tiistai 18. lokakuuta 2016

Päätös riskinotosta: Rohkenenko enää Venäjälle nykytilanteessa?

Tilanne on käynyt entistä ahtaammaksi ja pohdin kovasti perheeni kanssa, uskallanko enää suunnitella matkustamista Venäjälle. Mikä olisi riittävän turvallinen vaihtoehto elämäni tilanteeseen?

Onko nykytilanteessa järkevää enää maksaa matkavakuutusta ja ostaa viisumia Venäjälle.

En pelkää Vladimir Putinia, ei suinkaan! Mitään poliittista tai sotilaallista riskiä ei liity spekulaatiooni!

Jos jotain minä pelkään, niin Natoa, joka ”mielellään taistelisi Venäjän kanssa viimeiseen suomalaiseen sotilaaseen”, kuten Vladimir Putin lausui terävästi.Ahtaaksi elämä on tullut ihan länsihenkisesti omassa kotimaassani Suomessa. Täällä Suomessa koen, että matkavakuutus ja viisumi maksavat minulle kohtuuttoman paljon. Matkavakuutus maksaa 70 euroa. Sen eräpäivä olisi ollut jo pari viikkoa sitten, mutta en ole vielä löytänyt rahaa ja rohkeutta maksaa summaa.

Matkavakuutus tarvitaan viisumia varten. Kertakäyntiä varten viisumi maksaa noin 80 euroa ja vuosiviisumi maksaisi monia käyntejä varten 160 euroa. Tällä tavalla yhteissummaksi tulisi 150 euroa tai 230 euroa, plus passivalokuva.

Edellisvuosina olen ollut onnekas, koska olen saanut joulukuussa veronpalautusta riittävästi maksaakseni vuosiviisumin. Nyt rahaa ei ole tulossa, vaan minun pitää jopa maksaa veromätkyjä 150 euroa. Kävin veromätkyjen vuoksi verotoimistossa tekemässä ehdotuksen, että maksaisin mätkyt kolmessa erässä ja keventäisin sillä tavalla taakkaani. Silti on vaikeaa näiden lisämenojen jälkeen käyttää rahaa viisumia varten.

Joitakin muitakin menoja on tulossa lähiaikoina. Kun nämä seikat täsmentyvät, niin uskallan tehdä päätöksen riskinotosta: mennä Venäjälle lomalle vai jäädä Suomeen.

Suomessa elämä on käynyt entistä ahtaammaksi taloudellisesti ja kansalaisoikeuksien näkökulmasta. Tietysti loman aikana oli mukava hengähtää perheen kanssa hetkeksi Venäjällä sekä tavata vaimon sukulaisia ja ystäviä. 

Ikävintä olisi tietysti olla erossa perheestä, sillä varmasti kahden nuorimman pojan kanssa tarvitaan kahta aikuista ihmistä. 

Allekirjoittanut pohtii, uskaltaako hankkia viisumia ja lähteä autolla Pietariin lomalle.

Juha Molari, D.Th, BBA.
osa-aikainen siivooja
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha