Statcounter

lauantai 1. tammikuuta 2011

Venäjän presidentin täysivaltainen edustaja lausui Uuden vuoden 2011 tervehdyksen Pohjois-Kaukasian asukkaille

Venäjän presidentin täysivaltainen edustaja Pohjois-Kaukasiassa Alexandr Hloponin (Александр Хлопонин) lausui Uuden vuoden 2011 tervehdyksen alueen väestölle. Hän toi erityisesti esille rauhanomaiset elämäntavat, ystävyyden ja rakkauden hyvinvoinnin lähtökohtina.

Tähän valoisaan, ystävälliseen ja iloiseen juhlaan yhdistyy jokaisen meidän mielessämme lapsuus, ilo ja hilpeys. Uuden vuoden päivänä jokainen haluaa olla perheensä kanssa kotona, sukulaistensa kesken ja sydämessä rakkaiden ihmisten kanssa. On tärkeää, että koti on lämmin ja ystävällinen, jotta lasten nauru ja ihmisten keskinäinen ymmärrys saavat kuulua tervetuloviestinä. Toivotan tätä kaikille Pohjois-Kaukasian asukkaille – vieraanvaraisuutta ja rikkautta - Venäjän tässä inhimillisten lahjojen ja kauneuden nurkassa.

Me kaikki olemme Venäjän kansalaisia. Ja siksi haluan myös toivottaa meille yhdessä heidän kanssaan uutta vuotta 2011 uskoen Venäjän kunniaan maassamme, jossa meillä on ollut teidän kanssanne onni syntyä ja kasvaa yhä vahvemmiksi. Jotta rauha ja harmonia tulisivat maahamme eivätkä enää poistuisi. Jotta syntyisi luovia prosesseja, jotka korvaavat täysin tuhoisat. Jotta täällä Pohjois-Kaukasiassa meillä kaikilla olisi mukava ja turvallinen paikka elää. Ja mikä tärkeintä – meidän lapsemme voisivat kasvaa ystävyydessä, rakkaudessa, harmoniassa ja luottavaisin mielin tulevaisuutta kohtaan.

Kaikkea mukavuutta ja hyvinvointia koteihinne, onnea ja terveyttä teidän perheillenne! Ja yltäkylläinen uusi vuosi kaikille, jotka asuvat maan päällä!
"

«Это светлый, добрый и веселый праздник, который у каждого из нас ассоциируется с детством, радостью и весельем. В Новогодний праздник каждый стремится оказаться в родном доме, в кругу семьи, среди близких и дорогих сердцу людей. И как важно, чтобы этот дом был теплым и радушным, чтобы в нем звучал детский смех и люди понимали друг друга. Этого я желаю всем жителям Северного Кавказа – нашего гостеприимного и богатого на людские таланты и природную красоту уголка России.

Мы все – россияне. И потому еще хочу пожелать нам с вами, чтобы в новом 2011-м году вера в Россию, гордость за страну, в которой нам с вами посчастливилось родиться и жить, только укреплялись. Чтобы мир и согласие пришли на нашу землю и не покидали ее никогда. Чтобы созидательные процессы полностью заменили разрушительные. Чтобы здесь, на Северном Кавказе всем нам было комфортно и безопасно жить. И самое главное - чтобы наши дети росли в дружбе, любви, согласии и с уверенностью смотрели в будущее.

Уюта и достатка вашим домам, душевного комфорта, счастья и здоровья вашим семьям.
И яркого, звонкого, щедрого Нового года всем живущим на этой земле!
»

SKFO 2025

Lukuisat selvitykset ovat viime vuosien aikana osoittaneet, että Pohjois-Kaukasian alueen vakaus ei riipu pelkästään sotilaallisista joukoista, vaan myös sosiaalisten ohjelmien tehokkuudesta. Tämä tuli hyvin selvästi ilmi, kun 6. syyskuuta 2010 Venäjän hallitus antoi pääministeri Vladimir Putinin johdolla määräyksen Pohjois-Kaukasian sosiaalis-taloudellisen kehityksen strategiasta. Vladimir Putinin panos on ollut jo aiemmin hyvin tärkeä Pohjois-Kaukasian olojen kehittämisen hyväksi, objektiivisesti tarkasteltuna ilmeisesti parempi kuin kenenkään toisen toistaiseksi 1900- ja 2000- luvuilla. Tämä ei suinkaan tarkoita, etteikö kehityksen hyväksi olisi yhä erittäin paljon tehtävää.

Vladimir Putin painotti kaikkinaisen työn tärkeyttä, jota Venäjän on tehtävä Tšetšenian ja Ingušian alueiden ihmisten hyvinvoinnin kehittämiseksi: "Aiomme kehittää aktiivisesti sellaisia teollisuusaloja kuin rakennus- , energia- ja öljyteollisuutta, maataloutta, matkailua, kylpylätoimintaa, alueen infrastruktuuria ja liikennettä”. Lisäksi Putin pisti painoa sosiaaliselle kehitykselle terveyden, koulutuksen, kirjastotoiminnan, tieteen ja kulttuurin hyväksi. ”Aiomme auttaa kansalaisyhteiskunnan ja nuorison aloitteita, joilla vahvistetaan etnisten ryhmien välisiä suhteita” («Мы также будем оказывать содействие гражданским и молодежным инициативам, укреплять межнациональные и межконфессиональные отношения»; Putin).

SKFO:n toimintamuodot koskevat hyvin laajasti yhteiskuntaa. Esimerkiksi 30.11–1.12.2010 järjestettiin Pohjois-Ossetiassa nuorisofoorumi Pohjois-Kaukasian kehittämistä varten: alueiden välinen nuorisolaboratorio pohti turvallisuutta, taloutta ja kansalaisyhteiskuntaa Pohjois-Ossetian nuorisoparlamentin puheenjohtajan Peter Pavlovin johdolla. Kansalaisyhteiskunnan ja sovun rakentaminen on tärkeä osa, kun myös teollisuutta kehitetään investointien avulla.

Dmitri Medvedev nimesi omaksi lähettilääkseen SKFO:n tavoitteiden toteuttamiseksi Norilsk Nickelin entisen huippujohtajan Alexandr Hloponin (Александр Хлопонин, s. 6.5.1965). Hän kertoi äskettäin Dagestanissa kansojen kongressissa, että Pohjois-Kaukasiassa on kiinnitettävä erityistä huomiota yhteiskunnallisten ja uskonnollisten kysymysten käsittelyyn. Huhtikuun 29. päivä 2010 Hloponin muistutti, että Pohjois-Kaukasian potentiaali on kuitenkin erittäin korkea, kun alueen investointi-ilmapiiriä saadaan kehitettyä, työttömyysongelma ratkaisua ja luotua kansalaisyhteiskunta. Näiden kanssa yhtä kiireellinen ongelma on korruptio ja ääriliikkeet.

Radikalismi tuhoaa väestön hyvinvoinnin edellytyksiä

SKFO 2025 strategiassa nimetään Pohjois-Kaukasian sisäisiksi uhkiksi ja haasteiksi korruption, etnisen syrjinnän, uskonnollisen radikalismin sekä ammatillisen osaamisen puutteet.

Valitettavasti Pohjois-Kaukasian hyvinvoinnin ja kansalaisyhteiskunnan kehittäminen ei tyydytä tiettyjä ulkoapäin johdettuja terroristitahoja. Nämä nimenomaisesti julistavat tapettaviksi ”luopioiksi” ja ”koiriksi” sellaiset tahot, jotka rakentavat eri etnisten ja uskonnollisten ryhmien välille rauhanomaisia suhteita Pohjois-Kaukasiassa. Suomessa ylläpidettävä Kavkaz Center on yksi niistä monista viestintävälineistä, jotka tukevat sellaisia väkivaltaisia voimia ja repiviä ajatusrakennelmia, jotka ovat ottaneet tehtäväkseen tuhota kansalaisyhteiskunnan ja demokratian rakentamisen alueelle. ”Kaukasian emiirikunta” ja sen entinen sisarjärjestö Al-Qaida sekä lukuisat sirpalemaiset pienet bandiittiryhmät eivät nimenomaisesti merkillisten uskomustensa mukaisesti hyväksy demokratian olemusta. Pohjois-Kaukasian terroristit eivät rakenna parempaa hyvinvointia ja reilumpaa demokratiaa Kaukasiaan, vaan hidastavat ja joskus jopa estävät valtiollisten ponnistelujen onnistumiset Pohjois-Kaukasian kehittämisessä.

Interfax julkaisi jouluaattona 24.12.2010 Investointienkelien arvion Pohjois-Kaukasian kehitystarpeista. Tällöin tuli myös ilmi, että terrorismin torjunta on edelleen tärkeimpiä toimia alueen kehitysnäkymien parantamiseksi: ”Itse asiassa Pohjois-Kaukasiassa terrorismi ja ääriliikkeet ovat edelleen yksi pahimmista ongelmista. Esimerkiksi Dagestanissa taistelut eivät pidä edes uutena vuotena vapaapäivää. - - - Emme voi sanoa, että vuotta olisi leimannut terrori-iskujen kasvu, vaan pikemmin tänä vuonna militanttien ja bandiittien määrä on hyvin paljon vähentynyt”.

Vuosi 2010 oli uskomattoman kuuma Tšetšeniassa. 19. tammikuuta presidentti Ramzan Kadyrov oli ilmoittanut laajamittaisten toimien alusta militanttien tuhoamiseksi maan eteläisellä vuoristoseudulla. Tehtävässä on myös onnistuttu hyvin. Talvi oli onnistunut pidätyksissä, kapinallisia saatiin tuhottua vielä kevään ja kesänkin aikana.

Lokakuussa pyssymiehet yrittivät jatkaa uhkailuja, hyökkäsivät myös parlamenttiin, mutta kaikki hyökkääjät saivat surmansa. Helmikuussa laajamittaisessa terrorisminvastaisessa operaatiossa saatiin tuhottua kaksi tusinaa militantteja Ingušiassa.

Kaukasian emiirikunnan eräs vaarallisimmista ideologeista ja terroristijohtajista tuhoutui 2. maaliskuuta 2010: Alexandr Tikhomirov (Александра Тихомиров), paremmin tunnettu nimellä Burjatian Said (Саид Бурятский). Mainitun Burjatian Saidin äiti on venäläinen ja isä burjaatti. Teinipoikana Alexandr opiskeli buddhalaista uskoakin, kunnes kääntyi muslimiksi ja otti nimekseen "Said". Hän opiskeli Egyptissä kaksi vuotta ja jälleen Kuwaitissa vuonna 2004 neljä kuukautta. Vuoden 2008 alussa Al-Qaidaan kuuluva, sittemmin Doku Umarovin kanssa riitautunut arabiterroristi Muhannad lähestyi Said Burjatia ja pysi mukaan taisteluihin. Hän oli eräs vastuullinen henkilö Nevski Express -junaa vastaan tehdylle iskulle sekä Nazranissa tapahtuneelle terrori-iskulle. Hän on rakentanut ideologiaa, jossa väkivaltainen jihad ja "takfiriläinen pettäminen" (ks. takfiriläisestä ideologiasta blogistani 22.11.2010). yhdistyvät. 11. heinäkuuta 2010 Kavkaz Center julkaisi Burjatian Saidin julistuksen, jossa tämä ylistää Jumalaa mahdollisesta marttyyrikuolemasta ja pääsystä paatiisiin. Kavkaz Center julkaisi 24. maaliskuuta 2010 terroristinuorukaisen äidin kirjeen Venäjän medialle. Kirjeen mukaan terroristinuorukaisen äiti lausui, että "Jumala palkitsee kaikki muslimit, jotka ovat tukeneet poikaa". Äiti tunnusti kirjeessään, että jo päiväkodissa opettajat kiinnittivät huomiota poikaan, koska tämä oli "epätavallinen". Poikansa kuolemaa surevan äidin mukaan tämä epätavallisuus tarkoitti, että poika oli tehnyt vaikeita historian kysymyksiä jo lapsuudessaan.

Lainvalvontaviranomaiset saavuttivat vuonna 2010 lukuisia vastaavia voittoja rauhanomaisemman Pohjois-Kaukasian rakentamisen puolesta.

Pohjois-Kaukasia jää yhä jälkeen kehityksestä

Nezabisimaja-lehti julkaisi Pohjois-Kaukasian sotilaspiiriä ja sotilaspiiriä käsittelevän katsauksen vasta äskettäin vuoden 2010 lopulla 30. joulukuuta. Lehti ilmaisi murheensa, että Venäjän voimakas panostus Pohjois-Kaukasian sosiaalistaloudellisten olojen kehittämiseksi jää kuitenkin riittämättömäksi. Lehdessä korostettiin myös sotilaallisten toimien tärkeyttä Pohjois-Kaukasian hyvinvoinnin ja järjestyksen rakentamisessa.

Artikkelissa muistutettiin, että Pohjois-Kaukasia sitoo Venäjän asevoimista jo nykyisellään suurimman osan. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev antoi 19. tammikuuta 2010 asetuksen Pohjois-Kaukasian liittovaltion alueyksiköstä. Tämä uusi alue käsittää vain 1 % Venäjän alueesta, mutta sinne on keskittynyt lähes 10 % väestöstä. Alueen merkittävyys syntyy jo näistä väestöllisistä seikoista käsin. Tämä on ainoa alue, josta venäläinen väestö muodostaa vähemmistön, joka myös muuttaa pois alueelta. Lisäksi työttömyys on 2,5 kertaa pahempi kuin Venäjällä keskimäärin. Investoinnit ovat alhaisimmalla tasolla.

1. toukokuuta 2010 Pohjois-Kaukasiassa työttömien kokonaismäärä oli ILO:n laskentaperiaatteen mukaisesti 766 600 ihmistä eli 18 % alueen aktiivisesta väestöstä. Venäjällä työttömyysprosentti oli keskimäärin 8,2 %. Pohjois-Kaukasian kehitystä häiritsi erityisesti pimeä sota viranomaisia ja turvallisuusjoukkoja vastaan. Dagestanin alueella, Kabardi-Balkarian alueen kasvaneet jännitteet sekä vaikea tilanne Tšetšenian ja Ingušian vuoristoalueilla rasittavat alueen kehitystä.


Venäjän Federaation sosiaalistaloudellisen kehityksen strategiassa SKFO 2025 (СКФО) on hahmoteltu Pohjois-Kaukasia varten sosioekonomiset indikaattorit, mutta jopa kaikkein optimistisimmat skenaariot ovat jääneet huomattavasti alhaisemmiksi kuin Venäjällä keskimäärin. Suunnitelmien mukaan nimellinen keskikuukausipalkka kohoaisi alueella 9600 ruplasta 23 800 ruplaan, mutta tämä luku on jo nyt Venäjällä keskimäärin 24 000 ruplaa. Suunnitelmien mukaan 15 vuoden aikana luodaan yli 400 000 uutta työpaikkaa, mutta tällöinkään työttömyys ei vielä puolittuisi. Toimeentulominimin alapuolella elävien määrä tipahtaisi 16,5 %:sta alle 9,2 %:iin. Kaikesta huolimatta Pohjois-Kaukasiassa joka kymmenes eläisi yhä köyhyydessä.

Terrorismi tuhoaa investointinäkymiä

Venäjän Federaation ja Pohjois-Kaukasian aluehallinnon mukaan sosiaalistaloudellisen kehityksen rakentaminen on edellytys sille, että voidaan saavuttaa hyviä tuloksia kapinallista väestöä vastaan. Asiantuntija-arvioiden mukaan kansainvälisten terroristijärjestöjen ja erilaisten bandiittiryhmien harjoittama ryöstely on jo kauan aikaan tuhonnut investoinneilta suotuisat kehitysedellytykset. Tuon ongelman poistamiseksi alueelle pitäisi saada nopeasti sotilaallinen järjestys esimerkiksi kehittämällä edelleen 1. joulukuuta 2010 ”optimoitua” Pohjois-Kaukasian sotilaspiiriä. Nämä tarvitsevat lisää resursseja.

Tilannetta on pahentanut luultavasti huomattava lisärahoitus, joka on tullut ulkomailta käsin militanteille uskonnollisille ääriaineksille. Asiantuntijat ovat olleet yksimielisiä jo tehdyistä päätöksistä, että Federaation on pakko lisätä sotilaallista voimaa ja järjestelyjä alueella ihmisten sosiaalisen ja taloudellisen hyvinvoinnin parantamiseksi sekä kehitysedellytysten turvaamiseksi.
- - - -

Blogissani ei ole enää kommentointimahdollisuutta. Jos haluat käydä keskustelua kanssani, löydät puhelinnumeroni ja sähköpostiosoitteeni blogin esittelyn yhteydestä. Keskustelua voi käydä myös kanssani facebookin välityksellä

Юха Молaри: Домашняя страница – Juha Molari: Kotisivut http://personal.inet.fi/business/molari/

Юха Молари: Пресс-Портрет (YANDEX)

СМИ и Юха Молaри (коллекция)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti