Statcounter

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Kirill: kirkko ei koskaan tunnusta ”homo-avioliittoja”, vaan julistaa ne synniksi

”Jos synnin ja häpeän todellisuus katoaa ihmisen sydämestä, silloin mikään yhteiskunnallinen laki ei suojele ihmistä. Ihmisestä, joka menettää moraalin ja käyttää vapauttaan pahuuteen, tulee omien intohimojensa orja”, sanoi Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill tiistaina 21.5.2013 tapaamisessa Euroopan neuvoston pääsihteerin Thorbjørn Jaglandin kanssa Danilovan luostarissa. ”Moraalikysymykset ovat ihmisen yksityisasia, mutta yhteiskunta ei voi kohdata näitä kysymyksiä välinpitämättömästi. Ihmiskunnan elämässä kriisin syyt ovat moraalissa. Siksi korostamme vakaasti tarvetta oppia ihmisoikeuksien moraalisesta ulottuvuudesta. Itse asiassa ihmisoikeuksien moraalinen ulottuvuus on läsnä Yleismaailmallisessa ihmisoikeuksien julistuksessa. Valitettavasti viime aikoina on moraalinen ulottuvuus kadonnut, kun moderni ajattelu on korostanut moraalin suhteellisuuden ajatusta. Tämän seurauksena meillä on edessämme erittäin suuri ongelma”.

”Venäjän ortodoksinen kirkko kunnioittaa ihmisen vapaata valintaa, myös syntistä valintaa. Esimerkiksi kristillisestä näkökulmasta avioero on syntiä, myös rinnakkaiselämä puolisonsa ohessa muiden kumppaneiden kanssa on syntiä, mutta kirkko tunnustaa yksilön vapauden elää niin kuin he tekevät. Et voi pakottaa ihmisiä paratiisiin. Se on yksityisasia. Jos henkilö tekee syntiä, hän tekee. Täsmälleen sama asenne on samaa sukupuolta olevien liittoja kohtaan. Jos ihmiset valitsevat tämän elämäntavan, se on heidän oikeutensa, mutta he ovat vastuussa synnistään. Ja Raamattu selvästi osoittaa, että homoseksuaalisuus on syntiä. Vanhassa testamentissa on Sodoman ja Gomorran tarina ja Uudessa testamentissa on apostoli Paavalin selkeä opetus. Siksi emme ole huolissamme näiden samaa sukupuolta olevien keskinäisistä liitoista, vaan olemme syvästi huolissamme siitä, että ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa syntiä perustellaan valtiollisella lailla. Tämä avaa vaaralliset mahdollisuudet edistää yhteiskunnan moraalista rappiota”.

”Valinta tietyn elämänmallin suhteen on ihmisen yksityisasia, mutta tämä ei tarkoita mitenkään kirkon asenteen muuttumista homoseksuaalisuuteen. Venäjän ortodoksinen kirkko on aina julistanut samaa sukupuolta olevien keskinäiset avioliitot synnillisiksi, me vastustamme jyrkästi homoseksuaalisuuden asettamista yhdenvertaiseen asemaan miehen ja naisen luonnollisen suhteen kanssa.. Venäjän ortodoksinen kirkko ei koskaan tunnusta samaa sukupuolta olevia avioliittoja”.

”Emme todellakaan halua, että Euroopan Neuvostosta tulee organisaatio, joka ilmoittaa käsityksiään miljoonille Venäjän ortodoksisen kirkon uskovaisille ja muille uskonnoille maailmassa ja Euroopassa. Me tiedämme enemmän kuin ketkään muut, mitä on elää ateistisessa valtiossa. Ja nyt kovalla äänellä huudamme eurooppalaisille: älkää toistako meidän kauheaa kokemusta! Ja tänään Strasbourgissa ihmisoikeustuomioistuin päättää krusifiksi-kiellosta Italian kouluissa, me koemme tuollaiset päätökset hyvin tuskallisiksi. Meillä Neuvostoliitossa tuhottiin kirkkojen ristit ja perusteltiin toimet melkein samoilla väitteillä kuin Strasbourgissa ihmisoikeustuomioistuin tekee tänään. Keskiajalla Venäjän kirkolla oli varsin itsenäinen asema, sitten Venäjän keisarikunnassa tilanne muuttui huonompaan suuntaan ja Pietari I:n aikana kirkolta riistettiin vapaus ja mahdollisuus esittää omat näkemykset. Vallankumouksen jälkeen kirkko joutui vakaviin vainoihin ja kärsi fyysistä tuhoa. Viimeisten 20 vuoden aikana olemme yrittäneet toipua ja entisöidä joitakin temppeleitä, jotka olivat tuhoutuneet, mutta työ ei ole valmis, monet temppelit ovat yhä raunioina. Kirkko ei ole hallituksen tai opposition kanssa, vaan kirkko on tukenut sekä hallitusta että oppositiota”.

Patriarkka sanoi Euroopan neuvoston pääsihteerille, että Venäjän ortodoksinen kirkko on ”hyvin liikuttunut” siitä, miten miljoonat ranskalaiset ovat vastustaneet lakiehdotusta laillistaa samaa sukupuolta olevien liitot. Venäjän ortodoksinen kirkko on ”järkyttynyt, kun näiden miljoonien ihmisten lausuntojen jälkeen senaatissa kuitenkin hyväksyttiin kyseinen laki”.

Lähteet

http://www.rg.ru/2013/05/21/braki-site.html

http://juhamolari.blogspot.fi/2013/01/minun-tieni-ortodoksiseen-kirkkoon.html

. . . . . . . .

 Juha Molari Юха Молaри GSM +358 40 684 1172; +358 44 275 8284
Teologian tohtori, BBA
 EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
 СМИ и Юха Молaри коллекция, Molari in Russian media): http://juhamolari.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html