torstai 11. tammikuuta 2018

Suomalaisen tiedustelueverstin paljastava haastattelu

Suomen Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen apulaisjohtajan paikalta eläkkeelle jääneen eversti Martti J. Karin haastattelu Etelä-Suomen Sanomissa 10. tammikuuta 2018 ajoittuu jännittävään hetkeen. Hänen laitokseensa liittynyt tietovuoto Helsingin Sanomille on tullut KRP:n rikostutkinnan kohteeksi. Presidentinvaalit ovat juuri huipentumassa ensimmäisen kierroksen äänestyksiin. Siviili- ja sotilastiedustelulainsäädännöstä on jätetty mietintö. Tämä lainvalmistelu etenee eduskunnassa suuntaan tai toiseen.

Tiukkapipoisuudestaan ja lennokkaista salaliittoteorioistaan tunnettu Marko Enqvist esittelee Martti J. Karin haastattelua.

 Tiedusteluasiakirjojen vuoto


HS:n saamien ja osittain julkaisemien salaisten tiedusteluasiakirjojen kokonaiskuva on toistaiseksi epäselvä. Kenen hallussa luvattomasti luovutetut ja HS:n saamat asiakirjat olivat olleet? Mikä oli tämän luovuttajan tarkoitusperä? Mikä oli HS:n yhteydenpito mainitun henkilön kanssa? Mikä oli HS:n tarkoitusperä?

Toisille HS:n operaatio olisi isku Nato-kriittisenä esiintynyttä presidentti Sauli Niinistöä vastaan, mutta toiset epäilevät vuodon jopa lähteneen presidentin kansliasta ja palvelevan Niinistöä. Sotilastiedusteluhan on nimenomaan presidentin palvelija. Toiset huomauttavatkin tarkemmin, että Niinistö ei edes ole kulissien takana Nato-kriittinen, vaan vehkeilee entistä kiinteämmin yhteistyötä ”Lännen” kanssa. Myös tiedustelulainsäädännön lobbaaminen on voitu nähdä vuodon tarkoitusperäksi. 

Sama kauhea kaiku kalmistosta


HS:n esittelemässä aineistossa uhkakuvina esitellään Venäjää. Aivan sama kauhea kaiku kalmistosta kantautuu julki myös Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa, jossa kohutun tiedustelulaitoksen ex-apulaisjohtaja eversti Martti J. Kari esittelee vaatimuksiaan ”lustraation” puolesta ja pelottelee Venäjällä. Teematkin vaikuttavat varsin samoilta HS:n vuodoissa ja ESS:n haastattelussa.

”Lustraatiolla” tarkoitetaan 90-luvun alussa harjoitettua puhdistusta tietyissä itä-Euroopan valtioissa. Tarkoituksena olisi rajoitettaa entisten kommunistien ja etenkin salaisen poliisin ilmiantajien pääsyä poliittisiin johtotehtäviin tai virkamiesasemiin uudessa valtiollisessa tilanteessa. Tuota käsitettä käyttäen Martti J. Kari vaati aivan eläkepäiviensä alussa Suomessa suoritettavaa lustraatiota, poliittista puhdistusta, jossa väärät poliittiset tahot eivät saisi enää toimia yhdenvertaisesti sopivien poliittisten tahojen kanssa.

Mielenkiintoiseksi lustraation vaatimus tulee senkin johdosta, että sen lausuu sotilastiedustelun pomo juuri eläkkeelle siirryttyään. Tämän kaiken vainoharhaisuuden hän on tukahduttanut viranomaisjargoniaan nämä vuosikymmenet, kunnes nyt vuoti julki työyhteisönsä todellisen kulttuurin ja eetoksen. Tai vähintään apulaisjohtajan omat haamut pääsivät nyt julki, jonka hän aiemmin tukahdutti.

Martti J. Kari ei yksilöinyt, mikä merkittävä valtiollinen muutos olisi Suomessa tapahtunut ja milloin, jotta lustraatioon olisi tarvetta. Itä-Euroopassahan ”lustraatio” oli uuden valtakoneiston suorittama toimi uutta hallintoa varten. Tilanne oli toinen entisissä itäblokin valtioissa, joissa koko vanha valtiojärjestelmä muuttui – ja monet heistä liittyivät alisteisiksi sotilasliitto Naton järjestelmille. Kuka edustaisi suomalaista uutta valtiollista isäntää, jolle uskollista ja luotettavaa palvelijaa kysytään tällä hetkellä, jotta vanhan järjestelmän palvelijat eivät olisi enää mukana?

Sinänsä on tietysti reilua kaikenlainen läpinäkyvyys, sikäli kuin historiallinen ymmärrys ja taju anakronistisen detaljien poiminnan sijasta valtaa. Demarien ja Kokoomuksen yhteydet CIA:n kanssa tarvitsivat tulla myös läpivalaistuksi entistä voimakkaammin. Martti J. Kari ei selvästikään viitannut Alexander Stubbin tai Jori Arposen epäilyttäviin kontakteihin CIA-agenttien kanssa. Martti Ahtisaaren yhteyksistä on ollut paljonkin kansainvälistä keskustelua, vaikka Suomessa häntä luonnollisesti suojellaan. Vihreiden Pekka Haaviston asuntokaupat Yhdysvaltain valtion kanssa ex-sotilasasiamiehen asunnosta ansaitsisivat paremman läpivalaisun, mutta Martti J. Kari katsoo ainoastaan idän väitettyihin ongelmiin.

Laitettiin noille läntisille vaikutuksille pienempi tai isompi painoarvo suhteessa Venäjän vaikutukseen, niin Martti J. Kari siirtää huomion keskusteluun Venäjästä tilanteessa, jossa kiistatta Ruotsin ulkoministeri on moittinut Naton painostavan Ruotsia ja jossa globaali jihadismi on vakava ongelma. Menettely ei vaikuta tasapainoiselta.

Tiukkapipoisten russofobien suosioon


Tiedustelu-upseerin haastattelu on otsikoitu ennakoivasti: ”Venäjän varjossa oltava valveilla”.

Eversti Martti J. Karin haastattelua ovat Facebookissa jakeneet suurella antaumuksella Jukka Mallinen ja Marko Enqvist, molemmat tunnetusti jo vuosikaudet ahtautuneina tiukkoihin pipoihinsa, jossa tilassaan he kaikenlaisten villien luulottelujen varassa säikyttelevät Kremlin menoista sekä Kreml-mielisten juonitteluista Suomessa.

Tuskin kovin moni ottaa Mallista ja Enqvistiä aivan vakavasti, mutta heillä on tietty oma maineensa rakentanut piirinsä. Martti J. Karin haastattelun uppoaminen tuollaiseen otolliseen maaperään kertoo tietysti hyvin ikävää Suomen sotilastiedustelun horisontista, jollei jopa houreista.

Mihin pistetään 20 miljoonaa euroa vuodessa?


Martti J. Kari ei ole ensi tuttavuus, joka tulisi julki vasta ESS:n haastattelussa, vaan hänen keskeinen osallistumisensa tiedustelulainsäädännön laadintaan on ollut hyvin tunnettu jo kauan aikaa. Kysehän on ollut siitä, mitä oikeaa tulosta yli 20 miljoonan euron sijoittaminen tiedustelutoimintaan, ”väärän tiedon jahtaajille”, saa aikaan Suomesssa.
19.4.2017 julkaistut sivumäärältään massiiviset mietinnöt antavat erään ikävän näytteen tarkoitusperistä: Puolustusministeriön sotilastiedustelua varten mietintö 394 sivua ja Sisäministeriön siviilitiedustelua varten mietintö 452 sivua. Sisällöltään näissä on runsaasti päällekkäisyyksiä. Massiivinen sivumäärä kätkee massiivisen määrän vastaamatta jätettyjä vakavia ongelmia, joista pienin on esitettävät noin 20 miljoonan euron vuosittaiset lisäkulut kaikenlaisen tiedustelun mahdollistamiseksi.
Sotilastiedustelun tarpeellisuus määritellään esityksen sivulla 12 informaatio-operaatioilla ja hybridivaikuttamisella. Sivulla 29 sotilastiedustelun mietinnössä todetaan sosiaalisen median keskeisyys sotilastiedustelulle. Siviilitiedustelumietinnössä nähdään uhkien luonteeksi, että osallistujat ”kommunikoivat yli valtiorajojen”. Tätä varten tarvittaisiin ”uhkien taustalle olevien valtiollisten ja ei-valtiollisten tahojen tunnistamista”. Siviilitiedustelumietintö luonnehtii esityksen tavoitteeksi suojautua valemediaa ja väärän tiedon levittämistä vastaan (s. 127). Yksityiskohtaisissa perusteluissa painotetaan, että ”tiedustelumenetelmien käyttö ei olisi rikossidonnaista” (s. 182). Tästä on kirjoitettu seikkaperäisemmin edesmenneessä MV-lehdessä.

 

Sotilastiedustelu hourii infosodan tarpeisiin


Martti J. Karin ESS-haastattelu avaa vallitsevaa outoa eetosta helpolla tavalla, mikäli massiivisten mietintöjen teksti on jäänyt hämäräksi joillekin kaikesta huolimatta.

ESS:n haastattelussa eversti evp. Kari varoittaa Venäjää vastaan: ”Me olemme liian sinisilmäisiä”.

Kari yhdistää haastattelussa lustraation vaatimuksen lähemmäksi presidenttivaaleja, kuin tällaisia yksittäisiä pieniä kansalaisia, ja moittii, että Suomen valtiollisen johdon ”mahdollisia Venäjä-kytkentöjä” ei ole riittävästi aikoinaan selvitetty. Kyseinen pelimiehen potku kohdistuu vaalitilanteessa lähinnä Sauli Niinistön, Paavo Väyrysen ja NKP:n koulussa pätevöityneen Nils Torvaldsin henkilöhistoriaan. Heillä voisi olla poliittista historiaa Neuvostoliiton aikaisessa Suomessa.

Kari moittii, että Suomessa oltaisiin liian sinisilmäisiä myös nykyisen Venäjän suhteen. Hän toistaa Rosaton-fobiaa, niin kuin HS:n laittomasti julkaisema asiakirja Karin ex-työnantajan laitokselta. Hän toistaa KHL&Jokerit-fobiaa, mutta ei lainkaan puhu Espoon Bluesin 30 miljoonan euron tappioista. Hänelle Jokerien tilinpäätös on ainoa merkillinen mysteeri, jota pitää kauhistella tiedustelumiehen mielissä.

Eversti evp. Karin väitteisiin on helppo vastata, että ne ovat eläkeläismiehen houreita, kuten ne on oikein arvioida niiden omassa viitekehyksessään, mutta toisaalta houreetkin ovat kiinnostavia.
Tällä kertaa ne paljastavat sotilastiedustelun olevan enemmän houreiden avulla tarinoita sepittävien virkailijoiden harjoittamaa infosotaa varten, kuin todellista asiantuntijuuteen perustuvaa datan analyysiä. Suomen sotilastiedustelu on alistettu infosodalle, Nato-henkiselle informaatiovaikuttamiselle Suomen kansalaisia vastaan.

Ei mitään tiedusteludatan hallintaa


Suomen Puolustusvoimien Tutkimuslaitos otti toista vuotta sitten yhteyttä eversti Karin Sotilastiedusteluun allekirjoittaneen pitkäaikaistyöttömän osa-aikaisen wc-siivoojan selvittämiseksi. Martti J. Kari ei ole henkilökohtaisesti kiistänyt eikä vahvistanut, onko Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen kyseisen pyynnön jälkeen sotilastiedustelun vastavakoilu aloittanut sähköpostien ja muun tietoliikenteen kyyläämisen tai jotkut muut tiedustelutehtävät. Tuloksena ei ole kuitenkaan ollut mitään ”löytöä”, koska mitään ei ole ”löydettävissä”.

Kirjoitin 16. lokakuuta 2015 sotatieteen tohtori Saara Jantusen juuri julkaistusta pamfletista ”Infosota”, että siinä Jantunen pommittaa siviili-ihmisiä.  Kirjoitelman tarkempi lukeminen paljasti, että Jantunen ei tehnyt analyysia informaatiosodasta, vaan harjoitti informaatiosotaa. Hänen on epäilty kuuluvan myös Turvallisuuskomitean pahamaineiseksi ryvettyneeseen ”asiantuntijaverkostoon”, joka houri kaikenlaisia kauheuksia. Jantunen on itse kuitenkin kiistänyt kuulumisensa kyseiseen verkostoon.

Saara Jantunen ei rakentanut Venäjän informaatiovaikuttamisen verkostoja Suomessa minkään tosiasiallisen tiedustelutiedon ja -osaamisen varaan eikä edes pätevän tutkimustyön varaan, vaan suhteellisen pienen piirinsä harjoittamaan ”russofobiseen” älämölöön Facebookissa. Hyvin monet tuosta älämölöstä oli esitelty vastaavassa mielentilassa aiemmin everstiluutnantti Torsti Sirénin ja häneen linkittyvien henkilöiden hullunhauskoilla sivustoilla.

Koska pitkäaikaistyöttömänä miehenä olin lukuisilla sivuilla esitelty Venäjän vaikuttaja-agenttien rintamassa Saara Jantusen kohukirjassa, niin oli helposti havaittavissa, että Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen tutkijan infosota-kirjoittelu ei ainakaan perustunut oikeaan tiedustelutietoon, jonka syvällisen osaamisen jälkeen hän olisi tehnyt laadukkaan teoksen informaatiosodan tilanteesta Suomessa. 

Omalla kohdallani tietysti näin kirkkaasti, että tiedustelutiedon hallinnut henkilö olisi löytänyt huomattavasti kiinnostavempia kontakteja ja seikkoja mustaa-PR -toimintaansa varten, kuin mitä nyt osattiin esitellä kirjasessa, vaikka nuokin ”kiinnostavat seikat” olisivat vakavan analyysin jälkeen paljastaneet olemattomiksi.

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen infosodan tutkijan harjoittama informaatiosodankäynti laajasti levitystä saaneessa kirjasessaan ja Puolustusvoimien sotilastiedustelun ex-apulaisjohtajan harjoittama informaatiosodankäynti ESS:n haastattelussa ovat yhdensuuntaiset, mutta kumpikaan ei osoita mitään tiedusteludatan hallintaa.
Juuri tämä herättää huomion: molemmat yksisuuntaista infosotaa, mutta ilman mitään tiedusteludatan hallintaa.

”Tavallisen kansalaisen sähköpostiviestit”


Tiedustelulainsäädäntöä eversti evp. Kari kommentoi ESS:n haastattelussa merkillisesti:
Turha stressata, ellet olet vakooja tai terroristi”. ”Tavallisen kansalaisen sähköpostiviestit poistetaan, jos ne tarttuvat seilaan”.
20 miljoonan euron panostus uuteen tiedustelutoimintaan on merkillistä, kun Suomessa Venäjän agentteja tai ISIS-terroristeja ei kuitenkaan tavoitettaisi sähköpostiviestien tiedustelulla. Vain melko pöhkö henkilö voi uskoa verkkoliikennetiedustelun saavuttavan Venäjän agenttien merkityksellisen toiminnan Suomessa. Sama on sanottava ISIS-terroristien kommunikaatiolle, eikä tämä tarkoita vain sähköpostiliikennettä vaan ihan kaikkea verkkoliikennettä mukaanlukien puhelimet.

Oikeilla agenteilla on toki muut verkostot viestintään kuin sähköpostit ja mobiilipuhelimet! Jos jotain Suomessa sähköpostien avulla voitaisiin etsiä ja ”löytää”, olisi kansalaisten omaan ajatteluun perustuvaa ”informaatiovaikuttamista”, jota on tullut erheelliseksi tavaksi leimata ”Venäjän informaatiovaikuttamiseksi”, kun esimerkiksi yksityishenkilöt Gleb Simanov, Daria Skippari-Smirnov, Marina Muhonen, Olga Tšižek-Kinnunen, Petri Krohn tai Jon Hellevig kommentoivat tapahtumien kulkua sosiaalisessa mediassa, venäläiselle medialle tai venäläismieliseksi koetulle medialle. Tai jos Eurooppalainen itsenäinen hybriditutkimuslaitos keskustelee keskuudessaan (Bäckman, Molari, Krohn) toimintasuunnitelmista. Siitä ei saa kuitenkaan mitään kuvaa tai linkkiä "Venäjän agenttien" toiminnasta. Agentit eivät kommunikoi sähköpostien välityksellä.
Loppujen lopuksi 20 miljoonan euron panostus on suuri vedätys, joka perustuu epärehelliseen pelotteluun. Näytteille voidaan noilla rahoilla nostaa ”Venäjän vaikuttamisesta” vain tavallisia poliitikkoja, reippaita liikemiehiä ja pieniä suomalaisia kansalaisia, joilla on erilainen mielipide kuin Nato-trolleilla. Agenteista ei ole edes vähäistä hajua noissa yhteyksissä. Lopulta kyse onkin palkkatulojen varmistamisesta tietyn alan tyypeille, joiden työ on valtaosin tuloksetonta ja tarpeetonta.

 Venäjä sallii liian paljon


Laura Huhtasaaren poliittinen kokemus on varsin nuorta ja tuskin äänestän häntäkään vaaleissa, mutta muistutuksessa ydinaseista hän hipaisi totuutta. Erään satunnaisen kerran vuosia sitten ex-Neuvostoliiton ex-sotilasasiamies sattui tervehtimään minua helsinkiläisessä uimahallissa ja kertoi, että Venäjä ei missään tilanteessa aikoisi miehittää Suomea ja uhrata resursseja sellaiseen. Jos kriisi olisi Venäjää uhkaavaa, silloin asia ratkaistaan ydinaseilla.

Tuo kyyninen asenne näkyy valitettavasti Venäjän johdolla myös informaatiovaikuttamisessa sosiaalisessa mediassa ja muussa mediassa Suomen suhteen: eihän Venäjä valitettavasti piittaa Sauli Niinistön vilpillisestä touhusta, vaikka näkevät ja tietävät sen. Venäjä ei pelkää Suomen median ilmapiirin natottamista ja tyytyy vain katselemaan sekä kiittelemään hyvää naapuria. Ne ovat yksittäisiä aktivisteja Venäjällä, jotka kiinnittävät asiaan huomiota. Siellä ei uhrata ruplia ryssävihasta kärsineiden suomalaisten dissidenttien tukemiseksi. Tietenkin Venäjällä on omat palkalliset asiamiehensä, jotka tekevät työnsä virkansa puolesta, eivätkä tarvitse vapaaehtoista aktivismia Suomesta.

Loppujen lopuksi Venäjä tietää, että heillä on ydinaseet. Ne ratkaisevat informaatiosodan viimeisen tilanteen, jos Suomesta saapuu oikea uhka. Tietenkin tämä on surullista.

Lehtijuttu: Etelä-Suomen SanomatJuha Molari, D.Th, BBA.
osa-aikainen siivooja
GSM +358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha