Juoppo Vihtori Kosola ja etnonationalistit
Itseään etnonationaaliksi määrittävä
Tuukka Kuru, Suomen Sisun aktiivi, on järjestellyt myös
Awakening-konferenssia. Paremmilta ansioiltaan (ja aivan oikeilta)
hän on vuonna 1990 syntynyt rovanniemeläislähtöinen
koneinsinööri. En ryhdy kiistämään, että hän on varmaan
kyvykäs ja viisas koneinsinööri – erilainen ja parempi siinä, kuin
sosiaaliturvalla elävä entinen osa-aikainen siivoja.
Olut maistui heti sen jälkeen, kun Tuukka Kuru oli lausunut näkemyksensä. En tiedä, miten Vihtori Kosolan tavat ovat halussa tässä pienessä seuraajassaan. Korjaus väärään tulkintaan: lasissa ei ole alkoholia. Tuukka ei juo alkoholia.
Tuukka Kuru koki olevansa jälleen kerran suuren isänmaansa asialla, kun kertoi ajatuksiansa siitä kauheudesta, että Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas (en muista nimeä) ja Johan Bäckman ovat olleet jossain yhteydessä toisiinsa. Kurun mukaan pelkästään yhteys olisi pahaa. Hän ei viitsinyt kerrata tapahtumien kulkua totuudenmukaisen tilannekuvan antamiseksi, vaan pelkästään Bäckman tekisi kaiken pahaksi. Niin Kuru julisti, että Bäckman pitäisi karkottaa Suomesta ja ottaa pois kansalaisuus. Sanomatta jäi se fakta, että Bäckmanin kontakti perussuomalaiseen mieheen oli tapahtunut Bäckmanin kirjan johdosta ja koski vaalien toteutumisessa olleita ongelmia.
Erityinen syy Tuukka Kurun purkaukselle näyttäisi olevan tyytymättömyys, että Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas on saanut isänmaallisten keskuudessa näkyvyyttä. Kuru näyttäisi olevan tyytyväinen, jossa Purra ja ruotsalaismieliset eivät joutuisi haastetuksi. Niin sopii mustamaalata ja hajottaa kenttää salaliittoteorioiden avulla, jotta Purra saisi voiton.
Kuru eksyi entistä kauemmas ja esitti väitteitä Venäjän rahoituksesta sekä puhui Janus Putkosesta ja lopulta myös minusta, vaikka minulla ei ole mitään kontaktia tuohon perussuomalaisten puheenjohtajakanditaattiin, jonka nimeä en vieläkään muista tätä kirjoittaessani. Joskus nimi on toki mielessäni.
Kuru esittää omalaatuisia muunnelmia sen avulla, mitä olen toistakymmentä vuotta sitten kirjoittanut lehtijutussa moskovalaisen professorin analyysistä siitä, miten Viro voisi hyötyä venäläisten läsnäolosta. Kuru ei viitsi olla kovin tarkka lähteiden käytössä, mutta ehkä nuori mies ja koneinsinööri rasvaa asiat toimiviksi eri tavalla.
Kuru toimii siis heikon lähdeanalyysin ja vääristelyn avulla myös siinä, kun viittaa kohdallani Suomen antifasistiseen komiteaan. Sillähän ei ole tosiasiassa mitään suhdetta äärivasemmiston Antifan kanssa. Tietysti Kuru on raivoissaan, että vanha Safka ei hyväksynyt myöskään natsien pyrkimyksiä, kun taas Kurulle nuo natsit olivat pyhimyksiä tappaessaan mahdollisimman monta juutalaista ja venäläistä. Tosiasiassa vanha Safka eli antifasistinen komitea oli terveellä tavalla maahanmuuttokriittinen jo siinä vaiheessa, kun Tuukka oli pieni peruskoululainen eikä Suomessa ymmärretty ongelmaa lainkaan. Myöskään vasemmistoa ja oikeistoa en itse jakaisi niin tylysti ja kategorisesti epäisänmaallisiin ja isänmaallisiin kuin Tuukka ilmeisesti tekee: jos joku on vasemmistolainen, hän voi olla myös suomalainen isänmaallinen työläisen ja köyhän asialla, mutta hänen ei tarvitse välttämättä olla marxisti, globalisti tai internationaali, niin kuin myös jokaisen oikeistolaisen ei tarvitse olla Brysselin ja Washingtonin tai Tukholman asialla.
Vanha Safka eli antifasistinen komitea toi ilmi Heidi Hautalan ja vihreiden ongelmia, myös siinä miten Suomeen tuotiin pakolaisstatuksella ihmisiä, joilla oli väärät passit, jotka olivat etsintäkuulutettu erilaisista rikoksista. Näitä hämäriä tyyppejä tuli mm. vuonna 2009, jolloin Tuukka oli juuri täysi-ikäisyytensä kynnyksellä. Ehkä hän ei itse tiedostanut silloin maailman katalaa menoa.
RKP:n Eeva Biaudet ja Vihreiden Heidi Hautala veivät minut jopa rikostutkintaan, kun moitin vallitsevaa tapahtumien kulkua, jossa Al-Qaidaan linkittyvät tahot ja erityisesti YK:n Al-Qaida-sanktiolistalla nimetty terroristiverkosto Kavkaz-Center saivat suojaa Suomessa. Minun oli lausuttava moite mm. Venäjän RT-kanavan kautta, koska mikään suomalainen media ei asiasta kertoisi eikä vaihtoehtoismediaa ollut Suomessa. Tästä Tuukka Kuru ei osaa sanoa yhtään mitään, vaikka noiden tapahtumien aikana hän tuskin oli enää peruskoululainen, vaan nuorukaisena olisi saattanut tietää asioista. Muistelen ehkä lukeneeni, mutta saatan muistaa väärin, että Tuukka Kuru seikkaili erilaisissa aatteellisissa ryhmissä nuorukaisena, joten hän on voinut olla niiden lumoissa tuohon aikaan eikä ole valveutuneesti seurannut tapahtumien oikeaa kulkua.
Oma ongelmansa on tuo ilmaisu "russomaani", jonka Kuru ja kumppanit ovat lanseeranneet. Sen ongelmista tässä jäljessä enemmän. Minä en ole käynyt moneen vuoteen Venäjällä, minulla ei ole mitään valtiollista työsuhdetta Venäjään ja paljon mahdollista, että koskaan enää vanhuuden päivinäni en matkustele Venäjälle. Miten ja miksi minut nimetään "russomaaniksi", on yhtä surullista kuin Tuukka Kurun esikuvat harjoittivat kyydityksiä rajalle aina presidenttiä myöten.
Kuru kirjoittelee
traditionalistiseen verkkolehteen Sarastus. Hän on oman
esikoispoikani ikäinen nuorukainen. Neuvostoliitossa hän ei ole käynyt.
YYA-sopimuksen Suomea hän ei ole kokenut, vaan on lukenut asenteensa
asenteellisista lehdistä. Tämä on myös ongelma, joka näkyy perspektiivissä ja horisontissa: kun Tuukkaa ei ollut vielä olemassa, niin meikäläinen
suoritti asepalveluksen vuonna 1983-84 hyvin tietoisena, että Suomen
Puolustusvoimien tehtävänä on pitää Suomi koskemattomana kaikista
ilmansuunnista tulevia vieraita joukkoja vastaan. Suomea ei saa käyttää
hyökkäykseen myöskään toista valtiota vastaan. Suomen Puolustusvoimat
eivät olleet suinkaan Neuvostoliiton uhkaa vastaan, vaan Neuvostoliitto
halusi Suomen huolehtivan oman maansa koskemattomuudesta. Suomen
Puolustusvoimat eivät olleet Neuvostoliiton vihollinen. Mutta Tuukka
Kurua ei ollut vielä silloin olemassa.
Kovasti olen eri mieltä siitä, miten Kuru on ilmaissut tohkeissaan eugeniikaksi koettuja näkemyksiä, joissa sinisilmäisyys tai ihonväri olisi merkki kuulumisesta johonkin etniseen ryhmään. Kurun kutsumassa Awakening – Kohti kansalllista heräämistä seminaarissa ovat olleet järjestäjinä myös Sarastus ja Monokulttuuri FM.
Yhtä
hyvin kriittinen kuin konstruktiivinen suhde säilyy aidossa
suomalaisessa sisussa kaikkiin osapuoliin – muiluttajat ja
rähinöitsijät eivät edusta suomalaista sisua, vaan
rakkikoiramaista räyhäämistä, ehkä juoppojen nousuhumalaa.
Juoppo Vihtori Kosola ja etnonationalistit
Kovasti olen eri mieltä siitä, miten Kuru on ilmaissut tohkeissaan eugeniikaksi koettuja näkemyksiä, joissa sinisilmäisyys tai ihonväri olisi merkki kuulumisesta johonkin etniseen ryhmään. Kurun kutsumassa Awakening – Kohti kansalllista heräämistä seminaarissa ovat olleet järjestäjinä myös Sarastus ja Monokulttuuri FM.
Etnonationalistinen kansallinen ja
etninen puhtaus eivät ole läheskään tavoittaneet suomalaisen sisun
ja isänmaallisuuden perimmäistä tai jalointa olemusta.
Parhaimmillaan he kykenevät papukaijamaisesti tai klownimaisesti
lausumaan uudestaan Lapuan liikkeen juoppojen puhujien myyttistä
retoriikkaa.
Aivan oikein Suomi demokraatit ja Jukka Wallin ovat arvostelleet, että Sibelius, Maamme-laulun säveltäjä
Fredrik Pacius, Mannerheim, Akseli Gallen-Kallela, Runeberg ja Suomen
lippu joutuisivat karun kohtalon uhriksi näiden nykyisten
etnonationlistien eugeniikassa. Jatkosodan aikana Itä-Karjalan
miehityshallitus ylläpiti etnonationalismia venäläisille
tarkoitetuissa vankileireissä, jotka ovat tällä hetkellä
rikostutkinnan kohteena aivan aiheellisesti.
Toukokuun 9. päivänä 2020 Tuukka
Kuru vastasi Twitterissä ja opetti meikäläistä eräällä
kuvalla, jossa oli joku ylipainoinen mies, yllään sinimusta
vihtoripaita, ja viittaus Lapuan kyydityksiin – näitä ilmeisesti
Tuukka Kuru ihannoi, kun sellaisen symboliikan tarjoaa vastaukseksi.
Satakunnan Perussuomalaisten Nuoret,
Satakunnan nuorten puheenjohtaja Toni Jalonen, Junes Lokka, Helsingin
akateemisten perussuomalaisten Hapsun puheenjohtaja Nico Anton
Saramo, Pirkanmaan perussuomalaisten nuorten aktiivi Iisak Selin ovat
tykästyneet Vihtori Kososen kuvasta ja kyydityksistä.
Minun on mahdotonta kokea tuota
ylipainoista juoppoa mustapaitaista miestä – tarkoitan Vihtori
Kosolaa - ihanteeksi.
En tiedä, oliko Vihtori tuolla twitterkuvan esittämällä matkallaan jo heti pian oksentamassa tien ojaan vai jo juuri noussut ylös tienpientareelta yrjönsä päästettyään.
Talonpoika, maanmieskoulun käynyt Vihtori Kosola on esiintynyt myös paremmissa valokuvissa puku päällä, mutta ehkä puku oli viinamäen yrjöjen takia vaihtunut tällä kertaa villapaitaan.
En tiedä, miten paljon kuvan avulla voi tulkita suomalaista sisua etnonationalistien pienpiirissä. Suomalaista sisua ei ole havaittavissa noissa etnonationalistisissa piireissä, vaikka osallistuisi Suomen Sisun tai Perussuomalaisten toimintaan.
En tiedä, oliko Vihtori tuolla twitterkuvan esittämällä matkallaan jo heti pian oksentamassa tien ojaan vai jo juuri noussut ylös tienpientareelta yrjönsä päästettyään.
Talonpoika, maanmieskoulun käynyt Vihtori Kosola on esiintynyt myös paremmissa valokuvissa puku päällä, mutta ehkä puku oli viinamäen yrjöjen takia vaihtunut tällä kertaa villapaitaan.
En tiedä, miten paljon kuvan avulla voi tulkita suomalaista sisua etnonationalistien pienpiirissä. Suomalaista sisua ei ole havaittavissa noissa etnonationalistisissa piireissä, vaikka osallistuisi Suomen Sisun tai Perussuomalaisten toimintaan.
Vihtori Kosola oli vankilatuomion
saaneen tappajan poika, sittemmin melkoinen viinamäen mies, joka
puhui muiden kirjoittamia puheita ja hänelle rakenneltiin myyttinen
asema. Lasse Laaksonen on teoksessaan Viina, hermot ja rangaistukset
– Sotilasylijohdon henkilökohtaiset ongelmat 1918-1945 (2017)
tuonut hyvin esille myös kenraalimajuri K.M. Walleniuksen ja Vihtori
Kosolan jatkuvan humalatilan ja ryyppäämisen. Itse asiassa
Mäntsälän veriseltä loppunäytökseltä säästyttiin pitkälti
humalaisten kenraalien ansiosta, kun nämä juopot eivät voineet
tehdä mitään täydessä humalassaan.
Nousuhumalassa oli alkanut uhoilu, ja
yhä enemmän juotiin ja juotiin. Kapina alkoi alkoholilla ja päättyi
siihen. Niin myös presidentti K.J. Ståhlbergin kyyditys lokakuussa
1930 oli selkeästi humalaisten päähänpisto, kun everstiluutnantti
Eero Kuussaari oli sekaisin sekä pillereistä että alkoholista.
Kyydityksen jälkeen Kosola pakeni vastuuta entistä enemmän
viinaan.
Nuorena miehenä Vihtori oli
aktivoitunut erityisesti ”laiskain seurassa”. Sittemmin hänestä
tuli muiden miesten kirjoittamien myyttisten puheiden esittäjä,
jota vauhditti erityisesti voimakas viinan halu.
Jaakko Korjus on teoksessaan Vihtori Kosola – legenda jo eläessään, verrannut Kosolaa häjyihin, joille oli ominaista laillisen järjestyksen uhmaaminen, väkivallan ihannointi, vaistonvarainen toiminta ja runsas alkoholin käyttö. Oleellinen osa tuota elämänmuotoa oli näillä ”urotöillä” rehvastelu, juoppojen rehvastelu. Tätä kaikkea edusti myös Vihtori Kosola ja Lapuanliike.
Väkivaltaisuus oli Vihtori Kosolalle suorastaan geneettisesti ympäröimää: hänen isänsä sovitti pitkän vankeusrangaistuksen taposta ja hänen poikansa vastaavasti raa'asta murhasta, jonka tämä teki humalapäissään.
Jaakko Korjus on teoksessaan Vihtori Kosola – legenda jo eläessään, verrannut Kosolaa häjyihin, joille oli ominaista laillisen järjestyksen uhmaaminen, väkivallan ihannointi, vaistonvarainen toiminta ja runsas alkoholin käyttö. Oleellinen osa tuota elämänmuotoa oli näillä ”urotöillä” rehvastelu, juoppojen rehvastelu. Tätä kaikkea edusti myös Vihtori Kosola ja Lapuanliike.
Väkivaltaisuus oli Vihtori Kosolalle suorastaan geneettisesti ympäröimää: hänen isänsä sovitti pitkän vankeusrangaistuksen taposta ja hänen poikansa vastaavasti raa'asta murhasta, jonka tämä teki humalapäissään.
Vihtori Kosola oli tunnettu
alkoholiongelmistaan ja rajusta juopottelustaan. Juha Siltala on
teoksessaan Lapuan liike ja kyyditykset 1930 (Helsinki: Otava 1985)
luonnehtinut Kosolaa lepsuksi, viinaanmeneväksi ja politiikasta
tietämättömäksi johtajaksi, joka pystyi vain kiihdyttämään
lapuanliikkeen toimintaa.
Siltala viittaa Matti Klingen havaintoon, että äkillisesti leimahtunut taistelu kommunismia vastaan ei itseasiassa selity niinkään kommunismin voimistumisella tai ulkoisella vaaralla, vaikka Lapuan liikkeessä pidettiin sellaista puhetta. Kommunisminvastainen taistelu tarjosi purkautumisväylän eri syistä patoutuneille porvarillisille muutospaineille, kirjoittaa Siltala (1985: 41).
Kommunistipelkoa ja -vihaa uhkuvat kirokirjoitukset yltivät kielenkäytöltään suoranaiseen hysteriaan. Uskonnollista toimintaa Lapuanliike käytti harhautusvälineenä aatteellisessa valistustyössään: ”Jumalan avulla pirua ja ryssää vastaan”.
Siltala viittaa Matti Klingen havaintoon, että äkillisesti leimahtunut taistelu kommunismia vastaan ei itseasiassa selity niinkään kommunismin voimistumisella tai ulkoisella vaaralla, vaikka Lapuan liikkeessä pidettiin sellaista puhetta. Kommunisminvastainen taistelu tarjosi purkautumisväylän eri syistä patoutuneille porvarillisille muutospaineille, kirjoittaa Siltala (1985: 41).
Kommunistipelkoa ja -vihaa uhkuvat kirokirjoitukset yltivät kielenkäytöltään suoranaiseen hysteriaan. Uskonnollista toimintaa Lapuanliike käytti harhautusvälineenä aatteellisessa valistustyössään: ”Jumalan avulla pirua ja ryssää vastaan”.
Aarni Virtanen on Jyväskylän
yliopistossa vuonna 2015 hyväksytyssä väitöskirjassaan ”Toimikaa ,älkää odottako” (Vihtori Kosolan puheiden muutokset 1929-1936)
tuonut seikkaperäisesti esille, että juoppo maanviljelijä Kosola
piti itseasiassa muiden ihmisten kirjoittamia puheita.
Vihtori Kosolan varhaisia puheita
muistetaan siitä, että tämä oli huono puhuja. Hän alkoi lukea ja
esittää eräänlaisena näyttelijänä henkilöverkostonsa
kirjoittamia puheita, joita olivat kirjoittaneet Kai Donner, Artturi
Vuorimaa ja pastori K.R. Kares sekä pastori Martti Rantanen.
Kosolan puheiden käsikirjoittajan Kai
Donnerin oman aikalaistodistuksen (12.10.1930) mukaan Kosolaa
turmelivat erityisesti alkoholi, mutta Kosola itse uskoi aivan
liiaksi omiin kykyihinsä. Everstiluutnantti Ragnar Gröning on
kertonut, että Kai Donner luultavasti kirjoitti lapuanliikkeen
alkuvaiheessa kesällä 1930 kaikki Kosolan puheet.
Kosolan henkilöverkosto rakensi
Kosolan puheiden avulla viholliskuvaa lapuanliikkeen ja IKL:n
vastustajista, missä he käyttivät apunaan myyttistä
historiankäsitystä vapaussodasta ja kommunisteista. Juoppo puhuja
käytti yleviä sanoja ”maan isänmaallisesta väestä”, joka
olisi liittynyt laupuanliikkeen tueksi puolustamaan isänmaataan.
Papit puheiden käsikirjoittajani toivat mukaan myös viittauksia
uskontoon. Ja humalapäissään Kosola esitti nämä puheet.
Vihtori Kosola kirjoitti Ajan Sanassa
3.12.1930 – sikäli kuin teksti on hänen omaansa – että
isänmaallinen kansa on tyytymätöntä: ”Isänmaallisen väestön
kärsivällisyys kerran loppuu, ellei vihdoinkin tässä maassa
lopeteta kaikkea sitä törkeää ja suorastaan maanpetollista
toimintaa, joka niin julkeasti on saanut maassamme rehottaa”.
Kosola vetosi ”isänmaallisiin kansalaisiin”, että ”maan
vapaus ja itsenäisyys” tunnustettaisiin kalliiksi ja sen puolesta
oltaisiin valmiit uhrautumaan kuten vuonna 1918 (valkoisten
aatteellisen hengen mukaisesti).
Lapuanliike, kansanliike ja IKL
rinnastuivat Kosolan retoriikassa Suomen kansaan. Kosola esitti
Suomen kansan olevan pohjimmiltaan lapuanliikkeen ja IKL:n kannalla.
Kosola paasasi helmikuussa 1931, että ”isänmaan kavaltajan
palkka” oli ”kuolema ja elinikäinen vankeus”.
Juuri siihen aikaan juoppo Kosola nosti taistelujensa tärkeäksi teemaksi kieltolain kumoamisen. Kosolan puheita kieltolakia vastaan on ihmetelty jälkikäteen sillä perusteella, että lapuanliikkessä vaikutti myös raittiutta vaativia pappeja, mutta ymmärtämättömyys johtunee siitä, että Kosolan omaan juoppouteen ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota. Juoppo mies halusi viinaa.
Juuri siihen aikaan juoppo Kosola nosti taistelujensa tärkeäksi teemaksi kieltolain kumoamisen. Kosolan puheita kieltolakia vastaan on ihmetelty jälkikäteen sillä perusteella, että lapuanliikkessä vaikutti myös raittiutta vaativia pappeja, mutta ymmärtämättömyys johtunee siitä, että Kosolan omaan juoppouteen ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota. Juoppo mies halusi viinaa.
Aktivisti ja Ajan Sana hyökkäsivät
kieltolakia vastaan vuoden 1930 lopulta alkaen ja kirjoitukset
jyrkkenivät vuonna 1931. Vihtori Kosola syyskuun puolessä välissä
1930 soitti humalassa maalaisliiton ministeri Juho Koivistolle, joka
oli lapuanliikkeen vaikuttajana tunnetun Iivari Koiviston veli.
Vihtori Kosola valitti kyydityskieltojulistuksesta. Sen jälkeen
Koivisto kertoi tapahtumasta Relanderille, joka piti pelottavana
juopon Vihtori Kosolan vaatimuksia, minkälaisiin juoppoihin käsiin
suomalainen talonpoika saattoi joissakin tilanteissa asiansa uskoa.
Väinö Linna on esseessään vuonna
1962 ”Suomi – Skandinavia – Eurooppa” kuvaillut myös
lapualaista rajua taantumusta, jonka puitteissa ”yhä
tehostetummin luotiin myyttiä petäjäisestä leipää syövästä
katajaisesta kansasta. Köyhyydestä tehtiin arvoa kaikin mahdollisin
keinoin. Rehellinen ja yksinkertainen olivat tyypillisiä iskusanoja,
aivan kuin rehellisyyden välttämättä pitäisi olla aina tyhmää”,
Väinö Linna kirjoittaa.
Vihtori Kosola edusti laitaoikeistoa,
jolla oli utopistisia tavoitteita, jotka Kosola ilmaisi puheensa
lopussa: ”Marssimme uuteen Suomeen”. Valkoinen Suomi oli
lapuanliikkeen kuviteltu yhteisö, retoriikkaa, myytti, jonka avulla
Kosolan pitämissä puheissa yritettiin selitellä toimintaa.
Vihtori Kosola hylkäsi ja laiminlöi
avuttoman vaimonsa Elin Kosolan pienten lasten kanssa, kun hän itse
seikkaili humalapäissään puhematkoillaan ”isänmaan
velvollisuuksia” toimittaen. Vihtori selitteli matkojaan, että
joka tapauksessa hänen perheensä olisi kärsinyt ilman isänmaan
puolesta tehtävää toimintaakin. Elin Kosola oli myös vangittuna
Vaasassa. Juoppo Vihtori Kosola ei piitannut itsensä ja perheensä
hyvinvoinnista, vaan kirjoitti, että isänmaalle elämänsä
uhranneiden oli tarvittaessa ”kuljettava melkein kerjäläisten
tavoin”. Sittemmin legendoissa kerrotaan, että Vihtori Kosola oli
ahkera työmies.
Vihtori Kosolalle kirjoitettujen
puheiden avulla vapaussodasta luotiin symbolisesti ajaton ja
puhtaasti kansallinen kertomus, jolle kirjoiteltiin myös
esihistoriaa. Tragedian suuruudet peiteltiin suurilla valheilla
vapaussotamyytissä. Talonpoikaismarssi edusti lapuanliikkeelle
vapaussodan voiton toisintoa. Ennen talouspoikaismarssia 7.7.1930
Kosola piti suurkirkon portailla uhmakkaan puheen ja lopuksi teki
valan pyytäen Jumalan siunausta. Ei tullut Jumalalta siunausta
juopon miehen uhmakkaalle hankkeelle!
Vihtori Kosola alkoi viimeistään
syksyllä 1930 esiintyä myös julkisissa tilaisuuksissa ja
kokouksissa avoimesti juovuksissa. Yhtäläisesti lapuanliikkeen
johtokaksikko Iivari Koivisto ja Vihtori Herttua olivat jatkuvasti
juovuksissaan. Nämä juopot johtajat määrittelevät tavoitteeksi
myös Suur-Suomen, jossa Tarton häpeärauha korjattaisiin.
Helsingin Sanomissa 18.51930 kolumnisti
Aapo totesi ”Repijät ja rakentajat”, että Vihtori Kosolan
sivistystaso ja äly eivät tee häntä kykeneväksi käsittämään
mitä moraalinen rohkeus on. Alkoholiin kolumisti ei
hienotunteisuuttaan ymmärtänyt viitata. Isänmaa oli Kosolan
puheiden avainkäsite, samanmielisten kansalaisten arvoyhteisö.
Hänen politiikkansa alkoi vihollisuudesta, joka synnytti Kosolan
puheiden valtion ja isänmaan.
Useimmiten ärhentelijät ovat
tosiasiallisesti pelkureita, jotka huutelevat nykyään jopa
salaisesti nimimerkkien takaa vihapuheitaan muita vastaan. Joskus
muutamat tuntevat tarvetta päästä ihan oman itsenä tunnetuiksi.
Suomalaista sisua nämä ärhentelijät eivät ilmaise eivätkä
tunne sen paremmin kuin juoppo Vihtori Kosola, joka on monen
nykyaikaisen ärhentelijän myyttinen esikuva.
Muiluttajat eivät edusta suomalaista sisua
Minä en ymmärrä suomalaista sisua
mitenkään yhtäläiseksi tuollaisen räyhä- ja
haittaisänmaallisuuden kanssa, jossa asetetaan voimakas
vastakkainasettelu ”meidän leirimme” vastaan ”muut”, ”Suomi
vastaan Neuvostoliitto (Venäjä)”, ”suomalaiset vastaan
neekerit”, tms. Tämä vastakkainasettelun ilmapiiri on
valitettavasti tavattavissa myös äärivasemmiston, antifan ja ns.
suvakkien keskuudesta, vaikka eri tavalla.
Suomalainen sisu ei ole sitä, että
innokkuudessa jaettaisiin väestöä eri leireihin. Dramaturgi Jussi
Parviainen on arvostellut hyvin suorasanaisesti tuollaista
ajattelutapaa, jossa kukin henkilö nimetään jonkun leirin
edustajaksi. Olen kirjoittanut karusta episodista, jossa sotatieteen
tohtori Saara Jantunen ryhtyi uhkailemaan Jussi Parviaista. Tällöin
selvensin Parviaisen ajattelua seikkaperäisemmin.
Leireihin ja ryhmäkuntiin jaottelu
ilmentää tosiasiallisesti vähemmän suomalaista sisua, kuin jakoa
suorittavien ihmisten omaa avuttomuutta. Epävarmuus pelottaa,
pakokeinona on primitiivinen uhittelu ja uhkailu, vaikka miten sisun
ja isänmaallisuuden nimissä mahtailua julistettaisiin. Pieni koira
usein räksyttää, kun iso koira on yhä edelleen levollinen.
Suomalainen sisu nousee siis henkilön
omasta terveestä henkilökohtaisesta motivaatiosta ja
itsenäisyydestä, itsestään huolehtimisesta ja olemassaolon
estetiikasta, eikä toistelemalla joukkoja toimenpiteitä,
omaksuttaja tiettyjä mielipiteitä ja ennakkoluuloisia stigmoja
toisia vastaan. Sisun liitän tarkoitustaan toteuttavan ihmisen
motivaatioon ja autenttisuuteen, joita varten olisi avuksi ymmärtää
vähän fenomenologiaa ja eksistentialismia Jean-Paul Sartren
ja Søren
Kierkegaardin sekä Edmund Husserlin ja Martin
Heideggerin ajatuksia unohtamatta.
Suomalaisesta sisusta ei tule aitoa
mustiin Vihtori-villapaitoihin pukeutuen ja huutaen herjoja
tummaihoisia lähimmäisiämme vastaan.
Suomalaisuuden synty ja menestys
Suomalaisuuden synnystä ja
menestyksestä on kiittäminen aivan toisenlaisia voimia kuin
juoppoja Lapuan liikkeen johtohahmoja. Voimme kiittää
Paasikivi-Kekkosen onnistunutta YYA-politiikaa, joka oli kylmän
sodan aikana toteutettu onnistunut strategia: sopimusten ja
liiketoiminnan avulla rakennettiin Suomea. Motivaationa ei ollut
alhaisen ja primitiivisen vihan tunteiden projektio ulkoiseen
”viholliseen”. Matti Klinge on hyvin aiheellisesti toistanut,
että Venäjän tsaaria on pitkälle kiittäminen Suomen ja
suomalaisen identiteetin syntymisestä.
Erityisesti ansiokasta suomalaisuuden
synnylle olivat sittemmin myös Runeberg, Pacius, Topelius ja
Cygnaeus, joilla kaikilla säilyi rakentava suhde Venäjään, he
eivät loihtineet ”isänmaallisuutta” ryssävihan avulla.
Vihollisuus ei ollut voima, joka rakentaisi suomalaisuuden.
Niin Suomen lippu, Maamme-laulu,
Maamme-kirja kuin monet rakkaimmat joululaulut ovat syntyneet näissä
isänmaallisissa piireissä. Tietysti voidaan aiheellisti analysoida,
että nämä suomalaisuuden syntyisät eivät ole itsekään aivan
ongelmattomia, kuten Väinö Linna on arvostellut ylhäisöön
kuuluvan papin ja professorin Johan Ludvig Runebergin
ryysyläisevankeliumia ja valheellisen urhokasta soturi-ihannetta.
Sylvian joululaulun sirkuttaja lauloi
Zacharias Topeliuksen vuonna 1853 julkaistussa runossa kaipauksen
Suomeen, joka oli silloin suuriruhtinaskunta, Nikolai 1 oli keisari,
Suomi kärsi pahasta punatautiepidemiasta ja Venäjä oli joutunut
Krimin sotaan.
Hämeenlinnassa kuoli vuonna 1852 lähes 2000 ihmistä punatautiin.
Suomessa oli myös koleraa vuonna 1853, johon sairastui noin 5000
ihmistä, joista puolet kuoli. Topeliuksen sirkuttaja laulaa, että
hänen on hyvä olla rakkaassa Pohjolassa, tähti loistaa Suomen
yllä.
Zacharias Topelius sanoutui irti
venäjävastaisuudesta, kun hän ilmaisi suomalaisuutta ja
isänmaallisuutta. Maamme-kirjassa Topelius tunnusti suorastaan
korkeimman kaitselmukseksi Suomen historiallisen välttämättömyyden
Venäjän yhteydessä. Lähimmäksi suomalaisuuden kerättäjn
Topeliuksen näkemyksiä on päässyt sittemin Alexandr Dugin, joka
keväällä 2017 esitelmöi Helsingissä Suomen ideasta.
Topelius kasvatti nuoria jalouteen ja
vaatimattomuuteen – ei suinkaan ryyppyreissuille ja viinamäelle:
Topeliuksen mukaan rakkaimpia tulisi olla Jumala ja oma puoliso.
Hänen mukaansa rähinöinti oli ”rauhatonta ja hermosairasta”,
suorastaan ilmestyskirjamaista pahuutta. Topelius rakensi
patrioottisuutensa realistisesti, kun taas eräät narsistiset
säätyläiset löysivät Venäjän pelosta palvelijan tai tekosyyn
toteuttaa omia narsistisia tavoitteita.
Väinö Linna on vuonna 1977
kirjoittanut esseen Ulkopoliittiset asenteemme kansallisen
tietoisuutemme osana – ja tavoitellut myös sitä suomalaisuutta,
jota ryssäviha ei määrittelisi. Tämä essee olisi jossain määrin
jopa ajankohtaisempi 2000-luvulla kuin 1970-luvulla. Linna käsittelee
kansallista tietoisuutta osana yksilön tietoisuutta. Tämän
tietoisuuden merkittävimpiä ominaisuuksia on suhde muihin
kansoihin. Linna kuvailee sodanedellisen ajan virallista suomalaista
ulkopoliittista suhdetta Neuvostoliittoon ”parhaassakin tapauksessa
muodollisen neutraaliksi”, minkä lisäksi tavattiin ”voimakasta
Neuvostoliiton-vastaista kansalaismielipidettä, joka vetosi
aggressioihin, pelkoihin ja epäluuloon”.
”Kun tämä
Neuvostoliiton-vastaisuus liitettiin kansalaistuntoon, muodostui se
tästä syystä hyvin olennaiseksi osaksi monen suomalaisen
kansallista tietoisuutta. Kärjistyneimmillään se merkitsi sitä,
että nuo tunteet elivät toisiinsa kytkettyinä niin kuin
siamalaiset kaksoset, joilloin neuvostovastaisuus oli yhtä kuin
suomalaisuus, ja päinvastaisessa tapauksessa lievästikin ymmärtävät
asenteet leimattiin melkeimpä maanpetokseksi. Syvin ja vaikein
ongelma Neuvostoliitto-suhteissamme on ollutkin juuri tuon
neuvostovastaisuuden liittäminen kansallistuntoon ja kansalliseen
olemassaoloon, sillä myöhemmin ulkopoliittisen suunnanmuutoksemme
sen vuoksi on pitänyt käydä hyvin syvältä kansallisen minuutemme
kautta”, kirjoitti Väinö Linna vuonna 1977.
Linna kirjoittaa tuossa esseessä
vuonna 1977 edelleen: ”Yksinkertaisesti sanoen, meidän ei tule
olla ystäviä Neuvostoliiton kanssa siksi, että olemme hävinneet
sodan, vaan siitä huolimatta; koska rauhaan ja yhteistyöhön
perustuvat suheet ovat kahden naapurikansan välillä toivottava ja
onnellinen olotila”.
Väinö Linna on vuonna 1964 esseessään
Runeberg ja suomalainen kansalaismentaliteetti käsitellyt myös
suomalaista sisua sellaisena kuin se ilmeni ennen sotia. Linna
muistuttaa, että kansalaisuusaate ei ollut eurooppalaista kulttuuria
vastaan. Kansansivistystyö vahvistui nationalismissa. Runebergin
kansalaismentaliteetti oli kristillissiveellinen ja
kansallisisänmaallinen. Runebergin runous toi ideologiset
käyttäytymismallit loputtoman ahkerasta ja jumalallisesta
korvenraivaajasta, joka työskentelee sisukkaasti, mutta ei osoita
juuri minkäänlaista mielenkiintoa työn tuloksia kohtaan. Tällainen
oli Saarijärven Paavo. Runoissa esiintyi myös vanhuus, köyhyys,
ryysyt, kodittomuus ja tyhjyys. Runoissa oli kuitenkin viesti, että
ei kattia karvoihin katsomista. Runebergin ryysyevankeliumi, risainen
ja nälkäinen soturi olivat ominainen myös melkein kaikkien
Euroopan maiden nationalistiselle kirjallisuudelle. Kun puhutaan
suomalaisesta sisusta, niin tämä sisu on aivan tunnettua muualtakin
– pitkälti kirjallisesti luotu narratiivi. Sen narratiivin
rakentajat eivät kuitenkaan määrittäneet sisua ryssävihan
synonyymiksi.
Runebergin maailmassa ulkoiset
puutteet, vajavaisuudet ja kärsimykset eivät edusta mitään
konkreettista pahaa, vaan ne ovat vain tausta, jota vastaan Runeberg
maalaa tehokkaammin kuvansa hengen kaikkivoittavasta ylväydestä,
suomalaisesta sisusta. Karuissa oloissa kansa säilyttää
uutteruutensa.
Kaikkien kulttuurien piirissä ilmenevä
uhrimentaliteetti tuli myös esille Runebergin nationalismissa. Tämä
ei ollut ryssävihaa tai viholliskuvaa, vaan mainosti ihmisen
arvokkuutta, kunniaa ja mainetta sellaisella tavalla joka myös
tuotti ongelmansa liiallisessa soturin ihannoinnissa. Voidaan moittia
yhdessä Väinö Linnan kanssa, että Runeberg painoi Suomen kansan
lopulta liian tiukkaan muottiin yksinkertaistamallaan
ryysyläisevankeliumillaan, jonka ihminen on liian nöyrä, liian
sitkeä, liian urhoollinen, liian uskollinen ja ennen kaikkea liian
nälkäinen. Väinö Linna kuvailee nasevasti ja kriittisesti vuonna
1964 esseessään Runebergin ongelmasta, joka tuli ilmi toisen
maailmansodan aikana:
”Eräs Runeberginkin mainitsema
Suomen sodan sotilas kirjoittaa kirjeessään veljenpojalleen: ”Älä
koskaan toivo minun laillani joutuvasti taistelemaan niin sanotun
isänmaan puolesta, mutta jos paha ei ole vältettävissä, niin
tappele miehen lailla, mutta usko minua, ettet tule koskaan löytämään
mitään onnea hävityksen ja kuoleman keskeltä”. Luulen että
viimeisten sotiemme sotilaatkin olisivat allekirjoittaneet nuo sanat,
ja niissä on sentään aika tavalla toinen sävy kuin säkeessä:
”Mies jonka johdol´urhot Porin lähti, satahan verileikkiin
ihanaan””.
Raitis aito sisu ja juoppojen valesisu
Laiskuuden, juoppouden ja
epärehellisyyden saastuttama näennäissisukkuus lapualaisliikkeessä
ja sen etnonationalistisissa jäljittelijöissä pakenee vakavaa
eettistä pohdintaa, jääden elämänsä ja etiikkansa harhaisiin
houreisiin ”meidän” ja ”muiden” leireistä.
Professori Ervin Staub on muistuttanut,
että itse ryhmissäkin toiset yksilöt ovat konstruktiivisia
patriootteja, mutta toiset ”sokeasti” patriootteja. Edelliset
ilmaisevat rakkautta ryhmää kohtaan, mutta ovat myös valmiit
kritisoimaan ryhmän käytäntöjä. Sokeat patriootit rakastavat
ryhmää, mutta ovat haluttomia tai ainakin pelokkaita arvosteluun.
Psykohistorioitsija, Suomen historian
professori Juha Siltalan sanoja mukaillen ”kiihkon avulla oma
pienuus ja haavoittuvuus voidaan painaa pois tietoisuudesta ja
saavuttaa narsistinen täyteys, jota aikuinen seksuaalisuus, kilpailu
tai suoritusperiaate tyydytyksen ehtona eivät vielä uhkaa”.
Väinö Tannerin säätiön juhlassa 12.3.2000 Juha Siltala arvioi
taistelua omanarvontunnosta globaalitaloudessa sekä
kansalliskiihkoa, mutta ilmoittaa analyysin soveltuvan muihinkin
regressiivisiin ryhmittymiin.
Suomalainen sisu ei ole tuota
(kansallis)kiihkoa, jolla karkotetaan tajunnasta omaa pienuutta
etsimällä, keksimällä, nimeämällä ja mollaamalla
vihollista .Tylyyn jyrkkyyteen on sekä ryhmästä että yksilöstä
itsestään nousevia primitiivisiä lähtökohtia. Siinä on jotain
outoa, jos ei siedä erimielisyyksiä. Näin on tyypillisesti
äärivasemmistossa suhteessa muihin ryhmiin, joita ei sallita edes
toimia turvallisesti. Äärioikeistossa on havaittavissa myös
joustamattomuutta. Vihtori Kosolan opetuksissa oli suomalaisuus
määritelty yksiääniseksi.
CIA:n psykiatri Jerrold Post analysoi,
että jälkimmäisessä tapauksessa pakkomielteisesti julistava
henkilö tahtoo manifestatiivisen käyttäytymisen avulla herättää
ihailua ja tehdä vaikutus, koska hän sai lapsena liian vähän
äidin rakkautta. Hän menettelisi niin kuin Preussin kuningas
Fredrik Wilhelm, joka kysyi yhä uudestaan ympäristöltään
rakkautta. Mielestäni anarkistit raivoavat häiriintyneesti
rakkauden vammaansa. Niin tekee moni myös äärioikeistossa. Hurjaa
ja surullista on, että myötätunto toisen ihmisen koskemattomuuteen
puuttuu, mikäli tämä henkilö "edustaa" erilaista
ideologiaa.
Edesmennyt psykoanalyytikko Lars-Johan
Schalin kirjoitti, että tällaiset henkilöt eivät fallisten
defenssien tähden aina salli sellaisia heikkoudentiloja kuin surua
hautajaisissa.
Louisianan New Orleansin Tulanen
yliopiston politiikan professori Robert S. Robins ja psykiatri
Jerrold Post esittivät vuonna 1997 teoksessaan Political Paranoia –
The Psychopolitics of Hatred kleinilaisen psykoanalyysin varaan
rakennetun sosiologisen mallin ääriryhmissä tavattavasta
autonomian menettämisen pelosta. Nämä ryhmät tuntevat
välttämättömäksi jatkuvan valmiustilan ja pelkäävät sen
tähden heikkoutta ja pehmeyttä.
Niin
siis Tuukka, tämän kaiken monisanaisuuden jälkeen rohkaisen luottamaan
siihen, että kyllä sinun äitisi rakasti sinua aivan riittävästi, kun
olit lapsi ja nuorukainen. Näyttää kovin hassun rumalta ja surulliselta,
että sinun etnonationalismisi on niin tylyä.
Kun määrittelen suomalaista sisua,
otan etäisyyttä ehdottomuutta ja kiihkoa ilmaiseviin ryhmiin,
joilla näyttäisi itse asiassa olevan vakavia psykologia ongelmia
toimintansa motiiveina. Isänmaallisen ihmisen olisi kyettävä
itsenäiseen ajatteluun, hän ei jää tuohon ikävään
laumakäytökseen, jossa omia glorifioidaan ja ”vastapuolta”
vastaan keksitään kaikenlaisia salaliittoteorioita (”ruplasalkku”).
Sisu nousee terveestä motivaatiosta ja energisyydestä
Suomalainen sisu ei nouse
ryhmävoimasta, vaan terveestä itsetunnosta ja motivaatiosta,
jolloin myös voi säilyttää kriittisyyden kaikkia kohtaan,
valmiuden kuunnella jokaista osapuolta, nöyryyden myös dialogiin
sekä laillisuuden kunnioittamisen. Epätoivoinen ihminen purkaa
ikävissä tapauksissa pahan olonsa väkivaltaisesti ja
aggressiivisesti, mutta suomalainen sisu ilmenee motivaatiossa ja
tarkoituksessa niin että laillisuutta kyetään kunnioittamaan
epäreiluissakin tilanteissa. Runebergin ryysyläisevankeliumin
sisukkuus tavoittaa kuitenkin jotain hyvääkin aihepiiristä.
Itse asiassa sisunsa menettänyt
ihminen on epätoivoinen ja purkaa omaa surkeuttansa vihatoimissa muita ryhmiä vastaan. Räyhäävä ihminen ei ole
sisukas, vaan voimansa menettänyt. En mitenkään ole mielistynyt
islamiin enkä näe sen ideologiaa mitenkään riskittömänä.
Ongelmista pitää saada puhua – mutta niistä puhuminen ei määritä
meitä sisukkaiksi! Sisu on vielä syvempää ja aidompaa, kuin
vihollisuuden ja uhkien määrittämistä.
Hulluimmissa
tapauksissa erilaisissa fundamentalistisissa poliittisissa ja
uskonnollissa lahkoissa keksitään ja kehitellään ”vihollinen”,
jotta tuo epätoivoinen tarkoituksettomuus täyttyisi houreisella
missiolla, perustelulla elää "taistelurintamalla". Itselläni olemisen
perustelu on Jeesuksen kastelupaus: ”Minä
olen kaikki päivät sinun kanssasi maailman loppuun asti”.
Jeesus Kristus elää - vaikka minulla menisi huonosti tai paremmin.
Terveisin Juha
Juha Molari,
pitkäaikaistyötön, entinen osa-aikainen wc-siivooja D.Th, BBA.
GSM +358 40 684 1172
|
Hirvittävän pitkä sepustus. Taas sitä sinun löysää, sanoisinko ripulimaisen muodotonta retoriikkaasi. Ei sinulla ole edellytyksiä psykoanalysoida muita, kun oma psyykesi on torjutun homouden, pienipeniksisyyden ja erinäisten alemmuuskompleksien rampauttama. Russomaniasikin on pohjimmiltaan vain sairaalloista tarvetta olla "ison ja kovan jätkän" kaveri, ikävää tosin että Venäjällä kutsutaan kaltaisiasi selkäruodottomia nilkkejä ja maanpettureita nimellä "говноед" eli paskansyöjä.
VastaaPoistaOlet Juha tuomittu rikollinen ja Jumalan silmissä suuri syntinen. Lisäksi olet riippuvainen lääkkeistä ja useat kirjoituksesi on laadittu pilleripökkyrässä.
VastaaPoista