Statcounter

lauantai 24. joulukuuta 2011

Finrosforumin joulutervehdyksessä 23.12. toivotetaan verenvuodatusta Venäjälle sekä haistatetaan paskat Venäjän puolueille ja parlamentille

Finrosforumin sivulla toivotetaan veristä joulua ja uutta vuotta: Jos Putin lähtee presidenttiehdokkaaksi, "silloin me näemme todella verenvuodatusta" (”then we really could see bloodshed”). Uhkaus verenvuodatuksesta on tehty erittäin painokkaasti, sillä se on lausuttu aivan esityksen päätökseksi.

Finrosforumin ja Troitskyn jutun jälkeen on tässä blogissa päivitys Moskovan mielenosoituksesta 24.12.2011. Mielenosoituksessa kansa vihelsi ja huusi "buu" esiintymislavan puhujille, keulahahmojen yritys virittää huuto "Venäjä ilman Putinia" ei innostanut kansalaisia. Lopulta useamman huutoyrityksen jälkeen he luopuivat tuosta taisteluhuudosta, koska tunsivat epäonnistumisestaan häpeää.

Osittain ulkoministeriön rahoittama suomalaisvenäläinen kansalaisfoorum (Finrosforum) jouluna haistattaa paskat Venäjän kaikille poliittisille puolueille ja parlamentille 23.12.2011 julkaistussa haastattelussa. Voidaan kysyä aiheellisesti, onko verenvuodatuksella uhkaaminen Venäjän istuvaa pääministeriä vastaan Suomen ulkoministeriönkin tavoitteiden mukaista.

Finrosforumin joulutervehdyksessä 23.12.2011 julkaistaan venäläisen musiikkikriitikon ja toimittajan Artemy Troitskyn (Артемий Троицкий) puheenvuoro: ”Putin’s Voodoo is Gone”. Troitsky on sinänsä kiinnostava kuva Moskovan 24.12.2011 mielenosoituksiin, koska hän on yksi keskeisimmistä julkisuuden henkilöistä, jonka nimi mainitaan toistuvasti mielenosoituksen ennakkotiedoissa.


Voodoo tarkoittaa šamanistista afrikkalais-karibialaista uskontoa, joka syntyi uuteen maailmaan kuljetettujen afrikkalaisorjien keskuudessa. Voodoopapeilla oli joidenkin uskomusten mukaan kyky muuttaa ihminen zombiksi. Voodoo uskonnon mukaan ylin jumaluus oli hyvätahtoinen, kaiken Luoja ja jumala Bondyè. Voodoon avulla ilmaistiin vainajien kunnioitusta ja suojelua pahuuden noituutta vastaan. Populaarikulttuurissa voodoo on sekoitettu satanismiin ja mustaan magiaan.

On hyvin epäselvää, miten Troitsky ja tämän puheenvuoron julkaissut Finrosforum tunsivat ylipäätänsä koko voodoo-sanan ja –ilmiön luonteen. Olisiko koko käsitteistö mennyt aivan sekaisin niin kuin muukin sisältö kirjoituksessa? Olisi myös varsin mielikuvituksellista keksiä selityksiä, miten Venäjän ortodoksisen kirkon kastettu mies Vladimir V. Putin voisi liittyä Voodoo-menoihin rock-kriitikko Artemy Troitskyn ja Finroforumin mielenliikkeissä, enkä sen tähden ryhdy spekuloimaan asiaa. Itse puheenvuoro ja sen julkaiseminen paljastaa kuitenkin keskeisiä piirteitä esittäjien arvomaailmassa ja mahdollisesta (epä)uskonnosta.


Tausta

Suomessa suhteellisen heikosti suurelle yleisölle tunnettu, mutta monien Venäjää-koskevien uutisten takapiruna keskeisesti vaikuttava Finrosforum syntyi tammikuussa 2007 edellisvuoden puolella toteutetun onnistuneen Venäjä-vastaisen mielenosoituksen hurmiossa. Mielenosoitukseen oli saatu koottua Suomen historian suurin protestoiva väkijoukko Venäjän suurlähetystön edustalle Anna Polivkovskajaan liittyvän kohun avulla. Mielenosoitusta Heidi Hautala käytti osana henkilökohtaisia poliittisia pyrkimyksiään.


Forumin perustajajäsenten luettelo on merkittävä otos suomalaisia eturivin Venäjä-vihaajia. Eräät näistä, kuten Anu Harju, Heidi Hautala, Iida Siimes, Mikael Storsjö, Jukka Mallinen sekä mahdollisesti muutama muukin ovat olleet mm. kuultavana poliisin toimittamissa kuulusteluissa, kun on selvitetty tiettyjen tshetsheenien laitonta maahantuloa Suomeen. Muutamia kuultiin todistajan roolissa ja toisia syytettyjen roolissa.


Perustajajäsenet ovat Rolf Büchi, Nils-Erik Friis, Anu Harju, Heidi Hautala, Frank Johansson, Pekka Koponen, Henrik Lax (Хенрик Лакс), Laura Lodenius, Anna-Stiina Lundqvist, Jukka Mallinen, Elisabeth Nordgren, Theresa Norrmén, Kerkko Paananen, Marja Pulkkinen, Elina Rahimova, Ville Ropponen, Iida Simes, Anni Sinnemäki ja Mikael Storsjö. Heidi Hautalasta tuli puheenjohtaja ja Jukka Mallisesta varapuheenjohtaja, Mikael Storsjö – paremmin tunnettu terroristien tukikeskuksen Kavkaz-Centerin isäntänä - toimi sihteerinä.


Kuvassa Finrosforumin kokouksessa vasemmalta Islam Matsiev (Kavkaz-Centerin webmaster), Mikael Storsjö (Kavkaz-Centerin omistavan ProCaucasus-yhdistyksen pj) ja Heidi Hautala

Uusnatsi- ja bandiittiyhteyksistään yhä enemmän tunnetuksi tullut Finrosforum vaihtoi vuoden 2010 lopulla johtajistoa. Jukka Mallinen ei tahtonut enää olla varapuheenjohtaja eikä hallituksen jäsen. Tämä ei ole estänyt kuitenkaan Mallista liittymästä erehtymättömästi Finrosforumin toimiin ja pyrkimyksiin. Mallinen jakaa jopa kritiikittömän avoimesti - myös Finrosforumin mainostamaa - Artemy Troitskyn verenhimoista puhetta, jossa vaaditaan verenvuodatuksen uhalla, että Vladimir Putin ei saa jatkaa presidenttiehdokkaana!


Samaista verenhimoista videota ja haastattelua on myös Uusi Suomi -verkkolehden tuottaja Jarmo Koponen levittänyt parhaan kykynsä mukaan blogissaan ja Facebook-sivullaan. Lisäksi Koponen riekkuu, että Navalnyi uhosi mielenosoituksessa voivansa väkijoukon kanssa valloittaa Kreml tuossa tuokiossa ongelmitta. Taitaa mennä Koposella kuin Navalnyilla hiukan sekaisin realiteetit. Koponen jätti mainitsematta, että Navalnyin puheenvuoron jälkeen aivan välittömästi väkeä yritettiin nostattaa huutamaan "Venäjä ilman Putinia", mutta kansa ei liittynyt kovaäänisestä tehtyyn kehotukseen, vaan alkoi viheltää kehotusta vastaan!

Kuva: Uusi Suomi -verkkolehden tuottaja Jarmo Koponen levittää demokraattisen järjestelmän kiistävää ja verenhimoisesta uhkauksesta tunnettua videota

Vuoden 2010 lopulla Tarja Kantola nousi puheenjohtajaksi ja Heidi Hautala siirtyi varapuheenjohtajaksi. Mikael Storsjö jatkoi sihteerinä ja Kerkko Paananen tiedottajana. Finrosforumin repivä kyseenalainen maine aiheutti kuitenkin hallituksen muutoksenkin jälkeen paineita. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan erityisavustaja Kantola ja kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautala kokivat ryvettyvänsä Finrosforumin keskeisillä paikoilla. Hautala oli ollut Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja toimiessaan foorumin puheenjohtajana ja siirtyessään varapuheenjohtajaksi.


Lopulta marraskuussa 2011 Finrosforum päätti pelastaa vaikutusvaltaisten perustajajäsenten kasvot hallituksessa tehdyillä pikaisilla muutoksilla: Kavkaz-Centerin isäntä Mikael Storsjö jatkaa vanhaan tapaan avoimesti Finrosforumin hallituksen johtotehtävissä. Hänellä ei ollut mitään menetettävää, koska oli jo personan non grata Venäjän lainvalvontaviranomaisten määräysten mukaan. Heidi Hautala ja Tarja Kantola jatkavat edelleen esiintyjinä Finrosforumin konferensseissa, joihin pääsyä kuitenkin päätetään - yleisestä avoimuutta ylistävästä mainonnasta poiketen - rajoittaa sensuurin tiukentamiseksi ja julkisivun suojaamiseksi. Hautala ja Kantola siirtyivät nyt piiloon forumin hallituksesta. Kerkko Paananen nousi puheenjohtajaksi.


Finrosforumin marraskuussa 2011 valittuun hallitukseen kuuluu myös muita Venäjä-vihamielisiä toimittajia, mm. Suomen PEN-järjestön entinen puheenjohtaja 10 vuoden ajalta, kansainvälisen PEN-järjestön hallituksen nykyinen jäsen, Hufvudstadbladetin kulttuuri- ja teatteritoimittaja, Elisabeth Nordgren, joka toimii SARV:in puheenjohtajana marraskuusta 2011 alkaen. Höblän kanssa Finrosforum on tällä tavalla kiinteästi verkostoitunut henkilösuhteiden avulla.

Finrosforumin julkaisemassa Troitskyn julistuksessa uhataan verenvuodatuksella

Troitsky esittää puheenvuoronsa alussa väitteen, että ”Putinin Voodoo on mennyt”. Mahdollisesti ”Voodoo” tulee määritellyksi rock-kriitikon tarpeita varten seuraavassa lauseessa: ”Maa oli hypnoosissa tämä miehen tähden kymmenen vuotta, mutta ei ole enää”. Troitsky uskottelee Putinin hallinnon nopean romahduksen. Erityisesti hän iloitsee, että kaikki ovat nyt rohkeita, innostuneita ja vallankumouksellisia. Vallankumouksellisuudesta on tullut nuoren väen ”trendi” ja ”erittäin hyvä muoti”.

Troitsky vetää tiukan eron edustamansa demokraattista järjestelmää vastaan hyökänneiden vallankumouksellisten ja parlamentaarisen opposition välille. Hän nimenomaisesti luettelee, ettei luota Kommunistiseen puolueeseen, Oikeudenmukainen Venäjä puolueeseen, Vladimir Zhirinovskyn puolueeseen eikä edes Jablakoon. Itse asiassa hän sanoutuu irti myös Nemtsovin, Ryzhkovin ja Toisen Venäjän johtajan Eduard Limonovin politiikasta. ”Voin sanoa rehellisesti, että en todellakaan anna paskaakaan Venäjän poliittisille puolueille, en välitä paskaakaan Venäjän parlamentista”.

Troitsky pohtii Tšetšenian poliisin kahden osaston ja Moskovan poliisin toimintakykyä tukahduttaa mielenosoittajien mahdollisesti kaavailemaa kansannousua. Hän otaksuu, että ”poliisi ei käännä aseita mielenosoittajia vastaan”. Kyseinen pohdiskelu on sinänsä erikoinen kuva Troitskyn mielikuvista ja toivemaailmasta: mitä rock-kriitikko kaavailee tilanteeksi, jossa poliisin voisi kuvitella kääntävän aseet mielenosoittajia varten? Miten pitkälle rock-kriitikko toivoisi mielenosoittajien menevän?

Troitsky esittää edeltäneen pelkospekulaation jälkeen toivekuvan, että Putin lähtisi pois ja etsisi turvatakuut toisesta maasta, esimerkiksi Sardiniasta. Sen jälkeen seuraa hurja skenaario Finrosforumin julkaisemassa joulutervehdyksessä tilannetta varten, jossa Putin päättää säilyä presidenttiehdokkaana: ”The worst case scenario would be violence. I am sure Putin will be swept away soon, but in which way it will happen, I have no idea. I personally am in favour of a more radical scenario”, ”Pahimmassa tapauksessa seuraa väkivaltaa. Olen varma, että Putin pyyhkäistään pois nopeasti, mutta millä tavalla se tapahtuu, minulla ei ole aavistustakaan. Itse kannatan kaikkein radikaalinta skenaariota” (Troitsky/Finrosforum).

Troitsky esittää, että Alexey Navalny tulisi uudeksi presidentiksi, ja toivoo, ettei Putin olisi niin tyhmä että lähtisi vaaleihin, koska "silloin me näemme todella verenvuodatusta" (”then we really could see bloodshed”).

Finrosforum tai Troitsky ei mitenkään arvioi Navalny-skenaariota tulla presidentiksi. Kyse ei ole nyt siitä merkillisyydestä, että Alexey Navalny on amerikkalaisen propagandakoulutuksen mukaisessa kenttätyössä Venäjällä mielenosoituksia varten, vaan Venäjän kansalaisena Alexey Navalny tulee asettua YHDENVEROISESTI muiden rinnalla presidenttiehdokkaaksi vaalilain mukaisessa järjestyksessä, mitä käytäntöä noudatetaan myös muissa demokraattisissa perustuslaillisissa valtioissa. Mikäli presidenttiehdokas ei ole puolueen ehdokas, hänen tulee kerätä kannattajalista ehdokkuutensa laillista rekisteröitymistä varten. Verenvuodatuksen ja katukokousten avulla ei Venäjän kokoisessa valtiossa niin kuin ei pienemmässäkään valtiossa tule valita presidenttiä.

Vaaligalluppien mukaan yhä edelleen Vladimir Putin on selvästi suosituin ehdokas uudeksi presidentiksi. Verenvuodatuksella uhkaaminen istuvaa pääministeriä vastaan, joka on suosituin presidenttiehdokas –Suomen Sauli Niinistön kannatusprosenttien luokkaa - , ei voi olla mitenkään vastuullista eettisesti tai tuskin sopivaa juridisestikaan. Miten Suomen lainvalvontaviranomaiset puuttuisivat asiaan, jos poliittisen ehdokasasettelun ulkopuolinen äärinationalistinen tai natsiryhmä aloittaisi Suomessa, paikallisissa mittasuhteissa ehkä 300 ihmisen, mielenosoitukset Helsingin ydinkeskustassa vaatien omaa uusnatsijohtajaansa välittömästi ja ilman vaaleja uudeksi presidentiksi, jotta Sauli Niinistö välttyy verenvuodatukselta?

Päätelmä

Tämän kriittisen kirjoituksen tekijänä en hyväksy Finrosforumin sivuilla esitettyjä näkemyksiä eikä mielestäni Venäjän lainvalvontaviranomaisten ja vaaleilla valittavien ehdokkaiden tule väistyä verenvuodatuksella uhkailunkaan seurauksena. Vaaleissa valitaan presidentti. Ehdokkaat asetaan vaalijärjestyksen mukaisesti. Vaalien tulos ratkaisee kenestä tulee yhden tai kahden kierroksen äänestyksen jälkeen Venäjän presidentti Dmitry Medvedevin jälkeen.

Kristillinen joulu on ymmärrykseni mukaan ilmoitettu selvemmin Matteuksen ja Luukkaan evankeliumissa. "Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa" (Luuk. 2:14). Kuningas Herodeksesta kerrotaan ankarat verenvuodatukset. Finrosforum ja Troisky sekoittanevat nyt kristillisen Jeesuksen ja verisen Herodeksen toisiinsa, kun manaavat verenvuodatusta joulutervehdyksensä nimissä. Sekoittaminen ei ole yllätyksetön, sillä Finrosforumin keskeisistä vaikuttajista monet ovat avoimesti ateisteja, eikä heillä voi olla täten ymmärrystä kristillisestä joulusta.

Jälkikirjoitus

Moskovan suureksi jytkyksi tai värivallankumoukseksi etukäteen mainostettu mielenosoitus lässähti yleisön mielenkiinnon hiipumiseen. Paikalle oli saatu suuri väkijoukko, mutta puhujat eivät saaneet väkeä mukaan taisteluhuutoihin, vaan mielenosoituksen johtohahmoille jopa vihellettiin vastaan ja huudettiin "buu". Lopulta väki alkoi pomppia paikoillaan varpaiden kylmenemisen tähden ja lähteä etuajassa koteihinsa tai uudenvuoden pakkasukkoa varten ostoksille.

Mielenosoituksen jälkeen järjestäjät yrittivät käsitellä pettymystään varsin alkukantaisella tavalla, mm. etsivät nyt paniikissa ratkaisua salaliittoteorioiden avulla esimerkiksi syyttäen, kuka oli joukossamme myyrä tai agentti, miksi epäonnistuimme. Erästä nuorta naista on jopa tarjottu syntipukiksi: Ксения Собчак, Ksenia Sobchak. Järjestäjien oli vaikea nousuhumalan unelmien sorruttua on hyväksyä sitä todellisuutta, että kansa protestoi ja on tyytymätön, mutta kansa ei halua mielenosoituksen järjestäjistä ketään uudeksi johtajakseen, vaan luultavammin useat äänestävät Putinia. Mielenosoittajat eivät tahdo liittää toisiinsa presidenttivaaleja ja tyytymättömyyttä Venäjän hallintokulttuuriin, vaikka mielenosoituksen järjestäjät yrittävät voimakkaasti kytkeä nuo toisiinsa!

Kuva: Mielenosoituksen keulahahmojen esiintymislava

Itse en voisi lausua niin ihanteellisesti mielenosoituksen johtajista kuin Venäjän presidentti Dmitry Medvedev oli viikolla lausunut kutsuen heitä esimerkillisiksi yhteiskunta-aktivisteiksi. Mielenosoituksen keulakuvat eivät juuri viritä itsessäni arvostusta. Sinänsä on helppo yhtyä näkemykseen, että vaalit pitävät olla rehelliset. Katukokous ei kuitenkaan ole "vlast" (valta), vaikka Navalnyi yrittäisi niin yllyttää väkijoukkoa mielenosoitukselliseen Kremlin valloitukseen. Väki ei lähtenyt liikkeelle sinne päin, vaan meni koteihinsa.


Kuvat: jo tässä vaiheessa toista tuntia ennen mielenosoituksen päättymistä väkeä lähti poistumaan, mielenosoitus ei innostanut


Kuva: Lainvalvontaviranomaiset olivat näkyvillä suhteellisen vähälukuisina, vaikka erityisesti Navalnyi selitteli mielenosoittajien vähäistä innostumista "sopivaan henkeen" tiedotusvälineiden ja poliisin läsnäololla

Perustuslaillisen demokratian kunnioittaminen kuuluisi myös tälle mielenosoituksen johtokaartille, sillä he eivät voisi mitenkään toimittaa jaloa kansanvaltaista vallankumousta, vaan pahimmassa tapauksessa vain hetkellisen verisen rikollisen vallankaappauksen jossakin yksittäisessä hallintorakennuksessa. Siksi kyllä heidänkin on vaan tyydyttävä keräämään kannattajakortit ja mittautettava todellinen suosio vaaleissa yhdenvertaisesti muiden ehdokkaiden kanssa.

Mielenosoituksen keulahahmot vaativat Venäjälle vapaata mediaa. Itse en päässyt varojen puutteessa Moskovaan, vaan katsoin mielenosoitusta Venäjän valtiollisen televisiokanavan RT:n kansainvälisestä suorasta lähetyksestä useamman tunnin ajan. Aloin tehdä myös mielenosoituksen aikana Facebook-päivitystäni mielenosoituksessa sanotun ja kuullun perusteella. Tässä Facebook-päivitykseni kopioituna.

- - - - - - -No comments in my blog, but you can find my phone number GSM +7911 2970525 (in Russia) +358 44 322 2661 (in Finland) or my email juhamolari-ÄT-gmail.com or rtmolari-ÄT-rambler.ru (см. -ÄT- = @). You can discuss with me in Facebook

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Homepage http://personal.inet.fi/business/molari/

RT blogi: It's time, my friend: it's time

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti