keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Minä ja Maanpuolustuskorkeakoulu urheilukentällä

Tänään aamulla näin ja koin tulevia upseereita. Maanpuolustuskorkeakoulun oppilaat olivat juoksemassa Cooper-testiä Myllypuron Liikuntamyllyssä.

Oma päiväni alkoi jo kello 4:30, jolloin minulla oli herätys. Sitten ilman aamupalaa ripeästi bussilla ja metrolla Helsingin keskustaan muutaman tunnin siivouskeikkaa varten. Tämä siivous on todella tärkeää toimeentuloani varten.

Siivouksen jälkeen tulin Myllypuron halliin. Tykkään mennä kotimatkalla urheilemaan.

Liikuntamyllyssä on hyvä juosta, kun ulkona on jäinen liukas keli. Sisällä lämpötila on ihanteellinen. Radalla jalka ei lipsu.

Omat ajatukset urheilun suhteen on tällä hetkellä hyvin maltilliset. Kutsun tätä aikaa tammikuun loppuun saakka "kuntoutukseksi". Vasta helmikuussa alkaisi varovaisesti "kuntoilu" muutaman kuukauden verran. Lopulta kesällä voisin ehkä aloittaa jo "treenaamisen".

"Kuntoutuksen" syynä on tietysti erittäin heikko kunto, jolloin ei voi aloittaa heti harjoitella, ei edes kuntoilla. Akillesjänteen rasitustulehdus on se määräävä tekijä, jonka mukaan liikun tarkasti itseäni kuunnellen ja varoen vammauttamasta uudestaan akillesjännettä.

Tänään Liikuntamyllyssä tapasin Maanpuolustuskorkeakoulun nuoret upseerit ja joitakin heidän opettajiaan. MPKK:n julkkisupseeri Torsti Siren ei ollut juoksuradalla eikä sen laitamilla, vaan ilmeisesti jossain somen taistelukentillä.

Itse tein ensin "iloista hölkkää" alkulämmittelyn. Hölkkääjiä varten Liikuntamyllyssä on sininen väylä, jota kierretään vastakkaiseen suuntaan, kuin itse punaisella juoksuradalla.

Iloista alkuhölkkää oli noin 3 km. Katsoin ranteessa olevasta sekuntikellosta hölkän vauhtia: että 400 metriä vei aikaa 80 sekuntia. Siten kilometrivauhti oli lämmittelyssä kai noin 3,20.

Vastakkaiseen suuntaan sotilaat juoksivat Cooper-testiä. Vanhempi upseeri MPKK:sta kertoi, että paras voi ehkä juosta 3000m testissä (12 minuuttia), valtaosa alle 3000m.

Alkulämmittelyn jälkeen laitoin kolme aitaa suoralle ja juoksin niitä yli toistakymmentä kertaa. Olin tyytyväinen, että akilles salli aitajuoksun, jossa jopa ponnistan vasemmalla jalalla aidan yli. Juuri vasen akilles on ollut kipeä.

Juoksin vielä sinistä rataa loppuhölkkää pari kilometriä. Pidin suunnilleen saman iloisen mielen, kuin alussakin. Otin siis oikein keveästi, koska kuntoutuksen vaiheessa on varottava: liioitella ei vielä saa!

Kuuntelin ja katselin, että nuorista upseereista muutama taisi juosta hitusen yli 3000m testissä. Keskitalo - nimen kuulin, kun häntä kiiteltiin ja kannustettiin urotekoon. Hän juoksi juuri 3000m. Sillä saattaa jossain saada kuntoisuusloman. En tiedä näiden upseerin ammattiin koulutettavien tavoista.

Kaiken kaikkiaan minulle jäi hyvä mieli, kun nuoret miehet ja muutama nainen juoksi Cooper-testiä. Heidän tulokset olivat kylläkin vaatimattomia. Lämmittelynä hölkkään parempaa vauhtia. Silti MPKK jätti terveen vaikutelman, kun nuoret aikuiset juoksivat. Suomalaiset saisivat ylipäätään juosta enemmän.

MPKK:n kanssa olen kohdannut hyvin ristiriitaisissa tunnelmissa. Kävin kuuntelemassa MPKK:ssa kapteeni Parosen väitöstilaisuuden globaalista jihadismista. Se oli arvokas hetki Santahaminassa.

Toisella kertaa en päässyt edes Santahaminaan. Silloin vastuutaho oli toki Maanpuolustuskoulutusyhdistys. Ennätin puoli vuotta aiemmin ilmoittautua kurssille. Tuon ilmoittautumisen johdosta tällä hetkellä syyttäjällä on syyteharkinnassa kysymys siitä, olenko syyllistynyt vainoamiseen tuon ilmoittautumisen johdosta. Osallistumisoikeuteni evättiin esitelmöitsijöiden ilmeisen hysterian johdosta enkä siis mennyt paikalle, mutta hysterian vakavuuden johdosta poliisi ja syyttäjä pohtivat, olenko aiheuttanut ennakkoilmoittautumisella laittoman uhkauksen.

Tänään en nähnyt Myllypurossa ketään hysteerikkoa, vaikka juoksin nopeammin kuin nuoret upseerit.

Trolli-sanan Googlen kääntäjä antaa suomeksi "peuraksi". Kai asiaan sopii, että peurat ovat upseereita nopeampia?


Juha Molari, D.Th, BBA.
osa-aikainen siivooja
GSM +358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha