perjantai 11. syyskuuta 2015

Haluatko työskennellä meille? Pankkiiri soitti Moskovasta/Lontoosta.

Tänään perjantaina 11.9.2015 kello 10 tuli minulle puhelinsoitto erikoisesta numerosta, joka näkyi näytössä avoimesti: +74997533426.

Minä vastasin puhelimeeni venäläiseen tapaan anonyymisti: ”(H)aloo, (h)aloo?”. Mielestäni ei ole aiheellista soittajalle ylipäätään esitellä itseään, koska soittajan on syytä itse tietää, mihin soittaa.  Soittaja ei reagoinut mitenkään, mutta ei sulkenut puhelintakaan. Arvasin numeron perusteella soittajan venäläiseksi ja lausuin venäjäksi: ”Hyvää päivää! Tässä Juha Molari”. Mies esitteli itsensä investointipankkiiriksi ja totesi, että ”te puhutte venäjää”, sekä kysyi, voisinko työskennellä heille. Vastasin, että ”puhun vain vähän venäjää”. Pankkiiri vastasi, että ”vain vähän ei riitä”. Sanoin, että ”yrittäkäämme kuitenkin puhua. Minä asun ja elän Suomessa”. Puhelu katkesi siihen. Ei mitään näkemiin, ei mitään normaalia puhetta, vaan puhelu meni poikki. Minulla on tapana vastata lähes kaikkiin osaamistani koskeviin kysymyksiin ”vain vähän”, jotta toinen osapuoli ei pääse sanomaan, että liioittelisin osaamistani.

Soitin takaisin tuohon numeroon ja kerroin, että joku soitti minulle muutama sekunti sitten tästä numerosta. Tällöin nainen vastasi venäjäksi ja kertoi olevansa soittaneen miehen kollega. Nainen kysyi: ”Voisiko teidän yhtiönne työskennellä meille”. Vastasin (venäjäksi), että minulla ei ole mitään yhtiötä. Puhelu katkesi siihen samalla tavoin kuin aiemmin saman firman kanssa.

Voin leikitellä absurdilla tilannekomiikalla, kun Lontoossa asuva sijoituspankkiiri Vladimir Kuznetsov ja hänen kansainvälisesti toimiva investointiakatemia (Investing Solutions Ltd.[3][4]) olivat näppäilleet kännykköihinsä puhelinnumeroni, jota ei ole missään puhelinluetteloissa salauksen takia. Ehkä heillä on ollut aitoa kiinnostusta löytää yhteistyötä varten joku (toinen) henkilö kansainvälisen kaupan, analyysien ja investointien piiriin. 

Investing Solutions Ltd:n palvelut eivät ole sinänsä minulle outo asia, vaikka en ole koskaan ollut heihin yhteydessä. Yritys analysoi ja seuraa valuuttamarkkinoita, futuurien kaupankäyntiä, jne. Sellaisia juttuja olen kirjoittanut useita kymmeniä vuosia sitten. Herra Kuznetzov on työskennellyt aiemmin Gazprombankissa ja Morgan Stanleylla. Hän suoritti MBA:n London Business Schoolissa ja maisterin tutkinnon Moskovan fysiikan ja teknologian valtiollisessa yliopistossa.

Satumainen virhe toi esille mieleni syvyyksiin jo kauas painautuneen ja unohtuneen häivähdyksen muistakin olemassa olevista työtehtävistä ja osaamisen tarpeista. En kiistä, ettei puhelinsoitto olisi muistuttanut jopa minua utuisista haavekuvistani.

Eilen juoksutin Helsingin Jyryssä Heikki Kemppaisen kanssa tyttöjä ja poikia ns. Hanneksen maastolenkillä. Futista pelaava poikani juoksi metsässä 7,5 kilometriä, josta viimeisen 1,5 km reipasta hengästyttävää vauhtia. Sen lisäksi hän teki muiden nuorten kanssa askeltikkailla harjoituksia, jotka päättyivät pyrähdykseen, ja lantiolihasten voimaharjoituksia. Maailmoja kiertävä investointianalyytikko ei olisi katsomassa lasten ja nuorten juoksuriemua!
[1] Vladimir Kuznetsov, http://vk.com/investingsolutionsltd
[3] Investing Solutions: International Trading Academy. http://www.investingsolutionsltd.com/
[4] Investing Academy:  http://www.investingacademy.com/ru/succeed/  


KIRJOITTAJAN paino on tippunut tästä heinäkuun valokuvaushetkestä noin 3-4 kg: nyt paino on 72 kg.
Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte http://vk.com/id157941374 (en seuraa toistaiseksi
VKontakte-sivustoa)
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Facebook (Facebook ei toistaiseksi käytössä)