maanantai 13. lokakuuta 2014

”Krimin tataarit” USA:n (ja Jukka Mallisen) kamppailussa Venäjää vastaan?

Krimin tiettyjen radikalisoituneiden tataarien televisiokanava ATR on lakkautusuhan alaisena. Itse asiassa kanavan suhteen on ollut kohua jo pitkän aikaan. Keskiviikkona 8.10.2014 on ATR antanut Krimin tataarien nimissä lehdistötiedotteen tuon lakkautusuhan johdosta. ”Krimin tataarit” ja heidän kanavansa ovat sopineet erittäin hyvin tiettyjen poliittisten pelureiden propagandaan Venäjää vastaan, minkä vuoksi ei ole lainkaan yllätys, että ETYJ:n mediavapauksia arvioiva Dunja Mijatovic on tuominnut jo maaliskuussa 2014 Krimin tataarien ART-kanavan internet-yhteyksien silloisen päättymisen.[23] Ja juuri äskettäin Peter Dutczyn on syyttänyt Euromaiden-sivustolla Venäjän viranomaisten päätöstä kieltää ART-kanavan toiminta.[22]

24.9.2014 ATR-kanava oli saanut Venäjän valtion ääriliikkeitä vastustavalta komitealta kirjeen, jossa oli moitittu, että ATR ”edistää Venäjän vastaisen yleisen mielipiteen muodostumista, ruokkii tietoisesti Krimin tataarien epäluottamusta hallitusta vastaan”. ATR julistaa vastineessaan, että se ”ei ole vain kanava, vaan myös kotimaan jälleensyntymisen symboli niille, jotka Stalin karkotti; AT on näiden ihmisten kulttuurisen ja kansallisen identiteetin merkkitekijä”.[2] ATR:n vastine ei vahvista luottamusta kanavan yhteiskuntakelvolliseen vastuullisuuteen. 

Luonnollisesti ATR-kanavan tiedottajat tai ETYJ:n ja Euromaiden-sivuston kirjoittajat eivät ole lausuneet vastineissaan julki Krimin radikalisoituneiden tataarien todellista kokonaiskuvaa ja niitä riskitekijöitä, joita ATR:n toiminta on jo aiheuttanut. Sitä vastoin ATR nosti propagandistisesti esille ”Stalin karkotukset” ikään kuin kärsisivät jälleen vastaavasta uhasta.

 ATR-kanavan ja Krimin tataarien tilannetta voisi ymmärtää  vähemmän russofobisesti niin kuin myös vähemmän anglosaksisen propagandan uhrina, jos erityisesti kaksi tärkeää turvallisuuspoliittista tekijää pidetään muistissa:
  1. USA käyttää ja rahoittaa Krimin tataarien tiettyjä ryhmiä – mukaan lukien ATR-kanavaa - omien geopoliittisten pyrkimysten toimittamiseksi Venäjää vastaan: ja se pyrkimys on aiheuttaa levottomuutta ja epäjärjestystä Krimille.
  2. Krimin tataarien tiettyjen moskeijoiden – mukaan lukien ATR-kanavan – kautta on harjoitettu manipulointia suoranaisen wahhabilaisen uuden uskonnollisen hengen levittämiseksi Krimin muslimien keskuuteen sekä tämän myötä taistelijoiden rekrytointia.

Anglosaksisen imperiumin propaganda menettänyt uskottavuutensa

Thierry Meyssan kirjoitti huhtikuussa 2014 hyvin osuvan analyysinsä Amerikan Yhdysvaltojen propagandasta: ”Anglosaksinen imperiumi perustuu vuosisataiseen propagandaan. Se onnistui vakuuttamaan meille, että Yhdysvallat on ’vapauden maa’ ja että se harjoittaa sotia puolustaen näitä ihanteita. Mutta Ukrainan nykyinen kriisi on muuttanut pelisääntöjä. Nyt Washington ja sen liittolaiset eivät ole ainoita puhujia. Heidän valheet tulevat avoimesti haastetuksi toisen suurvallan, Venäjän, hallituksen ja median toimesta. Satelliittien ja Internetin aikakaudella anglosaksinen propaganda ei enää toimi”.[21]

Meyssanin havainto propagandan keskeisyydestä anglosaksisen imperiumin toiminnalle on muistettava myös, kun arvioidaan Krimin tataareihin liittyvää viestintää ja propagandaa. Venäjä on asettanut anglosaksisen imperiumille haasteen (mikä ei ole koske edes vain Krimiä, vaan koko Euroopan manipulaatiota). ATR-kanavaa ja Krimin tataareja Amerikan Yhdysvallat tarvitsisivat yhteiskunnallisten häiriöiden toimittamiseksi Krimin alueella, jonka palauttamisen on Amerikan Yhdysvaltojen valtiojohto jopa luvannut sekaantuen Krimin väestön itsemääräämisoikeuteen. ”Palauttaminen” ei tarkoita USA:n rakkautta tataareja tai Krimin aluetta kohtaan, vaan se palvelisi USA:n intressejä kaikkinaisten häiriöiden ja vahinkojen aiheuttamiseksi Venäjää vastaan. Alueelliset yhteiskunnalliset häiriöt palvelevat amerikkalaista peliä Venäjän valtiota vastaan.

Thierry Meyssan on kuvaillut amerikkalaisen politiikan propaganda-orientaatiota: ”Barack Obama puhuu hyvin, mutta itse asiassa Obama ei kirjoita omia tekstejään, vaan hän viettää päivänsä lukien hänelle kirjoitettuja puheita”. Länsimaalaiset liittävät modernin propagandan natsien Joseph Goebbelsiin, mutta valitettavaksi ”tavaksi on tullut unohtaa, että vääristämisen taiteen oli kuitenkin kehittänyt jo aiemmin anglosaksit”. Moderni propaganda alkoi Lontoon Brycen raportin julkaisussa, jossa kuvattiin Saksan sotarikoksia. Asiakirjan mukaan Saksan armeija oli raiskannut tuhansia naisia Belgiassa: brittiarmeija taisteli siis barbariaa vastaan. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen havaittiin, että raportti oli huijaus. Yhdysvalloissa George Creel keksi myytin, että ”maailmansota olisi demokratian ristiretki rauhan puolesta ihmisoikeuksien suojelemiseksi”. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Yhdysvallat keskittyi erityisesti julkisten suhteiden hoitamiseen toimittajien avulla. Vuosien aikana Yhdysvallat ovat luoneet CNN:n rinnalle lukuisia kanavia: Al-Arabiya, Al-Jazeera, BBC,  France 24, Sky jne.  Meyssan kuvailee vallitsevaa tilannetta: ”Nykyinen kriisi Washingtonin ja Moskovan välillä Ukrainan tilanteesta on pakottanut Obaman hallintoa kehittää järjestelmäänsä, sillä Washington ei ole enää ainoa puhuja. John Kerry nimitti uudeksi propagandasihteeriksi Time Magazinen entisen päätoimittajan Richard Stengelin.  Tätä ennen Stengel oli julkaissut useita ’ tietoiskuja’ Putinin toimia vastaan. USA:n hallinnon johtaman median tehtävänä on vahvistaa virallista tarinaa Kiovan vallankumouksen kulusta sekä horjuttaa Venäjän diskurssia natsien läsnäolosta Kiovan uudessa hallituksessa. Todellisuudessa olisi mahdollista tietää se, että Kiovassa ei edes tapahtunut vallankumousta, vaan Naton sekä Puolan ja Israelin erityispalvelujen avustamana vallankaappaus.  Nykyinen propagandatilanne ei ole ollut sittenkään täysi menestys Valkoiselle talolle ja Natolle”.

Meyssanin lyhyt mutta antoisa historiikki antaa olettaa myös sen, että huoli ATR-kanavan menettämisestä liittyy erityisesti samaan anglosaksiseen perinteeseen: ATR-kanavan menettäminen olisi isku USA:n geopoliittisille tavoitteille Krimillä, Mustallamerellä ja Kaukasiassa, sillä tällöin olisi vähemmän yksi manipulaation keino tyytymättömyyden ja kapinan virittämiseksi Venäjää vastaan.

Thierry Meyssan osoittaa USA:n propagandan epäonnistumisen syyt: ”Lyhyesti sanottuna, kaikki ne ihmiset, mukaan lukien hallitukset ja Naton media, jotka luottavat Valkoisen talon väitteisiin, menettävät oman uskottavuutensa. Barack Obama ja Benjamin Rhodes, John Kerry ja Richard Stengel toimivat lyhytnäköisesti. Heidän propagandansa vakuuttaa massoja vain muutaman viikon ja siten auttaa luomaan intoa ihmisiin, kunnes ihmiset ymmärtävät manipuloinnin. Tällä tavalla he heikentävät Naton instituutioiden uskottavuutta. He unohtavat, että tämän vuosisadan propaganda voisi menestyä vain, koska maailma on jaettu blokkeihin, jotka eivät ole yhteydessä toisiinsa, mutta tämä monopoliittinen periaate on ristiriidassa uusien viestintävälineiden kanssa. Ukrainan kriisi ei ole ohi, mutta se on jo perustavasti muuttanut maailmaa: julkisesti asettuen ristiriitaan Yhdysvaltojen presidentin kanssa on Vladimir Putin ottanut askeleen, joka vastedes estää Amerikan Yhdysvaltojen propagandan menestyksen”.[21]

Ennen oli Hitler, nyt on Obama

Muistamme kesäkuulta 2014, miten USA:n turvallisuuspoliittinen neuvonantaja (Deputy National Security Advisor for Strategic Communications) Ben Rhodes sanoi Yhdysvalloissa, että Barack Obaman Euroopan vierailun aikana presidentti tapaa myös Krimin tataarien edustajia.[19] Rhodes korosti, että Yhdysvallat osoittaa solidaarisuutta Krimin tataareja kohtaan ja vastustaa Krimin liittämistä Yhdysvaltoihin.  Rhodes on toiminut Obaman ulkomaanpoliittisena ”puheenkirjoittajana” jo vuodesta 2007. Hänen vaimonsa Ann Norris on senaatori Barbara Boxerin erityisavustaja ja veli David Rhodes on CBS:n uutisten johtaja, jonka alaiseksi myös CIA:n ex-johtaja David RHodes meni äskettäin töihin. Myös CIA:n ex-johtaja Michael Morell on liittynyt CBS:n uutispalveluun. Rhodes on ollut voimakas puolustaja USA:n tuelle Syyrian kapinallisten hyväksi. Hänen toimintansa Valkoisen Talon propagandan koordinoinnissa on tunnetusti hyvin keskeinen.[20] Krimin tataareilla on ilmeinen paikka Valkoisen talon päättäjien mustassa sydämessä – niin kuin Facebookin perusteella vaikuttaa siltä, että yhtälailla näillä tataareilla on toistuvasti paikkansa Jukka Mallisen sydämessä, vaikka Mallinen ei ole ilmoittautunut julkisesti muslimiksi, eikä edes wahhabilaiseksi muslimiksi, vaan lähinnä ateistiksi.

Itse asiassa Amerikan Yhdysvallat on päättänyt investoida Krimin tataarien aktivoimiseksi Venäjän vastaiseen toimintaan.  Amerikan Yhdysvaltojen toiminnalla Krimin tataarien avulla Kremliä vastaan on  jopa valitettavan pitkä historia. Jaroslav S. Stetsko (Яросла́в Семе́нович Стецько́; s. 19.1.1912 Tsernobyl – k. 5.7.1986 München) oli Ukrainan nationalistisen organisaation (OUN) keskeinen johtohahmo toisen natsin Stepan Banderan kanssa. Heidän OUN-organisaationsa suoritti satoja sabotaaseja, Puolan maanomistajien kartanoiden tuhopolttoja, hyökkäyksiä valtiollisia virastoja vastaan, yli 60 poliittista murhaa. OUN harjoitti terroria erityisesti ulkoisia ja sisäisiä vihollisia vastaan. Erityisesti he murhasivat Ukrainan kommunisteja.  OUN toimi järjestäytyneessä yhteistyössä natsi-Saksan ja Gestapon kanssa.  Natsitausta ei ollut kuitenkaan mikään ongelma, kun sodan jälkeen Stetsko sai paeta Amerikan miehitysvyöhykkeelle, - ja jo pian hän aloitti Amerikan hallituksen tuella maailmanlaajuisen kommunisminvastaisen toiminnan, josta osoituksena olivat jopa Kiinan kommunisteja vastustavan liikkeen johtajien tapaamiset.   Stestko oli koordinoimassa Yhdysvaltain ja Krimin yhteistyötä aina kuolemaansa saakka. Tämä natsirikollinen sai aterioida Jeane Kirkpatrickin (Reaganin ulkopoliittinen neuvonantaja, Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs; tunnetaan kiihkeänä kommunismin vastustajana ”Kirkpatrickin doktriinista”), George Bushin ja Ronald Reaganin kanssa Valkoisessa talossa.  Kirkpatrickin dotriini näyttää palanneen USA:n ulko- ja puolustusministeriön valikoimaan, paitsi että nykyään vanhan doktriinin ”kommunismin” vastaisuus on korvautunut ”Venäjän hallituksella ja Vladimir Putinilla”.

Amerikan Yhdysvaltain suosiollisesti nimittämä ja ohjaama Ukrainan turvallisuuspalvelun johtaja on esittänyt vaatimuksia, joiden mukaan ”Krimin tataareista on luotava vastapaino Krimin pro-venäläiselle mielialalle”. Krimin tataarit ovat nimenomaisesti tarkoitus provosoida taistelevaksi joukoksi Venäjää vastaan! Samaa ajatusta on toistanut myös Ukrainan pääministeri ja kansallisen turvallisuusneuvostosta pääsihteeri Ukrainan SBU:n entinen johtaja Evgeni Marchuk (Евге́ний Кири́ллович Марчу́к)[3]

Syyskuussa 2014 Amerikan Yhdysvaltain valtuuskunnan johtaja julkisti lausuman ”Krimin tataarien ja Krimin muun vähemmistön syrjinnästä Venäjän Federaatiossa” sekä tuomitsi Venäjän toiminnan: ”Yhdysvallat ei tunnusta eikä tule koskaan tunnustamaan Venäjän yksipuolista yritystä liittää Krimin”. Lisäksi valtuuskunta tuomitsi sen, että 16.9.2014 Venäjän FSB oli häätänyt Krimin tiettyjen tataarien yhteisön Majlis (Mejlis; Къырымтатар Миллий Меджлиси) tämän tiloista Simferopolissa.[4]

Häädetty Melis on Krimin tataarin erään etujärjestön korkein toimeenpaneva elin. Sen asema laillistettiin 18.5.1999. Lain mukaisesti Ukrainan presidentti on nimennyt etujärjestön jäsenet. Tuollainen menettely ei voisi mitenkään enää jatkua, kun Krim ei ole osa Ukrainaa, vaan Venäjän Federaatiota. Lokakuussa 2013 puheenjohtajaksi tuli Refat Chubarov, kun häntä edelsi Mustafa Dzhemilev, joka on Neuvostoliiton tunnettu toisinajattelija. Krimin kansanäänestyksen jälkeen Dzhemilev piti lehdistötilaisuuden Turkin Ankarassa ja julisti vaalit laittomiksi. 7. toukokuuta 2014 Puolan tasavalta myönsi Mustafa Dzhemileville Solidaarisuus-palkinnon. Suomessa erityisesti Jukka Mallinen – kuten Facebook-sivustollaan 9. lokakuuta 2014 - on pitänyt esillä Mustafa Dzhemileviä ikään kuin jopa Krimin tataarien johtajana (Mallinen kirjoittaa epätarkasti: ”Obama lupasi Krimin tataarien johtajalle Mustafa Dzhemileville - - -”, vaikka Dzhemilev on vain Mejlis-organisaation entinen johtaja.

Todellakin Merkel vakuutteli äskettäin Mustafalle, että Saksa ei luovuta Krimiä Venäjälle. Krim ei ole ollut kuitenkaan enää Saksan päätettävissä sen jälkeen kun Hitlerin natsijoukot täytyivät poistua Krimiltä.

Mustafa Dzhemilev kävi Solidaarisuus-palkintotilaisuudessa Varsovassa 3. kesäkuuta 2014 lyhyen keskustelun myös Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa, joka oli luvannut, että USA:n sanktiot jatkuvat niin kauan Venäjää vastaan ”kunnes viimeinenkin neliömetri Krimiltä on palautettu”.

Jo melkein neljä vuotta ennen Ukrainan nykyistä kriisiä ja Krimin vapautumista Venäjän yhteyteen, 6. huhtikuuta 2010, ovat eräät alueelliset poliittiset vaikuttajat ja kansalaisjärjestöt vaatineet, että Majlis tulisi kieltää, koska sen toiminta tapahtuu ”järjestäytyneiden rikollisryhmien varassa ja on perustuslain vastainen”. Amerikan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun ja ulkoministeriön propagandakanava Radio Free Europe otti tuolloin voimakkaasti kantaa kyseisten Krimin tataarien kiistanalaisen toiminnan puolesta Majlis-organisaatiossa.[5]

Valitettavasti Krimin tiettyjen tataariedustajien matkat Merkelin ja Obaman luo eivät edes vahvista luottamusta kyseisten medioitten ja ryhmäkuntien yhteiskuntavastuullisuutta kohtaan, vaan pikemmin palauttavat mieleen Suuren isänmaallisen sodan aikaisen epälojaalisuuden, johon todella lukuisat Krimin tataarit sortuivat natsi-Saksan hyväksi. Silloin valittiin Krimin ja isänmaan sijasta Hitler, nyt muutamien valinta on ollut Obama!

Krimille luotiin vuonna 1921 Krimin autonominen sosialistinen neuvostotasavalta, jossa valtiollisina kielinä olivat venäjä ja Krimin tataarien kieli. Kaikissa kouluissa lapset saivat opetusta oman äidinkielensä mukaan. Stalinin ensimmäiset puhdistukset tulivat kuitenkin vuonna 1937, kun Stalin ja Neuvostoliiton johto koki tarvetta tukahduttaa Krimin älymystön nationalistiset pyrkimykset. Ilmeisesti Stalin oli saanut sotilastiedustelun avulla oikeaa tietoa Krimin tiettyjen tataarien epäluotettavuudesta, mutta toisaalla tataarien puhdistukset myös ovat voineet omalta osaltaan luoneet myös epälojaalisuutta Neuvostoliittoa kohtaan tilanteessa, jossa Saksan joukot saapuivat Krimille marraskuussa 1941. Siloin Simferopolissa aloitti ”Krimin muslimikomitea”, jonka toiminta oli Saksan SS:n suorassa valvonnassa. Myöhemmin johto ja valvonta siirtyivät turvallisuuspalvelun SD:n (Reinhard Heyndrich luoman tiedusteluorganisaation Sicherheitsdienst) päämajaan. Syyskuusta 1942 sanan ”Krim” käyttö oli kielletty. Krimin tataarien vapaaehtoiset joukot toimivat Einsatzgruppen D:n alaisuudessa. Tammikuussa 1942 yli 8600 vapaaehtoista lähti natsijoukkoihin. Kuukaudesta toiseen tuhannet Krimin tataarit lähtivät vapaaehtoisina miehittäjänä saapuneen natsi-Saksan puolelle. Puna-armeijan riveissä palveli vuosina 1941–1945 toki yli 35 000 Krimin tataaria. Tärkeän tuen natseja vastaan antoivat myös Krimin partisaanit.  Mikäli tataarit olivat ryhtyneet yhteistyöhön natsien kanssa, nämä saivat sotien jälkeen tuomioksi häädön Krimiltä. Krimiltä karkotettiin yhteensä 228 543 ihmistä, joista 191 014 oli Krimin tataareita. Virallinen syy karkotukseen oli Krimin tataarien päätös hylätä palvelu puna-armeijan riveissä, saksalaisjoukoille annetut palvelut sekä aktiivinen osallistuminen Saksan armeijan toimiin. Valitettavasti myös ne Krimin tataarit, jotka taistelivat jopa puna-armeijassa, joutuivat kärsimään karkotuksen. Krimin tataareilta evättiin oikeus palata aina vuoden 1989 perestroikaan saakka.


Krimin tataareissa islamistitaistelijoita

Yhteiskunnallisen häiriön ja tyytymättömyyden rakentaminen tataarien avulla Krimin alueelle on omalta osaltaan edistämässä ääriryhmien suosion kehitystä.

Venäjän lainvalvontaviranomaiset ja uskonnolliset johtajat ovat tunnistaneet vakavaksi riskiksi Krimin tiettyjen tataarien toiminnan Hizb ut-Tahrir –ryhmittymässä, ”Globaalissa Islamilaisessa Poliittisessa Puolueessa”, jonka toiminta pyrkii Kalifaatin perustamiseen. Ryhmittymän riskit ovat globaalit, eikä näkemys ”riskistä” liity vain Venäjän poliittisiin arvioihin. USA tahtoisi tukea Hizb ut-Tahririn toimintaedellytykset ja propagandan Krimillä ART-kanavan avulla.

Lännessä on ristiriitainen tunne Hizb ut-Tahririn toimintaa kohtaan. Esimerkiksi David Cameron on kutsunut Shakhsiyhan rahastoa ”peiteorganisaatioksi (front organisation)  radikaalille islamistiselle organisaatiolle Hizb ut-Tahrir”.[15] Vuonna 195 Muslimiveljeskunnan entinen jäsen Taqi al-Din Nabhani perusti Palestiinassa Hizb ut-Tahrir –organisaation. Kyseisen organisaation Pakistanin järjestö perustettiin vuonna 1999 kuitenkin juuri amerikkalaisten ja brittiläisten korkeasti koulutettujen miesten Imtiaz Malikin, Tiamur Buttin, Imran Yousafzain, Shahzad Shaikhin, Muhammed Irfan, Naveed Buttin ja Maajid Nawazin avulla.[16] 

Krimin kovan linjan islamistiryhmät eivät jää Hizb ut-Tahririin, vaan Krimillä toimii myös Milli Firqa, Davet, Ansara, Ar-Raid, ”Crimean Tatar Popular Front”, ”NGO Sebat”, Takfir wa al-Hijra, Ahl al-Sunnah wa al-Tamaat.[17] Toisin kuin traditionaalinen Krimin muslimiuskonto ja vanha Krimin kalifaatti, joka oli suvaitsevainen ja rauhanomainen muoto islamia, nämä uudet ryhmäkunnat ovat omistautuneet ehdottomuuteen ja suvaitsemattomuuteen. Yhteistä näille lahkoille on, että wahhabilaisen ja salafistisen ideologian mukaisesti nämä kiistävät valtiollisten rajojen olemassaolon sekä kaikki valtiollisen identiteetin muodot. Halevi Dalit ja Dvorin Tova moittivat ankarasti Hizb ut-Tahririn radikaaleja piirteitä joulukuussa 2013 israelilaisessa Arutz Sheva-lehdessä sekä arvostelivat, että Hizb ut-Tahrir on merkillisesti kuitenkin yhä edelleen laillinen sekä Yhdysvalloissa, Israelissa ja monessa länsimaassa.[18] Pan-islamistisenä ryhmänä Hizb ut-Tahrir torjuu länsimaiset arvo ja naisten oikeuden: ryhmäkunnan alaisuudessa elävien naisten on pyydettävä jopa erityistä lupaa poistuessaan kotoa. Muslimimaissa on koettu, että Hizb ut-Tahrir on yhteydessä terrorismiin. Kaikesta huolimatta Israel ja USA sallivat tämän järjestön toiminnan.[18]

Kesällä 2014 Australiassa muslimijohtajat vaativat, että Hizb ut-Tahrit pitäisi karkottaa Australiasta ääriryhmän lieveilmiöiden johdosta, mutta asiasta keskustelua käydään yhä edelleen, vaikka sen toiminta on kielletty useissa eri valtioissa. Hizb-ut-Tahrir toimii myös Pohjoismaissa.  Australian pääministeri Tony Abbott katsoi tuolloin, että Hizb ut-Tahrir oikeuttaa ideologiansa avulla terrorismin, vaikka se hyvin huolellisesti välttää mainostamasta terrorismia: ”kuitenkin järjestö aina suojelee terroristiorganisaatioita” Hän huomauttaa, että ”ISIS ja Al Qaida eivät elä tyhjiössä”.[6]

Venäjän poliisi toimitti vuoden 2011 lopulla laajat pidätykset, jotka liittyivät Hizb-ut-Tahrir –organisaation varoihin venäläisissä pankeissa.[7] Järjestö on ollut kielletty Venäjällä helmikuusta 2003 alkaen. Venäjän Federaation laillisena osana Krimin tulee noudattaa Venäjän lakia, minkä vuoksi myös kyseiseen järjestöön sidottu ART-kanava ei voi jatkaa toimintaansa.

Ukrainan valtakaudella Hizb-ut-Tahrir sai vapauden toimi Krimin tiettyjen tataarien avulla.  Vuonna 2009 Krimin lainvalvontaviranomaiset arvioivat Hizb-ut-Tahrir –oganisaation lukumääräksi noin 7000-10000 henkilöä.  Tataarien Mejlis-organisaation johtajana Refat Chubarov on vähätellyt, että Hizb-ut-Tahrir –liikkeen kannattajamäärä olisi vain 500-600 henkilöä, joista vain 70-80 ovat aktiivisia. Vaikka kyseinen liike ei ole välttämättä tehnyt terroritekoja Krimin alueella, niin sen uskotaan tukevan tataari-taistelijoiden toimintaa Syyriassa Assadia vastaan.[8] Joidenkin provokatiivisten tiedustelutietojen mukaan – mukaan lukien myös kiistelty Sergey Razymovskyn - Krimillä olisi jopa 15 000 radikaalia islamistia, joista monet ovat taitelleet Tshetsheniassa ja nyt Syyriassa. Syyriassa kuollut eräs taistelija on identifioitu Krimin tataariksi Abdulla Dzhepparov. Tämän isä oli paikallisen Mejlis-tataarijärjestön jäsen. Kaikkein maltillisimpien arvioiden mukaan vähintään 400 Krimin muslimien edustajaa on taistelemassa Syyriassa. Ne rekrytointikanavat, jotka luovat taistelijoiden ideologiaa, joutuvat Venäjän viranomaisten toimien kohteeksi.

Taurian muftin hallntoalue

Mejlis-organisaation syrjäyttäminen ei ole tarkoittanut muslimien hengellisen hallinnon päättämistä, vaan elokuussa 2014 Simferopolissa muslimit elvyttivät uudestaan ”Taurian muftin hallintoalueen” (Таврический муфтият). [10][11]Tauria on antiikin aikainen nimitys nykyiselle Krimin niemimaalle. Taurian muftin hallintoalueeseen kuuluvat ne muslimiyhteisöt, jotka kieltäytyvät islamististen lahkojen toiminnasta ja äärimmäisen länsimielisestä Mejlis-organisaatiosta. Taufian muftiksi valittiin Ruslan Saitvaliev ja oganisaation puheenjohtajaksi Enver Akhtemov. Taurian muhti Ruslan Saitvaliev korosti elokuussa 2014, että he ”haluavat elvyttää perinteisen islamilaisen opetuksen, joka torjuu ääriliikkeitä, terrorismia, radikalisoitumista ja uskonnon politisoitumista. Tulemme vastustamaan sellaisia lahkoja kuin wahhabiitit ja muita vastaavia asioita”. Uudelleen perustettuun Taurian muftin hallintoalueeseen kuuluu jo toista sataa muslimiyhteisöä.

Taurian mufti Ruslan Narimanovich Saitvaliev nimesi 8. syyskuuta 2014 Interfaxin haastattelussa vakavaksi riskiksi sen, että Krimillä on sellaisia ihmisiä, jotka vääristävät islamin uskonnon. ”Meillä Krimin tataareilla, etnisillä muslimeilla, on historiamme, kulttuurimme ja perinteemme, josta olemme ylpeitä. Krimille on tullut henkilöitä, jotka avoimesti vastustavat perinteitämme ja vääristävät uskontoamme. Heitä on paljon ja he ovat alkaneet loukata vanhoja muslimeita siitä, että nämä olisivat tietämättömiä ja epäuskoisia. Tulijoiden taustalla on erilaiset ääriryhmät ja terroristiryhmät, kuten Hizb ut-Tahtri, wahhabitit ja Muslimiveljeskunta. - - - Useissa moskeijoissa imaamit ovat Wahhabin ja Hizb ut-Tahririn kannattajia. Niin päätimme herättää meidän historiamme, kulttuurimme ja perinteemme sekä luoda hengellinen hallinto, joka oli Krimillä vuodesta 1931 – Taurian muftin hallintoalueen.” [12]

Mufti Saitvaliev kertoo, että muftin hallintoalueen palauttamisellä nämä muslimit ilmaisevat perinnettä imaami Abu Hanifaan. Simferopolissa on noin 15 moskeijaa, joista noin yhdeksässä imaamit edustavat kuitenkin yhä edelleen Hizb ut-Tahririn tai wahhabiittien vakaumusta.  Saitvaliev pitää ääri- ja terroristijärjestöjen toimintaa Krimin niemimaalla vakavana uhkana. Mufti viittaa siihen, että äskettäin Hizb ut-Tahrin lehdistösihteeri Fazil Amzaev puhui paikallistelevisiossa ja ilmoitti, että heidän aktiivisten jäsenten määrä on kaksi tuhatta. Wahhabitistisen ideologian johtaja Arsen Dtseljanov (Abu Yahya Krim) on esiintynyt Krimin televisiossa suorassa lähetyksessä. Hänen moskeijansa lähettyville kokousten aikana ovat autojen pysäköintiongelmat halvaannuttaneet alueen liikenteen. Vuonna 2013 Krimin turvallisuuspalvelu ilmoitti, että Krimiltä oli lähtenyt Syyriaan kapinallisten puolelle erityisesti Hizb ut-Tahrin jäseniä. Lähtijöitä oli useita satoja henkilöitä. Osa näiden perheiden jäsenistä on saanut myös ilmoituksia lastensa kuolemasta Syyriassa. Sosiaalisessa verkostossa on videoita, joissa Krimin wahhabiitit ja Hizb ut-Tahririn kannattaja kehottavat sotaan Syyriassa ja Krimillä. [12][1] Interfax 08 сентября 2014 года. В Крыму появились люди, которые искажают нашу религию http://www.interfax-religion.ru/?act=interview&div=406

[2] В связи с очередным витком травли и угрозой закрытия первый и единственный в мире крымскотатарский телеканал ATR распространил заявление http://kirimtatar.com/index.php?option=com_content&task=view&id=616&Itemid=377


[8] Maxim Suchkov. 8.4.2014: Don’t forget abut Russia´s Islamic challenge in Crimea.  http://www.russia-direct.org/opinion/don%E2%80%99t-forget-about-russia%E2%80%99s-islamic-challenge-crimea

[9] Paul Goble, Juli 2013. Are There in Fact ’15,000 Radical Islamists’ in Crimea? Eurasia Daily Monitor Volume: 10 Issue: 131. http://www.ecoi.net/local_link/253238/377689_de.html

[10] Крымские мусульмане возродили Таврический муфтият http://rusvesna.su/news/1408748418

[11] Новый Таврический муфтият - инструмент интеграции с РФ – эксперт http://ria.ru/religion/20140822/1021033752.html

[12] Interfax  08 сентября 2014 года, 12:19. В Крыму появились люди, которые искажают нашу религию http://www.interfax-religion.ru/?act=interview&div=406

[13] Обама пообещал Джемилеву, что санкции будут действовать до освобождения Крыма http://www.segodnya.ua/regions/krym/obama-poobeshchal-dzhemilevu-chto-sankcii-budut-deystvovat-do-osvobozhdeniya-kryma-559111.html[16] Farhan Zahid. The Caliphate in South Asia: A Profile of Hizb-ut Tahrir in Pakistan. Publication: Terrorism Monitor Volume: 12 Issue: 14July 10, 2014. http://www.jamestown.org/regions/southasia/single/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=42600&tx_ttnews%5BbackPid%5D=680&cHash=2e3bd0d5c896a9ae3015325882a740ba#.VDqvkGd_soM

[17] Crimea: Islamist movements and danger of radicalization. 7.9.2014. http://proudukrainian.blogspot.fi/2014/09/crimea-islamist-movements-and-danger-of.html

[18] Dalit Halevi & Tova Dvorin, Arutz Sheva – Israel National News. Hizb ut-Tahrir Terrorist Organization Opposes Women’s Rights and Condemns Women That Report Abuse. 3.12.2013. http://shariaunveiled.wordpress.com/2013/12/03/hizb-ut-tahrir-terrorist-organization-opposes-womens-rights-and-condemns-women-that-report-abuse/ 

[19] Press Briefing by Deputy National Security Advisor for Strategic Communications Ben Rhodes on the President’s Upcoming Trip to Poland, Belgium and France. May 30, 2014. http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/05/30/press-briefing-deputy-national-security-advisor-strategic-communications

[20] Obama White House email coordinates propaganda that 2012 Benghazi attack was spontaneous protest against a video. http://cofda.wordpress.com/2014/05/02/obama-white-house-email-coordinates-propaganda-that-2012-benghazi-attack-was-spontaneous-protest-against-a-video/

[21] Thierry Meyssan, 21 April 2014. Towards the End of U.S. Propaganda. http://www.voltairenet.org/article183337.html

[22] Peter Dutczyn. Sole Crimean Tatar TV channel accuses Russian authorities of witch-hunt. http://euromaidanpress.com/2014/10/09/sole-crimean-tatar-tv-channel-accuses-russian-authorities-of-witch-hunt/  

[23] OSCE, 8.3.2014. Media freedom under siege in Crimea, Ukraine, says OSCE representative. http://www.osce.org/fom/116240
Kirjoittaja on riippumaton  suomalaismies, joka vaatii uskontokuntaan tai uskonnottomuuteen katsomatta kaikilta ihmisiltä kansainvälisten sopimusten ja kansallisen lain noudattamista sekä rauhanomaista käytöstä ylipäätään. Jumalan käsky on selvä: "Älä tapa!"


Juha Molari, D.Th, BBA.
GSM+358 40 684 1172, +358 44 238 1165
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
Twitter: https://twitter.com/molarijuha