tiistai 18. joulukuuta 2012

Anneli Jäätteenmäki: Viisumivapaus nopeuttaa kehitystä

Lähde: Baltinfo

MEP, entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki kehottaa Suomea nopeuttaa viisumivapauden toteutumista Venäjän kanssa. Jätteenmäki huomauttaa, että venäläiset turistit jättävät jo nykyisellään itä-Suomeen enemmän rahaa kuin alue saa EU:lta moninaisten alueellisten tukien muodossa. 

Viisumivapauden käyttöönotosta on käyty EU:n ja Venäjän välillä jo kymmenen vuotta keskustelua, mutta mitään tulosta ei ole tullut. 

Jäätteenmäki arvostelee Suomen haluttomuutta edistää viisumivapautta, vaikka viisumivapaudella olisi valtava arvo itä- ja pohjois-Suomen elinkeinoelämälle. 

Viisumivapaus ei tarkoita, että rajamuodollisuudet poistetaan, vaan passia tarvitaan edelleen. Rikollisuuden torjuntaan pitää kiinnittää myös huomiota. 

Suomi kirjoittaa nykyisellään valtavasti viisumeita Venäjän kansalaisille ja ilmeisemmin viisumivapauden käyttöönotto näkyisi Suomen ulkoasiainministeriön omassa budjetissa kielteisenä.
  
Anneli Jäätteenmäen tervehenkisistä näkemyksistä olen kirjoittanut myös aiemmin: Who does NATO bring security to? RT 23.3.2012  

Olen kirjoittanut toistuvasti viisumivapauden mahdollisuuksista, esimerkiksi seuraavissa jutuissa on käsitelty aihetta.

 

Post scriptum

 

Olen joutunut lähteeksi Tampereen yliopiston käännöstieteen opiskelijan Anni-Maria Jaatisen toukokuussa 2012 hyväksyttyyn Pro gradu –tutkielmaan ”Kielestä toiseen. Maahanmuuttoaiheinen toimenpide-, asiakirja- ja oleskelulupatermistö ja sen käännösvastineet kieliparilla suomi-venäjä”.  

Jaatinen viittaa blogiini maahantulokieltoista Suomeen ja Viroon (s. 30). Maahantulokiellosta olen kirjoittanut myös mm. RT-kanavan eräässä artikkelissa, ehkä jopa merkittävimmin kuin kyseisessä pienessä suomalaisessa blogissani, mutta opinnäytetyön kirjoittaja ei ollut jostakin syystä löytänyt RT-artikkelia mahdollisesti googlen suomalaisen hakusanan tähden. Tietysti hänen aiheensa onkin toisaalla eikä ole mielekästä seikkailla vieraiden teemojen perässä kohtuuttomasti.

Olen käsitellyt myös gradun muita käsitteitä, mutta niitä varten tehdyt kirjoitukseni ovat menneet viranomaisille - mm. UM:n nettisivujen käsitteiden täsmentämistä varten - eivätkä ole olleet blogista helposti poimittavissa opinnäytetyön kirjoittajalle. Olen käsitellyt gradussa käsiteltyä Venäjän kansalaisuuslainsäädäntöä muutamissa julkaistuissa sanomalehtiartikkeleissa. Opinnäytteen kirjoittaja liittyy samoihin ajatuksiin ja samoihin lähteisiin.

Tietysti parasta on oppia opinnäytetyön avulla oikeiden käsitteiden muodostamista maahanmuuttoaiheissa asioissa. . . . . . . . .Juha Molari Юха Молaри
GSM +358 40 684 1172; +358 44 275 8284
työtön
Teologian tohtori, BBA
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри (коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html