Statcounter

tiistai 21. lokakuuta 2008

Moskovalaisprofessori informaatiosodasta:”Joskus kaikki manipulointi tulee ilmi”

Haastatteli venäläistä professoria:Andrei Viktorovič Manoilo oli älykäs, valoisa ja sympaattinen. Toivottavasti haastattelusta ei tule minulle vaikeuksia, koska Suomessa olemme vainoharhaisia ja pelokkaita tiettyjä venäläisiä tahoja vastaan.

Hän valmistui Moskovan yliopistosta fysiikan tiedekunnasta vuonna 1998. Tämän jälkeen urakehitys oli huikea. Hänellä on työ- ja tutkimuskokemusta Norjasta ja Tanskasta vuosilta 1999–2002. Vuonna 2003 hän suoritti tohtoritutkinnon informaatiopolitiikasta moskovalaisessa akatemiassa, joka valmistaa ”Venäjän federaation presidentin hallinnon erityistehtäviin” (Rossiiskoi akademii gosudarsvennoi sluzhbi pri prezidente RF). Manoilo on työskennellyt myös akatemiassa. Väitöskirjassaan Manoilo tutki valtiollista politiikkaa informaatiosodassa. Tällä hetkellä hän suorittaa taas tohtorin tutkintoa maineikkaassa Venäjän federaation ulkoasiainministeriön diplomaattiakatemiassa (Diplomaticheskoi akademii Ministerstva innostrannih del Rosiiskoi Federatsii) ja toimii RDI-ryhmän aluejohtajana. Lisäksi miehen julkaistujen tutkimusten määrä on huikeat yli 40.

Manoilo painottaa informaatiopsykologian voimaa tuottaa stressiä ja saattaa suhteellisen vakaat järjestelmät psykologisten puolustusmekanismien tarpeeseen. Myöhemmin julkaistavassa suomenkielisessä jutussa kerron professorin henkilötiedoista seikkaperäisemmin ja esittelen tarkemmin hänen näkemyksiään informaatiosodankäynnistä.

Informaatiopsykologian spesialisti luonnehtii Georgian hyökkäystä Etelä-Ossetiaan Yhdysvaltojen tilaukseksi. ”Lännessä me kaikki tiedämme, että Georgian hyökkäsi ensin, mutta kaikki ovat vakuuttuneita siitä, että hyökkääjä oli kaikesta huolimatta Venäjä.”

Tosiasiallisen kulun vastainen tunne syntyy psykologisten operaatioiden tähden, jotka oli suunniteltu etukäteen. ”Länsi-poliittinen strategia osasi odottaa, että Venäjä puuttuu konfliktiin. Georgian aggressio oli vain tekosyy aloittaa psykologinen sodankäynti”.

Informaatiopsykologian spesialisti näki Suomen tilanteen yksinkertaisena. ”Suomen mediassa toteutetaan erityistä ”myynninedistämistä”: tarkoituksena on työntää Suomea Yhdysvaltojen politiikan suuntaan, vaikka itsenäisen valtion tulisi valita itsenäisesti oma polku!”

En paljasta tässä kaikkea vuoropuhelua ja asiaa, mikä tuli ilmi haastattelussa, sillä tein tämän jutun Venäjän kauppatie –lehteä (www.kauppatie.com) varten. Totuus tulee julki vasta marraskuun puolessa välissä.

Professori analysoi monipuolisesti maailman muutoksen vaikutusta Venäjän sisäiseen turvallisuuteen, maailman talouteen, Pohjoismaiden tilanteeseen jne. Hänen mukaansa ihmisen kohtalo ei ole lohduton. Globaalista näkökulmasta katsottuna psykologinen sota on ”pelkkä pyramidi”, jonka ”derivaatassa on Yhdysvallat”, joka lopulta ”epäonnistuu: ennemmin tai myöhemmin kaikki manipulointi tulee ilmi”.