keskiviikko 10. elokuuta 2016

Putin tahtoo sopua - IS: ”Putinin Venäjä arvaamaton”Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin on tavannut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin Pietarissa. Venäjällä ja Turkilla – rajanaapureilla – on ollut runsasta yhteistoimintaa ja yhteisiä intressejä, mutta erityisesti Turkin ammuttua venäläisen lentokoneen suhteet heikentyivät. 

Venäjän ja Turkin keskinäisten välien heikentyminen on hyödyttänyt vain sellaisia tahoja, joiden etu ei ole näiden valtioiden etu, vaan tietyssä läntisessä ja amerikkalaisessa geopoliittisessa pelissä saadut voitot.


Missään tapauksessa Venäjän ja Turkin kaikkia jännitteitä ei ole vielä ratkaistu Pietarin tapaamisessa. Keskeneräisissä asioissa piillee niiden tahojen kavalamielinen mahdollisuus, jotka ovat tähänkin saakka tahtoneet heikentää naapurivaltioiden suhteita.


Ilta-Sanomien pääkirjoitus 10. elokuuta 2016 on hyvin läpinäkyvä läntisen tai jopa tarkemmin sanottuna tiettyjen amerikkalaisten tahojen mukaisesta oireilusta. 


Ilta-Sanomat pitävät "Putinin Venäjää arveluttavana", kun ”Putinin Venäjä” löytää ja tavoittelee sopua ison naapurinsa Turkin kanssa.Ilta-Sanomat kirjoittaa isoilla punaisilla kirjaimilla: 

Venäjän ja Turkin syleily tietää lännelle huonoa” (IS).

Asianhan suomalainen iltapäivälehti olisi voinut nähdä vähemmän vihatahtoisestakin näkökulmasta ja kiinnittää kiitoksella huomiota siihen, että Venäjä tahtoo etsiä sopua naapuriensa kanssa. Eikö siinä olisi suomalaisillekin iloinen viesti?

Ilta-Sanomien mukaan kuitenkin hyvää tekevä Venäjä on pelottava, jopa vaarallinen:

”Suomessakin on syytä seurata Putinin liikkeitä tarkasti” (IS).

Ilta-Sanomien pääkirjoitus lähtee kuitenkin siitä, että Venäjän lähentyminen Turkkia kohtaan – silloin kun Turkin presidentti on Pietarissa valtiovierailulla – osoittaisi Venäjää 

”leimaavasta vahvasta etupiiriajattelusta ja valtapolitiikasta” (IS). 

Venäjän etupiiriajattelu ja valtapolitiikka näkyisi siinä, kun Venäjä purkaa Turkin-vastaiset talouspakotteensa kuluvan vuoden loppuun mennessä!

Kun Venäjä ei harjoita talouspakotteita eikä vihaa Turkkia vastaan, niin tässä olisi kavala seuraus Ilta-Sanomien mukaan: 

”Venäjän päätavoite on hajottaa lännen yhtenäisyyttä kaikin mahdollisin keinoin” (IS).

Nämä ”kaikki mahdolliset keinot” tarkoittavat tällä kertaa Venäjän pelottavuutta juuri silloin, kun Venäjä on lempeä, yhteistyökykyinen, istuu yhteisessä neuvottelupöydässä ja tekee yhteisiä liikesuhteita. 

Ennen vanhaan noita keinoja kiitettiin hyvällä, mutta Ilta-Sanomien omaksuman amerikkalaisen geopoliittisen pelin mukaan nämä keinot ovat todella ikäviä, sillä turkkilaiset saattavat rakastua yhteistyökykyiseen Venäjään enemmän kuin EU:n ja Amerikan Yhdysvaltojen geopoliittiseen kuoleman leikkiin.

Vanhan ajan ihmiset voisivat kysyä, onko EU:n ja Amerikan Yhdysvaltojen myös katsottava peiliin, jos he epäonnistuvat politiikassaan. 


Ilta-Sanomien mukaan pelottava ja paha löytyy vain Putinin Venäjässä, myös silloin ja erityisesti nyt, kun Putinin Venäjä rakentaa yhteisiä hankkeita ja rakentaa rauhallisia suhteita. Sellainen ei kerta kaikkiaan sovi russofobian ja putinfobian vallassa tehtyyn washingtonilaiseen tiekarttaan Euraasian ja EU:n tulevaisuudesta.

Kuvassa blogin kirjoittaja:

Juha Molari, D.Th, BBA.
osa-aikainen siivooja
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha