lauantai 10. marraskuuta 2012

Venäjän hallituksen lehti: "Suomi on ystävä, mutta totuus on arvokkaampi"

RG:n kolumnisti Jevgeni Shestakov

11.09.2012, 14:40 , "RossiyskayaGazeta"  
Teksti: Jevgeni Shestakov 

Suomen sosiaalitoimi ei aio viedä venäläisen Anastasia Zavgorodnyayan neljää lasta, joista nuorin syntyi vasta muutama kuukausi sitten. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Alexander Lukashevich ilmoitti tästä viime viikolla. Mutta voimmeko olla vakuuttuneet, että Suomen viranomaisten aiheuttamat paineet olisivat jo lakanneet tätä äitiä vastaan? Vai onko tullut jo seuraava piste…
Voimme päätellä Suomen median reaktioista tähän skandaaliin, joka on jo levinnyt kauas Suomen rajojen ulkopuolelle, että tarinaa ei ole saatu vielä päätökseen.  Pikemminkin nyt on hengähdystauko, jota sosiaalipalvelun edustajat tarvitsevat. Zavgorodnyayan perhe ei voi jättää Suomea, sillä joku kävi heidän kodissaan, kun perheen äiti oli lähikaupassa. Tuntemattomat varkaat eivät vieneet mitään arvoesineitä tai rahaa, vaan kaikkien perheenjäsenten passit ja tietokoneen. Taloyhtiöllä on kaikkien huoneistojen avainten kopiot. Nimettömän vierailijan ei siis tarvinnut rikkoa lukkoa. Nainen aikoi matkustaa Suomesta Venäjälle tällä viikolla, mutta nyt asiakirjojen menettämisen jälkeen matkustaminen on mahdotonta.
Suomalaisten lukijoiden reaktiot ovat kiinnostavasti hyvin opettavia. He ovat raivoissaan: ”Oletko vakavasti sitä mieltä, että suomalainen sosiaalitoimi liittyisi asiakirjojen menetykseen?” Tämä vilpitön suuttumus osoittaa, miten eri tavalla me katsomme samaa tapahtumaa. Suomalaiset ovat vakuuttuneita, että maan virkamiehet eivät voi syyllistyä rikoksiin. He eivät voi valehdella. Suomessa luotetaan virkamiehiin. Suomalaisten lukijoiden reaktio on paljastava ja opettava. He ovat raivoissaan: "Oletko vakavasti sitä mieltä, että suomalainen sosiaalipalvelut liittyvät menetys asiakirjoja?" Tämä vilpitön suuttumus osoittaa, miten me katsomme samaa tapahtumaa eri tavalla. Suomalaiset ovat vakuuttuneet siitä, että oman maan virkamiehet eivät voi syyllistyä rikokseen. He eivät voi valehdella. Suomessa luotetaan virkamiehiin. Niinpä jo epäily sosiaalipalvelun innoittamasta tunkeutumisesta toisen kotiin ja Zavgorodnyayan passien varastamisesta tulee tuomituksi pyhäinhäväistyksenä ja ilkeämielisenä valehteluna.
Tässä yhteydessä muistan tarinan vanhasta, 20 vuotta sitten julkistetusta elokuvasta "Rambo The Destroyer", jossa pääosaa näytteli Sylvester Stallone. Muistan tarinan: pitkän jäädytyksen jälkeen sankaripoliisi palaa takaisin todellisuuteen. Hän huomaa yllättäen, että kaupunki - jossa hän palveli aiemmin – ei ole enää väkivaltaa. Sen sijaan, että kaupunki olisi täydellinen, nuo ihmiset elivät keinotekoisten vakiintuneiden sääntöjen alaisuudessa, he eivät voineet edes suudella, puhumattakaan seksin harjoittamisesta. He ovat jo kauan sitten luopuneet liharuoasta. Vain pieni joukko ihmisiä asuu eräässä syrjäisessä luolassa. Nämä ihmiset eivät hyväksy käyttäytymistä varten asetettuja normeja. He haluavat enemmän henkilökohtaista vapautta. 
Tuota ihannekaupunkia johtaa eräs Costeau, jota kaikki uskovat ehdoitta. Vasta päähenkilön väliintulo osoittaa, että Costeau on valehtelija, joka omaa etuaan tavoitellen pettää kansalaisia. Mutta päähenkilö oli tottunut kyseenalaistamaan saadut tiedot ja käyttämään ”väkivallan vanhentuneita menetelmiä” rikollisuuden torjunnassa. Jos hänen apunsa ei olisi tullut, niin kuka olisi tuonut Costeaun valheet valoon? Vastaus on hyvin ilmeinen: ei kukaan, ei koskaan. Hänen teoistaan tuhannet ihmiset kärsivät. 
Suomalaisilla on kiitettävä halu luottaa kaikissa asioissa sosiaalipalveluun. Mutta Zavgorodnyayan tilanteen tarkastelu näyttää, että Suomen viranomaiset käyttävät väärin valtaansa ja kansalaisten luottamusta heihin. Sosiaalipalvelua objektiivisesti valvovia julkisia mekanismeja ei ole. Suomen viranomaiset ovat ehdottomasti kieltäytyneet kahdenvälisen komission luomisesta Venäjän kanssa. Tämä komissio olisi voinut tutkia venäläisten äitien kokemia konflikteja. Ja myös suomalaisten äitien ja monien muiden kansalaisuuksien, kun heiltä on viety lapset. Mutta Suomessa näytetään vakuuttuneilta siinä, että ”meidän virkamiehet ovat aina oikeassa”. 
Miksi suomalainen sosiaalipalvelu on kovasti kiinnostunut Zavgorodnyayan perheestä? Vastaus tähän luonnolliseen kysymykseen saadaan eräältä suomalaiselta lukijalta. Hänen mielestään jo pelkkä julkinen uutisointi köyhästä äidistä ja tämän nimestä riittää leimaamaan tietyt ihmiset koko maassa. "Jos nämä eivät muuta nimeänsä työpaikan hakua varten jne., niin kiitos skandaalin ja huonojen vanhempien, että he saavat elää niukkuudessa”, - hän kirjoitti. Tämä on luultavasti todellinen piste, suomalaisia lapsia- ja nuorisoa säätelevän järjestelmän ydin. Sinun on kestettävä, jotta et joudu syrjäytyneiden joukkoon. Ne ihmiset, jotka uskovat tulleensa epäoikeudenmukaisesti kohdelluiksi ja hakevat apua ihmisoikeuksien puolustajilta, koetaan hyvin kielteisesti. Näyttää siltä, että suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että he elävät ihannevaltiossa, jonka instituutiot voivat ratkaista oikeudenmukaisesti kansalaisten kaikki ongelmat. Älä edes yritä sallia ajatusta virkamiesten mahdollisesta vallan väärinkäytöksistä!   
Sellainen ehdoton, uhmakkaasti dogmaattinen luottamus omaan hallitukseen on syynä ihmisoikeusaktivistien vaikeuksiin: he joutuvat vaikeuksiin elämässään ja heidät lähes virallisesti julistetaan kansakunnan vihollisiksi. Tämä on tapahtunut ihmisoikeusaktivisti Johan Bäckmanille, koska hän julkisti venäläisten äitien uhrien luettelon. Nämä äidit olivat menettäneet lapsensa suomalaisen sosiaalitoimen menettelyjen johdosta. Suomalainen media ei halua ajatella vakavasti tätä listaa, vaan tosiasiassa ilmoittaa, että Bäckman on hullu, kansakunnan vihollinen. Nämä menetelmät ovat tuttuja venäläisille Neuvostoliiton ajoilta, kun toisinajattelijat suljettiin psykiatriseen sairaalaan, koska he eivät ajatelleet niin kuin muut ja eivätkä puhuneet niin kuin muut. 
Venäjä ei ole julistanut informaatiosotaa Suomea vastaan. Tämä on toinen myytti, jonka suomalainen media keksi, koska tahtoi kuumentaa tilannetta ja selitellä Moskovan mielenkiintoa venäläisiä äitejä kohtaan. Mutta Venäjällä on oikeus kyseenalaistaa ja kritisoida Suomen sosiaalipalvelun toimia Venäjän kansalaisia vastaan. Kaikille äideille kansalaisuudesta riippumatta kuuluvat universaalit ihmisoikeudet. Median selitykset ja vastaukset, että kyse olisi ”hullusta”, kuulostavat lähinnä keinolta pilata kriitikkojen maine. Se ei ole paras tapa käydä keskustelua. Mutta juuri tätä keinoa Suomen media käyttää, kun kritisoi Moskovan kantaa Zavgorodnyayasta ja muista äideistä. 
Venäjä ei ole hylännyt niitä ystävällisiä suhteita, jotka olivat Neuvostoliiton ja Suomen välillä. Mutta tämä ystävyys, tai ainakin hyvät naapurisuhteet kaikilla eri alueilla politiikasta ja taloudesta inhimillisiin ulottuvuuksiin saakka, eivät tarkoita lainkaan, että ongelmia ei olisi kahdenvälisissä suhteissa. Venäjä on toistuvasti ehdottanut Suomelle, että naapurien väliset väärinkäsitykset tulisi ratkaista. Lapsiasioiden oikeusasiamies Pavel Astakhov puhui yhteisen komission luomisen puolesta, jossa voisi yhdessä keskustella ja vaikuttaa venäläisiin äiteihin liittyvissä asioista. Mutta ehdotus hylättiin Suomessa. Ystävyys merkitsee myös luottamusta kansainvälisissä suhteissa, mukaan lukien tätä erityiskysymystä, miten lapset otetaan pois venäläisiltä äideiltä. 
"Venäjä ei ymmärrä, mitä tapahtuu Suomessa” – lausui oikein eräs suomalainen lukija. Mutta syy ei ole siinä, että suomalainen media olisi jo kauan aikaa tehnyt selvemmäksi tilannetta ja Venäjän ”ylhäältä” ohjeistettu media olisi häirinnyt tilannetta. Ongelma on siinä, että sen enempää suomalaisessa kuin venäläisessä mediassa ei ole luotettavaa korkean profiilin tietoa venäläisten äitien tapauksista, johon he ovat joutuneet suomalaisen sosiaalipalvelun johdosta. Mutta toisin kuin suomalainen media, venäläinen media ei lausu suoraan, että virkamiehet tekevät kaiken oikein ja täydellisesti, vaan venäläinen media tarvitsee konkreettisia faktoja ja todisteita siitä, että virkamiehiin voitaisiin luottaa. Emme elä täydellisessä maailmassa. Emme elä hallitsija Costeaun täydellisessä maailmassa elokuvassa "Rambo The Destroyer” ,  jossa Costeaun kansalaiset uskoivat, että hallitsija ei voi olla väärässä eikä koskaan huijaa. Koska meillä on Venäjällä historiallinen kokemuksemme, niin tiedämme mitä aiheuttaa tuollainen ehdoton luottamus ja kuinka kalliisti ihmiset siitä maksavat. 

Alkuperäislähde: Финляндия - друг, но истина дороже 

9.11.2012, 14:40 "Российская газета"
http://www.rg.ru/2012/11/09/finlyandiya-site.html