Statcounter

sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Näin Jessikka Aron kirjamessutarina muuntui läntisessä propagandassa

Alkuperäinen Sitz im Leben


Jessikka Aron ja Pipsa Aron kohtaaminen Panu Huuhtasen ja Tiina Keskimäen kanssa Helsingissä Pasilan messukeskuksessa kirjamessuilla, joissa Jessikka Aro esitteli ja möi kirjaansa, on seikkaperäisesti arvioitu äskettäin käräjäoikeudessa sekä tämän jälkeen Huuhtasen ja Keskimäen lähetyksissä.

Jessikka Aron todistajana toiminut Jussi Parviainen toi käräjäoikeudessa esille, että hänen näkemyksensä mukaan Huuhtanen ja Keskimäki eivät kyllin tahdikkaasti kunnioittaneet Jessikka Aron etäisyyden tarvetta. Aro pelkäsi. Mitään fyysistä uhkaa nämä eivät kuitenkaan aiheuttaneet, pikemmin kyse olisi taitamattomasta lähestymisestä.

Huuhtanen ja Keskimäki eivät missään vaiheessa saapuneet Jessikka Aron kasvojen läheisyyteen, vaan kuvaaminen jäi kaukaiseksi ihmisten ja pöytien takaa. Keskimäki oli ilmeisesti halunnut tiedustella, miksi Aro kirjoitti disinformaatiota hänestä teoksessaan.

Keskimäki ja Huuhtanen eivät ole mitenkään sidoksissa Venäjän valtioon eikä kukaan edes väittänyt oikeudenkäynnissä, että he saisivat toimintaansa jotain ohjeita Kremlistä, "Pietarin trollitehtaalta" tai muualta Venäjältä. 

Huuhtasen ja Keskimäen motiivi tuli ilmi selkeästi. Se liittyi Aron kirjan disinformaatioon.

Läntisen propagandan muuttunut Sitz im Leben


Läntisessä propagandassa alkuperäinen tapahtuma saa uusia dramaattisia piirteitä ja kansainvälispoliittisia merkityksiä.

Näiden väärien merkitysten – disinformaation – levittämiseen Jessikka Aro osallistuu aktiivisesti eikä tee mitään väärinkäsitysten korjaamiseksi.

Aleppossa syntynyt ja yli 30 vuotta Britanniassa Sheffieldissä asunut tohtori Maher Barotchi kirjoittaa tiukat vetoomukset medialle ja poliittiselle johdolle, jotta "rohkeaa" journalistia Aroa ei saisi saapua kuulemaan muut kuin hänen omat kannattajat.

Jessikka Aron muuntunut tarina on aiheuttanut kansainvälistä hysteriaa. "Rohkeudesta" ja "urheudesta" ei ole kysymys, sillä poliisi ja Aron suojasermi (itkumuuri) turvaavat oikeussalissa.

Aron pelko on siinä, että hovioikeudessa lausutut asiat tulevat yleisön tietoisuuteen ilman omien kannattajajoukkojen kykyä väärentää sisältöä. Jo nyt on esitetty valheita, että "trollit" olisi hyökkäämässä hovioikeuteen.Jessikka Aro toistaa sitä samaa ongelmaansa, joka ilmeni hänen ”tutkimusartikkelissa” EPP:n julkaisussa, missä häneen kohdistuva kritiikki leimataan Vladimir Putinin ohjaamaksi ja maksamaksi trollaamiseksi. Helsingin Sanomien ja Suomen Kuvalehden kirjallisuusarvosteluissa oli kyse tämän ongelman moittimisesta, mutta Aro suutahti molempia kirja-arvosteluja vastaan syvästi.

Aron muuntunut tarinointi saa suoraa jatkoa hänen omalla Twitter-sivullaan eikä hän mitenkään puutu ylilyönteihin tulkinnoissa. Itse asiassa hän tukee noita vääriä tulkintoja.

Jessikka Aron tavoin salaliittoteoriaa kehittelee myös Jukka Mallinen, jonka mukaan Tiina Keskimäki ja Panu Huuhtanen toimivat tarkoin opitun Venäjän trollitehtaan opaskirjan mukaan.Ukrainaan ja Kaliforniaan liittyvä James Farro, jolla on Twitterissä yli 4000 seuraajaa joista osa tunnettuja ulkomaisia toimittajia, kirjoittaa 15.12.2019 klo 9:14 Jessikka Aron kohtaamisesta Panu Huuhtasen ja Tiina Keskimäen kanssa Pasilan kirjamessuilla:

”Kremlin vaikutus nopeasti kasvaa ei ainoastaan netissä, vaan yhtä hyvin myös todellisessa maailmassa”.Tanskalainen runoilija ja ihmisoikeusaktivisti Bjarne Kim Pedersen tykkää Farron tulkinnasta, että Kreml oli tullut häiritsemään kirjamessuja.

James Farron kommentti on vastaus Jessikka Aron twiittaukseen, jossa hän kertoo kahden ”häiritsijän” (harassers) seuranneen häntä Helsinkiin kirjamessuille, ”pistäneen kameran lähelle kasvojani” (push camera near my face”), kuvanneen ja ”yrittäneen lähestyä minua aggressiivisesti”. ”Onnekkaasti minun rohkea siskoni alkoi filmata heitä suojatakseeen minut. Niin, he hyökkäsivät häntä vastaan”.Jessikka Aro antoi julkisuuteen oman englanninkielisen tapahtumakuvauksensa 14.12.2019 klo 11:59. Hän jakaa aktiivisesti ja suunnitelmallisesti tuota tarinaansa Edward Lucaksen, Patrik Oksasen, Jakub Kalenskýn ja Jakub Jandan tietoon.Patrick Oksanen on ruotsalainen toimittaja, joka on pitänyt usein yhteyttä Jessikka Aroon. Syksyllä 2017 Oksanen ojensi suomalaista Svenska Yleä siitä karmeudesta, että Yle FST haastatteli Ilja Janitskinia ja Karin Creutzia

Jakub Kalenský toimii Atlantin neuvostossa vanhempana tutkijana. Hän on myös Disinfo-portaalin auktoriteetti. Hän pyörittää EU East Stratcomin sähköpostituslistaa, joka levittää Venäjän informaatioon kriittisesti liittyviä näkemyksiä eurooppalaisille toimittajille. EU East Startcom on osa EU:n ulkopolitiikkaa ja virallista informaatiorakennetta. Useat sadat toimittajat saavat kahdesti viikossa sähköpostia, että heidän ei pidä uskoa venäläiseen mediaan. Jessikka Aro on Jakub Kalenskylle hyvin tuttu. Kun Jessikka kirjoittaa jotain Twitteriin, niin Kalensky laittaa tykkäämisensä. Ja Kalensky laittaa twiittiä myös Jessikka Arolle. Niin myös nyt muuntunut tarina Pasilan kirjamessuilta leviää Kalenskýlle.

Tšekin valtio kutsui Jakub Jandan vuonna 2016 sisäasiainministeriöön konsultiksi tehtävänään arvioida ulkopuolisten voimien uhkaa kansalliselle turvallisuudelle. Suurelle yleisölle Jakub Janda oli aiemmin paremmin tunnettu gay-porno-tähtenä videosta, jossa hän masturboi alasti. Nykyään Janda toimii European Values (Eurooppalaiset arvot)-nimisessä tšekkiläisessä ajatushautomossa apulaispäällikkönä.

Jakub Jandan ohjauksessa European Values, Wilfried Martens Centre ja Kremlin Watch -ohjelma julkaisivat 16.5.2017 raportin EU28:n vastatoimista ”Kremlin kumouksellisia operaatioita” vastaan. Tärkeänä valtiollisena tehtävänä raportti suositteli Iso-Britannialle, Ruotsille ja Alankomaille tukea ”tutkiville journalisteille”. Hyvänä esimerkkinä mainittiin Jessikka Aro (s. 24). Niin raportti antoi listan valikoituja luotettavia ”asiantuntijoita", joita tulisi käyttää mediassa ja viranomaisohjauksessa enemmän.

Jandan johtamassa raportissa 16.5.2017 annettiin tärkeäksi toimijaksi Naton Stratcom Coe:n harjoituskurssit, joissa valtion viranomaiset oppivat tiedostamaan selkeämmin Venäjän valeuutisten uhkan ja sen jälkeen toimivat päättäväisemmin uhkan poistamiseksi (s. 26).

Lisäksi raportti mainosti, että Naton Stratcom tarjoaa valtion viranomaisten lisäksi kursseja toimittajille, jotta toimittajista tulisi hyviä tutkivia journalisteja”, ja kansalaisaktivisteille (s. 26). 

Edward Lucas on brittiläinen toimittaja, joka työskentelee The Economistille. Lucas on Viron ensimmäinen E-kansalainen.

Washingtonilaisen instituutin CEPA:n raportissa ”Winning the Information War” Lucas suositteli täysin avoimesti eurooppalaista sensuuriviranomaista, jotta voitaisiin torjua muukalaisvihamielisyyttä, LGBT-kielteistä ja Kreml-mielistä disinformaatiota sekä toimintaa, joka hajottaa läntistä liittoumaa.

Raportissa suoraan vaaditaan, että ”radikalisoituneet, Kreml-mieliset kannattajat” täytyy erityisohjelman avulla ”rauhoittaa” (deradicalize). Näitä transatlanttista läntistä allianssia hajottavia henkilöitä, ”Kreml-mielisiä”, CEPA:n raportin päätekijät Lucas ja Peter Pomeratzev vertaisivat ”radikaaleihin islamisteihin”.

CEPA:n raportin tekijä ja Jessikka Aron twiittauksen levittäjä Edward Lucas oli tärkeä hahmo myös Narva-Jõesuun informaatiosotaseminaarissa jo 12. huhtikuuta 2011, jossa Viro valtion presidentti Toomas Henrik Ilves ja Kapon johtaja Raivo Aeg tahtoivat ohjeistaa suomalaisia toimittajia ”psykologisesta puolustuksesta, mediasta ja informaatiouhkista”. MV-lehden oikeudenkäynnissä hovioikeudessa Ylen väki ei enää muistanut, että tällöin 12. huhtikuuta 2011 suomalaistoimittajat olivat saaneet opetusta Virossa. Tuossa infosodan seminaarissa tuotiin kuulijoiden tietoon myös suomalaisia henkilönimiä, joita mustamaalattiin Venäjän kätyreiksi. 

Jukka Rislakki kirjoitti Suomen Kuvalehdessä 24.2. 2011 edellä mainitusta Kapon järjestämästä seminaarista toimittajille:
Satakunta tutkijaa, virkamiestä ja toimittajaa kokoontui kaksi viikkoa sitten seminaariin Narva-Joensuun pikkukaupunkiin. Kutsujana oli Viron hallitus ja aiheena ”Psykologinen puolustus, media ja informaatiouhkat.”
Muutama toimittaja kieltäytyi Kapoon leimallisesti sidotusta seminaarista, jossa Ylen Jarmo Mäkelä oli luennoitsijana. Kapo oli järjestänyt paljon ruokaa ja juomia. Edward Lucas kulki mahtavassa kravatissaan. Seminaaria isännöi presidentti Toomas Henrik Ilves. Paikalla oli koko Viron poliittinen johto. Kapon johtaja Raivo Aeg esitelmöi Viron valtion vihollisia.

CEPA viittasi eurooppalaista sensuuriviranomaista vaativassa raportissaan myös UPI:n tutkija Katri Pynnönniemen erääseen kirjoitelmaan ja sotatieteen tohtori Saara Jantusen teokseen Infosota (2015).

Jessikka Aron muuntunutta tarinaa levitetään kansainvälisesti aktiivisesti. Baltian mediatutkimuskeskuksesta (Baltic Centre for Media Excellence) itäisen kumppanuusohjelman johtaja Mārtiņš Mūrnieks ja BBC:n tuottaja Paul Vanezis sekä moni muu mediahahmo levittävät Aron uudelleen muokkaamaa tarinaa kansainvälisesti.

Yksi muuntuneen tarinan levittäjistä on Yevhen Fedschenko, joka toimii Ukrainassa Mohylan journalistikoulun johtajana Kievissä. Hän ilmoittaa palvelevansa aktiivisesti myös BBC:n ja Radio Free Europan lähetyksissä. Vuosina 2010-2011 hän toimi Los Angelesissa Etelä-Kalifornian yliopistossa Annebergissa vierailevana professorina. Tämä viestinnän ja journalismin laitos valmistaa myös Yhdysvaltain hallinnon tarpeisiin diplomaateille viestintätaitoja. Fedschenko toimii StopFake-hankkeen perustajana ja päätoimittajana. 

Toomas Henrik Ilves levittää julkisuuteen Jessikka Aron tarinaa Pasilan kirjamessuilta. Itse asiassa vauhtia saa useampi tarina Ilveksen verkostojen avulla. Näin Aro kirjoitti ja tätä Ilves levitti:

”Rakkaat ulkomaiset ystävät. Minulla on ollut Suomessa ongelmia sen jälkeen, kun julkaisin kirjani Putinin trolleista. Häiriköt & trollit ovat kaikissa paikoissa sekä julkaisevat laittomasti minun ja siskoni Pipsa Aron ja kaikkien muiden kuulemiset oikeudessa YouTubeen. Olkaa hyvä, auttakaa, he yrittävät viedä meidät alas!”Lisäksi Jessikka Aro uutisoi ja Toomas Henrik Ilves levitti edelleen viestiä, jonka mukaan nämä edellä kerrotut ihmiset ”keräävät rahaa heidän likaisille trollikanaville” ja tällä tavalla haluavat halventaa vihapuheella häntä.


Ruotsissa Tukholmassa syntynyt, alkuaan Yhdysvaltain kansalainen Toomas Henrik Ilves, vuosina 1984-1993 työskenteli CIA:n perustama Radio Free Europen toimittajana, sai sittemmin Viron kansalaisuuden ja tuli valituksi Viron presidentiksi. Tämän jälkeen hän jälleen työskennellyt amerikkalaisissa turvallisuusorganisaatioissa.

Toomas Henrik Ilves välittää Jessikka Aron tarinaa ”kasvoihin työnnetystä kamerasta” kirjamessuilla ja julkaisee 15.12.2019 klo 12:02 syytöksen sanoilla:

”Kuinka putinistit häiritsevät eurooppalaista journalistia, joka kirjoitti trollitehtaasta Venäjällä”.Liettuan ulkoministeriön lehdistöedustaja Kestutis Vaskelevicius, Liettuan pysyvä edustaja Natossa Vytas Leškevičius sekä Keskisen ja itäisen euroopan neuvoston (CEE) kanadalainen presidentti Marcus Kolga levittävät Toomas Henrik Ilveksen tarinaa putinistien hyökkäyksestä.

Britannian ulkoministeriön hanke Integrity Initiative alkoi vuonna 2015. Sen tehtävänä on ”jäljittää, paljastaa ja vastustaa kasvavaa Venäjän pahantahtoista vaikuttamista ja disinformaatiota lännessä perustamalla verkostoja yhdeksään Euroopan maahan sekä aloittamalla verkostojen kehittäminen neljässätoista muussa massa”.

Kirjassaan Jessikka Aro valittaa moitteita, joiden mukaan hän oli MI6:n eli Her Majesty’s Secret Servicen Integrity Initiativen (=II) Pohjoismaiden-klusterin johtaja. Aron itsensä mukaan kyseessä olisi Kremlin kehittämä salaliittoteoria, mutta Aro viittaa paheksunnassaan vain moniin muihin väitteisiin II:n suhteen, mutta ei suoranaisesti omaan mahdolliseen yhteydenpitoonsa.

Mainittu rehellisyysaloite (Integrity Initiative) on todellinen projekti, jota Statecraft-instituutti johtaa ja ilmoittaa tehtäväksi puolustaa demokratiaa, etenkin venäläistä disinformaatiota vastaan. Vuoden 2018 lopulla kansainvälinen hakkeriryhmä Anonymous julkaisi asiakirjoja, joiden mukaan ”Rehellisyysaloitteen” tarkoituksena on puuttua muiden maiden toimintaan. Rehellisyysaloite saa huomattavan rahoituksen Iso-Britannian puolustusministeriöstä. Lisäksi Statecraft-instituutti saa rahoituksena Natolta, Liettuan puolustusministeriöstä ja Yhdysvaltain ulkoministeriöstä. Euroopan parlamentissa esitettiin kirjallinen kysymys tammikuussa 2019 tämän "Rehellisyysaloitteen" sisällön johdosta. 

Nyt Naton ja läntisten sotilastahojen ylläpitämä ”Rehellisyysaloite” levittää Jessikka Aroon liittyvää muuntunutta tarinaa ”putinistien” hyökkäyksestä kirjamessuilla Jessikka Aroa vastaan.Muuntuneen ”putinistien hyökkäystarinan” levitykseen osallistuu myös amerikkalainen politologi, arvostetun yliopiston valtiotieteen professori, Harvardin yliopiston John F. Kennedyn ”diplomaattikoulun” perustaja Jane Fountain.

Georgetown yliopiston apulaisprofessori Molly McKew opettaa Venäjän disinformaatiokampanjoista Yhdysvaltain ulkomaan edustuston väelle, hän on toiminut Georgiassa ja Moldovassa poliittisena neuvonantajana sekä konsulttiyritys Fianna Strategiesin toimitusjohtajana, kirjoittaa 15.12.2019 klo 12:46

hämmästyttävästä” (amazing) Jessikka Arosta ja kutsuu väkeä 19. joulukuuta Washington DC:hen, jotta voidaan järjestää ”jotain tukea” Arolle.
McKew kutsuu myös väkeä Aron mukaan oikeuteen, jotta nämä voivat ”tukkia nämä tollot” (block these goons”). 


McKew levittää Aron tarinointia, jonka mukaan hänellä on 19. joulukuuta massiiviset hovioikeuden istunnot, jossa häntä vastaan ovat ”Kreml-myönteiset valheiden levittäjät ja vainoojat” (the pro-Kremlin libe spreaders and stalkers”). Aro ilmoittaa ongelmaksi, että Youtube kuvaajahäiriköt voivat tulla oikeussalin käytäville häiritsemään, luomaan vihapuhetta ja väijymään häntä.Palvelee läntisen propagandan tarpeita


Muuntunut uusi kertomus palvelee uutta tarvetta (muuntunut Sitz im Leben), jossa painotetaan viestinnällisen valvonnan ja sensuurin tärkeyttä putinistisen uhkan johdosta. Kun näitä putinistisia uhkia ei ole todellisia, niin Aron sepittämä muuntunut tarina palvelee tuota poliittista propagandaa.


Terveisin,

Juha Molari, 
siivooja
D.Th, BBA.
GSM +358 40 684 1172
EMAIL juhamolari-ÄT-gmail.com (-at-= @)

5 kommenttia:

 1. Aika sakeaa settiä as always, Juhis. Mikä oli jorinasi "punainen lanka"? Oisko ollut mahdollista yhtään tiivistää? :)

  VastaaPoista
 2. Joko paljon puhuttu "ruplasalkku" on löytynyt?

  VastaaPoista
 3. Ei yllätä muu kun se, että miten helvetissä Jussi Parviainen on tähänkin sotkeutunut?! 😂

  VastaaPoista
 4. Erinomainen juttu. Hienoa, että tuot tämän tietoomme. Tykkään tuosta: alkuperäinen lähde (twiitti) + käännös -tyylistä, usein valtamediassakaan ei vaivauduta kääntämään aineistoa.

  VastaaPoista