maanantai 11. tammikuuta 2016

Pankin poliittiset kysymykset epäpoliittiselle pankkiasiakkaalle

Tänään 11. tammikuuta asioin suomalaisessa pankissa ja sain vastattavaksi kaksi poliittisluontoista kysymystä. Asiakkaana asiani koski pankkikorttiani ja verkkopankkisopimustani, jotka piti uudestaan solmia.

Minun pankkikorttini, verkkopankkitunnuslukuni, passini ja ajokorttini olivat kukkarossa, joka tipahti perjantaina illalla 8. tammikuuta Kampissa erään ruokaravintolan lattialle kassan viereen. Koska ilmeisen hyvätahtoinen suomalaisnainen otti kukkaroni turviin ja lähti menemään, niin minun täytyi sulkea pankkikorttini ja verkkopankkisopimus. Seuraavana päivänä sain nämä kukkaroni takaisin loukkaamattomana enkä ennättänyt edes poliisille, jolle en voinut tehdä sähköistä rikosilmoitusta perjantaina, koska minulla ei ollut verkkopankkitunnuksia muistissa (olivat kukkarossa). Se, mistä olen itseäni kohtaan ja minua kauniisti "valmentaneen" henkilön suhteen tyytyväinen, niin tuossa katoamistilanteessa ja sen jälkeen säilytin varsin tyydyttävästi mielenmalttini, rauhallisuuteni ja oikean toimintatavan. Kriisissä ei ole syytä joutua "paniikkiin" tai "hermostua" ylenmäärin, koska ne eivät auta yhtään mitään. 

Kaksi työntekijää palveli ystävällisesti asioiden järjestämiseksi. Uuden pankkikortin saanen noin kahden viikon kuluttua. Tunnusluvut verkkopankkiin sain heti. Työntekijä kertoi, että joka vuosi täytyy pankkien tehdä kysymykset asiakkaalle tämän tuntemiseksi rahanpesun ja terrorismin ehkäisemiseksi. Toinen kysymys liittyi USA:n valtion verohallinnon kanssa tehtyyn sopimukseen.

Ensimmäisessä kysymyksessä tiedusteltiin, olenko itse tai lähisukulaiseni menneen vuoden aikana palvellut vierasta valtiota merkittävässä tehtävässä. Minun oli luonnollisen helppoa vastata, että ei ole. Ajattelin vastauksessani kysymyksen ulottuvuuksia: en ole minkään valtion trolli, sosiaalisessa mediassa kirjoittava palkkarenki vieraalle valtiolle, eikä mikään vieras valtio maksa muustakaan poliittisista toimista rahaa minulle.

Toisessa kysymyksessä selvitettiin, olenko verovelvollinen USA:n valtiolle.  En tietenkään ollut.
Työntekijä kertoi, että poliittiset kysymykset veronkierron paljastamiseksi syventyvät tulevina vuosina, kun tällöin pitää ilmoittaa myös suomalaiset poliittiset sidonnaisuudet.

Mielenkiintoisena pidän, miten islamistitaistelija ISIL-hengessä takfrilaisen jihadismi-tulkinnan mukaisesti voisi ylipäätänsä vastata rehellisesti epäuskoiselle kyselijälle, että on lähettänyt rahaa tai saanut rahaa taistelujärjestöltä. Kysymykset olivat myös niin valtiollisesti muotoiltuja, ettei militantti aseellinen ryhmä tai taisteluosasto tule edes vastattavaksi. (en kuulu sellaiseenkaan). Sanoinkin, että miten näillä kysymyksillä oikein saadaan selville roistoja, sillä roisto osaa valehdella yksinkertaiseen kysymykseen.

Suomen Perustuslakia, sen kansalaisvapauksia ja yksityisyyden suojaa, kunnioittavana ihmisenä tunnen vastenmielisyyttä vastata poliittisiin linkkeihin liittyvään uteluun, tulipa tämä utelu selittämättömällä tavalla viranomaisten toimesta niin kuin vajaa puoli vuotta sitten tai niin kuin nyt pankkilaitoksessa rauhanomaisemmin.

Minun mielestäni ihmisellä tulisi olla oikeus tiettyyn loukkaamattomuuteen, hienotunteisuuteen ja yksityisyyteen: näihin kuuluvat oman parisuhteen yksityiset asiat, siihen kuuluvat myös lasten elämän suojeleminen koko maailman puheilta, mahdolliset terveyteen ja sairauteen liittyvät seikat, myös uskonnollisen vakaumuksen tai vakaumuksettomuuden niin kuin myös poliittiset mielipiteet sekä sen mukaiset ihmissuhteet pitäisin yksityisyyteen kuuluvana oikeutena jos henkilö itse niin tahtoo, työelämässä on aina myös erilaisia liikesalaisuuksia tai suunnittelun alaisia hankkeita, joita ei sovi julkisuuteen vuotaa.


Valitettavasti kyylääminen on tunkeutunut yhä enemmän ihmisen yksityisyyteen. En usko, että tällä kyyläämisellä saavutetaan kuitenkaan itse tavoitteita: ISIL-terrorismiin tai jonkin valtioterrorismin toteuttamiseen sekoittunut henkilö tuskin vuotaisi salaisuuttaan lempeälle pankkivirkailijalle, eikä edes kovemmalle ammattimaiselle poliisikuulustelijalle.


KIRJOITTAJA on poliittisesti sitoutumaton kansalainen, joka ei ole kuitenkaan yhteiskunnallisesti tiedostamaton eikä ole luopunut mielipiteensä ilmaisemisen vapaudesta.

Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172,  
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha