perjantai 7. marraskuuta 2014

Venäjän nuorten maanmiesten ensimmäiset maailman kisat, omistettu Suuren isänmaallisen sodan voitolle 70 vuotta sitten (Sotši, 8.-12.4.2015)

Huhtikuussa 2015 järjestetään Sotšissa Ensimmäiset maailman kisat nuorille venäläisille maanmiehille – kansainväliset urheilukilpailut ulkomailla asuvien venäläisten maanmiesten («Соотечественники») lapsille. Kilpailut ovat omistettu 70 vuotta sitten saavutetulle voitolle Suuressa isänmaallisessa sodassa. Nuorten Maailmankisojen avajaisissa ja päättäjäisissä on kulttuuriohjelmaa, joka sisältää maailmankuulujen taiteilijoiden esityksiä. Suunnitelmien mukaan venäläisten nuorten maanmiesten Maailman kisat tulevat säännölliseksi tapahtumaksi.Maailman kisat järjestetään Venäjällä Sotšissa pääsiäisen aikana 8.-12.4 2015. Kunkin maan delegaatio voi olla korkeintaan 20 nuorta urheilijaa, alle 15 vuotta vanhaa lasta, jotka harrastavat minijalkapalloa (futsal), koripalloa, lentopalloa, pöytätennistä tai shakkia.  Poikaani koskisi lähinnä Futsal-jalkapallo, jossa joukkuessa on 8 pelaajaa, joista 3 varalla. Kentällä on 1 maalivahti ja 4 pelaajaa. Peliaika on 2 x 15 minuuttia (tauko 5 minuuttia). Vaihtojen määrä on rajaton. Futsal-kentät ovat 36-40 m x 18-20 metriä (maali 3 x 2 metriä). Rangaistuspotkut 6 metristä. Lisäksi Maailmankisoissa erilaisia taiteellisia ja kulttuurisia kilpailuja venäjän kielestä ja kirjallisuudesta, taiteesta ym. Järjestäjät maksavat urheilijoille matkat Sotšiin ja takaisin sekä oleskelun Sotšissa.

Venäjän nuorten maanmiesten ensimmäisten maailmankisojen tarkoituksena on vahvistaa ulkomailla asuvien maanmiesten lapsien ystävyyttä, vahvistaa kansainvälistä urheilua ja humanitaarisia suhteita, edistää liikuntakulttuuria ja urheilua fyysisessä, psyykkisessä ja hengellisessä kasvatuksessa sekä vahvistaa ja kehittää Venäjän maanmiesten suhteita.  Maailman kisojen tarkoituksena on myös edistää ulkomailla asuvien nuorten venäjän kielen osaamista, tukea heitä säilyttämään etninen ja kulttuurinen identiteetti sekä pääsyä täysivaltaisesti koulutukseen Venäjällä.

Venäjän Federaation urheiluministeriö, Venäjän Federaation kulttuuriministeriö, Ulkomailla asuvien maanmiesten yhteistyötä koordinoiva virasto, Yhtenäinen Venäjä -puolue (Jedinaja Rossija) ja Venäjän koululiikuntaliitto ovat Maailman kisojen järjestävät tahot. Eri valtioista tuleviin delegaatioihin voi kuulua korkeintaan 29 henkilöä, joista 20 urheilijaa, 6 valmentajaa, 1 lääkäri, 1 valtuuskunnan johtaja ja 1 varajohtaja. Urheiludelegaatiot esiintyvät maan nimensä mukaisessa univormussa.

Venäjän Federaatin Duuman kokouksessa 10.2.2014 vahvistettiin aloite Venäjän nuorten maanmiesten maailmankisojen aloittamiseksi. Tällöin kokouksessa oli kuultavana Venäjän diasporan edustajia. Kokouksen esityslistan ensimmäinen asia oli keskustella Venäjän maanmiesten tilanteesta ulkomailla ja näiden maanmiesten oikeuksien suojelemisesta. Yhtenäinen Venäjä –puolueesta O.I. Arshba (О. И. Аршба) totesi, että ympäri maailmaa on esiintynyt katkeria yrityksiä kääntää historia poliittiseksi aseeksi ja asettaa Stalin Hitlerin rinnalle sodan syyksi. Viro ilman natsismia –järjestön Andrei Zarenkov oli saanut Virossa rikossyytteet: lisäksi oli todettavissa Viron hallituksen syrjivä politiikka etnisiä vähemmistöjä vastaan sekä natsismin ihannointi. I.K. Panevkin (И. К. Паневкин), Ulkomailla asuvien maanmiesten oikeuksien ja suojelun rahaston johtaja, kiinnitti myös huomiota Baltian maissa ja Ukrainassa tapahtuvaan historian vääristelyyn ja venäläisten maanmiesten vainoon. Kokouksessa muistutettiin, että toukokuussa 2013 "Maanmiesten” («Соотечественники») projektissa Yhtenäisen Venäjän puolueen sekä komission jäsenet tekivät aloitteen Venäjän nuorten maanmiesten ensimmäisistä maailmankisoista, mihin aloitteeseen yhtyi myös Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev.[2]

Keväällä 2015 poikani täyttää 12 vuotta - hän olisi vuotta nuorempi kuin monet osallistujat, mutta hän on saanut kutsun osallistua Sotšiin Venäjän nuorten maanmiesten ensimmäisiin maailmankisoihin. Olen katsonut, että osallistuminen ei olisi ainoastaan kunnia vaan suoranainen patrioottinen velvollisuus Venäjän kansalaisena. Olen yrittänyt painostaa ja rohkaista, että Suomessa tarpeettoman arkana elävä venäläinen poika ymmärtäisi kutsumuksensa ja mahdollisuutensa. Vaikka nuorilla pojilla ja tytöillä voisikin tuntua arkuutta lähteä Suomesta Sotšiin, niin tuohon arkuuteen ei saa antaa lapsen ja nuoren alistua. Tällainen tapahtuma on erittäin merkittävä identiteetin vahvistamista varten: Venäjän maanmiesten nuoriso voi valitettavasti kokea Suomessa vain vääristyneen todellisuuden iltapäivälehtien ja television välityksellä. Vanhempien velvollisuus on hyvin päättäväisesti johdattaa nämä lapset ja nuoret Venäjän kielen, kulttuurin, historian ja identiteetin vahvempaan tuntemiseen. Jos tämä ei onnistu, niin on myös aivan paskan arvoista elää Suomessa, joka turmelee sielun ja sivistyksen.


[1] Первые Всемирные игры юных соотечественников, посвященные 70-летию Победы в Великой Отечественной войне (Сочи, апрель 2015 г.) 


[2] В Госдуме РФ прошло заседание Комиссии «ЕДИНОЙ РОССИИ» по взаимодействию с зарубежными соотечественниками 

Kirjoittaja:


Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172, +358 44 238 1165
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha