Statcounter

keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Janitskinin muistoa kunnioittaen Uusi MV-lehti Suomen tiedetoimittajien koulutukseen

Suomen tunnetuimman kansalaismedian MV-lehden perustajan, edesmenneen Ilja Janitskinin muistoa ja kansalaisoikeustaistelua kunnioittaen Suomen tiedetoimittajat hyväksyivät Uuden MV-lehden nimissä osallistumiseni perinteikkääseen Sanan valta -koulutuspäivään.

Suomen tiedetoimittajien, Journalistiliiton ja Terveystoimittajien järjestämä Sanan valta -koulutuspäivä ”Sanan valta 6 – Propagandan valta” järjestetään 24.3.2020 Helsingissä Tieteiden talolla.

Ilja Janitskinin perintö kansalaisoikeustaistelijana kansalaismedian perustajana velvoittaa vähintäänkin moraalisesti osallistumiseen mediasta, vaikuttamista ja propagandasta käytävään keskusteluun. Niin tunsin syvästi hyvää mieltä ja omantunnon levollisuutta, kun Uuden MV-lehden puolesta Janus Putkonen vastasi myönteisesti pyyntööni, että saisin kirjoittaa raportin Sanan valta -koulutuspäiviltä. Tämän jälkeen ilmoittauduin koulutuspäivään ja sain järjestäjiltä 16.2.2020 klo 14 myönteisen vahvistuksen koulutukseen osallistumiseen!

Itselleni koulutuspäivä on henkilökohtaisesti merkittävä ja arvostettava tapahtuma.

Ensinnäkin, olisi vähintäänkin erikoista – kenties jopa irvokasta – käsitellä vallankäyttöä ja propagandaa seminaareissa, joissa vallaseliitin edustajat puhuvat vain keskenään siitä vaarallisuudesta, joka esiintyisi ulkopuolella muiden valtioiden tai ”vaihtoehtoismedian” keskuudessa. Se voisi vaikuttaa vallaseliitin levittämältä "salaliittoteorialta". Tietysti on luonnollista jo tiedon luotettavuuden kannalta, että ”vaihtoehtoismedia” vähintäänkin on paikalla hiljaisesti tekemässä havaintoja, kuuntelemassa ja kirjoittamassa analyysinsä kuuleman perusteella. Puheoikeutta ei näissä piireissä ole ”vaihtoehtoismedialla”.

Toiseksi, jo väitöskirjassani pohdin monien länsimaisten keskeisten auktoriteettien analyyttisten menetelmien ja käsiteanalyysien avulla viestinnän, vallan, vaikuttamisen ja propagandan välistä jännitteistä suhdetta. Tämän informaatiopsykologiaan liittyvän teeman pohdiskelua olen jatkanut muutamien kanssakäymisteni aikana, mitä yhteyksiä on ollut sekä vaihtoehtoismediaan ja valtiolliseen mediaan että viranomaistoimintaan. Tohtorin tutkinnon ohessa myös BBA-tutkinnossa (tradenomi) pohdiskelin monilla kursseilla ja raporteissa vaikuttamiseen liittyviä psykologisia tekijöitä ja menetelmiä.

Kolmanneksi, väitöskirjassani jo aloittama analyyttisten menetelmien ja käsiteanalyysien pohdiskelu on syventynyt uusimmassa tietokirjallisessa hankkeessani, jossa kirjoitan infosodasta suomalaisen pienen ihmisen kokemuksellisesta näkökulmasta.

Neljänneksi, voin olla siinä mielessä rohkea, että kokemukseni ja tietämykseni vaihtoehtoismediasta (erityisesti MV-lehti ja Verkkomedia) on ainakin melko vertailukelpoinen muiden osallistujien kanssa. Samaa on sanottava, että itselläni on edes vähän kokemusta Venäjän valtiollisesta mediasta (erityisesti RT-kanava, Russkie Vesti, Rossiiskaja Gazeta ym) ja sen toimijoista, mitä kokemusta ei kuitenkaan monella esitelmöitsijällä ole merkittävästi enempää.

Koulutuspäivillä Johanna Vehkoo esittää kysymyksen, miten faktan erottaa fiktioista. Vehkoon esitys on mielenkiintoinen jo hänen saamansa rikostuomion johdosta, jonka hän sai syyllistyttyään Junes Lokan herjaamiseen. Nyt Vehkoo sanelee faktoja ja fiktioita koulutuspäivillä. Missä määrin hän ilmentää katumusta ja uudelleen oppimista?

Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman, Hesarin toimittaja Jarno Hartikainen ja eräät muut pohdiskelevat poliittista valtaa mediassa, raportoiko media vai osallistuuko. Kovin usein on saanut vaikutelman, että jopa valtavirran media tahtoo ”kasvattaa” ja ”manipuloida” kansaa oman agendansa mukaisesti, olipa se agenda punavihreä tai jokin muu.

Hysteerisimmät taho ovat esittäneet uhkakuvia, joiden mukaan kansalaisten kriittiset mielipiteet ja kansalaismedia uhkaisivat jopa demokratiaa itseään.

Käyn aamuyön wc-siivouksen jälkeen suihkussa ja suihkun jälkeen raikkaana laitan siistin puvun päälleni pitkästä aikaa ja kiiltäväksi lankatut kengät jalkaani. Sen jälkeen muistilehtiö ja kynä mukaan, jotta teen tarkkoja havaintoja tapahtumasta. Mahdollisten hysteeristen reaktioiden johdosta en videoi enkä kuvaa (enkä ylipäätänsä koskaan ”striimaa”).

Suomalaisen kansalaismedian edesmennyt uranuurtaja Ilja Janitskin tulee mielestäni arvokkaasti kunnioitetuksi, kun hänen muistoaan kunnioittaen osallistun juuri MV-lehden arvoa vaalien koulutusseminaariin sanan vallasta ja propagandan vallasta. Keskustelun on syytä jatkua myös vaihtoehtoismediassa. Meidän ei ole mitään syytä hävetä itseämme, kun osallistumme keskusteluun ja raportoimme siitä.

Jälkikirjoitus 19.2. klo 15:15

Suomen Tiedetoimittajain liitto oli todella iloinen kiinnostuksestani, mutta peruivat muutama minuutti sitten osallistumiseni. He eivät ole tehneet sinun kauppoja, joten pidän alatyylisenä, että kohteliaasti unohtivat teititellä. 

Jälkikäteen järjestäjät ovat lisänneet huomautuksen ilmoittautumissivulle: "HUOM! Koulutus on vain järjestävien liittojen jäsenille." 

Kunnioittaen,

Juha Molari, 
siivooja
D.Th, BBA.
GSM +358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)
32 kommenttia:

 1. Oli ikävää kuulla Janitskinin kuolemasta, vaikka vastustinkin hänen poliittisia näkemyksiään ja toimintatapojaan. Arvasin toki että tietyt kirjoittajat pyrkivät tekemään hänestä marttyyrin vaikka väkisin.

  Tässäpä sinulle kysymys, johon toivon sinun vastaavan, kun kerran pidät Janitskinia "sananvapauden ja kansalaisoikeuksien esitaistelijana":

  Janitskin oli vastaava päätoimittaja MV:ssä. "Lehden" kommenteissa kuka tahansa sai sanoa mitä tahansa kenestä tahansa. Sai herjata, heittää rasistisia kommentteja ja esittää suoranaisia valheita, ilman moderointia tai seurauksia.

  Miten tämä mielestäsi eroaa siitä, että Suomi24:ssa joku herjaa, loukkaa tai solvaa sinua tai esittää sinusta valheelliseksi kokemiasi väittämiä? Miksi samat rajoitukset eivät päde inhoamaasi Suomi24:een ja ihailemaasi MV-lehteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiheellinen hyvä kysymys. Ip-osoitteet kertovat, että MV-lehteen tulleet pahimmat herjaukset ovat lähtöisin KRP:n koneelta. Miksi niin, sopisi pohtia, mutta poliisi, syyttäjä ja oikeuslaitos ei tahtonut sitä pohtia tai avata julkisuuteen.

   Ilja toi esille, että MV-lehden administraatiolla ei ollut edes toimintakykyä niiden kommenttien poistamiseksi, kun kommentit olivat Facebookin alustalla vaikka näkyivät MV-lehden juttujen alla. MV-lehden formaatti oli täten kömpelö - ja sitä käytettiin Iljaa vastaan. Suomi24 toimii aivan eri varoissa, siellä on moderaattorin hallittavissa myös keskustelu, joiden avulla itse asiassa tehdään rahaa (mainosten klikkaukset). Tässä on melkoinen ero, mielestäni korostaen, että Suomi24 pitäisi olla enemmän vastuussa.

   Ilja Janitskinin rooli oli nähdäkseni ja kokemukseni mukaan toimintojen aloittaja, mutta ei päivittäiseen toimittamiseen osallistuva päätoimittaja.

   Poista
  2. Jätän väitteesi KRP:n koneelta tulleista viesteistä omaan arvoonsa. Ne ovat valheita, niin kuin moni muukin väittämäsi, kunnes toisin todistetaan.

   Niin, ja tietämättömyyshän ei ole mikään puolustus. Muistan myös hyvin, kuinka tietyssä vaiheessa MV suorastaan retosteli lukijoiden määrällä ja mainostuloilla.

   Ja vielä sellainen pikku juttu, että "nähdäksesi ja kokemuksesi mukaan Janitskin ei ollut päätoimittaja" on juridisesti täysin merkityksetön argumentti. Se on pelkkä mielipide. Siis samanlainen väite kuin vaikkapa "Juha Molari on Putin-trolli ja hyödytön idiootti." ;)

   Poista
  3. Että Keskusrikospoliisin koneelta? Väite on niin kova, että pitäisi olla jokin todiste. Ihan yhtä lailla voit väittää, että pahin törky tuli vaikka ulkoministeriön koneelta. Et voi todistaa tuollaista, etkä voi luottaa siihen, että joku MV-lehden takapiru näin väittää.

   Poista
  4. KRP:n ip-osoitteet ovat tulleet julki jo aiemmin Juha Korhosen lähetyksissä, kun MV-lehden esitutkinta-aineistoa on tarkistettu. Outoa on ollut alusta alkaen, että poliisi otti esille kommenttien lähettäjien ip-osoitteet, mutta ei käyttänyt näitä tietoja. Juha Korhosen aloitteesta nämä ip-osoitteet luettiin ihan julkisen nettipalvelun avulla, joka osoitti ip-osoitteiden kuuluvan KRP:lle. Tämä ei ole valitettavasti yllätys sen enempää minulle kuin kaimalleni: olemme jo aiemmin monta kertaa pistäneet merkille, kuinka "vale-isänmaalliset" pilasivat tahallaan isänmaallisten mainetta hullujen kirjoitustensa avulla. Nuo kirjoitukset tulivat viranomaisten koneilta.

   Poista
  5. Juha Korhonen nyt ei kovin luotettava lähde ole, luultavimmin sai krp:n ip-osoitteen jostain viranomaissähköpostista ja sen jälkeen keksi koko tarinan krp:n kirjoittamista viesteistä mv-lehteen, menee samaan sarjaan Juha Molarin uskomattomien mielikuvitustarinoiden jatkoksi.

   Poista
  6. Lähde on siis esitutkintapöytäkirjat. Analyysin oivalsi tehdä Juha Korhonen.

   Poista
  7. Näin kovan luokan salaliitto olisi epäilemättä kuumaa kamaa MV-mielisten nettitohinoissa. Kas kummaa: ei löydy mitään. Ei rupisintakaan postausta jossa väläyteltäisiin pienintäkään evidenssiä väitteen tueksi. (Edelleen, jos löytyy linkki, olen valmis muuttamaan mielipidettäni.)

   Toistaiseksi tämä voidaan kirjata luokkaan "Juhis provoaa ja houreet ottavat vallan vessapastorin liskonaivoissa."

   Poista
 2. Kohta tuo osallistuminen seminaariin perutaan, tuo on jo nähty. Sitten molari uhriutuu ja tekee uuden vihablogin ja mv-jutun. Jokos molari on muuten ostanut sen rollaattorin että pääsee valmentamaan eläkeläisryhmiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se osallistumiseni peruutettiin, kuten anonyymi osasi arvata. Rollaattoria en ole ostamassa, minkä anonyymi sitä vastoin arvasi täysin väärin: nyt toistamiseen kuntopyörälle, aamulla jo oli yli 2 tuntia, nyt vähän enemmän, yhteensä noin 5 tuntia.

   Poista
 3. Tiedätkö, Molari, että Janitskinilla oli useita pahoinpitelytuomioita? Hän oli myös Bandidosin jäsen ja niinpä he osallistuvat hänen hautajaistilaisuuteensa. Näin kertoo Tiina Keskimäki.

  Kirkossa pidettäviin tilaisuuksiin saa lähtökohtaisesti osallistua kuka tahansa. Hyviin tapoihin toki kuuluu, ettei kukaan osallistu ventovieraan ihmisen hautajaisiin. Keskimäen mukaan Bandidosit toimivat "järjestysmiehinä" Mitä arvelet tämän tarkoittavan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tunnen Iljan muutamasta yhteydestä ja pidän häntä sen perusteella hienompana valtiomiehenä kuin Pekka Haavistoa. En tiedä enkä kaiva menneisyyttä, joka on toki hyvin nistimäinem monella Ylen toimittajalla. Jos ryhmä tulee hautajaisiin, se on hienoa kunnioitusta: eivät ainakaan silakat ja Antifa häiriköi siellä. Olen ollut useamman kerran hautajaisissa kuin anonyymi kirjoittelija ja voin todeta, että osallistumisessa ei ole mitään outoa. Olen ollut noin tuhat kertaa hautajaisissa.

   Poista
 4. Ihan vain tiedoksi, Bandidos on rikollisjärjestö, sen esiintyminen julkisuudessa ei voi olla mikään hymistelyn aihe kenellekään. Tai tokihan voi, mutta samalla tulee hyväksyneeksi rikollisjärjestön olemassaolon oikeutuksen ja rikollisen toiminnan. Bandiitit ovat säälittäviä vaimonhakkaajia, rehellisten kansalaisten pahoinpitelijöitä ja oksettavia pirikauppiaita. Siinäpä oikein hyviä järkkäreitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen Viikin kirkossa toimittanut "Bandidos" häät ja kasteen, jossa juhlaväki kuului kyseiseen moottoripyöräjengiin. Olivat todella tahdikkaita ja asiallisia. Voisin tunnustaa nyt, että moni punavihreä Antifan pelleperhe oli papin silmissä paljon suurempi pahennus, kun taas nämä olivat ystävällisiä minua kohtaan. Siihen aikaan olin myös Myllypurossa huoltoasemalla öisin töissä pappisviranhoidon ohessa ja kohtasin yöllä joskus ongelmia, mutta eräs Bandidos-mies tuli oikein ystävällisesti asemalle ja sanoi vietailevansa useamman kerran tarvittaessa porukan kanssa, jotta tietyt häiriköt eivät tuota ongelmia minulle töissä. En ota kantaa mihinkään muuhun, mutta ovat olleet reiluja minun suhteen - sen sijaan terroristijärjestöstä Antifa en voi sanoa mitään hyvää minkään satunnaisen kohtaamisen perusteella.

   Poista
 5. Aivan käsittämätöntä väittää Janitskinia valtiomieheksi. Mitään perusteita siihen ei ole. Sinusta siis sillä ei ole mitään väliä, että Bandidos osallistuu hautajaisiin? Et tiedä mikä porukka se on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meni melkeen kahvit näppäimistölle naurusta kun aletaan janitskinista puhumaan valtiomiehenä, ilman janitskinia ei oltaisi juuri kuultu arosta mitään, nyt aro vetää bisnekset kotiinpäin ja mv porukalle jäi luu käteen

   Poista
 6. En ole lainkaan yllättynyt. Mollen henkisessä kotimaassa Venäjällä slavofasistinen moottoripyöräkerho Night Wolves nauttii hallinnon suoraa tukea ja rahoitusta. Tämä roskajoukko levittää Putinin evankeliumia Venäjällä ja Balkanilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole mitään sanomista Yön veljiä vastaan. En toki ole tavannut, mutta ymmärrän heidät hienosti kristillisen ja isänmaallisen hengen ja elämäntavan edistäjiksi.

   Poista
  2. Janitskin oli häirikkö ja pikkurikollinen, ei jäädä kaipaamaan, bandidos on rikollisjengi. Venäjä on fasistinen roistovaltio. Blogisti on liehakoiva hännystelijä.

   Poista
 7. "Valtiomies" Janitskin sai kokonaiset 390 ääntä eduskuntavaaleissa. Tämä on hieno osoitus siitä, että Suomen kansa on varsin selväjärkistä porukkaa. Suomalaiset ymmärtävät kyllä, että Janitskin ja hänen seuraajansa MV:n "päätoimittajana" ajavat Venäjän etua, eivät Suomen.

  VastaaPoista
 8. Muistelen ja en usko olevani huonomuistinen siinä että Molari oli takavuosina antifasisti. Mitenkäs antifasistien arvostelu ja pilkka nyt sopii kuvioon? Onko olemassa hyvät antifasistit eli Molarin porukka ja pahat antifasistit? Hyviä ovat varmaankin nämä venäläisyyttä, äiti-Venäjää ja nyky-Venäjän järjestelmää ymmärtävät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antifa on äärivasemmiston terroristijärjestö, jota en ole ikinä tukenut. Nimi sekoittaa joitakin, tai muuten vain tahallaan sekoitetaan, mutta Antifan porukka ei ole koskaan ollut minua lähellä.

   Poista
 9. Olet kuitenkin ollut SAFKAn eli Suomen antifasistisen komitean touhuissa mukana. Eli sellainen antifasisti kuten tämän puljun perustaja des...ei kun dosentti Bäckman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rekisteröimättömän yhdistyksen perustaminen oli erään toisen henkilön idea, ja perustamiseen osallistui noin kymmenen eri henkilöä, vaikka ehkä nimimerkki tuntee vain dosentin nimen.

   Poista
  2. Älähän nyt saivartele. Tunnet Bäckmanin ja olet SAFKAn jutuissa ollut aikoinaan mukana, siitä löytyy kyllä faktaa. Muisti on valikoivaa...

   Poista
  3. Mitä saivarrella? En nyt ymmärrä. Antifa on vasemmistolainen terroristijärjestö, jolla ei ole mitään yhteyttä Safkan kanssa, joka on rekisteröimätön yhdistys. Siihen itselläni on ambivalentti suhde, tuen ja en tue yhtäaikaisesti, sillä en halua kuulua mihinkään järjestöön tai ryhmittymään.

   Poista
 10. Hyvin näyttää Juhalla hermot kestävän näiden enimmäkseen idiootin tasolla kommentoijien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älähän nyt. Me anonyymit kirjoittajat olemme Juhan blogissa todellisia hengen jättiläisiä. Suorastaan luomme uutta ajattelua ja sisältöä näkemyksellisillä kontribuutioillamme. Ilman meitä Juhiksen synkkä yksinpuhelu olisi varsin kolkkoa ja merkityksetöntä.

   Poista
 11. Mielenkiintoista tämä ajattelu. Juha Molarilla on hyviä kokemuksia bandiiteista, joten hän ei ota kantaa mihinkään muuhun kyseiseen rikollisryhmään liittyvään. Toisin sanoen on ilmeisesti aivan järkevää sivuuttaa sellainenkin fakta, että poliisi pitää Bandidosta rikollisjärjestönä. Oma kohtaaminen ystävällisten bandiittien kanssa tekee porukasta täysin hyväksyttävän ja siihen voi suhtautua yhtä neutraalisti kuin paikalliseen marttayhdistykseen.
  Miten on Juha Molari, eikö ole nyt vähän lapsellista? Vai oletko sitä mieltä, että korruptoitunut suvakkien hallitsema valtamedia on leimannut bandiittien isänmaallisen toiminnan rikolliseksi.
  Onneksi MV-lehti kertoo totuuden...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ylipäänsä lausu mielipiteitä kaikista asioista. Pari kertaa olen kohdannut. Ne menivät hyvin. Itse en kuulu liikkeeseen. Mielipiteiden tai kansalaistuomioiden esittäminen ei ole kiinnostavaa. Sitä vastoin koin mielenkiintoa lähteä seminaariin, jossa ilmeisen yksiäänisesti =ja propagandistisesti) käsitellään vaikuttamista. Esitelmöitsijät ovat tuottaneet aiheesta toistaiseksi vain populistisia tarinoitansa. Toisaalta ihan hyvä, että vapauduin, sillä yksiäänisten populistien kuuleminen ei pitemmän päälle ole antoisaa.

   Poista
 12. Jaa, että nyt et oikeastaan edes halunnutkaan päästä seminaariin kun sisäänpääsysi evättiin? Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stiv-trollille ei ole tarvetta todistella mitään. Vaimoni ja eräät tutut tietävät, mitä pohdin aamulla ennen kuin kirjoitin blogini, jonka lopputuloksen ennustin aivan oikein.

   Poista