan valtion perustamisen" kunniamerkkiä.  En ole noiden noin 80 palkitun suomalaisen joukossa. Ylipäätänsä yhtä hyvin suurempien ja oikeampien valtioiden kuin myös vähemmän tunnustettujen valtioiden tai pienpiirien kunniamerkit olisivat sopimattomia minulle.

Noin kuukausi sitten aloin saada hyvin säännöllisesti  ”Donetskin kansantasavallan virallisen edustajan” sähköpostiterveisiä ja –kysymyksiä, joita oli postitettu myös muutamalle muulle henkilölle. Vastaan jo etukäteen mahdollisille kyselijöille: tuon lyhyen sähköpostilistan ihmisten nimiä en tuo esille missään tilanteessa koskaan.  Olen jo pyytänyt sähköpostitse ja kerron myös nyt julkisesti, että en erityisemmin toivo noita sinänsä kiehtovia pohdintoja sähköpostissa, tulivatpa ne virallisilta tai tunnustamattomilta valtiollisilta tahoilta tai sellaisiin mielikuviemme maailmassa liitettäviltä tahoilta.  Sinänsä kunnioitan ja arvostan sitä osaamista ja oppineisuutta, jota ”Donetskin kansantasavallan virallisella edustajalla” ja hänen ystävillään on Suomen kehityskulusta ja ylipäätänsä tästä informaatiosodasta, jonka uhreiksi ovat ”venäjä-mieliset” joutuneet Suomessa ja ns. Lännessä.

Olisi perin leimaavaa, jos lista joutuisi ulkopuolisten pahatahtoisten ihmisten pariin. Silloin jälleen kerran voisi vahvistua täysin väärä mielikuva ikään kuin minulla olisi sittenkin yhteys Venäjän valtapiireihin tai muuhun vastaavaan. Asia on ihan erikseen niiden suomalaisten miesten ja naisten osalta, jotka ammattimaisesti toimivat mediassa ja paneutuvat perinpohjaisesti Venäjän, Ukrainan, EU:n ja Yhdysvaltojen oloihin. Johan Bäckman, Janus Putkonen, Petri Krohn sekä muut vastaavat ovat asioihin erikoistuneita asiantuntijoita, joten heidän suhdeverkostonsa ja harrastuneisuutensa asioiden äärellä on jotain aivan muuta laadullisesti. Näkemykseni ovat pääpiirteittäin yhtenevät heidän kanssaan. Vaan on ihan toinen juttu, kun työttömällä yksityisihmisellä ei ole todellisuudessa mitään yhteyksiä, joita heillä voi olla (ken tietää)! 

En ylipäätänsä tarvitse enkä myöskään tahdo mitään "yhteyksiä", vaan tarvitsen ainoastaan työtä ja leipää. Siksi tahdon johdonmukaisesti välittää myös oikean mielikuvan ihan jokaiselle, jopa kyper-uhkia epäileville, vanhoissa punakattoisissa mökeissään asuville vanhoille luulevaisille ukkopapparaisille (ottamatta kantaa ukkopapparaisen sotilasarvoon tai siviilisäätyyn), jos joku papparainen saisi joskus oikeudetta tai oikeuden avulla haltuunsa edellä kuvatun kaltaisen sähköpostilistan! Myös meille yhteiskunnan vähäisistä vähäisimpien oikeuksiin kuuluu mielipiteen ilmaisu valtiollisista ja kansainvälisistä poliittisista ilmiöistä, vaikka meillä vähäisimmillä ei ole etuoikeutta päästä ja nähdä vallankäyttäjien kabinetteihin.

Matkani teen yksityisautolla Helsingistä Pietariin. Kohta lähden taas kerran Pietariin. Tällainen edestakainen matka maksaa parikymmentä euroa, kun matkalla käytän pääasiassa venäläistä halpaa bensaa. Tarvittaessa Pietarista jatkan kulkua eri puolille suurta Venäjää halvalla platskarta-junalla, jossa samassa avoimessa vaunussa majoittuu noin 40 ihmistä. Sellaisen matkan hinta on toiset parikymmentä euroa. Jopa tuollainen halpa matkustaminen on suuri kuormitus taloudelleni. Anoppia ja appia täytyy kuitenkin hinnasta välittämättä joskus nähdä! Mihinkään konferensseihin en osallistu. Minkään valtiollisen, poliittisen tai sotilaallisen tahon tapaamisia en ole koskaan edes suunnitellut. Ihmissuhteeni on yksinomaan yksityisluonteisia.

Vaikka erästä ihmettelyäni on edellä mainitussa pienen piirin sähköpostilistassa ennätetty pitää jopa ”vastenmielisen omahyväisenä”, niin toistan ihmettelyni tässä edellä kirjoittamassani oikeassa asiayhteydessä vielä uudestaan, jotta ihmettelyni ehkä joskus joku voisi ymmärtää edes jossakin määrin oikein: Iltalehden toimittaja soitti minulle pari päivää sitten ja kysyi näkemyksiäni siihen, mihin suuntaan Vladimir Putin veisi Venäjää ja Venäjän taloutta. 


[1] Juha Molari 1.10.2014. ”Venäjä: uhka vai mahdollisuus? Avointa keskustelua Suomen Venäjä-suhteesta”. http://juhamolari.blogspot.fi/2014/10/venaja-uhka-vai-mahdollisuus-avointa.html


[2] Johan Bäckman, 3.10.2014. Suomalaisia palkitaan Novorossijan valtion perustamisen kunniamerkillä   http://www.freezepage.com/1412483377MAAAKJXLLJ


[3] Jessikka Aro, YLE 15.9.2014. Oletko joutunut Venäjän trolliarmeijan kohteeksi – kerro kokemuksistasi http://www.freezepage.com/1412483909FFHFZOCAHD


[4] Juha Molari 1.10.2014. Puolustusvoimien ja UM:n virkaoikeuksien hämärää käyttöä. http://juhamolari.blogspot.fi/2014/10/puolustusvoimien-ja-umn-virkaoikeuksien.html[5] Vauva-keskustelufoorumi. Pro Venäjä-trollit – mitä ne on? http://www.vauva.fi/keskustelu/4289195/ketju/pro_venaja_trollit_mita_ne_on

Kirjoittaja on riippumaton yksityisihminen, joka satunnaisesti matkustaa Venäjällä, mutta liikkuu tällöin halvimmalla mahdollisella kulkuvälineellä. Kuvassa elokuussa 2014 halvan ja raskaan platskarta-junamatkan jälkeen Pietarissa. 


Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172, +358 44 238 1165
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha