Statcounter

sunnuntai 24. tammikuuta 2010

En ole kirkon risti

Savon Sanomat julkaisivat tänään ystävällisesti tässä olevan korjaukseni, jonka kirjoitin sanomalehden aiemman pääkirjoituksen johdosta. Kiitos sanomalehdelle asianmukaisesta menettelystä vastineen julkaisemisessa.


En ole kirkon ristiSavon Sanomat otti kantaa kirkkoherran viranhoitooni pääkirjoituksessa14.1.2010 otsikolla ”Kirkolla on ristinsä”. Häpeällisyydestäni huolimatta tyydyn vastoin pääkirjoitusta siihen, että en ole kirkkomme risti, ei myöskään Josef Stalin, vaan Jeesus Kristus ja hänen täydellinen sijaisuhrinsa Golgatalla. Valitettavasti en lukenut viikkoon Savon Sanomien kirjoitusta: olin tämän ajan Venäjällä, tapasin mm. Venäjän anti-kriisikomitean johtoa finanssipolitiikan teemoissa. Pyydän korjausta: En ole stalinisti!Miten pääkirjoittaja voi väittää, että osoittaisin kunnioitusta ”ateistisen Neuvostoliiton kerrallisen diktaattorin Josef Stalinin verisille vainoille”. Siihen tapaan sain arvostelua ProKarelian aktivistilta Kari Silvennoiselta kantelukirjelmässä. Olen moittinut esitelmässäni ProKarelian näyttämää The Soviet Story –elokuvaa, jossa Stalinin hirmuteot, vääristelyt historiasta ja Venäjän nykyinen johto samaistetaan keskenään. Mielestäni se on ”vihapropagandaa” - tuota kritiikkiä tuomiokapitulin ja Savon Sanomien pääkirjoittajan mukaan en saisi esittää siviilissä. Mutta kritiikkini ei ole stalinismia! Saarnoissani en puhu Venäjästä – ja olen kutsunut kapitulin sellaista väitettä ”valheeksi”, minkä kapituli on laittanut tiedotteessaan muotoon, jonka mukaan moittisin seurakuntaneuvostoa valehtelusta!Kunnioitan suomalaisen sotasyyllisyystuomioistuimen vanhaa päätöstä, jonka arvovaltaisuuden Korkein Oikeus tunnusti viimeksi vuoden 2008 lopulla, kun Silvennoinen yritti hakemuksella kumota tuomiot. Miksi voimassaolevan suomalaisen oikeuden ja valtiosopimusten tunnustaminen voisi olla suomalaisessa instituutiossa virasta erottamisen peruste tai edes kurintoimenpiteen peruste?En ole ryhtynyt ”Venäjän valtion asiamieheksi”, vaikka pääkirjoittaja väittää niin, vaan elän suomalaisena miehenä niin, että omatuntoni säilyy puhtaana ja voin rakastaa itäistä lähimmäistämme ilman vihapropagandaa. Tämä tapahtuu Suomen hyvinvoinnin parhaaksi.Juha Molari
TT, BBA, kirkkoherra8 kommenttia:

 1. "Valitettavasti en lukenut viikkoon Savon Sanomien kirjoitusta: olin tämän ajan Venäjällä,"

  Hirvee ylläri.

  VastaaPoista
 2. Savon Satu-Sanomat on saanut uuden fasistin päätoimittajaksi.Edellinen oli aisankannattaja nyhvelö.Kuopio on satoja vuosia kärsinyt russofopisteista ja natsi-lahtareista !

  VastaaPoista
 3. Panulle ja muillekin pitää aina tuottaa näitä yllätyksiä, jotta elämä ei olisi niin tylsää. Elämästämme tulee näet entistä mielenkiintoisempi, kun voidaan tutkailla, milloin itse kukin käy rappeutumassa moraalisesti ulkomaanmatkoilla.

  VastaaPoista
 4. (Ex-) pastori Juha Molari osoittaa outoa jääräpäisyyttä eikä suostu tekemään johtopäätöstä omatoimiseksi pappisvirasta eroamiseksi. Kukaan ei kaipaa sinua kirkossa. Seurakuntasi on kääntynyt Pohjassa täysin sinua vastaan. Seurakuntaneuvosto on ilmoittanut yksimielisesti luottamuspulan sinua vastaan. Tätä seikkaa ei saa kätkeä. Olet osoittautunut kyvyttömäksi viranhoitoon pappisvirassa ja kirkkoherran tehtävissä. Seurakunta ei kaipaa sinua. Pohjasta saatujen tietojen mukaan olet saattanut myös työyhteisön kriisiin: työilmapiiri on tullut pahoinvoivaksi, työntekijäsi ovat kohtuuttoman paljon sairaslomilla. Narsistisesta kirkkoherrasta kärsii koko seurakunta. Tuomiokapitulille ei ole jäänyt muuta mahdollisuutta kuin poista tuollainen ongelma viranhoidosta.
  Tuomiokapituli ei ole mitenkään torjunut pappien osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun. Espoon hiippakunnassa ovat useat viranhaltijat mukana poliittisissa tehtävissä. Piispa on ottanut aktiivisesti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Osallistuminen ja aktiivisuus eivät tarkoita, ettei papin käyttäytymiselle voisi laittaa mitään viranhoitoon liittyviä eettisiä vaatimuksia. Kyse on siis käyttäytymisen huonosta eettisyydestä, ei sananvapauden ja perusoikeuksien rajoittamisesta, kun joudut pian pois pappisvirasta erottamistoimenpiteiden tähden. Sinänsä osoittaa tuomiokapitulin kärsivällisyyttä ja huonoa päätöksenteko kykyä, ettei sinun erottaminen ole tapahtunut jo nopeammmin.
  Tuomiokapituli on selvästi tuonut ilmi, ettei kritiikitön suhtautumisesi Venäjään ole suvaittavaa. Tutkintaraporteista tulee myös seurakunnassa laajasti vallitseva tyytymättömyys saarnojasi kohtaan, jotka ovat kohtuuttoman poliittisia, yhteiskunnallisia kysymyksiä käsitteleviä. Saarnoistasi puuttuu hengellisyys. Tähän kritiikkiin olet kuitenkin reagoinut raivokohtauksin, mikä ei osoita kirkkoherran hyvää itsensä hallintaa. Raporteissa on selvästi osoitettu, että suhteesi Risto Rytiin ei ole asianmukainen suomalaiselle ihmisille, joka tulisi koulutuksensa puitteissa tiedostaa presidentin saaman tuomion poliittisuus. Papille on erityisen tärkeää totuudenmukaisuuden ja oikeuden ymmärtäminen, minkä tähden papin ei sovi antaa moraalista tukea taannehtiville tuomioille,jotka on tehty puhtaasti poliittisin perustein. Tutkinta-asiamiehen papereista ilmenee myös asiaton tukesii rikoksesta tuomitulle Rimma Saloselle, joka tuomittiin kuitenkin hyvin vakavasta rikoksesta. Ei voi pitää myöskään sopivana, että luterilainen pappi samaistaa luterilaisen kirkon perustoiminnot mainitun rikoksesta tuomitun venäläisen naisen seurakuntaan, joka on ollut monenlaisten epäilyksien alainen Moskova-yhteyksien vuoksi. Pappi voi ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskustuun, mutta tällöin hän ei saa menettää moraalista vastuutansa, koska pappi tunnetaan aina papiksi.

  Sinä Juha tekisit parhaan palveluksen Pohjalle ja Espoon hiippakunnalle sekä varmasti omalle maineellesi, jos lopettaisit tuomokapitulin jäsenten ja tutkinta-asiamiehen arvostelun ja siirtyisit vapaaehtoisesti pois pappisvirastasi.

  VastaaPoista
 5. "voin rakastaa itäistä lähimmäistämme ilman vihapropagandaa." Kerro Juha, onko mieleesi koskaan tullut, että olet välittänyt "vihapropagandaa" Suomesta ja suomalaisista venäläisille? Onko esiintymisesi vanäläisissä medioissa ehkä oman asiasi vahvistamista, eikä Suomi jousu suinkaan huonoon valoon venäläisten silmissä? Satutko myös rakastamaan suomalaista lähimmäistäsi "ilman vihapropagandaa"?

  Lukuisin tervehdyksi

  Kalevi Kantele

  VastaaPoista
 6. Anonyymille Pohjan seurakunnasta

  Juha Molari on tavattoman suosittu mies Pohjan suomalaisen seurakunnan pappina, toisin kuin sinä väität.

  Työväenluokkaiseen Pohjaan sopii mainiosti juuri Juhan kaltainen pappi.

  Pohjalaiset olivat aikoinaan kovin kyllästyneitä kirkkoherra Tuure Liskiin, joka oli tunnettu AKS:n vihanveli.

  Don Q.
  seurakuntalainen tosi pitkältä ajalta

  VastaaPoista
 7. Don Q:lta surkea provo! Kukaan Pohjan kirkon seurakunnasta ei puhu mistään "vihaveljistä" sen enempää kuin russofobiastakaan. Häpeä Juudas!

  VastaaPoista
 8. Espoon poliisi etsii ohikulkijoita pelästyttänyttä noin 40-vuotiasta hoikkaa miestä joka masturboi julkisesti. Tiedätkö Juha mitään tästä?

  VastaaPoista