tiistai 16. tammikuuta 2018

Presidentti Sauli Niinistö juonitteli aktiivisesti ETYJ-maahantulokieltoa Venäjän valtuuskunnalle

Ylen esittämässä vaalihaastattelussa käy ilmi, että presidentti Sauli Niinistö oli huomattavasti juonikkaampi ja aktiivisempi kulissien takana Venäjän valtuuskunnan saamassa maahantulokiellossa ETYJ-huippukokoukseen, kuin aiemmin on ollut vaikutelma sekä suomalaisessa että venäläisessä mediassa.

Toimittaja Seija Vaaherkumpu kysyi myös koulutuslaivan vierailusta Ahvenanmaalla sekä kyseisestä ETYJ-maahantulokiellosta Venäjän valtuuskunnalle.

Sauli Niinistö teeskentelee kasvojen edessä julkisuudessa, mutta juonittelee pirullisesti kabineteissa kulissien takana.

 Sauli Niinistön oma pirullinen juonittelu


UTVA – hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kokoontui yhdessä tasavallan presidentin Niinistön kanssa. UTVA piti valtuuskunnan pääsyä Suomeen luonnollisena, mutta juuri Niinistö löysi Venäjän valtuuskunnan tavanomaisen ja pääsääntöisen sallimisen sijaan juonittelevan maahantulokiellon, jossa hän itse kuitenkin säilyttää kulissinsa hyvänä taitavana valtiomiehenä ja ”Venäjän ystävänä”!

Seija Vaaherkumpu: ”Pääesikunta kielsi venäläisen purjealuksen, tiettävästi koulutusaluksen, vierailun Ahvenanmaalle viime syksynä. Oliko se oikein vai väärin?”

Sauli Niinistö: ”Sen taustat tulivat minun tietoon vasta jälkeen ja en lähde tässä arvioimaan pääesikunnan tilannekohtaista ratkaisua.”

Seija: ”Ette tiedä, oliko se oikein vai väärin?”

Sauli: ”En lähde arvioimaan sitä. Sanoin.”

Seija: ”Miksi ette?”

Sauli: ”Tuota. Tässä hommassa tulee vastaan asioita, joita ei kannata lähteä julkisuudessa selvittämään.”

Seija: ”Miksi ei? Tämä oli kuitenkin asia, joka herätti paljon keskustelua.”

Sauli: ”Tämän asian taustat saattavat olla sellaisia, en väitä tässä asian yhteydessä niin, mutta joita on turha enää selvitellä.”

Seija: ”Ulkoministeri Timo Soini teki päätöksen venäläisen delegaation estämiseksi ETYJ:n kokoukseen Helsingissä. Oliko päätös oikea vai väärin?”

Sauli: ”Ei se ollut Soinin päätös.”

Seija: ”Ulkoministeriön päätös, vai oliko se teidän päätöksenne?”

Sauli: ”UTVA lähti periaatteessa liikkeelle siitä, että me sallimme, mutta soitin Angela Merkelille ja hänen suosituksensa oli, että tehkää niin sanottu notifikaatiomenettely, kysytte muilta jäsenmailta, onko jollakin sitä jotakin vastaan. Ja kun oli vastaan, niin me olimme sen notifikaatiomenettelyn mukaisesti pakko kieltää.”

SV: ”Oliko tästä Suomelle haittaa?”

Sauli: ”Kyllä minusta oli mielenkiintoista, että sitten aika moni eurooppalainenkin edustaja täällä siis , ETYJ:n edustaja, moitti Suomea, ehkä joitakin niitä, jotka olivat kuitenkin olleet notifikaatiossa vastaan.”
Ahvenmaalle aikoneesta purjeveneestä on professori Timo Vihavainen kirjoittanut hyvin oivaltavan analyysin, joka on saanut tarpeettoman vähän julkisuutta.

Venäjän duuma tuomitsi Suomen päätöksen evätä kuuden Venäjän valtuuskunnan jäsenen maahanpääsyn ETYJ-kokoukseen 5.-9. heinäkuuta 2014. Samalla tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun ETY-kokous järjestettiin Helsingissä. ETYJ perustettiin ETYK:in seuraajksi vuonna 1994. Tuossa vaiheessa ei julkisuudessa ilmaistu, että itse asiassa Sauli Niinistö oli ollut aktiivinen juonimassa maahanpääsyn epäämistä.

Venäjän valtuuskunnan saapumisen epääminen soti ETYJ:in perusajatuksia ja avoimen keskustelun periaaatteita vastaan. Suomi ei sallinut Helsingissä järjestettävään Euroopoan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJin parlamentaariseen kokoukseen saapuvaksi esimerkiksi Venäjän duuman puhemiestä Sergei Naryškinia, joka on EU:n pakotteiden takia matkustuskiellossa.

 

Julkisuudessa vilpillistä teeskentelyä


Julkisuudessa Sauli Niinistö selitteli aikoinaan, että Venäjän valtuuskunnan saapumisen epääminen olisi ”surullinen tilanne”. Itse Niinistön on täytynyt olla täysin laskelmoiva, että notifikaatiomenettelyyn antautuminen johtaa tylyyn lopputulokseen.

Yhtäällä, ”epäystävällisen askeleen” sanottiin siis heikentäneen kahdenvälisiä suhteita.  Tuo epäystävällinen askel oli Sauli Niinistön kulissien takaisesti harkitusti johdattelema.

Toisaalla kuitenkin vakuuteltiin kulissien edessä julkisuudelle Suomen ja Venäjän presidenttien puhelinkeskusteluissa ilmaisseen, että ”maat pystyvät ylläpitämään kahden maan välisiä hyvän naapuruuden ja ystävällisyyden suhteita.”

Komsomolskaja Pravdassa kerrottiinSuomen ulkoasiainministeriön” kieltäytyneen myöntämästä Venäjän valtuuskunnalle viisumia ETYJ-kokoukseen Helsinkiin, mutta presidenttien keskustelleen tämän jälkeen ikävästä asiasta. Venäjän mediassa levisi mielikuva, että ”joidenkin EU-jäsenten painostuksesta” maahantulon kielto olisi toimitettu. 

Tosiasiallisesti juuri presidentti Sauli Niinistö vehkeili UTVA:n asiaa koskevaa myötämielistä näkemystä vastaan notifikaatiomenettelyn, jonka seurauksena Venäjän valtuuskunnalle näyteltiin keskisormea. Sauli Niinistön omasta keskisormesta eivät kertoneet sen enempää Venäjän kuin Suomen media.
Olisi vaikea uskoa, että Venäjän strategisia päätöksiä tekevät johtajat eivät olisi olleet tietoisia presidentti Sauli Niinistön kaksinaismoralistisesta ja vilpillisestä toiminnasta: yhtä pirullista juonittelua kulissien takana - toista hyvää taitavaa valtiomiestä julkisuudessa. Miksi Venäjä kaikesta huolimatta osoittaa flirttailua Sauli Niinistön hyväksi, jää arvailujen varaan.

Sauli Niinistön tuttua juonittelua ja vehkeilyä


Sauli Niinistön juonittelu kabineteissa ja kulissien takana ei ole lainkaan uusi ilmiö. Professori, ulkoasiainneuvos Juhani Suomi on arvostellut voimakkaasti Sauli Niinistön mainitunlaista peliä, jonka seurauksena Suomesta on tehty lännen eteen työnnetty tukikohta Venäjää vastaan. 

Sauli Niinistön jälki on monen vihamielisen päätöksen ja toimen alla, mikäli kulissien taakse pääsisi kurkistamaan.

Puolustusministeriön tutkimusraportin mukaan Sauli Niinistön on presidenttinä kulissien takana kabineteissa vienyt Suomea aktiivisesti Naton ja Amerikan Yhdysvaltojen yhteyteen.

Terveisin,

Juha Molari, D.Th, BBA.
osa-aikainen siivooja
GSM +358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha