tiistai 15. kesäkuuta 2010

Pahan voittaminen hyvällä - uskonto ja esivalta terrorismia vastaan


Nikolai Pogrebnjakin (Николай Погребняк) teos Победившие зло добром (”Pahan voittaminen hyvällä”) on erinomainen hengellinen teos. Siinä kerrotaan pyhistä ihmisistä, jotka ovat toimineet asevelvollisuuden ja isänmaan suojelun hyväksi. Myös nykyinen Venäjän armeija on elvyttämässä hengellisiä perinteitä: temppeleitä syntyy, papit antavat rukouksissa tukensa sotilashenkilöille, joka päivittäin asettavat henkensä uhatuksi synnyinmaansa hyväksi. Tämä kirja on omistettu Venäjän FSB:n vuotisjuhlaa varten pari vuotta sitten. Tämä kirja on Venäjän turvallisuuspalvelun sivustolla tuorein kirjaesittely – äskettäin ilmestyi sivustolle, vaikka kirja ei ole sinänsä uusi.

Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n ja kansallisen terrorisminvastaisen komitean johtaja Alexandr Bortnikov (Александр Бортников) esitti 13.4.2010 Moskovassa terrorisminvastaisessa kokouksessa hengellisille johtajille, papistolle ja yhteisöjen edustajille tärkeän kutsun terrorismin vastaiseen toimintaan. ”Pitää entistä systemaattisemmin toimia, hyödyntää hengellisten johtajien, papiston ja kansalaisjärjestöjen edustajien aktiivista osallistumista, jotta lisätään ihmisryhmien tietoisuutta, erityisesti alttiimpien nuorten, jotta nämä eivät lähtisi ideologisten ääriryhmien toimintaan”. Bortnikov myös muistutti, että 1.4.2010 Mahatškalan kokouksessa Venäjän presidentti Dmitri Medvedev oli nimenomaisesti huomauttanut, että vahvan operatiivisen toiminnan kanssa tulee myös parantaa ennaltaehkäisevää ja terrorismin vastaista toimintaa. Venäjällä sikäläisessä islamilaisessa mediassa Bortnikovin vaatimus on esitetty näyttävästi ja myönteisesti yhteistyön hengessä, koska valtavirran muslimit eivät voi hyväksyä terroristista kiihkoilua: jihad ei ole aseellista taistelua. Valtavirran muslimit kärsivät myös kansallissosialistien ja muiden nationalistien väkivaltaisista hyökkäyksistä sekä kasvavasta epäluulosta.

Muslimi Abdullah Tammi ja kirkkoherra Juha Molari kertoivat 2. kesäkuuta 2010, että he rukoilevat menestystä ja siunausta turvallisuuspalveluille taistelussa Kaukasian terroristeja vastaan. Tätä rauhanomaista esivaltaa kunnioittavaa viestiä he ovat välittäneet toistuvasti, myös syksyllä 2009 tiedotustilaisuudessa. Esivallan puolesta rukoilu kuuluu Raamatun mukaan (Room. 13:2-4) kristityn kutsumukseen, koska esivalta on olemassa järjestystä varten ja pahojen saattamiseksi rangaistukseen. Jumalanpalvelusten kirjassa on jopa useita mallirukouksia, joita pappi voi käyttää esirukousta toimittaessaan. Myös muslimit tahtovat rauhaa maailmaan. Jihadilaisen väkivallan rakentaminen laillista esivaltaa vastaan ei ole suinkaan muslimien valtavirran mukainen näkemys. Äskettäin Kaukasissa muslimit kävivät ortodoksien kanssa julkisuudessa hyvin selväsanaisen keskustelun asian johdosta: molempien uskontokuntien johtajat ymmärsivät yksimielisesti, että heidän tehtävänsä on uskontonsa mukaisesti edistää sovinnollista kehitystä, kun sitä vastoin terroristit tahtoivat esittää Jumalan ikään kuin terrorismin käskijänä ja puolestapuhujana.

Pyhä Jumala, kiitämme sinua Tšetšenian tasavallasta. Siunaa presidentti Ramzan Kadyrovia, pääministeri Odes Baisultanovia ja koko maan hallitusta. Anna päättäjillä vastuuntuntoa, niin että he edistävät oikeudenmukaisuutta. Varjele Tšetšenian tasavaltaa ja koko Kaukasian aluetta, sen asukkaita ja päättäjiä sodalta, terrorismilta ja onnettomuuksilta. Rukoilemme menestystä ja siunausta laillisen esivallan, poliisin, armeijan ja turvallisuuspalvelun puolesta, jotta rauha, oikeudenmukaisuus ja vapaus voittavat. Siunaa Tšetšenian kansan johtajia. Varjele niin meitä suomalaisia kuin myös Kaukasian väestöä Venäjä-vihamieliseltä tiedottamiselta, uutisoinnilta, anarkismilta ja suoranaiselta terrorismilta. Kiitämme, että Suomessakin on esivalta: pyydämme, että tämä esivalta ei tukisi terroristeja eikä virittäisi ulkopuolisissa ihmisissä yhteydenotoillaan epäluuloa niitä vastaan, jotka vastustavat Kaukasian terroristeja ja heidän tukijoitaan. Pyhä Jumala, käännymme puoleesi, koska virkavaltamme on niin saamaton: sulje pyhää voimaasi käyttäen terrorismia mainostava Kavkaz Center –sivusto, saata Dokku Umarov tuomiolle sekä saata rangaistuksesi kaikille terroristirikollisille ja heidän tukijoilleen.

Interfax 12. April 2010


Luterilaisen jumalanpalveluksen eräs synnintunnustuksista sopii jokaiselle, jotta omatunto ei kävisi välinpitämättömäksi sen pahan tähden, jota näemme maailmassamme:

"Herra, maailmamme on täynnä vääryyttä ja väkivaltaa.
Kuulemme siitä joka päivä,
mutta emme haluaisi tunnustaa,
että olemme itsekin osallisia siihen ja siksi myös syyllisiä.
Usein olemme antaneet vääryyden tapahtua, vaikka olisimme voineet estää sen.
Usien olemme vaienneet,
kun olisi pitänyt puhua.
Usein olemme vain puhuneet, kun olisi pitänyt toimia".

СМИ и Юха Молaри (коллекция)

Юха Молaри – Juha Molari: Домашняя страница http://personal.inet.fi/business/molari/