maanantai 19. maaliskuuta 2018

Arto Luukkanen passasi debaatin Venäjän vaaleista

Maanantaina 19.3.2018 käytiin mielenkiintoinen episodi. Radio Dein toimittaja löysi minut ”teologian tohtorin”, kuten hän puhutteli kunnioittaen, jotta tulisin keskustelemaan keskiviikkona Venäjän vaaleista Arto Luukkasen kanssa. 

Oma pieni kosketukseni Venäjään


Tarkennin, että minua saa toki puhutella ”teologian tohtoriksi”, mutta olen myös suorittanut 180 opintoviikon verran tradenomin tutkinnon, joka keskittyi Venäjän liiketoimintaan. Olen opiskellut myös Pietarin valtiollisessa finanssi- ja ekonomiyliopistossa. Vaikka olen Arto Luukkasen tavoin teologian tohtori, niin olen toki myös liiketalouden näkökulmasta tutustunut opinnoissani Venäjään. Lisäksi toimin vuosikymmenen verran Venäjän kauppaan erikoistuneessa talouslehdessä.

Energinen suurmies Arto Luukkanen halusi valita sopivan intellektuellin keskustelutoverin, kun aiheena on Venäjän vaalit.


Radio Dein kutsu ilahdutti minua kovasti. Toimittaja oli yllättynyt myönteisesti, kun kerroin, että tunnen Arto Luukkasen jo yli 40 vuoden ajalta! Muistan Arton ”isona” provokaattorina jo Savonlinnan Talvisalon koulusta, kun olimme rinnakkaisluokilla.

Ja toimittajaa kiinnosti informaatiosodan näkökulma, sillä olihan minulla lähempi kokemus Venäjän RT-kanavaan kuin Artolla tai oikeastaan useallakaan suomalaisella: kirjoittelin RT-kanavan poliittisia kolumneja 2011-2012 tiimissä, johon kuului myös presidentti Dmitri Medvedev, Dmitri Rogozin ja muutama muu henkilö. 

Sen jälkeen olen kirjoittanut muutaman artikkelin myös Venäjän hallituksen viralliseen lehteen. Blogissani on tuhat medialeikettä, joissa Venäjän media on muistanut minua. Paria tutkimustakin olen ollut julkaisemassa Venäjän presidentin alaisessa hallintoakatemiassa muutama vuosi sitten. Niin on kai joku näkökulma muodostunut. Venäjän turvallisuusneuvoston jäsen, professorimies, kunnioitti minua nimeltä mainiten jopa omassa väitöskirjassaan, joka käsitteli informaatiosotaa.

Kirjoitin artikkeleita ja jopa RT-kanavan kolumnin edellisten vaalien yhteydessä vuoden 2012 alussa CIA:n tarpeisiin luodun, Yhdysvaltojen budjetin rahoittaman NED:n tukemista Aleksei Navalnyista ja vaalien arviointiin erikoistuneesta Golos - järjestöstä. Navalnyi itse ja hänen kannattajansa tunnetusti suutahtivat jutusta. Tänä päivänä Navalnyi ja Golos ovat jälleen esillä. Joku kokemus on päässyt minullekin muodostumaan.

Nämä kokemukset ovat kertyneet ihan kuin itsestään  kun samanaikaisesti tiedostan ja tunnustan avoimesti  että minulla ei ole mitään ammatillista ja järjestöihin liittyvää Venäjä-linkkiä  Olen vain pieni itsenäinen suomalaismies, joka näkee ja ajattelee muutakin kuin Hesari ja Yle antavat agendaksi. 

Arto Luukkasen "väsähtänyt Putin"


Luin jo valmiiksi, mitä Arto Luukkanen kirjoitti 19.3. ”Kuolleista sieluista” Venäjän vaalien yhteydessä. Hänen ensimmäinen lause oli ”väärennökset ja vaalivilpit”. Arton mukaan Venäjän vaaleissa valheen avulla esiteltiin kansan ”suurta lojaalisuutta”. Todellisuudessa Vladimit Putin olisi ”väsähtänyt” ja vaalikansakin ”väsynyt”.

Tietenkin mielellään olisin keskustellut noista viimeisistäkin lauseista, kertooko ”väsähtyneisyys” Arton omaa kokemusta elämään vai todella Vladimir Putinin elämänkokemusta. Minulla on epäilys, että Arto heijastelee enemmän omia tuntemuksiaan a eurooppalaisen unelman väsyneisyyttä, kuin kuvaisi Venäjän oloja, joissa on toki haasteita. 90-luvun Venäjällä luottamus politiikkaan oli joka tapauksessa surkea, mutta Putinin kaudella venäläisten  luottamus on vahvistunut omaan valtionsa. 

Siitäkin olisin mielellään keskustellut, miten tuo Venäjän informaatiosota todella toimitetaan RT-kanavan kautta, kun informaatiosota olisi toimittajan mukaan ollut keskustelun aiheena. Rohkenen uskoa, että RT-kanavan johtajien kanssa päivittäin puhelin tai sähköpostiyhteyksissä neuvotellen vuoden ajan tunnen kanavan toiminnasta jotain sellaistakin, mitä Helsingissä ei yliopiston työhuoneessaan Arto Luukkanen ole oivaltanut eikä edes Lontoossa tms. matkustaessaan saanut tietää.

Datshalla söin saslikia ja juttelin Krimin vihreiden miesten päällikön sekä Putinin KGB:n aikaisen kenraalin kanssa.


Arto Luukkanen on kirjoittantu Putinin ”sekurokratiasta”. Siitäkin olisin voinut keskustella, kun olen tavannut Putinin KGB-aikaisen KGB-kenraalin, olemme syöneet yhdessä saslikia ja olen muodostanut ihmisenä näkökulman, jota ei seikkailutarinoita kehittelevistä kirjoista oikein löydy. Olen tavannut kesämökkeillessä ihan perhetuttavuuden piiriin kuuluvan arvovaltaisen upseerin, jonka joukot olivat Krimiä vapauttamassa vihreinä rauhanpuolustajina. Ehkä joku näkökulma on täten muodostunut.

Suomalainen debaatti


Mutta Radio Dein toimittaja lähetti viestin, kun Arto Luukkanen kauhistui minun saapumistani keskustelemaan hänen kanssaan:

Hei Juho. Valitettavasti Luukkanen halua studioon tutkijan. Eli joudun passaamaan debatin sinun osaltasi” (19.3.2018 kello 17:17).
Arto Luukkanen tahtoo sopivat keskustelijat.

Suomalainen laadukas debaatti on tietenkin sellainen, että siinä samanmieliset keskustelevat. Arto löytänee sopivan tutkijan, joka voi olla kenties Jessikka Aro, Saara Jantunen, Janne Riiheläinen, Hanna Smith, Mika Aaltola, Katri Pynnöniemi, Sinikukka Saari. Heillä kaikilla on myös sopivat näkemykset.

Jon Hellevig tiivistää ytimekkäästi faktat, joista suomalaiset "asiantuntijat" visusti vaikenevat:

"Putin sai 84.95% ulkovenäläisten äänistä, mikä on enemmän kuin 76.6% itse Venäjällä. - Tämä jos mikään osoittaa virheelliseksi Suomen valtamedian valehtelu kampanjan millä pyritään väittämään, että vaalit Venäjällä ei olleet vapaat, mm. siksi että media suosi Putinia tai että heidät "pakotettiin äänestämään". Nythän nuo kaikki ihmiset, jotka asuu lännessä ja saa sieltä tietonsa ja voivat vapaasti valita äänestävätkö vai ei, silti äänesti Putinia, vai vielä enemmän."

Kuvassa allekirjoittanut ilmeisesti "teeskentelee" putinistin tavoin, ettei olisi väsähtäneen oloinen. Varmaa on, että Arto ei "teeskentele" tällä tavalla aitajuoksua harrastaen.

Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM +358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha