Statcounter

lauantai 6. maaliskuuta 2010

Yhtenäinen Venäjä - puolue sanoutuu irti Stalinin ihailusta

Yhtenäinen Venäjä - puolue sanoutuu irti Stalinin ihailusta

Suomalaisessa mediassa on tehty hätäisiä samaistuksia Venäjän suurimman puolueen, hallituksen ja Moskovaan aiottujen Stalin-julisteiden välillä. Latvialainen elokuva ”The Soviet Story” teki juuri tuollaisen väärämielisen retorisen assosiaation - samaistuksen - Venäjän silloisen presidentin, nykyisen pääministerin Vladimir Putinin, ja Stalinin välillä. Mielestäni samaistukset ovat tahallista länsimaista anti-Venäjä kampanjaa.

Olen itsekin saanut tuntea noita stalinistileimoja, vaikka leimat perustuvat noiden kirjoittajien epärehelliseen yritykseen leimata Venäjään kunnioittavasti suhtautuvat ihmiset paholaismaisiksi, lopullisena tavoitteena on Venäjän hajottamiseen tähtäävät unelmat.

Stalin-julisteista käydään suomalaisen ja länsimaisen median lisäksi tiukkaa keskustelua Venäjällä, mutta venäläistä keskustelua ei valitettavasti riittävästi tunneta tai keskustelua ei rehellisesti kuvailla Euroopassa. Venäjän suurin puolue ”Yhtenäinen Venäjä” on jyrkästi tuominnut Moskovaan aiotut Stalin-julisteet.

Yhtenäinen Venäjä - puolueen «Единая Россия» korkeimman neuvoston puheenjohtaja , duuman puheenjohtaja Boris Gryzlov (Борис Грызлов) ilmoitti selväsanaisen ja jyrkän tuomion perjantaina 5.3.2010, kun hän kommentoi Moskovan pormestarin Juri Mihailovitš Lužkovin (Юрий Михайлович Лужков) päätöstä sijoittaa Stalin-julisteita Voitonpäivän 65-vuotisjuhlan kunniaksi kansalaisten kritiikistä huolimatta. Yhtenäinen Venäjä -puolue on kritisoinut ja ilmoittanut selvästi, ettei loppuarvio Stalinista voi olla myönteinen. Näin Gryzlov:

Juri Mihailovitš Lužkovin pitäisi harkita päätöstään. Hän ei ole historioitsija,vaan kaupungin johtaja. Siksi kyse ei ole historiasta vaan Stalinin hahmon poliittisesta arviosta. Mutta tämä arvio ei voi olla positiivinen (И эта оценка не может быть положительной.). Kun kyse on moraalisesta arvioinnista, silloin ei ylipäätänsä voida välttää faktaa: Stalin oli miljoonien ihmisten kuolemaan syyllinen" (Сталин – виновник гибели миллионов людей).

Yhtenäinen Venäjä - puolueen ja myös koko Venäjän ehdottomaan poliittiseen johtoon kuuluva Boris Gryzlov jatkaa tiukkaa arvostelua:
Olen jo ilmaissut mielipiteeni asiasta. Se ei muutu. - - - Ei kaikkia muotokuvia historian oppikirjoista pidä asettaa katujen ja kaupunkien torien koristeeksi”.

Kaikki tietävät, että voitto on puristettu kymmenien miljoonien ihmisten elämästä, meidän isiemme ja isoisiemme elämästä. - - Julisteet sekoittavat ja hämärtävät historiallista muistia siitä, mikä oli merkittävää Suuressa isänmaallisessa sodassa. Miksi on vielä niitä, jotka katsovat sopivaksi tavaksi säilyttää Stalinin muistoa voiton nimissä ja koristella kaupunkia? Meidän puolueemme ei ainakaan aio käyttää näitä julisteita juhlissaan”.

Gryzlovin näkemys ei ole yksityismielipide, vaan myös Yhtenäinen Venäjä - puolue on ilmoittanut vastustavansa Moskovaan asetettavia Stalinin kuvia. Perjantaina 5.3.2010 myös puolueen puheenjohtajiston sihteeri Vjatšeslav Volodin (Вячеслав Володин) ilmoitti puolueen esittämän kriittisen käsityksen. Volodin korosti, että puolueen kanta säilyy ennallaan. Hän muistutti Gryzlovin sanoista, että ”Toisen maailmansodan tuloksiin viitatessa, ei sovi juhlia Stalinia voittajana, vaan ihmisiä (kansaa) pitää kunnioittaa voittajina. On tarve puhua kaikkien ihmisten ja erityisesti veteraanien roolista, kun nämä hankkivat voiton maalle. Stalinin epäselvä rooli maamme elämässä ei anna perusteita kylttien nostamiseen”.

Kyse ei ole Stalinin historiallisesta arvioinnista, vaan poliittisesta ja moraalisesta. Historia pitää jättää historian tutkijoille. - - Kun kyse on moraalisesta arviosta, on välttämätöntä kunnioittaa niiden ihmisten tunteita ja mielipiteitä, joiden perheet ovat kärsineet Stalinin vainoista” (необходимо уважать чувства и мнения огромного количества людей, семьи которых пострадали в результате сталинских репрессий). .

Volodin viittasi puolueen puheenjohtajan Vladimir Putinin (Владимир Владимирович Путин) arvioon: ”Vainojen oikeutusta painostuskeinona ei voida hyväksyä, se on mahdotonta. Tuo aika ei ollut vain henkilökulttia, vaan myös valtava rikos ihmisyyttä vastaan” («Достижения результата путем репрессий неприемлемо, это невозможно. В этот период был не только культ личности, но и массовые преступления перед народом».). Volodnin muistutti 5.3. myös siitä, että kaksi hänen isoisäänsä, joista toinen oli pappi, tapettiin. "Tällaiset henkilökohtaiset tarinat ovat olemassa liki jokaisessa venäläisessä perheessä. Heidän ei ole ainoastaan mahdotonta poliittisesti hyväksyä Stalinin muotokuvan ripustamista nähtäväksi, vaan he kokevat sen myös loukkaavaksi hyökkäykseksi”.

Olen kirjoittanut 14.8.2009 jo pelkästään minua vastaan törkeästi ja tahallisen valheellisesti esitettyjä "stalinistileimoja" vastaan tiukan "tunnustukseni" Stalinia vastaan. Jo tuolloin kerroin esimerkin siitä, että Venäjän kommunistinen puolue suhtautuu muita innokkaammin Stalinin kunnioittamiseen. Kommunistinen puolue sulkee sisäänsä myös radikaalia vasemmistoa, joista osa on hyvin anarkistista Venäjän talousjärjestelmää, oikeusjärjestelmää ja poliittista järjestelmää vastaan. Olen kirjoittanut myös kriittisesti äärivasemmistosta. Yhtä vähän ilmoitin tykkääväni anarkistisesta antifasismista, joka ilmenee huliganismina ja laittomuuksina Venäjällä. Kerroin tästä Ivan Hutorskoin - luunmurskaajan - tapauksen yhteydessä.