Statcounter

torstai 25. helmikuuta 2010

Kirkkoherra Juha Molari kunnioittaa suomalaisia veteraaneja

Kirkkoherra Juha Molari kunnioittaa suomalaisia veteraaneja ilman vihan tai russofobian tarpeita. Etelä-Uusimaa kirjoitti 30.4.2008 kauniisti toiminnastani alueen veteraanien kunniaksi.

X X X

Veteraanien päivää vietettiin perinteisen juhlallisesti
”Vapaus muistaa” kaatuneita ja elossa olevia

(Pohja) Kansallista veteraanipäivää vietettiin sunnuntaina perinteisen juhallisin menoin sodassa kaatuneita ja vielä elossa olevia sotaveteraaneja muistaen. Veteraanien keski-ikä on jo 90 vuotta, vain hieman vähemmän kuin itsenäisen Suomen ikä, ja heitä on jäljellä enää runsaat 70.000.

Pohjassa veteraanipäivän juhlallisuudet alkoivat jumalanpalveluksessa ja seppeleenlaskulla sankarivainajien muistomerkille kirkon vieressä.
Kirkolta siirryttiin kahveille kirjastorakennukseen, jossa oli myös ohjelmaa. Juhlapuhuja oli Pohjan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Juha Molari.

Vasta 22. kansallinen veteraanipäivä

Kansallista veteraanipäivää on vietetty vasta 22 vuoden ajan, ensimmäisen kerran 27. huhtikuuta vuonna 1987 osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta. Tänä vuonna päivän teemana oli ”Vapaus muistaa”.

Ehdotuksen kansallisesta veteraanipäivästä teki Rintamaveteraanien asiain neuvottelukunta, mikä vahvistettiin valtioneuvoston esityksestä. Veteraanipäivä on samalla Lapin sodan päättymispäivä vuodelta 1945.

-Veteraanipäivä perustettiin, jotta myös minun nuori sukupolveni ymmärtäisi kunnioittaa joukossamme olevia sotaveteraaneja. Kunnioittamisen pitäisi olla yhteiskuntamme perusarvoja, Molari sanoi Pohjan veteraanien juhlassa.

Kuuntelua ihmisenä ihmisen luona


Kunnioitus tarkoittaa Molarin mukaan maltillisuutta ja rauhallisuutta toisen ihmisen kohtaamisessa. -Kuuntelu ja kuuleminen ovat viisauden ja oppimisen tuntomerkit. Vanhaa ihmistä pitää kuunnella aivan sydämessä asti, ei pelkästään korvilla. Vanha ihminen ei ole pelkkä väline nuoren sukupolven tarkoitusperiä varten, Molari tähdensi.

Molari kertoi myös katsoneensa lähialueiden voimakasta muutosta muutama vuosi sitten Pietarissa taloustutkijana ja opiskelijana.

-Tutkijan näkökulmasta uskallan väittää, että elämän kokemuksen, ymmärryksen ja viisauden siirtäminen on nyt tärkeämpää kuin pitkään aikaan. Ei saa kuunnella pelkästään historian kulkua karttakirjojen ääressä, vaan sotaveteraanin lähellä, ihmisenä ihmisen luona, Molari sanoi.

Elämästä on maksettu kallis hinta

Sotaveteraanien muistaminen koskettaa Molarin mukaan syvältä ja elämän arvostus vahvistuu, kun ymmärtää kunnioittaa sotien sukupolvea.

-Nuoren sukupolven elämän hyväksi on maksettu kallis hinta. En tahtoisi, että kukaan nuoresta sukupolvesta menettää elämänsä halun, syrjäytyy ja tuhoaa elämäänsä, Molari sanoi.

-Nyt on ajankohtaista muistaa, että nuoren sukupolven hyväksi on kärsitty, taisteltu ja kuoltu. Tätä uhrausta sopii kuunnella siinä mielessä, että elämämme on hyvin arvokas, hän korosti.

Molari kertoi tutkineensa väitöskirjassaan sotakokemusten vaikutuksia sotilaisiin ja heidän perheisiinsä ympäri maailmaa.

-Sotakokemukset koskettavat ihmisen sielua yhtä ankarasti kaikkialla maailmassa eri kansojen keskuudessa. Suomalainen tutkijaryhmä havaitsi, miten sotakokemukset ovat ankaruudessaan jättäneet jälkensä myös moniin suomalaisiin sotaveteraaneihin ja heidän perheisiinsä, Molari sanoi.


1 kommentti:

  1. Kun Etelä-Uusimaan jutusta ei käynytselväksi, kysyisin Sinulta, sanoitko myös puheessasi, että veteraanit taistelivat hyökkääjää vastaan. He pelastivat Suomen demokratian, itsenäisyyden ja länsimaiset kulttuuriarvot.

    Näiden muistaminen on ne tärkeimmät asiat. Luulen, että veteraanit ovat samaa mieltä.

    On hienoa, että kunnioitat veteraaneja vaikka vain juhlapuheissa.

    Lukuisin tervehdyksin

    Kalevi Kantele

    VastaaPoista