maanantai 1. helmikuuta 2016

Trollimajuri ojentaa kenraalia

Suomen maavoimien operaatiopäällikkö, kenraali Petri Hulkko arvioi Suomen yleisradioyhtiön Ylen haastattelussa perjantaina 29.1.2016, että Suomeen ei kohdistu minkäänlaista sotilaallista uhkaa.[1] Suursodan uhkasta viritetyt puheet ovat suomalaiskenraalin mukaan lähinnä ”retorista vaikuttamiskeinoa”. Hulkon mukaan ”meitä ei uhkaa mikään sotilaallinen uhka”.

Kenraaleille kuuluu strategiatason sotilaalliset analyysit, mutta Facebook-päivityksessään majuri James Mashiri ojensi kenraalia Petri Hulkkoa välittömästi.

Majurin ja kenraalin sotilasarvojen välissä on kuitenkin melkoisen paljon koulutukseen ja kokemukseen liittyviä ansioita ja sotilasarvoja. Majureille ei ylipäätänsä kuulu valtakunnan tason strategiset sotilaalliset linjaukset. Siksi herättää ihmetystä, mistä majuri Mashiri [2] sai valtuutuksensa nuhdella kenraalia.

Vähemmän paha persoonallinen ylilyönti olisi se, että majuri Mashiri eksyi sosiaalisen median pyörteissä itselleen kuulumattomaan retosteluun, kun moitti kenraalin kommenttia ”tyypilliseksi suomalaiseksi tavaksi vaientaa keskustelu”.[2] Muistan viranhaltijana vuosikymmenien ajalta, miten esimerkiksi kirkossa apupapit ottivat usein rohkeita irtiottoja siitä, mitä piispat olivat yhteisesti lausuneet pelisäännöiksi. Olisiko majurin rohkeudessa ojentaa kenraalia kyse tuollaisesta vauhtisokeudesta?

Sotilaspoliittiset globaalit verkostot voivat sotkea vanhan selkeän ymmärryksen sotilaallisista valta- ja komennussuhteista. Majuri Mashiri saattaa olla uskollinen, mutta ei kuitenkaan suomalaisten kenraalien linjaukselle, vaan mahdollisille valtameren takaisille intressitahoille. Tietynlaisten valtameren takaisten komentajien "trollina" majuri Mashiri katsoo asemakseen ojentaa kenraalia sotilaallisesta strategiasta ja viestinnästä.

Niin majuri Mashirilta unohtuu oma asema sotilaallisten tehtävien käytännön tekijänä, operatiivisella tasolla, vaikka juuri kenraaleille kuuluisi strateginen viestintä ja linjanvedot. Mashiri tuntee olevansa niin vahvan isännän asialla, että suomalaista kenraaliakin sopii ojentaa pienessä majurin asemassaan. Mashiri kutsuu kenraali Petri Hulkon ”ei-ole-uhkaa” -lausuntoa jopa ”pölöksi”, joka on haukkumasana tarkoittaen sananmukaisesti sitä, että majurin mukaan kenraali on "pöhkö" tai "hupsahtanut", Turun murteella "urpon kuulonen".

Majuri Mashirin väitteen mukaan Venäjän sotilaallisen määrän ja laadun kasvu lähialueilla aiheuttaa Suomelle merkittävän sotilaallisen vaaran.

Majuri Mashiri liittyy ojennuspuheessaan Reserviläisliiton tradenomiin, reservin ylikersanttiin Mikko Savolaan (keskusta), joka on myös pelotellut Venäjän hybridisodankäynnillä sekä pohtinut Suomen kykyä koota prikaateja taisteluvalmiuteen.

Kenraali on joutunut siis reservin ylikersantin ja majurin ojennettavaksi, mikä kertoo erikoista Suomen sotilaallisesta tilanteesta maailman verkostoissa ja kansallisessa mediassa.


[2] http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016013121046645_uu.shtmlKirjoittaja kunnioittaa kenraaleja sotilaallisen strategian asiantuntijoina:


Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha