maanantai 13. elokuuta 2012

Vladislav Surkov valvoo Venäjän uskonnollisia oloja


Venäjällä uskonnollisten asioiden ja suhteiden hoitoa sekä valvontaa varten nimettiin erittäin vaikutusvaltainen henkilö, varapääministeri Vladislav Jurjevitš Surkov (Владислав Юрьевич Сурков).

Tämä valinta osoittaa Venäjän hallituksen ja presidentin kunnioittavaa, vakavaa suhtautumista suuren valtion uskonnollisia yhteisöjä kohtaan. Valinta osoittaa Venäjän perustuslaillisen oikeusvaltion mukaista toimintaa Federaation monikulttuurisen, moniuskonnollisen ja monikielellisen väestön palvelemiseksi. Valinta on selvä signaali alueiden Venäjän ja näiden uskontojen tarpeiden kunnioittavaa kohtaamista varten. Surkov on ollut myös eräs suvereenin demokratian ideologeista.

Vladislav Surkov on syntynyt ja kasvanut ensimmäiset viisi vuottansa Tšetšeniassa; viiden vuoden ikäisen Vladislavin äiti ja isä erosivat toisistaan. Hänen isänsä on tšetšeeni. Äiti työskenteli Tšetšeniassa autonomisessa sosialistisessa neuvostotasavallassa opettajana. Vladislav Surkovin elämän ensimmäiset viisi vuotta loivat häneen patrioottisen rakkauden synnyinseutuja ja isänmaatansa kohtaan, mikä ilmenee myös hänen selkeässä vakaumuksessaan: ”Tšetšenian on pysyttävä Venäjällä” (Чечня должна оставаться в России; SPIEGEL kesäkuu 2005).

Venäjän uskontokuntien johtajat ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä Surkovin valintaan. Ortodoksisen kirkon arkkipappi Vsevolod Chaplin ilmoitti tyytyväisyytensä valoisan, energisen Surkovin valintaan. Moninaiset keskustelut uskonnollisten järjestöjen omaisuudesta, uskonnollisesta opetuksesta koulussa, sotilaspapeista ja ääriliikkeitä koskevasta lainsäädännöstä voivat edistyä hyvin Vladislav Surkovin vaikutuksesta.

Pohjois-Kaukasiaan on perustettu viime vuosina useita islamilaisia yliopistoja. Tällainen islamilainen tervehenkisyys on tunnetusti Surkovin mieleen. Vladimir Surkov määritteli 20 toukokuuta 2011 Dagestanissa papiston edustajien kanssa käydyssä neuvotteluissa, että ”Venäjän islam on rauhan uskonto, joka rakentaa hyvää naapuruutta ja kunnioittaa kaikkien Venäjän kansojen historiallisia suhteita”. ”Ääriainekset edustavat perverssia islamia, jota vastaan on taisteltava”. Nuo ääriainekset tahtoisivat de-russofikaatioon, ei-venäläistämiseen, Kaukasuksella.

Surkov on muistuttanut, että mitä pienempi paikka on uskonnollisilla ääriliikkeillä, sitä helpompaa on talouselämällä ja yhteiskunnassa. Kysymyksellä on suora vaikutus talouden ja poliittisen elämän menestykseen. Surkovin ei tarvitse elää missään länsimaisessa idealismissa ja valheessa, kun arvioi Pohjois-Kaukasian uskonnollista tilannetta, jos edes muutoin venäläiset eläisivät sellaisissa kuvitelmissa, vaan hänellä on lapsuuden rakkaus alueen hyvää kehitystä kohtaan. Surkov on korostanut toistuvasti islamia luovuuden ja mahdollisuuksien näkökulmasta, mikä kaunis ja hengellinen näkemys on terveellinen korjaus siihen synkkään, veriseen mielikuvaan, jonka perverssit ääriainekset ovat luoneet tajuntoihin.

Vladimir Surkovin valintaa ovat Venäjän uskonnolliset yhdyskunnat avoimesti kiittäneet. Ainoastaan länsimaisten tiedustelupalvelujen ja länsimaisten valtiollisten budjettien rahoittama Radio Liberty News on ilmaissut närkästymisensä Surkovin valintaan. RLN kutsuu Surkovin valintaa Venäjän kääntymiseksi modernisaatiosta uskonnon puoleen. RLN tuo esille, että Surkov toimi nuoruudessa Komsomolissa (allekirjoittaneen lisäys: niin kuin Neuvostoliiton aikana liki kaikki pystyvät nuoret toimivat), ja että Surkov tahtoo torjua Dagestanin ääriainesten väärennettyä islamia.. . . . . . . .

_ _ _ _

Juha Molari Юха Молaри

pitkäaikaistyötön (elää Kelan peruspäivärahalla),

GSM +358 44 275 8284

Teologian tohtori, BBA

Blog http://juhamolari.blogspot.com/ ja VKontakte-profiili http://vk.com/id157941374

Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

EMAIL juhamolari-AT-rambler.ru ja juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.htmlEi kommentteja:

Lähetä kommentti