keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Äidin merkitys marsalkka Mannerheimille

Olen tänään vastannut puheluihin ja sähköposteihin, joissa on vaadittu selvitystä Mannerheim-draaman johdosta. Innokkaimmat ovat olleet yhteydessä tuomiokapituliin. Tämän jälkeen tunsin ihanan paratiisimaisen hetken, kun vihdoinkin joku on ymmärtänyt tilanteen oikein. Etelä-Uusimaa -sanomalehti kirjoitti 22.1.2009 sivulla 10 tapahtuman kulun perusteella, mitä Pohjan Pyhän Marian kirkossa tapahtuu 25. tammikuuta 2009 kello 14.

Kirjoitus perustuu puhelinhaastatteluun, jossa vastasin asian johdosta. Meille on tapahtuman järjestäjäni tärkeää, että Pohjan kirkko oli jo nuorelle Mannerheimille muistojen paikka, koska tässä kirkossa teinipoikana hän saattoi äitinsä kirkon vieressä olevaanhautaan. Tarkoitus on tuoda esiin Mannerheim ihmisenä äitinsä viimeisen leposijan tuntumassa. Tottakai Mannerheim on muutenkin erittäin ajankohtainen Suomessa.

Tapahtumalla halutaan korostaa äidin merkitystä ihmisen elämässä ja juuri Pohjan Pyhän Marian kirkko on tässä mielessä oikea paikka esitykselle. Mannerheim vietti nuoruutta läntisellä Uudellamaalla ja erityisesti Fiskarissa. Juuri tuo kokemus antaa sekä näytelmälle että hartaudelle ulottuvuuden, jossa pohdin kuoleman ja luopumisen jättämiä syviä ja vaikeita jälkiä ihmiseen.

Minun mielestäni kirkon pitäisi tehdä omaa historiaansa vielä enemmän tutuksi ihmisille, koska Pohjassa on monia kulttuurihistoriallisia aarteita harmaakivisen rakenteen ohessa. Koko haastattelu ja Etelä-Uusimaa -lehden artikkeli on tässä osoitteessa puhelimen kameralla valokuvattuna: http://personal.inet.fi/palvelu/molari/MannerheimEU.pdf