maanantai 2. kesäkuuta 2014

Ukrainan uusnatsien ja Krimin junttapappi Ivan Katkalo

Iltalehti liittyy tänään 2. kesäkuuta 2014 värikkäästi ja vauhdikkaasti Krimin uusnatsien lahkon junttapappi Ivan Katkalon tiedotteisiin, joiden mukaan sunnuntaina 1. kesäkuuta 2014 aamulla kello 8 kasakoiksi pukeutunut aseistunut humalainen väki olisi tunkeutunut Pyhän Neitsyen kirkkoon Krimillä Simferopolin alueella Perevalnoen kylässä, hajottanut kirkon oven, käynyt kirkkoherra Ivan Katkalon (Иван Катькало) kimppuun sekä käyttänyt väkivaltaa myös raskaana olevaa naista ja Ivanin tytärtä vastaan.

Iltalehti ei kerro tarkemmin taustatietoja. Aiemmin Krimin viranomaiset olivat pysäyttäneet Katkalon upean maastoauton, mistä tilanteesta tämä kuva. Poliisi tuli paikalle tällä sinisellä Ladalla.
Krimin poliisi pysäitti junttapapin
Ivan Katkalo maastoautonsa kyydissä, kun hänet pysäytetään

Junttapappi Katkalon johtaman separatistiyhteisön tiedotuksen mukaan – jota Iltalehti seuraa värikkäästi ja vauhdikkaasti  – nainen olisi saanut  jopa ”aivovaurion”, minkä sisältöä ja vakavuutta ei ole kuitenkaan mitenkään todennettu, ei lääketieteellisesti eikä kuvallisesti. Katkalon lahkoa seuraavissa viesteissä on käytetty myös ilmaisua, että ”venäläiset kasakka-okkupaatit” iskivät ja ”ehkä” syntyi vamma.  Itse asiassa jo vuosia sitten on kerrottu, että tämän junttapapin tyttärellä on itse asiassa CP-vamma. Tämä CP-vamma on nyt tapahtuman kuvauksissa saanut uuden merkityksen.

Junttapappi Ivan Katkalo latasi YouTubeen videon tapahtumien kulusta 1. kesäkuuta 2014. Video näyttää itse asiassa paljon rauhanomaisemman tapahtumien kulun kuin mitä hänen villit kertomukset tai median värikkäät tekstit antavat ymmärtää.


Junttapappi Ivan Katkalo väittää, että poliisi saapui paikalle kolme tuntia myöhemmin sen jälkeen kun hyökkääjät olivat tulleet väkivalloin kirkkoon. Katkalon mukaan hyökkääjät selittivät toimintaansa sillä, että Katkalon perustama kirkkoyhteisö ”Kiovan patriarkaatti” on Venäjän vastaista toimintaa eikä sillä ole sijaa Krimillä. Hänen mukaansa kirkkoon tunkeutuneet henkilöt huusivat: "Раскольники, сатанисты, фашисты" (separatistit, satanistit, fasistit).

EuroBelarus-uutiset kertovat, että Krimin itsepuolustusjoukot perustelivat toimintansa ja ilmoittivat ”estävänsä Oikeistosektorin provokaatiot”. Katkalon mukaan jo vähän aiemmin lauantaina 31.5.2014 hänen kotiinsa oli tullut Moskovan patriarkaatin pappi, joka oli vaatinut Ivan Katkalolta, että tämä vapauttaisi vapaaehtoisesti temppelin, jonka hän oli vallannut. Ortodoksipappi olisi sanonut junttapapille, että ”se on viimeinen päivä Krimillä”. Maaliskuussa ja keväällä 2014 myöhemmin on myös uutisoitu, että tämä Pyhän Neitsyen kirkko on itse asiassa suljettu ja omaisuus oli turvassa. Kirkossa ei ole sisusta eikä sisäkattoa, se on keskeneräinen ja tyhjä. Nyt kuitenkin junttapappi Katkalo vei ryhmänsä tänne, ja valmisti länsimaiseen mediaan huutavat värikkäät otsikot.

Ivan Katkalo tarjoaa yrttejä ja rohtoja sairaille
Kohun kohteena oleva kirkko Krimillä

Itse asiassa Kiovan patriarkaattia ei varsinaisesti ole olemassa: on Moskovan ja Konstantinopolin patriarkaatit, Kiovan patriarkaatti on joitain aivan outoa, sitä on kuvailtu lähinnä natsijuntan tukiryhmäksi.

Ivan Katkalo on itse niin kuin jo isoisänsä Ivan Luganskin alueelta. Vuonna 1908 syntynyt isoäiti Pelagia Filippovna syntyi myös Luganskin alueella. Ivan Katkalon ”kirkkokunnan” johtajana toimii ”metropoliitta Filaret” (oikealta nimeltään Mihail Antonovits Denisenko; "митрополит Филарет"; s. 23.1.1929 Donetskissa )[3]. Hänen ryhmäkuntansa ovat siunannut Ukrainan uusnatsien rankaisutoimet. Aiemmin Filaret toimi myös KGB:ssa, kuten hän on itse väittänyt.[4] ”Patriarkka” Filaret kannustaa kaikkinaiseen eroon Venäjästä ja rukoilee, että Ukraina liittyisi Euroopan Unioniin.[5]  Filaret on liitetty myös väkivaltarikoksiin ja perheväkivaltaan, myös hänen Latviaan hylätyistä lapsista puhutaan.[6]

Filaretin ja Katkalon niin sanonut seurakuntalaiset ovat Krimin Ukrainan aktivistien ääriryhmää, joka on aiemmin rekrytoinut myös taistelijoita Tšetšeniassa taistelleista laittomista ääriryhmistä. Filaret Denisenko toimi kesäkuusta lokakuuhun vuonna 1962 Keski-Euroopassa Wienissä, ja 14.5.1966 hänet nimitettiin Ukrainaan. Nimenomaisesti Filaret on se aktiivinen henkilö, joka rakensi erottelun Moskovan patriarkaattiin. 11.6.1992 ja uudemman kerran varsin samansisältöisesti 18–23.2.1997 Venäjän ortodoksisen kirkon piispojen neuvosto totesi Filaret Denisenkon syyllistyneen ”julmaan ja ylimieliseen asenteeseen sekä toimivallan käyttöön papistoa vastaan”, ”väärään valaan”, ”julkiseen panetteluun ja herjaamiseen” ja ”kirkon hajottamiseen”.[2]

Nyt kohun rakentanut junttapappi Ivan Katkalo on tullut aiemmin tunnetuksi myös vähemmän poliittisista menoista: siitä, että hän harjoitti ”ihmeparantamisia”: antoi neuvoja kasvisperäisistä lääkeaineista ja hoidoista. Katkalon kirkko kuuluu hänen itsensä ja kavereidensa perustamaan pieneen ei-kanoniseen ortodoksiseen yhdyskuntaan Krimillä, jota ilmentää lähinnä erään rakennuksen seinässä oleva seinälaatta sekä Radio Svobodalle annetut haastattelu. Tämä kirkko on saanut materiaalista tukea Ukrainan sotilasjoukoilta, erityisesti sen yksittäisiltä virkamiehiltä ja kenraaleilta, tärkeimpänä kaikista amiraali Igor Iosifovits Tenyuh (Тенюх Игорь Иосифович),[1] mutta hänen erottuaan puolustusministerin tehtävästä maaliskuussa, Ivan Katkalon porukka vaati entistä ankarammin sotilaiden uskollisuutta Kiovan uudelle johdolle ja taisteluille venäläisiä vastaan.
Krimin Ukrainan patriarkaatti on pelkkä seinälaatta

Poliittisesti erityisen pahamaineisena Ivan Katkalo tuli tunnetuksi siitä, miten hän on aiheuttanut jo kauan aikaa ääretöntä tyytymättömyyttä, koska hän on provosoinut laittomaan aseelliseen toimintaan sekä vaatinut aseiden käyttöä Krimin hallintoa vastaan. Maaliskuussa 2014 Perevalnoen kylän asukas Aleksei Patlay vetosikin Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirilliin, Kiovan metropoliittaan sekä Krimin Simferolin metropoliitta Lazarukseen, että nämä estäisivät junttapappi Katkalon provokaatiot:

”Me allekirjoittaneet kansalaiset Perevalnoen kylässä todistamme, että Kiovan patriarkaatin ns. pappi Ivan Katkalo on vaatinut useita viikkoja Moskovan ihmisten eli meidän karkottamista Krimiltä. Hän provosoi ja aiheuttaa hämmennystä ihmisten keskuuteen vastoin yleistä järjestystä ja kannustaa sotilaista sota-aseiden käyttöön ja vaatii Venäjän armeijan karkottamista, hän kääntyy läntisten tiedostusvälineiden puoleen viesteineen mutta kategorisesti kieltäytyy keskustelemasta Venäjän toimittajien kanssa”.

Perevainoen asukkaiden vetoomus, että junttapapin toiminta pysäytetään


Huhtikuussa 2014 junttapappi Ivan Katkalo antoi erityisen runsaasti haastatteluja Radio Libertyllle (Radio Svoboda, FRE/RL), jonka kautta hän vetosi ja vannoi valansa, että Ukrainan armeija ei vetäydy. Simferolin piirin 36. prikaatin neuvottelut etenivät maaliskuussa 2014 ongelmallisesti, kun tietyt Oikeistosektorille myötämieliset Ukrainan sotilaat pitivät kiinni konekivääreistään viimeiseen saakka: tällöin Ivan Katkalo antoi  haastatteluja ulkomaisille toimittajille näiden sotilaiden ja Oikeistosektorin edustajana. Radio Free Europe/Radio Liberty on Yhdysvaltain kongressin rahoittama radio- ja viestintäorganisaatio, joka on syntynyt CIA:n psykologisen sodanäynnin kampanjana rautaesirivun taakse.[7]


Parrakas junttapappi Ivan Katkalo Radio Svobodan haastattelussa[6] http://ukrpolitforum.com/page8490.html

[7] http://fi.wikipedia.org/wiki/Radio_Free_Europe 


Kirjoittaja:

Juha Molari

kirjoittaja on omiensa keskuudessa rauhanihmisten ja köyhien parissa:Juha Molari, unemployed, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html