tiistai 10. huhtikuuta 2018

Päätoimittajien vetoomus: valtamedian toimittajista sotilasviranomaisia

Suomalaiset päätoimittajat samaistavat toimittajat eräänlaisiin sotilasviranomaisiin poikkeuslain tilanteessa ja kutsuvat toimittajiin kohdistettua tarkkaavaisuutta ”vainoksi”. Päätoimittajat kutsuvat kansalaisten pahoja toimia ”painostukseksi” ja ”suoranaiseksi uhkailuksi”, mutta vaikenevat Ilja Janitskinin ja Juha Korhosen kohtaamasta vainosta.

Yli 80 päätoimittajan vetoomus


Suomalaiset päätoimittajat nostavat esille Turun Sanomien/Lännen Median Rebekka Härkösen sekä Ylen Jessikka Aron. Näihin kohdistuneet kritiikit olisivat päätoimittajien mukaan ”hybridivaikuttamista ja informaatiosodan keinoja”.

Päätoimittajien mukaan toimittajien kritiikki synnyttäisi ”itsesensuurin”. Päätoimittajien ratkaisu on päinvastoin kieltää kaikki valtaeliitin valheiden kritiikki.

Yli 80 päätoimittajaa eivät lainkaan muistaneet vetoomuksessaan Ilja Janitskinin ja Juha Korhosen kokemaa vainoa. Janitskin on ollut syyttömänä, pelkkien merkillisten rikostutkintapyyntöjen jälkeen vangittuna jo toista vuotta. Päätoimittajien nimilistaa on jo ennätetty kutsua Nato-trollien listaksi.

Helsingin Sanomissa päätoimittajien vetoomus on yhdistetty toimittajan juridisen aseman määrittelyyn eräänlaiseksi sotilasinformaatikoksi. Kun aiemmin lainsäätäjän ja eurooppalaisen oikeuden mukaan juuri ”julkiselle areenalle” astuvan ihmisen tuli tietää saavansa kestää enemmän kritiikkiä kuin yksityisihmisen, niin nyt haetaan syytesuojaa viranomaisille, jollaisiksi myös toimittajat tehdään.

Toimittajan valeuutisten kritisoinnista tehdään viranomaisen väkivaltaista vastustamista. Tällaista menettelyä itse asiassa jo eräissä keskeneräisissä rikostutkinnoissa tavoitellaan. Kansalaisyhteiskunnan toiminta ja mediakriittinen aktiviteetti estetään vaatimuksella. Media ja kansalaiset alistetaan poikkeustilaan.

Päätoimittajien menettelyä voi pitää yrityksenä vaikuttaa oikeuslaitoksen toimintaan, kun Jessikka Aron puolesta on esitutkinta saatettu syyteharkinnan jälkeen odottamaan käräjäoikeuden käsittelyä.

Ketä oikeasti mustamaalataan?


Päätoimittajat ovat kehitelleet sanallisen taitonsa huippuunsa eikä tähän ole vastaansanomista:

”Emme hyväksy suomalaisen yhteiskunnan muuttumista sellaiseksi, jossa kuka tahansa julkisuudessa esiintyvä ja avoimuutta osoittava henkilö voidaan altistaa kiusaamiselle ja mustamaalaukselle ilman keinoja siihen puuttua”.

Kauniin virkkeen yhteydessä olisivat päätoimittajat voineet arvioida hiukan terävämmin sitä, kuka ja ketkä ovat olleet Helsingin Sanomien ja muiden medioitten mustamaalauksen kohteen vuosikaudet ja jopa vuosikymmenet.

Rebekka Härkösen tapauksessa päätoimittajat unohtavat sen, ettei rikostutkinnassa havaittu rikosta, jonka mahdollisesti Härkönen olisi tahtonut löytää Jussi Halla-ahon Facebook-päivityksestä tai MV-lehdestä, joissa ei edes hänen nimeään mainittu. Poliisi ei halunnut viedä tutkintaa eteenpäin, kun Rebekka Härkönen ei kyennyt tuomaan selkeitä näyttöjä väittämistään rikoksista.

Päätoimittajat näyttäisivät tahtovan uuden lain, jonka aikana ei enää huonoja toimittajia ja huonoa journalismia sekä Nato-trollausta saisi arvostella. Myös ”poliittisesti korrekti” maahanmuuttomyönteisuus ja islamilainen monikulttuurinen ihanuus kuuluvat aihepiireihin, joista kirjoitettuja valtamedian juttuja ei saisi arvostella.

Päätoimittajat vaativat, että valtamedian infosotaa harjoittavia toimittajia koskisivat eri lait kuin kansaa, joka on tympääntynyt propagandaan. Kaikki kritiikki ja kyseenalaistaminen tulisi lopettaa. On jopa vainoa, jos ”väärän median” tai ”valemedian” edustaja osallistuu tai pelkästään ilmoittautuu tilaisuuteen, jossa viranomaisen asemaan kohonneet asiantuntijat kertovat infosodasta.

Miten Rebekka Härkönen suututti suomalaiset?


Rebekka Härkönen suututti suomalaisia tukemalla Turun terroristia epärealistisella jutullaan ”Terrorismion inhimillisyyttä”. Turun Sanomat ovat jatkanut järkkyttävällä linjallaan 10.4.2018, kun lehdessä julkaistiin neljännessivun suuret kuvat Turun puukottajasta ikään kuin tämä olisi suurikin ihmisoikeussankari. Puukottaja nauttii myös selvästi julkisuudesta, jota Turun Sanomat palvelee.

Rebekka Härkösen eräät käsitykset eivät vastaa suomalaisten moraalitajua.


Jessikka Aro on twitterissä kiittänyt päätoimittajia näiden vetoomuksesta. Hän myös toistaa ehdotuksensa eduskunnalle, että kovemmat rangaistukset, yleinen syyte käyttöön, poliiseilta ja syyttäjältä tuki ”vihan uhreille”. Jessikka kävi esittämässä viime vuoden keväällä näkemyksensä Eduskunnan hallintovaliokunnassa.

Jessikka Aro muistuttaa eduskunnassa esiintymisestään.


Jessikka Aro on eräs näkyvä julkkis oudossa kampanjassa, joka ei kuitenkaan nauti läheskään kaikkien ymmärrystä. Iivi Anna Masso kirjoittaa nasevasti:

”Toimittajat itse ovat kuitenkin harrastaneet vainoamista, puolustaneet toisiaan niin tehdessään, päätoimittajien suostumuksella ellei heidän käskystään. Koskeeko kannanotto heitä itseään? Nimimerkki ”kokemusta kohteena”.
Iivi Anna Masson kritiikki päätoimittajien vetoomusta kohtaan on hyvin perusteltu.

Saako enää edes reagoida?


Jessikka Aro kävi juuri äskettäin luennoimassa Norjassa, jossa hän Natolle palveluksia antavan everstiluutnantin Keir Hagen Karlsenin vieressä julisti, miten kauhean paha MV-lehti on. Videossa Aron esitelmöinti alkaa puolen tunnin jälkeen.  MV-lehti olisi jopa suuri turvallisuusriski. Sellaista sanomaa Aro kiertää maailmassa puhumassa toistamiseen, mutta ei tunnetusti hyväksy, jos hänen esitystään ei pidä totuuden kuvauksena.

Jessikka Aro puhui Norjassa lukeneiston edustajana.


Mikäli MV-lehti tai joku nimeltä mainittu henkilö pelkästään reagoi Aron esittämään edellä mainittuun väitteeseen, tätä reagointia – olipa kuinka asiallinen ja hillitty tahansa - pidettäneen vainoamisena tai törkeänä kunnianloukkauksena.

Jessikka Aro ja everstiluutnantti vaativat rajuja toimia "disinformaatiota" vastaan.


Jessikka Aron mukaan turvallisuusriski olisi MV-lehti siinäkin, että hänen varoituksiaan eräät yliopistoihmiset eivät kuuntele, vaan lukeavat ja levittävät MV-lehden sisältöä. Ylioppilas Jessikka Aro ilmoittaa ihmettelynsä ”meidän lukeneiston” (Jessikka Aron käyttämä ilmaisu) puolesta, kun pelkästään moukat eivät ammenna MV-lehdestä.

Kirjoittaja: Juha Molari, juhamolari@gmail.com